10 x näin eroon nuuskasta
Tee hyvä päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.


1. Aseta lopettamispäivä
Vähentäminen ei yleensä johda lopettamiseen, vaan pyristelet edelleen orjuuttavassa nikotiinikoukussa. Kannattaa asettaa itselleen selkeä päivä, jolloin nuuskan käyttö loppuu kokonaan ja ennen sitä vähentää nuuskan käyttöä pikkuhiljaa.
2. Selvitä nuuskan käytön haitat
Ota selvää pitkäaikaisen nuuskaamisen haitoista, kuten suuhun tulevasta ”norsunnahkasta” ja ientulehduksista. Nuuskaus altistaa syövän esiasteisille limakalvomuutoksille ja suuontelon, nielun sekä nenän alueen syöville.
3. Älä korvaa tupakkatuotetta toisella tupakkatuotteella
Älä korvaa tupakkaa nuuskalla tai toisinpäin. Nuuska sisältää useimmiten moninkertaisen määrän nikotiinia verrattuna savukkeisiin! Ei ole järkeä vaihtaa yhtä myrkkyä toiseen. Sama pätee myös sähkösavukkeeseen.
4. Listaa hyödyt ja haitat
Tee kännykkääsi muistilista, johon merkkaat plussat ja miinukset nuuskaamisen hyödyistä ja haitoista. Kumpi voitti?
5. Suoriudu urheilussa
Tähtää hyviin suorituksiin. Moni kuvittelee, että nuuskaaminen sopii urheilijalle tai kuntoilijalle, mutta sen sisältämä nikotiini heikentää urheilusuoritusta eikä todellakaan vie huipulle.
6. Älä alistu ryhmäpaineeseen
Ole rohkea, ajattele itse ja itseäsi. Päätä pysyä jämäkästi erossa nuuskasta, vaikka muut ympärilläsi käyttävätkin. Todennäköisesti myös joku muu miettii lopettamista – voisitteko lopettaa ja pysyä erossa nuuskasta yhdessä?
7. Hanki apua tarvittaessa vieroitusoireisiin
Hoida mahdollisia vieroitusoireita. Vieroitusoireiden määrä ja voimakkuus ovat yksilöllisiä. Jos tuntuu, ettet pärjää omin voimin, kysy neuvoa apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Osa hyötyy siitä, että käyttää nikotiinilaastaria tai -purukumia hetken aikaa.
8. Etsi tsemppari
Pyydä tukea lopettamiseen ystävältä, vanhemmalta, valmentajalta tai muulta läheiseltä. Monelle läheisen tuki on tärkein apu lopettamisessa.
9. Lue tietoa päätöksen ja lopettamisen tueksi
Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), Stumppi-sivuilta ja oppaista.
10. Ole esimerkki muille
Puhu nuuskan vaaroista ja lopettamisestasi muille. Tieto auttaa ymmärtämään, ja yhdessä on helpompi pysyä erossa nuuskasta.
Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset
Asiantuntijat: Eeva Korhonen ja Maija Kolstela Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela
Kuva: Getty Images