Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkö tupakka
Ikä: 9-12v
Voiko sähkötupakan käyttö lopettaa kasvun? Voiko sähkö tupakka lopettaa kasvamisen
Fressis

Hei nimimerkki ”Sähkö tupakka” ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinua mietityttää, että voiko sähkötupakan eli sähkösavukkeen käyttö lopettaa pituuskasvun. On hienoa, että pohdit sähkösavukkeen haittoja ja laitoit meille viestiä.

Valitettavasti sähkösavukkeen käytöstä ei ole vielä niin paljon tutkimustietoa, että osaisimme täysin vastata kysymykseesi. Tiedämme, että perinteinen tupakointi voi hidastaa pituuskasvua, mutta sähkösavukkeen käytön vaikutuksista pituuskasvuun emme vielä täysin tiedä.

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten perintötekijät eli ne lähtökohdat, jotka saamme vanhemmiltamme, ravitsemus, uni ja yleinen terveys. Osaan näistä voimme vaikuttaa itse. Terveelliset elintavat, kuten riittävä ja monipuolinen ruoka ja kunnon yöunet, antavat hyvän pohjan normaalille pituuskasvulle. Kun taas epäterveelliset elintavat, kuten esimerkiksi tupakointi, voivat hidastaa pituuskasvua.

Vaikka emme vielä tiedä kaikkia sähkösavukkeen vaaroja, on hyvä muistaa, että sen käyttö on monella tavalla haitallista erityisesti sinun ikäisellesi, kasvavalle nuorelle. Osassa sähkösavukkeiden nesteistä on mukana myös riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä nimeltä nikotiini, jonka tiedetään häiritsevän normaalia kasvua ja kehitystä. Sen tähden paras vaihtoehto on olla käyttämättä sähkösavuketta. Voit lukea lisää sähkösavukkeen haitoista Fressiksen tietopankista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Älä ole koekaniini – jätä vapettaminen väliin

Vape ei tee sulle hyvää. Jätä siis vapettaminen väliin, äläkä ryhdy tupakkateollisuuden koekaniiniksi. 

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: M.P
Ikä: 16-18v
Kuinka kauan kestää, että keuhkot palautuvat ennalleen sähkösavukkeen käytön lopettamisen jälkeen? Elikkä olen polttanut sähkötupakkaa 8 kuukautta ja olen päättänyt lopettaa miten kauan suunnilleen että keuhkot palautuvat ennalleen olen myös aloittanut urheilemaan enemmän.
Fressis

Moikka M.P!

Ensinnäkin aivan mahtavaa, että aiot lopettaa sähkötupakoinnin! Se on varmasti päätös, jota sinun ei tarvitse katua. Lisäksi mieli, keho ja kukkaro kiittävät!

Käyttäessä sähkötupakkaa eli sähkösavuketta sisäänhengityksen kautta päätyy monenlaisia haitallisia yhdisteitä keuhkoihin. Keuhkojen limakalvoilta yhdisteet pääsevät verenkiertoon ja siten vaikuttavat keuhkojen terveyden lisäksi koko kehoon. Pohdit kuinka nopeasti keuhkot palautuvat ennalleen lopettamisen jälkeen. Valitettavasti sähkösavukkeen käyttöä, sen haittoja tai lopettamisen hyötyjä on voitu tutkia vielä aika vähän. Tämän vuoksi emme osaa antaa sinulle nyt ihan tarkkaa vastausta. On kuitenkin syitä olettaa, että lopettamisen hyödyt ovat samankaltaisia, kun perinteisen tupakoinnin.

Tupakoinninkin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistua nopeasti. Jo ensimmäisten päivien aikana, kun käytön lopettaa, haitalliset aineet, kuten nikotiini poistuvat kehosta. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle. Kehon stressitila siis vähenee. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee. Tämä video havainnollistaa vielä lopettamisen hyötyjä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa käytön siis lopettaa, sen parempi. Lopettamalla nyt puhdistat keuhkot ja kehon kaikista sähkösavukkeen haitallisista aineista. Varsinkin nyt kun olet alkanut urheilemaan enemmän, lopettamisesta on sinulle varmasti paljon hyötyä. Sähkösavukkeiden sisältämä nikotiini on nimittäin urheilijalle tosi haitallista. Nikotiini heikentää lihasten toimintaa, kehittymistä, palautumista sekä altistaa vammoille.

Tsemppiä lopettamiseen! Mikäli kaipaat siihen tukea, lue vinkkejä lopettamiseen Fressiksen sivuilta: Näin lopetat sähkösavukkeen käytön.

