Tietoa ja vinkkejä
Moikka,
ja ihan ensimmäisenä onnittelut erittäin hyvästä päätöksestä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö! Terveys, kukkaro ja läheiset ympärillä kiittävät siitä varmasti! 😊
Kuvailet, että sinun on tehnyt mieli nikotiinia aamuisin ja illalla, ja että lukiossa sinun on ollut vaikea keskittyä. Nämä ovat tosi tyypillisiä nikotiinin vieroitusoireita, jotka onneksi menevät kyllä ohi, kunhan pysyt erossa nikotiinituotteista. Useimmiten vieroitusoireet helpottavat muutaman viikon kuluessa lopettamisesta, eli olet jo päässyt pitkälle. Hyvä sinä!
Vieroitusoireiden ilmaantuessa on hyvä muistutella itselle, miksi lopetti ja mitä hyvää siitä seuraa. Mikäli et ole miettinyt tätä aikaisemmin, voi se olla yksi hyvä tapa pysyä omassa päätöksessä. Vieroitusoireita ja ikävää oloa voi helpottaa myös nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja liikkumalla. Liikunta on myös hyvä keino saada ajatukset muualle, jos sinun alkaa tehdä mieli nikotiinituotteita. Voit myös miettiä mitä muuta voit tehdä itsesi ”harhauttamiseksi” vieroitusoireiden ilmaantuessa. Toiset hyötyvät kävelylenkistä, stressipallosta, musiikin kuuntelusta tai jonkin kotiaskareen suorittamisesta. Lopettamisen tueksi voit kokeilla myös ladata maksuttoman Erovirasto -sovelluksen, joka tukee 30 päivän ajan lopettamisen polulla.
Uskon että keskittymiskyky lukiossa myös paranee, kunhan vieroitusoireet loppuvat. Vieroitusoireet toimivat juuri niin, että kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, keho alkaa oireilla. Voi esimerkiksi esiintyä juuri pääsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Kun nikotiinituotteita taas käytetään, oireet helpottavat, mutta vain hetkeksi. Ilman nikotiiniriippuvuutta ei tarvitse käydä läpi tällaista noidankehää.
Mietit, kannattaako lopettamisen apuna käyttää nikotiinipurkkaa, koska näitä vieroitusoireita on ilmaantunut. Mikäli vain selviät nämä muutamat viikot ilman nikotiinipurkkaa, on se parempi ja helpompi tapa lopettaa. Nikotiinipurkastakin on sitten joskus päästävä eroon, eli se ei poista nikotiiniriippuvuuden ongelmaa. Kannustan siis ensisijaisesti pysymään päätöksessäsi, mutta mikäli päätät nikotiinipurkkaa käyttää, kannattaa ehdottomasti pyytää terveydenhoitajan tai apteekkarin neuvoja tuotteiden tarkoituksenmukaiseen käyttöön.
Muistuttelisin vielä, että usein lopettamiseen liittyy myös repsahduksia. Ne eivät tarkoita, että lopettaminen on epäonnistunut, kunhan jatkaa lopettamista taas repsahduksen jälkeen. Lopettamiseen pystynyt pystyy mihin vain! Tsemppiä ja voimia näihin muutamiin vaikeimpiin viikkoihin.
Kivaa ja nikotiinivapaata kesää!
10 x näin eroon nuuskasta
Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.
10 x näin eroon tupakasta
Tupakoinnin lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja stumppaa lopullisesti.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käytön ja haet siihen tukea! Nuuskan käytön lopettaminen voi olla haastavaa, sillä se sisältää runsaasti riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskan käytön lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Joillakin se onnistuu kertaheitolla, joillakin pikkuhiljaa vähentämällä.
Kerrot käyttäväsi sellaista nuuskaa, joka sisältää runsaasti nikotiinia ja heräät myös yöllä siihen, että tarvitset uuden nuuska-annoksen. On siis hyvin mahdollista, että olet riippuvainen nuuskasta ja sen sisältämästä nikotiinista. Riippuvuuden tunnistaa riippuvuusoireista, kuten päänsärystä, levottomuudesta, univaikeuksista ja nuuskanhimosta. Nuuskanhimon voi laukaista myös jokin tietty arjen tilanne, esimerkiksi kävelymatka bussipysäkille tai nuuskaa tekee mieli aina ruuan jälkeen. Tunnistatko mahdollisesti näitä tilanteita omassa arjessasi? Nopeasti tehtävällä testillä voit myös tarkistaa, kuinka voimakas riippuvuus sinulla on nuuskaan.
