Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta
Vapeen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteisiin. Onneksi siitä pääsee eroon. Lue, miten.
Vapeen eli sähkösavukkeisiin voi liittyä harhakuvitelma, että ne ovat vaarattomia eikä niihin jää koukkuun. Todellisuudessa sähkösavukkeet aiheuttavat vakavia haittoja elimistölle, ja niihin voi jäädä riippuvaiseksi ihan samalla tavalla kuin tavalliseenkin tupakkaan tai nuuskaan.
Sähkösavukkeissa saattaa olla jopa enemmän nikotiinia kuin tavallisissa savukkeissa, joten niistä irtautuminen voi olla erityisen haastavaa.
Parasta olisi jättää kokonaan aloittamatta. Jos on ehtinyt kokeilla vapettamista, se kannattaa lopettaa nopeasti, sillä mitä pikemmin lopettaa, sitä helpompaa se on.
Vape ei auta irti tupakasta
Mutta voisiko tupakasta päästä eroon vapettamalla? Joissain tapauksissa se voi toki olla mahdollista, mutta sähkösavuketta ei suositella apuvälineeksi tupakoinnin lopettamiseen – tarkoitushan olisi päästä eroon nikotiinista.
Tieteellisesti ei ole todettu, että sähkösavukkeiden avulla pääsisi eroon tupakasta. Yleensä nikotiiniriippuvuus pysyy, ja monet käyttävät rinnakkain tavallisia savukkeita ja sähkösavukkeita keräten näin molempien haitat elimistöönsä.
Vinkit vapesta irti pääsemiseen
Näin voit päästä sähkösavukkeista eli vapettamisesta eroon:
- Suunnittele lopettaminen etukäteen. On hyvä tiedostaa, että sähkösavukkeista eroon pääseminen vaatii päättäväisyyttä.
- Nikotiinihimo kestää kerrallaan yleensä pari minuuttia, joten jos sen ajan voit tehdä jotain muuta, himo menee ohi.
- Tee lista asioista, joita voit tehdä, kun tekee mieli sähkösavuketta: ota vaikka ksylitolipastilli tai lähetä viesti kaverille.
- Pyydä läheisestä ystävästä tsemppari matkan varrelle tai lopettakaa yhdessä kaverin kanssa.
- Huomaa kaikki se hyvä, jota nikotiiniton elämä alkaa tuoda tullessaan, kuten esimerkiksi, että pystyt keskittymään paremmin ja liikkuminen tuntuu kevyemmältä. Myös rahaa säästyy johonkin kivempaan tarkoitukseen!
- Jos retkahdat, älä luovuta, vaan yritä uudelleen!
Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo
Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. Asiantuntijana jutussa on ollut myös terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Kiviluoma Syöpäjärjestöistä.