 

Kivaa höyrytöntä syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Vapettaja
Ikä: Yli 18v
Vapettaminen ja hengenahdistus Pitäskö täs lääkärii mennä ku melkee kokoaja pieniä hengeahdistuksii muutamin päivin oon vapetellu aktiivisesti tässä ny vuode ja mua o pelotetu siitä vesikeuhkosta
Fressis

Moi Vapettaja!

Kiitos kysymyksestä! Kerrot vapettaneesi eli käyttäneesi sähkösavuketta nyt aktiivisesti jo vuoden. Kerrot myös, että sinulla on ollut pieniä hengenahdistuksia. Onkin siis hyvä, että olet alkanut pohtia sähkösavukkeen käyttöön liittyviä haittoja ja lääkärissä käyntiä.

Vaikka vapettamisen haittoja ei ole vielä voitu tutkia pitkällä aikavälillä, tiedetään jo monista nopeammin ilmenevistä haitoista mitä käyttöön liittyy. Yleisimpiä ovat juuri hengitystien ärsytys ja yskä. Sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä on veden lisäksi monenlaisia kemikaaleja, makuaineita ja epäpuhtauksia. Nesteistä on löydetty myös lääkeaineita ja raskasmetalleja. Kun neste ja nämä kaikki kemikaalit höyrystyvät, syntyy taas uudenlaisia vaarallisia yhdisteitä ja nämä kaikki päätyvät sisäänhengityksen myötä käyttäjän keuhkoihin. Osa höyryn sisältämistä aineista tulee uloshengityksen mukana pois, mutta ei kaikki. Sähkösavukkeesta vahingolliset aineet ja pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkoihin, joissa ne aiheuttavat haittoja. Jatkuva pienten hiukkasten aiheuttama altistus voi lisätä tulehdustilaa ja aiheuttaa verenkierto- ja hengityselinten sairauksia. Osa keuhkosairauksista voi aiheuttaa mm. hengenahdistusta.

Kerroit, että sinua on peloteltu vesikeuhkoista. Nykykäsityksen mukaan sähkösavukkeen käyttö ei kuitenkaan aiheuta nesteen kertymistä keuhkoihin, ainakaan suoranaisesti. Nesteen kertyminen keuhkoihin voisi tuntua kyllä juuri hengenahdistukselta, mutta hengenahdistuksen tunne voi johtua muistakin asioista. Jo pelkästään pelko ja ahdistus mahdollisesta sairaudesta voi aiheuttaa näitä oireita.

Kerroit, että hengenahdistuksia on ollut sinulla nyt melkein koko ajan, joten on syytä varmasti pohtia, onko ahdistuksen taustalla vapettaminen, ahdistusta vai jotain muuta. En saanut ihan selvää kirjoituksestasi, onko näitä hengenahdistuksia ollut jo pidempään vai lyhyemmän aikaa, kuten muutamia päiviä. Mikäli hengenahdistuksia on ollut vasta lyhyemmän aikaa, ja ne ovat loppuneet niin en usko, että tilanteessa on kyse mistään vakavasta. Mikäli tarkoitit, että hengenahdistuksia on ollut jo pidempään ja ne jatkuvat edelleen, niin on syytä mennä lääkäriin. Yleisesti voidaan sanoa, että mikä tahansa äkillinen terveydentilan heikkeneminen sähkösavukkeen käytön jälkeen on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Joka tapauksessa kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat terveydelle monin tavoin haitallisia ja siksi myös vapettamiseen liittyy monenlaisia terveysriskejä. Voit lukea niistä lisää Fressiksen tietopankista. Vaikka hengenahdistukset eivät tällä kertaa johtuisi vapettamisesta, niin kannustaisin silti lopettamaan käytön mahdollisimman pian. Näin vältyt vapen käytöstä johtuvilta haitoilta jatkossakin. Lopettamisen tueksi voit lukea vinkkejä täältä. Lopettaminen voi tuntua vaikealta ja tylsältä vaihtoehdolta, mutta se on terveytesi kannalta fiksu ratkaisu! Pystyt siihen kyllä! 😊

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: ella
Ikä: 9-12v
Tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään? tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään? näkeekö esim hammaslääkärit sitä vai näkyykö verikokeissa yms?
Fressis

Moi nimimerkki ella,

Kiitos kysymyksestä! Pohdit, mitä yhdestä vapen hatsista tapahtuu. Onkin yleistä, että nuoruudessa tällaiset kokeilut ja niiden haitat mietityttävät. Kysymys on kuitenkin hieman hankala, sillä vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei olla vielä tutkittu kovin paljon. Tiedetään kuitenkin, että se on terveydelle monin tavoin haitallista. Jo vähäisestä käytöstä voi aiheutua mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Lisäksi vapessa käytettävät nesteet sisältävät usein nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voit lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä. Suuremmat terveyshaitat eivät kuitenkaan vielä yhden kokeilun jälkeen ilmaannu, vaikka sitäkään ei voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Ainoastaan jättämällä vapettamisen kokonaan välistä voi olla varma, ettei altistu haitoillekaan.