Nuuskan käytön lopettamista on hyvä alkuun vähän suunnitella. Sinun kannattaa esimerkiksi kirjata ylös syitä, miksi haluat lopettaa nuuskan käytön ja mitä hyviä asioita nuuskaamisen lopettaminen toisi mukanaan. Esimerkiksi nuuskaamisen lopettaminen auttaa sinua urheilijana. Videolta voit kurkata, miten nikotiini vaikuttaa suorituskykyyn. Kun kirjaat nämä asiat ylös, lopettamisesta tulee sinulle konkreettisempaa ja tiukan tilanteen tullen voit aina palata näihin.
Jos nuuskaamisen lopettaminen kertaheitolla tuntuu haastavalta, voit ensin vähentää nuuska-annosten määrää. Voit esimeriksi pitää nuuskaa vähemmän aikaa suussasi ja vaihtaa vähemmän nikotiinia sisältävään nuuskaan. On tärkeää, että todella vähennät koko ajan nuuskan ja nikotiinin käytön määrää, jotta lopulta pystyt olemaan täysin ilman.
Nuuskaamisen lopettamisesta kannattaa myös kertoa vaikka kavereille. Kavereiden kanssa voit sopia, että he tukevat sinua nuuskaamisen lopettamisessa. Kaverit eivät esimerkiksi tarjoa sinulle nuuskaa tai anna sinulle tilaisuutta hankkia sitä. Vieroitusoireiden varalle voit pitää mukanasi esimerkiksi xylitol-purkkaa, jota voit tarpeen tulleen jauhaa nuuskan sijaan. On hyvä myös keksiä jotain muuta kivaa tekemistä, mikä vie ajatukset pois nuuskasta. Vieroitusoireet ovat onneksi sellaisia, että ne helpottavat vähitellen. Nuuskaamisen lopettamista tukee myös riittävät yöunet, monipuolinen ravinto ja liikkuminen.
Lisää nuuskaamisen lopettamisesta voit lukea Fressiksen tietopankista. Halutessasi voit myös lukea Juuson tarinan nuuskaamisen lopettamisesta.
Tsemppiä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet jo lopettanut tupakoinnin ja suunnittelet myös nuuskaamisen lopettamista! Tupakointi ja nuuskaaminen tosiaan aiheuttavat haittoja.
Nuuskan käytöstä aiheutuneet haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, jolloin hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu.
Eli kysyit, paraneeko nuuskan aiheuttamat vauriot ja kannattaako lopettaa? Suurin osa nuuskan aiheuttamista vaurioista suussa paranee, kun nuuskan käytön lopettaa ja todellakin kannattaa lopettaa. Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista.
Myös nimimerkit Nuuskahirmu ja Snusse ovat kysyneet nuuskasta.
Hyvää kesää!
Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut
Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.
Haluatko eroon nikotiinista? Näin selätät hankalat tilanteet
Miten pääset eroon nikotiinista ja selviät hetkistä, joissa ennen käytit nuuskaa, tupakkaa tai sähkötupakkaa? Tässä kolme ideaa lopettamisen avuksi.
Moikka!
Tosi hienoa, että pohdit tupakoinnin lopettamista. Se on päätös, jota sinun ei tarvitse katua 😊
Toisille sopii tupakoinnin lopettaminen ”kerrasta poikki”, eli niin että lopettaa tupakoinnin heti kokonaan. Toisille voi olla helpompi ensin vähentää tupakointia ennen varsinaista lopettamista. Voit pohtia, kumpi olisi sinulle sopivampi tapa. Joka tapauksessa kannattaa etukäteen kuitenkin päättää jokin päivä, jolloin lopetat tupakoinnin kokonaan. Ajankohta kannattaa valita niin, ettei silloin ole esimerkiksi muita stressaavia asioita, kuten vaikkapa kokeita koulussa.
Ennen lopettamista on myös hyvä miettiä ja kirjata ylös, millaisia hyviä asioita lopettaminen tuo sinulle mukanaan. Säästyykö rahat johonkin kivempaan, jaksatko ehkä paremmin liikkua tai olo on yleisesti virkeämpi? Näihin tupakoinnin lopettamisen myötä tuleviin hyötyihin voit palata niinä hetkinä, jos lopettamisen jälkeen olo tuntuu hankalalta ja tekisi mieli polttaa.
Tupakoinnin lopettamisesta kannattaa kertoa myös esimerkiksi kavereille. Näin he tietävät, että eivät tarjoa sinulle tupakkaa. Lopettamisesta kannattaa jutella myös jonkun muun läheisen kanssa. Läheiseltä voit saada tukea ja kannustusta lopettamiseen. Läheisen kanssa voi esimerkiksi sopia, että voit soittaa tai laittaa viestiä erityisesti silloin, jos sinun tekee kovasti mieli tupakkaa. Ennen lopettamista on myös hyvä miettiä, mitä muuta voisit tehdä sellaisina hetkinä, jos sinun tekee mieli polttaa. Tupakan voi kokeilla ”korvata” alkuun esimerkiksi xylitol-purkalla tai -pastilleilla.
