Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska

Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen

Oletko väsynyt nuuskakoukkuun? Haluatko suojella terveyttäsi, jaksaa paremmin, säästää rahaa, ja olla parempi roolimalli nuoremmille? Jos vastasit kyllä, voisi olla aika harkita nuuskaamisen lopettamista.  

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen katuu, että käytti nuorena nikotiinituotteita. Niistä ei onneksi jäänyt pysyvää haittaa, koska hän lopetti ajoissa.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta

Vapeen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteisiin. Onneksi siitä pääsee eroon. Lue, miten.

Artikkeli
Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: jokuvaaaa
Haluaisin lopettaa nuuskan käytön ja olen yrittänyt lopettaa, mutta sorrun aina uudestaan. Moi, olen käyttänyt nuuskaa noin 2 vuotta, oon 16-vuotias tyttö ja oon kans urheilija. Oon yrittäny lopettaa nuuskan käytön, mutta en vaan pysty sorrun...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käytön ja haet siihen tukea! Nuuskan käytön lopettaminen voi olla haastavaa, sillä se sisältää runsaasti riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskan käytön lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Joillakin se onnistuu kertaheitolla, joillakin pikkuhiljaa vähentämällä.

Kerrot käyttäväsi sellaista nuuskaa, joka sisältää runsaasti nikotiinia ja heräät myös yöllä siihen, että tarvitset uuden nuuska-annoksen. On siis hyvin mahdollista, että olet riippuvainen nuuskasta ja sen sisältämästä nikotiinista. Riippuvuuden tunnistaa riippuvuusoireista, kuten päänsärystä, levottomuudesta, univaikeuksista ja nuuskanhimosta. Nuuskanhimon voi laukaista myös jokin tietty arjen tilanne, esimerkiksi kävelymatka bussipysäkille tai nuuskaa tekee mieli aina ruuan jälkeen. Tunnistatko mahdollisesti näitä tilanteita omassa arjessasi? Nopeasti tehtävällä testillä voit myös tarkistaa, kuinka voimakas riippuvuus sinulla on nuuskaan.

Nuuskan käytön lopettamista on hyvä alkuun vähän suunnitella. Sinun kannattaa esimerkiksi kirjata ylös syitä, miksi haluat lopettaa nuuskan käytön ja mitä hyviä asioita nuuskaamisen lopettaminen toisi mukanaan. Esimerkiksi nuuskaamisen lopettaminen auttaa sinua urheilijana. Videolta voit kurkata, miten nikotiini vaikuttaa suorituskykyyn. Kun kirjaat nämä asiat ylös, lopettamisesta tulee sinulle konkreettisempaa ja tiukan tilanteen tullen voit aina palata näihin.

Jos nuuskaamisen lopettaminen kertaheitolla tuntuu haastavalta, voit ensin vähentää nuuska-annosten määrää. Voit esimeriksi pitää nuuskaa vähemmän aikaa suussasi ja vaihtaa vähemmän nikotiinia sisältävään nuuskaan. On tärkeää, että todella vähennät koko ajan nuuskan ja nikotiinin käytön määrää, jotta lopulta pystyt olemaan täysin ilman.

Nuuskaamisen lopettamisesta kannattaa myös kertoa vaikka kavereille. Kavereiden kanssa voit sopia, että he tukevat sinua nuuskaamisen lopettamisessa. Kaverit eivät esimerkiksi tarjoa sinulle nuuskaa tai anna sinulle tilaisuutta hankkia sitä. Vieroitusoireiden varalle voit pitää mukanasi esimerkiksi xylitol-purkkaa, jota voit tarpeen tulleen jauhaa nuuskan sijaan. On hyvä myös keksiä jotain muuta kivaa tekemistä, mikä vie ajatukset pois nuuskasta. Vieroitusoireet ovat onneksi sellaisia, että ne helpottavat vähitellen. Nuuskaamisen lopettamista tukee myös riittävät yöunet, monipuolinen ravinto ja liikkuminen.

Lisää nuuskaamisen lopettamisesta voit lukea Fressiksen tietopankista. Halutessasi voit myös lukea Juuson tarinan nuuskaamisen lopettamisesta.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiTupakka

10 x näin eroon tupakasta

Tupakoinnin lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja stumppaa lopullisesti.

Kysymys
NuuskaTupakka
Nimimerkki: Babygirl
Korjautuuko vauriot, jos nuuskaa on käyttänyt 3-4 kuukautta ja kannattaako lopettaa? Oon 16 ja poltin 3 vuotta lopetin sen ja nyt käytän nuuskaa. Luin äsken nuuskan aiheuttamista haitoista ja oon käyttäny nuuskaa noin 3-4 kk,...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet jo lopettanut tupakoinnin ja suunnittelet myös nuuskaamisen lopettamista! Tupakointi ja nuuskaaminen tosiaan aiheuttavat haittoja.

Nuuskan käytöstä aiheutuneet haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, jolloin hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu.

Eli kysyit, paraneeko nuuskan aiheuttamat vauriot ja kannattaako lopettaa? Suurin osa nuuskan aiheuttamista vaurioista suussa paranee, kun nuuskan käytön lopettaa ja todellakin kannattaa lopettaa. Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista.

Myös nimimerkit Nuuskahirmu ja Snusse ovat kysyneet nuuskasta.

Hyvää kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

10 x näin eroon sähkösavukkeesta eli vapesta

Tee hyvä päätös ja luovu sähkötupakasta. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.

Artikkeli
Lopettamisen tuki

Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut

Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.

Artikkeli
Lopettamisen tuki

Haluatko eroon nikotiinista? Näin selätät hankalat tilanteet

Miten pääset eroon nikotiinista ja selviät hetkistä, joissa ennen käytit nuuskaa, tupakkaa tai sähkötupakkaa? Tässä kolme ideaa lopettamisen avuksi.

Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mörkö
Ikä: 16-18v
Kuinka nopeasti nuuskan aiheuttamat haitat parantuvat ja mitä vinkkejä olisi lopettamiseen? Olen nyt käyttänyt nuuskaa noin 3 vuotta mitä vinkkejä olisi nuuskan käytön lopettamiseen ja kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat
Fressis

Hei,

Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!

Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.

Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.

Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.

Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.

Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.

On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.

Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.

Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Mistä saan apua lopettamiseen?

Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettaminen vaatii sisua ja vaivannäköä. Myös tieto ja läheisten tuki on eduksi.

Video
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”

Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös...

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat sosiaalisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat fyysisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetYleinen
Testit

Hyvä syy lopettaa tupakan ja nuuskan käyttö

Pyöräytä pyörää niin saat hyvän syyn pysyä erossa nikotiinituotteista!

Pyöräytä pyörää