Pohdit myös sitä, voiko vapen hatsit näkyä verikokeissa tai hammaslääkärissä. Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä nikotiini pysyy elimistössä melko vähän aikaa eikä minkään normaalin verikokeen yhteydessä tutkita nikotiinia. Vapetus ei myöskään aiheuta nopeasti muutoksia suun limakalvoilla kuten vaikka nuuskaaminen aiheuttaa. Siksi yhdet hatsit eivät näy myöskään hammaslääkärissä.

En tiedä pohditko näitä kysymyksiä siksi, että pohdit vapen kokeilua vai siksi, että olet jo kokeillut ja mietit nyt tuliko sinulle siitä jotain haittaa. Mikäli kyse on siitä, että olet jo kokeillut hatsit, niin ei sinun kannata siitä olla liian huolissaan. Yhdet hatsit eivät aiheuta vielä mitään pysyvää haittaa ja haitalliset aineet poistuvat kehosta kyllä nopeasti. Kannustan kuitenkin lopettamaan kokeilut, tai olemaan kokeilematta kokonaan. Nikotiini voi koukuttaa nopeastikin ja sen takia käyttö voi lisääntyä ja vapettaminen tulla tavaksi, jolloin myös haittoja alkaa kertymään.

Kivaa syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Sähkösavuke

Kuuluuko vape sinunkin arkeesi?

Houkuttelevat tuoksut ja värit ja helppo saatavuus voivat saada kenet vain kiinnostumaan sähkösavukkeista eli vapesta, ja lopulta jäämään koukkuun niiden käyttöön. Moni nuori on nykyään riippuvainen makuhöyryistä ja kavereiden antamasta huomiosta. Vape onkin noussut suureen suosioon nuorten keskuudessa viimeisen muutaman vuoden aikana. Vapetus on nopeasti yleistyvä trendi Vapen käyttö on noussut suureen suosioon viimeisen muutaman […]

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Ihminen
Ikä: 9-12v
Voiko 90-130 hatsista sähkötupakkaa tulla pysyviä haittoja? Voiko 90-130 hatsista sähkötupakkaa tulla pysyviä haittoja?
Fressis

Moi nimimerkki ‘Ihminen’ ja kiitos kysymyksestä!

Sähkötupakan eli sähkösavukkeiden haitat ovat selkeästi alkaneet pohdituttamaan sinua. Se on hieno juttu, sillä ne ovatkin terveydelle todella haitallisia. Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet sisältävät monenlaisia terveydelle vaarallisia aineita, kun näitä nesteitä höyrystetään.

Pohdit, minkälaisia pysyviä haittoja 90-130 sähkösavukkeen hatseista voi aiheutua. Pysyviä haittoja on valitettavasti vielä vaikea arvioida, sillä niitä ei olla pystytty juurikaan tutkimaan. Se kuitenkin tiedetään, että sähkösavukkeiden käyttö heikentää keuhkojen normaalia toimintaa. Sähkösavukkeita käyttäneet henkilöt ovat myös raportoineet samanlaisia nopeasti ilmaantuvia haittoja kuin perinteistä tupakkaa polttavat henkilöt. Tällaisia haittoja ovat mm. yskä ja muut nielun ja hengitysteiden ärsytysoireet. Voidaan myös jo olettaa, että sähkösavukkeista aiheutuvat pysyvät haitatkin ovat tupakoinnin kaltaisia. Voit lukea lisää sähkösavukkeiden haitoista esimerkiksi täältä.

Luultavasti nuo mainitsemasi 90-130 hatsit eivät siis näitä pysyviä haittoja ole vielä aiheuttaneet, mutta ei myöskään voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Siksi käyttö on erittäin suositeltavaa lopettaa mahdollisimman pian.

Jotkut sähkösavukkeissa käytettävät nesteet sisältävät usein paljon nikotiinia ja nikotiini on erittäin haitallista varsinkin nuorille. Tätä nikotiiniriippuvuutta pitäisin vaarallisimpana haittana mitä jo vähempikin määrä hatseja voi aiheuttaa. Riippuvuuden takia käyttö usein jatkuu ja lisääntyy. Sitten niitä pysyviäkin haittoja voi alkaa syntymään.