Kun varsinainen lopettamisen hetki koittaa on tärkeä hävittää tupakat ja kaikki tupakointiin liittyvät välineet. Näin ne eivät houkuttele sinua polttamaan. Kannattaa myös jatkossa välttää paikkoja, joissa tupakoidaan.
Tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja unettomuutta. Kaikille niitä ei kuitenkaan tule. On hyvä muistaa, että vieroitusoireet kuitenkin helpottavat usein muutaman viikon kuluessa lopettamisesta. Vieroitusoireita voi helpottaa nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja liikkumalla. Liikunta on myös hyvä keino saada ajatukset muualle, jos sinun alkaa tehdä mieli tupakkaa.
Lopettamisen tueksi voit myös ladata Erovirasto-sovelluksen.
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua lopettamisessa.
Kovasti tsemppiä, sinä onnistut kyllä ☺
Moikka!
Huippua, että olet alkanut miettimään lopettamista. Lopettaminen on fiksu päätös, jota et varmasti kadu. Nikotiiniriippuvuus voi olla tosi vahva ja siksi olisikin erittäin tärkeä lopettaa ajoissa, ettei addiktiota kerkeisi syntyä. Nikotiiniriippuvuus on myös siitä ovela, että sen muodostumista ei aina huomaa ja riippuvuuden tasoja on monenlaisia. Fyysinen riippuvuus voi tarkoittaa sitä, että päätä särkee tai ärsyttää kun vapettamisesta on kulunut jo jonkin aikaa. Sosiaalinen riippuvuus taas sitä, että alkaa tehdä mieli vapea silloin kun muut ympärillä käyttävät. Toisinaan siis kuvailemasi ärsytys, ja se että sinun tekee mieli vapettaa tosi paljon vapettajien seurassa, voi olla jo ensimmäinen merkki riippuvuudesta. Joka tapauksessa olisi siis tosi tärkeää, että lopetat vapettamisen mahdollisimman pian ja vältyt addiktiolta.
Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja onnistua yksinkertaisesti siten ettet vain enää vapeta. Yleensä lopettamiseen valmistautumisesta on kuitenkin hyötyä. Tässä muutama vinkki, joita voit hyödyntää lopettamisessa:
- Tee päätös lopettaa. Ensimmäisenä kannattaa tehdä pysyvä päätös siitä, että lopettaa. Voit pohtia päätöksenteon tueksi sitä, mitä hyötyä lopettamisesta on, mikä auttaa ja motivoi lopettamaan ja mitä haittaa vapettamisen jatkamisesta olisi.
- Päätä milloin lopetat. Lopetatko heti, vai lähiviikkoina? Kuulostaa siltä, että et käytä vapea kauhean paljon, mutta jos käytät, kannattaa vähentää pikkuhiljaa kohti lopettamispäivää.
- Kerro kavereille. Voit kertoa kavereille, että aiot lopettaa vapettamisen kokonaan. Näin varmistat, että he eivät tarjoa sinulle vapea. Saatat myös saada jonkun muunkin lopettamaan ja voitte lopettaa yhdessä. Mikäli et saa kavereilta tukea lopettamiseen, voit kääntyä myös terveydenhoitajan tai läheisen aikuisen puoleen.
- Valmistaudu tulevaan. Pohdi valmiiksi mitkä voivat olla vaikeita hetkiä ja tilanteita olla ilman vapea. Mitä voit tehdä näissä tilanteissa? Millä sanoilla kieltäydyt vapesta, jos joku sinulle sitä tarjoaa?
- Hävitä vape-tarvikkeet. Hävitä kaikki nikotiinituotteet itseltäsi niin sinun ei houkutuksen iskiessä ole liian helppo vapettaa.
Lopetusmotivaation kasvattamiseksi voit lukea TikTokin Alsutiikerin artikkelin tai katsoa ZoneVD:n ajatuksia nikotiinittomuudesta.
Kovasti tsemppiä lopetukseen ja onnittelut fiksusta päätöksestä!
Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”
Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen katuu, että käytti nuorena nikotiinituotteita. Niistä ei onneksi jäänyt pysyvää haittaa, koska hän lopetti ajoissa.
Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta
Vapeen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteisiin. Onneksi siitä pääsee eroon. Lue, miten.
Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen
Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat sosiaalisen riippuvuuden.
Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä
Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.
Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn
Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat fyysisen riippuvuuden.
Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?
Aikuisten suhtautumista nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pohtivat kesätyöntekijät Isebel ja Laura.
Hyvä syy lopettaa tupakan ja nuuskan käyttö
Pyöräytä pyörää niin saat hyvän syyn pysyä erossa nikotiinituotteista!