Kysy asiantuntijalta

Mikä mietityttää?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Vesirokko on viruksen aiheuttama ja erittäin herkästi tarttuva tulehdustauti. Vesirokko leviää ilma-, pisara- tai kosketustartuntana vesirokkoon sairastuneen hengitysteistä ja ihorakkuloista. Vesirokko voi siis tarttua ilmaan yskittyjen pisaroiden tai suoraan kosketuksen kautta. Kysyit voiko vesirokko tarttua nuuskasta. Periaatteessa kyllä, jos käyttää nuuskaa, joka on ollut vesirokkoa sairastaneen suussa. Toki vesirokkoon voi sairastua myös olemalla kosketuksissa tai olemalla samassa tilassa vesirokkoon sairastuneen kanssa.

Kysyit myös, voiko korona tarttua nuuskasta. Koronavirustartunnan voi saada ilma-, pisara- tai kosketustartuntana. Ensisijaisesti korona tarttuu pisaratartuntana eli kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Koronan voi saada nuuskasta, jos käyttää koronaan sairastuneen suussa ollutta nuuskaa tai on kosketuksissa sellaisten pintojen kanssa (esimerkiksi koronaan sairastuneen nuuskapurkki), joihin on hiljattain päätynyt eritteitä hengitysteistä esimerkiksi yskimisen tai aivastamisen yhteydessä.

Me Fressiksessä suositellaan ehdottomasti pysymään poissa kokonaan nuuskasta. Lisää nuuskan terveyshaitoista voi lukea Fressiksen tietopankista.

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että grillailet perheesi kanssa kesän aikana viikonloppuisin ja olet huolissasi siitä, onko se liikaa ja voiko siitä tulla liikaa karsinogeenejä. Lähdetään liikkeelle siitä, että yhteiset ruokahetket perheen kesken ovat tärkeitä ja arvokkaita hetkiä, joista kannattaa rohkeasti nauttia. Jo tuollaiset hetket sinällään voivat olla terveyttä tukevia ja tuoda iloa elämään.

Kuvailet viestissäsi, että grillaatte melko pitkälti kasvispohjaisia tuotteita, mikä on oikein hyvä asia niin terveyden kuin luonnon kannalta. Jos grilliaterioita halutaan hieman tasapainottaa, voit ehdottaa tarjoilujen kylkeen erilaisia vihersalaatteja, tai vaikkapa tuoreita hedelmiä tai hedelmäsalaatteja jälkiruoaksi.

Karsinogeenit ovat grillauksessa syntyviä PAH-yhdisteitä, joita muodostuu epätäydellisen palamisen seurauksena. Paras keino välttää näiden yhdisteiden muodostumista on välttää ruoan polttamista suoraan liekeissä ja käyttää hyvin puhdistettua grilliä ja grillausvälineitä. Jos siis grillaatte esimerkiksi hiilloksella tai sähkögrillillä ilman suoraa tulen liekkiä, PAH-yhdisteitä ei muodostu samalla tavalla. Periaatteessa on niin, että esimerkiksi liekeissä grillattu tai poltettu kasvis sisältää PAH-yhdisteitä siinä missä lihapitoinen makkarakin, mutta kokonaisruokavalion ja terveyden kannalta kasvispitoinen ja kasvisperäiset tuotteet ovat aina ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin eläinperäiset tuotteet. Kasvisnakkejakaan ei kuitenkaan kannata nautiskella päivittäin, vaan kiinnittää aina huomiota vaihtelevaan ja monipuoliseen ateriointiin. Jos syöt arkipäivisin monipuolisesti, on ihan ok herkutella viikonloppuisin.

 

On tarkkaan vaikea arvioida sitä, minkälainen määrä grillaamista olisi terveyden kannalta haitallista – sitä ei ole juurikaan tieteellisesti tutkittu. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että poltettu ruoka ei tee terveydelle hyvää. Voit kuitenkin olla huoletta perheesi kanssa kesäisin grillaamassa, jos kuitenkin kiinnitätte huomiota kasvisruokailuun ja pidätte grillin puhtaana – ettekä siis grillaa ruokaa suoraan liekeissä.

Lisäksi kysyit sitä, mikä kaikki aiheuttaa syöpää, ja se onkin jo hieman haastavampi kysymys. Suurin osa syövistä liittyy ikääntymiseen. Syövän riski kasvaa sitä mukaa, kun ihmiselle tulee lisää ikää. Mitä pidempään ihminen elää, sitä enemmän hän ehtii altistua syövän riskitekijöille. Siksi ikääntymisen myötä on todennäköisempää, että soluihin kertyy vaurioita, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Tämä ei siis kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että kaikki pitkään elävät sairastuvat syöpään: se tarkoittaa ainoastaan sitä, että pitkä ikä nostaa riskiä sairastua syöpään.

