Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta

Vapeen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteisiin. Onneksi siitä pääsee eroon. Lue, miten.

Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta

Vapeen eli sähkösavukkeisiin voi liittyä harhakuvitelma, että ne ovat vaarattomia eikä niihin jää koukkuun. Todellisuudessa sähkösavukkeet aiheuttavat vakavia haittoja elimistölle, ja niihin voi jäädä riippuvaiseksi ihan samalla tavalla kuin tavalliseenkin tupakkaan tai nuuskaan.

Sähkösavukkeissa saattaa olla jopa enemmän nikotiinia kuin tavallisissa savukkeissa, joten niistä irtautuminen voi olla erityisen haastavaa.

Parasta olisi jättää kokonaan aloittamatta. Jos on ehtinyt kokeilla vapettamista, se kannattaa lopettaa nopeasti, sillä mitä pikemmin lopettaa, sitä helpompaa se on.

Vape ei auta irti tupakasta

Mutta voisiko tupakasta päästä eroon vapettamalla? Joissain tapauksissa se voi toki olla mahdollista, mutta sähkösavuketta ei suositella apuvälineeksi tupakoinnin lopettamiseen – tarkoitushan olisi päästä eroon nikotiinista.

Tieteellisesti ei ole todettu, että sähkösavukkeiden avulla pääsisi eroon tupakasta. Yleensä nikotiiniriippuvuus pysyy, ja monet käyttävät rinnakkain tavallisia savukkeita ja sähkösavukkeita keräten näin molempien haitat elimistöönsä.

Vinkit vapesta irti pääsemiseen

Näin voit päästä sähkösavukkeista eli vapettamisesta eroon:

  1. Suunnittele lopettaminen etukäteen. On hyvä tiedostaa, että sähkösavukkeista eroon pääseminen vaatii päättäväisyyttä.
  2. Nikotiinihimo kestää kerrallaan yleensä pari minuuttia, joten jos sen ajan voit tehdä jotain muuta, himo menee ohi.
  3. Tee lista asioista, joita voit tehdä, kun tekee mieli sähkösavuketta: ota ksylitolipastilli, lähetä tekstiviesti kaverille tai juokse vaikka kerran talon ympäri.
  4. Pyydä läheisestä ystävästä tsemppari matkan varrelle tai lopettakaa yhdessä kaverin kanssa.
  5. Huomaa kaikki se hyvä, jota nikotiiniton elämä alkaa tuoda tullessaan, kuten esimerkiksi, että pystyt keskittymään paremmin ja liikkuminen tuntuu kevyemmältä. Myös rahaa säästyy johonkin kivempaan tarkoitukseen!
  6. Jos retkahdat, älä luovuta, vaan yritä uudelleen!

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. Asiantuntijana jutussa on ollut myös terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Kiviluoma Syöpäjärjestöistä.

Katso myös

Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: Juhnu
Voiko nikotiinittomasta sähkötupakasta tulla riippuvaiseksi? Onko vaaratonta vapettaa nikotiinitomia nesteitä, että voiko siihen jäädä koukuun? Silti vaikka ei ole nikotiinia.
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Sähkötupakasta on tosiaan saatavilla myös nikotiinittomia versioita. Nikotiini ei kuitenkaan ole ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja tarkoista terveyshaitoista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri tyyppiä. Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Pohdit myös, voiko nikotiinittomaan sähkötupakkaan jäädä koukkuun. Nikotiini on keskeinen aine, joka aiheuttaa fyysisen riippuvuuden. Fyysisen riippuvuuden merkkejä ovat vieroitusoireet. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatimaan lisää. Tavallisia vieroitusoireita ovat esimerkiksi päänsärky ja ärtyneisyys. Sähkötupakan ja muiden vastaavien tuotteiden käyttöön voi liittyä myös psyykkinen tai sosiaalinen riippuvuus, joka voi syntyä, vaikka tuote olisi nikotiiniton. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tuotetta tekee mieli käyttää tietyissä tilanteissa tai yhdessä kavereiden kanssa. Tämän vuoksi käytöstä voi olla vaikea päästä eroon, eli tuotteesta on riippuvainen, vaikka tuote ei sisältäisikään nikotiinia.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat fyysisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

10 x näin eroon sähkösavukkeesta eli vapesta

Tee hyvä päätös ja luovu sähkötupakasta. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.

Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Sähkösavuke eli vape – 7 usein kysyttyä kysymystä  

Sähkösavukkeen eli vapen lyhytaikaisellakin käytöllä on todettu haittavaikutuksia erityisesti hengityselimiin. Lue Fressiksen asiantuntijan vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin sähkösavukkeista.