Jotta voit välttyä nikotiiniriippuvuuden ja sähkösavukkeen käytöstä seuraavien muiden haittojen ilmenemisen, kannustan ehdottomasti lopettamaan sähkösavukkeen käytön tähän. Lopettamisen tueksi voit lukea vinkkejä tästä artikkelista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: anonyymi
Ikä: 9-12v
Mitä haittaa vapesta on suun terveydelle? mitä haittaa vapesta on suun ympäristölle
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Sähkösavukkeet eli vapet ovat tulleet viime vuosien aikana suositummaksi. Niitä pidetään joiltain osin vähemmän haitallisena vaihtoehtona tavalliselle tupakalle, mutta pitkäaikaisia terveyshaittoja ei ole vielä pystytty tutkimaan riittävästi. Siksi on myös vaikeaa arvioida kovinkaan tarkasti sitä, millaisia haittoja vapen käyttö aiheuttaa. Usein ensimmäiset haitat ovat samanlaisia kuin perinteisen tupakoinninkin, eli hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista. Tiedetään siis, että vapen käyttö on haitallista esimerkiksi keuhkojen terveydelle. Sekä sähkösavukkeissa käytettävät nikotiinittomat nesteet että nikotiininesteet ovat terveydelle haitallisia. Sähkösavukenesteiden makuaineilla ja nikotiinilla on monia haitallisia vaikutuksia terveyteen. Nikotiinin haittavaikutuksista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista. Nikotiini aiheuttaa myös voimakasta riippuvuutta, jolloin nikotiinituotteen käyttämistä voi olla vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Tällöin käyttö pitkittyy ja terveyshaittojen ilmenemisen riski kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään nikotiinituotteita käyttää.

Sinua kiinnostavat erityisesti vapen haitat suun ympäristössä. Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet sisältävät vaihtelevan määrän erilaisia aineita, kuten glyserolia, PEG:itä, karbonyylejä ja muita pieniä partikkeleita. Joskus niissä voi olla myös raskasmetalleja. Myöskään näiden aineiden vaikutusta suun limakalvoille ei ole vielä tutkittu riittävästi, mutta näyttää siltä että ne voivat lisätä plakin kertymistä, aiheuttaa suun kuivumista, kurkun ärsytystä, makuhaittoja ja lisätä ientulehduksen riskiä. Samoin nikotiinilla on monia yleisterveyttä ja suun aluetta haittaavia vaikutuksia, kuten ientulehduksen lisääntyminen.

Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin olemaan täysin ilman nikotiinituotteita, jotta vältyt niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”

Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös...

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: .
Ikä: 9-12v
Tuleeko 60-100 hatsista vapea pysyviä jälkiä? Tuleeko 60-100 hatsia vapesta pysyviä jälkiä?
Fressis

Moi nimimerkki ”.”

Se, tuleeko 60-100 hatsista vapesta pysyviä jälkiä on kyllä hyvä kysymys. Hienoa, että olet alkanut miettimään, mitä haittoja vapettaminen eli sähkösavukkeiden käyttäminen voi aiheuttaa.

Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita. Sähkösavukkeet aiheuttavat usein ensimmäiseksi samanlaisia haittoja kuin perinteinen tupakointikin, eli hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista. Oletkohan huomannut tällaisia oireita hatsien jälkeen, jos olet niitä itse ottanut? Sähkösavukkeita ja niiden terveyshaittoja ei ole vielä voitu tutkia riittävästi, mutta oletuksena on, että myös pidemmän aikavälin terveyshaitat ovat samantyyppisiä kuin tupakoinnin. Mutta 60-100 hatsit eivät tällaisia vakavia ja pysyviä jälkiä tai haittoja vielä aiheuta. Sitä ei kuitenkaan osata vielä sanoa, miten kauan tai kuinka paljon sähkösavukkeita tulisi käyttää, jotta jälkiä alkaa syntymään.

Nopeasti ilmaantuvien jälkien tai haittojen lisäksi olemme huolissamme myös siitä, että monet vapet sisältävät myös runsaasti nikotiinia, joka aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta joskus jo harvemmankin käytön seurauksena.  Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Mikäli jää riippuvaiseksi nikotiinista, vapetus yleensä jatkuu ja lisääntyy. Pitkittyneen ja jatkuneen käytön myötä niitä pysyviä jälkiä ja haittoja alkaa sitten syntymään. Riippuvuuden nurja puoli on myös se, että sen muodostumisen myötä lopettaminen on monella tapaa vaikeampaa, vaikka niin haluaisikin tehdä.

Jotta välttyisit vapen haitallisilta seurauksilta ja riippuvuudelta, kannattaakin lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa. Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista ja lopettamisen tuen kanavasta. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, voi siihen saada apua myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Voit mennä rohkeasti juttelemaan tästä asiasta, jotta saat tarvittaessa häneltä tukea ja ohjausta vapesta irti pääsemiseen. Pystyt siihen varmasti!

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?