Nuuska

”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta

Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.

”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta

1. Näkyykö nuuskan käyttö hammastarkastuksessa?

Hammaslääkäri saattaa hyvinkin tiedustella hammastarkastuksen yhteydessä, käytätkö tupakkaa tai nuuskaa. Ien punottaa jo yhdenkin nuuskauskerran jälkeen, joten jos olet käyttänyt nuuskaa juuri ennen hammaslääkärikäyntiä, lääkäri kyllä huomaa käytön. Pitkäaikaisen käytön paljastava merkki on, että ien ja huulen sisäpuoli muuttuvat nuuskan kohdalta paksuksi ja norsunnahkamaiseksi.

2. Saarnaako hammaslääkäri minulle nuuskan vaaroista?

Yleensä ei. Sen sijaan hän kertoo rakentavassa hengessä, mitä nuuskaaminen aiheuttaa suussa – ja toki antaa tarvittaessa neuvoja nuuskaamiseen lopettamiseen.

3. Kertooko hammaslääkäri nuuskan käytöstä vanhemmille?

Sinulla on oikeus kieltää terveydentilaasi koskevien tietojen antaminen huoltajalle. Mikäli vanhempi on lähtenyt hammaslääkäriin mukaan, voit potilaana aina pyytää häntä odottamaan huoneen ulkopuolella käynnin ajan.

4. Voiko peittää nuuskan jäljet hampaista valkaisemalla ne?

Kotivalkaisut eivät monestikaan tehoa nuuskaan kellastamiin hampaisiin. Hammaslääkärin tekemä hampaiden valkaisu auttaa värjäytymien hoitoon, mutta ei paranna muita nuuskaamisen aiheuttamia muutoksia suussa.

5. Miksi nuuskaajan henki haisee?

Nuuska itsessään haisee voimakkaalta, mutta nuuskaaminen myös lisää voimakashajuista bakteerimassaa eli hammasplakkia suussa. Joskus nuuskan käyttäjät syljeskelevät, jolloin sylki ei pääse kostuttamaan ja huuhtelemaan hampaita, ja suun kuivuminen tekee hengityksestä pahanhajuisen.

6. Miten paljon pitää käyttää nuuskaa, että suun alueen syöpien riski kasvaa huomattavasti?

Tätä on mahdotonta sanoa, sillä syöpäriskin kohoamiseen vaikuttavat monet asiat. Nuuskan käyttö on kuitenkin yhdistetty suun, nielun ja nenän alueen syöpiin. Nuuska sisältää paljon riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia, ja yksi kokeilukerta muuttuu helposti säännölliseksi käytöksi. Säännöllinen nuuskan käyttö taas lisää suun alueen syöpien riskiä.

7. Onko siitä haittaa suussa, että käyttää kaverin jo käyttämää nuuskaa eli ”rottaa”?

Ehdottomasti. Ensinnäkin myös käytetty nuuska on terveydellisesti haitallista. Lisäksi kaverin suusta voi tarttua käytetyn nuuskan mukana bakteereita ja viruksia: esimerkiksi iensairauksia, hammaskariesta ja huuliherpestä aiheuttavat mikrobit voivat siirtyä käytetyn nuuskan mukana, samoin flunssaa aiheuttavat mikrobit.

8. Näkyykö sähkötupakan käyttäminen suussa?

Sähkötupakka voi olla muiden tupakkatuotteiden tavoin haitallinen suun limakalvoille ja suunterveydelle. Sen haittavaikutuksia suuhun on tutkittu vielä hyvin vähän, ja siksi ei tiedetä, mitä höyrystyvät kemikaalit aiheuttavat hampaille ja suun limakalvoille.

9. Miten paljon ikenien kunto paranee, kun lopetan nuuskaamisen?

Ikenet alkavat elpyä melko nopeasti, toki tämä on hyvin yksilöllistä. Limakalvojen muutokset yleensä parantuvat, mutta varsinainen ienvetäymä ei palaudu. Ikenen vetäytyminen aiheuttaa hampaiden vihlontaa, lisää kariesta ja saa hammasrivistön näyttämään rumalta.

 

Teksti Henna Helne

 

Jutun asiantuntija: hammaslääkäri Salli Salminen, Espoon kaupunki

Katso myös

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Tyyppi
Ikä: 9-12v
Näkyykö nikotiini verikokeissa? Näkyykö verikokeessa jos käyttää nikotiinia ja jos näkyy niin kerrotaanko siitä vanhemmille jos on 12?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi!

Verikokeista on teoriassa kyllä mahdollista tutkia nikotiinia, mutta tavallisten verikokeiden yhteydessä nikotiinia ei verestä tutkita. Tämän puolesta verikokeita ei kannata ainakaan siis jännittää tai jättää niihin menemättä. Eikä sinun tarvitse siis myöskään pelätä, että vanhempasi saisivat tietää nikotiinituotteiden käytöstä tätä kautta 😊

Haluaisin kuitenkin rohkaista sinua miettimään, voisitko jutella nikotiinituotteiden käytöstä itse vanhempiesi kanssa? Voit ehkä pohtia miksi tuotteita käytät ja mitä niistä ylipäätään ajattelet, ja kertoa sen heille? Näin ollen sinun ei tarvitsisi myöskään jännittää sitä että jäät heille käytöstä jotain muuta kautta kiinni.

Voi olla, että odotat vanhempiesi reaktion olevan jollain tavalla ikävä, koska et selvästi halua vanhempiesi tietävän asiasta. On luonnollista, että vanhempien huoli sinun terveydestäsi saattaa näkyä ulospäin vahvana reaktiona tällaiseen asiaan. Siksi olisikin hieno juttu, jos ottaisit asian itse puheeksi – reaktio asiaan voi olla sen myötä lempeämpi.

Vanhempiesi mahdollinen huoli nikotiinituotteiden käytön vaikutuksista terveyteesi on toki aiheellinen. Nikotiinista ei ole sinun ikäisellesi nuorelle valitettavasti muuta kuin haittaa.

Joskus voi tuntua, että tuotteiden käytöstä on ”hyötyä” esimerkiksi kaverisuhteissa. Onkin hyvä pohtia, onko käytöstä aiheutuvat hyödyt, mitä ikinä koetkaan niiden olevan, sen arvoisia, että vahingoitat terveyttäsi jatkamalla tuotteiden käyttöä. Lopettamalla käytön säästyt monilta haitoilta, joita nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa. Voit lukea niistä halutessasi lisää Fressiksestä.

Jos sinua mietityttää jokin muu asia nikotiinituotteiden käyttöön liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen! Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Miksi nikotiinittomuus on urheilijalle hyvä valinta?

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mörkö
Ikä: 16-18v
Kuinka nopeasti nuuskan aiheuttamat haitat parantuvat ja mitä vinkkejä olisi lopettamiseen? Olen nyt käyttänyt nuuskaa noin 3 vuotta mitä vinkkejä olisi nuuskan käytön lopettamiseen ja kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat
Fressis

Hei,

Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!

Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.

Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.

Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.

Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.

Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.

On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.

Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.

Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?