Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Tee hyvä päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.

10 x näin eroon nuuskasta

1. Aseta lopettamispäivä

Vähentäminen ei yleensä johda lopettamiseen, vaan pyristelet edelleen orjuuttavassa nikotiinikoukussa. Kannattaa asettaa itselleen selkeä päivä, jolloin nuuskan käyttö loppuu kokonaan ja ennen sitä vähentää nuuskan käyttöä pikkuhiljaa.

2. Selvitä nuuskan käytön haitat

Ota selvää pitkäaikaisen nuuskaamisen haitoista, kuten suuhun tulevasta ”norsunnahkasta” ja ientulehduksista. Nuuskaus altistaa syövän esiasteisille limakalvomuutoksille ja suuontelon, nielun sekä nenän alueen syöville.

3. Älä korvaa tupakkatuotetta toisella tupakkatuotteella

Älä korvaa tupakkaa nuuskalla tai toisinpäin. Nuuska sisältää useimmiten moninkertaisen määrän nikotiinia verrattuna savukkeisiin! Ei ole järkeä vaihtaa yhtä myrkkyä toiseen. Sama pätee myös sähkösavukkeeseen.

4. Listaa hyödyt ja haitat

Tee kännykkääsi muistilista, johon merkkaat plussat ja miinukset nuuskaamisen hyödyistä ja haitoista. Kumpi voitti?

5. Suoriudu urheilussa 

Tähtää hyviin suorituksiin. Moni kuvittelee, että nuuskaaminen sopii urheilijalle tai kuntoilijalle, mutta sen sisältämä nikotiini heikentää urheilusuoritusta eikä todellakaan vie huipulle.

6. Älä alistu ryhmäpaineeseen

Ole rohkea, ajattele itse ja itseäsi. Päätä pysyä jämäkästi erossa nuuskasta, vaikka muut ympärilläsi käyttävätkin. Todennäköisesti myös joku muu miettii lopettamista – voisitteko lopettaa ja pysyä erossa nuuskasta yhdessä?

7. Hanki apua tarvittaessa vieroitusoireisiin

Hoida mahdollisia vieroitusoireita. Vieroitusoireiden määrä ja voimakkuus ovat yksilöllisiä. Jos tuntuu, ettet pärjää omin voimin, kysy neuvoa apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Osa hyötyy siitä, että käyttää nikotiinilaastaria tai -purukumia hetken aikaa.

8. Etsi tsemppari

Pyydä tukea lopettamiseen ystävältä, vanhemmalta, valmentajalta tai muulta läheiseltä. Monelle läheisen tuki on tärkein apu lopettamisessa.

9. Lue tietoa päätöksen ja lopettamisen tueksi

Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), Stumppi-sivuilta ja oppaista.

10. Ole esimerkki muille

Puhu nuuskan vaaroista ja lopettamisestasi muille. Tieto auttaa ymmärtämään, ja yhdessä on helpompi pysyä erossa nuuskasta.

 

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset

Asiantuntijat: Eeva Korhonen ja Maija Kolstela Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: Getty Images

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: AnkkaBoy
Ikä: 13-15v
Tuleeko noin 10 nikotiinipussin käytöstä pysyviä jälkiä? Tuleeko n.10 nikotiinipussin käytöstä pysyviä jälkiä?
Fressis

Moi nimimerkki AnkkaBoy!

Kysyt, tuleeko noin 10 nikotiinipussin käytöstä pysyviä jälkiä. Nuuskan osalta tiedetään, että niiden käyttö saattaa näkyä aika nopeasti suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, niin sanottu nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Nikotiinipussien osalta emme osaa sanoa varmasti, ovatko nämä nopeasti ilmenevät vaikutukset suun limakalvoilla samanlaisia. Koska käyttösi on ollut suhteellisen vähäistä, pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että käytöstä olisi jäänyt sinulle vielä pysyviä jälkiä. On kuitenkin selvää, että haitatonta nikotiinipussien käyttö ei ole.

Nikotiinipussit sisältävät usein suuria määriä nikotiinia, joka imeytyy limakalvojen kautta verenkiertoon. Nikotiini on erityisen vaarallista lapsille ja nuorille, sillä se vaikuttaa aivojen kehitykseen. Seurauksena voi olla esimerkiksi keskittymiskyvyn ja oppimisen vaikeutumista. Nikotiini aiheuttaa joskus nopeastikin vahvaa riippuvuutta. Riippuvuuden vuoksi nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttö saattaa salakavalasti jatkua, ja sitten niitä terveyshaittoja alkaa kertyä. Lisäksi osassa tuotteista nikotiinia on vaarallisen paljon, jolloin jo yksikin pussi voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen. Voit halutessasi lukea lisää nikotiinin haitoista Fressiksen tietopankista.

Ainoa keino varmistaa se, ettei pysyviä jälkiä tai muita haittoja sinulle ilmene jatkossakaan, on lopettaa nikotiinipussien käyttö tähän. Muistathan, ettei tuotteita tarvitse kokeilla, vaikka kaverit käyttäisivätkin. Voit rohkeasti tehdä omat päätöksesi.

Kiitos kysymyksestä ja kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Piippa
Ikä: 13-15v
Mistä johtuu, että nikotiinipussin kokeilun jälkeen huimasi ja oksetti? Mistä johtuu kun otin ekan nikotiinipussin että sen jälkeen huippasi ja oksensin?
Fressis

Hei nimimerkki Piippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Kuvailemiesi oireiden perusteella vaikuttaa siltä, että sait lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiini on myrkyllinen aine ja voi aiheuttaa myrkytysoireita. Myrkytysoireita voi saada jo pienistä määristä nikotiinia, jos keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Nikotiinipusseissa on yleensä suuria määriä nikotiinia ja pussin nikotiinimäärää voi olla vaikea itse arvioida pelkän pakkauksen perusteella, jolloin voi huomaamattaan altistua kerralla suurelle määrälle nikotiinia.

Lievemmät myrkytysoireet, kuten huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, vatsakrampit ja vapina. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada myös vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon.

Jotta vältyt myrkytysoireilta ja muilta nikotiinin haittavaikutuksilta jatkossa, suosittelemme vahvasti että jätät nikotiinipussikokeilut tähän yhteen kertaan ja pysyt erossa myös muista nikotiinituotteista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinituotteetNuuska

Nuuskamyytit: Tiedätkö, mikä on totta?

Parantaako nuuska suorituskykyä, keskittymistä, palautumista tai ruuansulatusta ja onko nuuskaaminen vain tapa?