”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta
Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.
1. Näkyykö nuuskan käyttö hammastarkastuksessa?
Hammaslääkäri saattaa hyvinkin tiedustella hammastarkastuksen yhteydessä, käytätkö tupakkaa tai nuuskaa. Ien punottaa jo yhdenkin nuuskauskerran jälkeen, joten jos olet käyttänyt nuuskaa juuri ennen hammaslääkärikäyntiä, lääkäri kyllä huomaa käytön. Pitkäaikaisen käytön paljastava merkki on, että ien ja huulen sisäpuoli muuttuvat nuuskan kohdalta paksuksi ja norsunnahkamaiseksi.
2. Saarnaako hammaslääkäri minulle nuuskan vaaroista?
Yleensä ei. Sen sijaan hän kertoo rakentavassa hengessä, mitä nuuskaaminen aiheuttaa suussa – ja toki antaa tarvittaessa neuvoja nuuskaamiseen lopettamiseen.
3. Kertooko hammaslääkäri nuuskan käytöstä vanhemmille?
Sinulla on oikeus kieltää terveydentilaasi koskevien tietojen antaminen huoltajalle. Mikäli vanhempi on lähtenyt hammaslääkäriin mukaan, voit potilaana aina pyytää häntä odottamaan huoneen ulkopuolella käynnin ajan.
4. Voiko peittää nuuskan jäljet hampaista valkaisemalla ne?
Kotivalkaisut eivät monestikaan tehoa nuuskaan kellastamiin hampaisiin. Hammaslääkärin tekemä hampaiden valkaisu auttaa värjäytymien hoitoon, mutta ei paranna muita nuuskaamisen aiheuttamia muutoksia suussa.
5. Miksi nuuskaajan henki haisee?
Nuuska itsessään haisee voimakkaalta, mutta nuuskaaminen myös lisää voimakashajuista bakteerimassaa eli hammasplakkia suussa. Joskus nuuskan käyttäjät syljeskelevät, jolloin sylki ei pääse kostuttamaan ja huuhtelemaan hampaita, ja suun kuivuminen tekee hengityksestä pahanhajuisen.
6. Miten paljon pitää käyttää nuuskaa, että suun alueen syöpien riski kasvaa huomattavasti?
Tätä on mahdotonta sanoa, sillä syöpäriskin kohoamiseen vaikuttavat monet asiat. Nuuskan käyttö on kuitenkin yhdistetty suun, nielun ja nenän alueen syöpiin. Nuuska sisältää paljon riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia, ja yksi kokeilukerta muuttuu helposti säännölliseksi käytöksi. Säännöllinen nuuskan käyttö taas lisää suun alueen syöpien riskiä.
7. Onko siitä haittaa suussa, että käyttää kaverin jo käyttämää nuuskaa eli ”rottaa”?
Ehdottomasti. Ensinnäkin myös käytetty nuuska on terveydellisesti haitallista. Lisäksi kaverin suusta voi tarttua käytetyn nuuskan mukana bakteereita ja viruksia: esimerkiksi iensairauksia, hammaskariesta ja huuliherpestä aiheuttavat mikrobit voivat siirtyä käytetyn nuuskan mukana, samoin flunssaa aiheuttavat mikrobit.
8. Näkyykö sähkötupakan käyttäminen suussa?
Sähkötupakka voi olla muiden tupakkatuotteiden tavoin haitallinen suun limakalvoille ja suunterveydelle. Sen haittavaikutuksia suuhun on tutkittu vielä hyvin vähän, ja siksi ei tiedetä, mitä höyrystyvät kemikaalit aiheuttavat hampaille ja suun limakalvoille.
9. Miten paljon ikenien kunto paranee, kun lopetan nuuskaamisen?
Ikenet alkavat elpyä melko nopeasti, toki tämä on hyvin yksilöllistä. Limakalvojen muutokset yleensä parantuvat, mutta varsinainen ienvetäymä ei palaudu. Ikenen vetäytyminen aiheuttaa hampaiden vihlontaa, lisää kariesta ja saa hammasrivistön näyttämään rumalta.
Teksti Henna Helne
Jutun asiantuntija: hammaslääkäri Salli Salminen, Espoon kaupunki