Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa, että haluat auttaa ja tukea ystävääsi pääsemään eroon nikotiiniriippuvuudesta, tuellasi voi olla todella suuri merkitys. Kehotan sinua keskustelemaan ystäväsi kanssa ja kannustamaan häntä päätöksessään. Kerro hänelle, että haluat auttaa ja olla hänen tukenaan. Yhdessä voitte sitten sopia parhaista tavoista ja tilanteista, joissa ystäväsi tukea tarvitsee. Voitte lukea tietoa nikotiiniriippuvuudesta Fressiksen sivuilta.
Ystäväsi saattaa kokea vieroitusoireita lopettaessaan nikotiinituotteiden käytön. Sinunkin on hyvä olla näistä tietoinen, jotta ymmärrät ystäväsi käytöstä ja oloa. Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä, mutta yleisiä ovat esimerkiksi ärtymys, keskittymisvaikeudet ja päänsärky. Vieroitusoireiden ilmetessä voitte sopia ystäväsi kanssa erilaisista ”harhautuskeinoista”, ettei hän lähtisi helpottamaan oloaan nikotiinituotteella. Voitte esimerkiksi sopia, että ystäväsi soittaa sinulle silloin, kun hänen tekisi mieli käyttää nikotiinituotetta. Tai jos olette yhdessä, niin lähtekää vaikka ulkoilemaan ja liikkumaan. Harhautuksena toimimisen lisäksi ulkoilma ja liikunta helpottavat myös vieroitusoireita. Voit myös muistuttaa ystävääsi siitä, että vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä.
Muista myös kehua ja tsempata ystävääsi, kun hän onnistuu olemaan käyttämättä nikotiinituotetta. Ole kuitenkin myös tukena mahdollisen repsahduksen jälkeen ja kannusta jatkamaan repsahduksesta huolimatta. Lisäksi jos sinulla on itselläsi kokemusta nikotiiniriippuvuudesta ja siitä eroon pääsemisestä, voit jakaa ystävällesi omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi.
Joskus nikotiiniriippuvuudesta eroon pääseminen voi tuntua ystävienkin avusta ja tuesta huolimatta liian haastavalta. On siis hyvä tietää, että apua saa ja kannattaa kysyä myös terveydenhuollon ammattilaisilta.
Vinkkejä lopettamiseen voitte lukea Fressiksen tietopankeista ja myös nimimerkki 2K01 on kysynyt vinkkejä.
Tsemppiä sinulle ja ystävällesi!
Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut
Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.
Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla
Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija Juuso Simpanen, 26, ei voisi enää kuvitella käyttävänsä nuuskaa. Kun Juuso oli jalkapallouransa huipulla, nuuska oli kuitenkin osa päivittäistä arkea. ”Se oli vähän semmoista yhteisöllisyyttä kavereiden kanssa. Kovan treenin tai ruuan jälkeen käytettiin nuuskaa.” Juuso lopetti nuuskan käytön seitsemän vuoden jälkeen.