Elinympäristössämme ja elintavoissamme on tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Ympäristössä on useita kemikaaleja ja muita tekijöitä, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Nämä yhdisteet voivat olla luonnollisia (kuten auringon säteily) tai ihmisen tuottamia, kuten jotkut kemikaalit tai tupakan savu. Myös jotkin virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa syöpää. Elintapoihin liittyviä riskitekijöitä ovat mm. tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, auringon UV-säteilylle altistuminen, punaisen lihan runsas käyttö, ylipaino ja liikkumattomuus. Kuvailit viestissäsi omia elintapojasi ja kuulosti siltä, että sinulla on moni asia elintapojen suhteen erittäin hyvällä mallilla!

Syöpää ei voi periä esimerkiksi omilta vanhemmiltaan. Yksilö voi kuitenkin periä geenivirheen, joka voi lisätä alttiutta syövän syntymiselle. Koska geenien prosessit ovat hyvin monimutkaisia, saattaa geenitasolla tapahtua syövän syntymiseen johtavia virheitä ilman että merkittävää syövälle altistumista olisi muuten tapahtunut. Tämän vuoksi sanotaan, että syövän syntyy vaikuttaa myös sattuma.

Yksittäisen henkilön sairastuessa syöpään on harvoin mahdollista tarkalleen tietää, mikä on aiheuttanut syövän. Syöpään sairastunut on saattanut altistua useille riskitekijöille elämänsä aikana ja soluvaurioiden kehittyminen syöväksi on vienyt pitkän ajan. Lasten ja nuorten syöpien syntyminen johtuu yleensä sattumasta tai peritystä alttiudesta.

Syöpää ei kannata liikaa murehtia terveenä ja nuorella iällä. On luonnollista, että sen kaltaiset sairaudet voivat pelottaa ja on hyvä ottaa asioista selvää, mutta liiallinen yliajattelu syöpään liittyen ei ole tarpeen. On myös hyvä huomioida, että syöpien hoitokeinot ja hoitaminen ovat nykyisin hyvällä tasolla, ja yhä useampi syöpään sairastunut henkilö myös toipuu sairaudestaan. Lisäksi erilaisten seulontaohjelmien ansiosta tauti voidaan löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja hoitaa jo syövän esiasteita, jolloin varsinainen syöpä ei pääse kehittymään. Yksilötasolla terveellisillä elintavoilla pystytään myös tehokkaasti ehkäisemään syöpää.

Jos olet usein huolissasi syöpään liittyvistä asioista, suosittelen sinua keskustelemaan aiheesta esimerkiksi vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin.

Toivottavasti nautit tulevasta kesästä ja lomastasi huoletta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka!

Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdynnässä) limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta. Nuuskan käytöstä seksitautia ei siis voi saada, eivätkä seksitaudit tartu myöskään esimerkiksi suutelemalla. Tästä poikkeuksena on herpes, joka voi tarttua herpeksen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Lisätietoa seksitautien tarttumisesta voit lukea täältä.

Mikäli kuitenkin laittaisi omaan suuhunsa nuuskan, joka on ollut jo toisen suussa, voi sen kautta siirtyä muita viruksia ja bakteereja. Nuuskan käyttö ylipäänsä on haitallista, joten me täällä Fressiksellä suosittelemme pitämään nuuskat kokonaan poissa omasta suusta. Nuuskan haitoista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kevään jatkoa!

Fressis

Oon jääny koukkuun nuuskaan ja kaverit ei halua, että käytän | BuenoAsk

Oon jäänyt koukkuun nuuskaan ja kaverit ei halua, että käytän. Mitä teen? Voit olla kiitollinen siitä, että sinulla on välittäviä kavereita. Tilanne voisi myös olla toisinpäin, jolloin kaverit yllyttäisivät...

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen?

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen? On hieno asia, jos haluaa olla päihteetön ja tehdä omat valinnat sen suhteen. Hyvä kaveri ei pakota toista tekemään asioita, joita hän ei...

Testaa tietosi sähkösavukkeista

Tee testi

Kertooko hammaslääkäri nuuskaamisesta vanhemmille?

Kertooko hammaslääkäri nuuskasta vanhemmille? Hammaslääkäreitä sitoo vaitiolovelvollisuus, myös alaikäisen kohdalla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti ei siis kerro nuuskaamisesta vanhemmille. Mikäli hammaslääkärissä käy vanhempien kanssa, on hyvä huomioida, että hammaslääkäri saattaa...

Koronavirus – yksi syy lisää lopettaa tupakointi!

Tupakoinnin lopettaminen on nyt erityisen tärkeää, sillä muiden haittojen ohella se lisää myös vakavan koronataudin riskiä. Valitse viisaasti ja lopeta tupakointi!

ZoneVD: ”Miksi tupakkatuotteita ei kannata käyttää?”

Tubettaja ZoneVD kertoo, ettei ole koskaan koittanut tupakkatuotteita, eli tupakkaa, nuuskaa tai sähkösavuketta – eikä aio sitä koskaan tehdä. Katso video ja kuulet syitä sille, miksi hän on päättänyt...

ZoneVD