Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Säästyiskö siinä rahaa? Tai olisko olo yleisesti freesimpi, eikä tuntuis siltä, että on jatkuvasti kipeenä? Mitä jos liikkuminen tuntuiskin kevyemmältä tai kouluhommiin keskittyminen olis helpompaa? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

1. Pysyt terveenä

Nikotiini ylläpitää jatkuvaa tulehdustilaa kehossa ja heikentää elimistön puolustusjärjestelmää. Kun nikotiinituotteiden käytön lopettaa, pysyy todennäköisemmin terveenä.

Jos lopetat tupakoinnin tai vapen käytön myös yskä, limaisuus ja hengitysteiden ärsytysoireet helpottavat ja keuhkot toimivat paremmin. Alkuun oireet voivat hetkeksi pahentua, mutta sitä ei kannata säikähtää. Se kertoo vain siitä, että keho alkaa puhdistautumaan tuotteiden sisältämistä haitallisista aineista.

2. Pystyt keskittymään paremmin

Nikotiini heikentää aivojen toimintaa ja häiritsee aivojen kehittymistä. Ilman nikotiinia aivot toimivat tehokkaammin ja pystyt paremmin keskittymään uuden oppimiseen ja sisäistämään asioita esimerkiksi koulussa tai töissä.

3. Keho ei oo jatkuvasti rasitustilassa ja liikkuminen on kevyempää

Kun nikotiinituotteiden käytön lopettaa, nikotiini ei ole enää häiritsemässä verenkiertoa, ja siten hapen ja ravintoaineiden kulkeutumista lihaksiin. Myös sydämen syke rauhoittuu, eikä keho ole enää jatkuvassa rasitustilassa. Ilman nikotiinia treeni kehittää ihan eri tavalla ja keho pääsee palautumaan paremmin. Liikkuminen alkaa varmasti tuntua myös kevyemmältä, kun hengitys kulkee paremmin.

4. Suun terveys kiittää

Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on hyvä valinta myös suun terveyden kannalta. Lopettamisen myötä hampaiden ja ikenien kunto usein paranee ja hengityskin on raikkaampi.

5.  Nukut paremmin ja sussa on enemmän energiaa

Nikotiini on piriste, joka heikentää unta. Se voi häiritä unen tuloa ja voi katkaista unen aamuyöllä. Nikotiinin käytön lopettamisen jälkeen saat todennäköisesti enemmän ja laadukkaampaa unta, ja energisyys ja virkeys lisääntyvät.

6. Iho näyttää paremmalta

Nikotiini heikentää ihon tärkeitä toimintoja ja aiheuttaa ihon kuivumista, finnejä sekä ryppyjä ja pigmenttiläiskiä. Lopettamisen myötä ihon kunto alkaa usein parantua.

7.  Oot vapaa riippuvuudesta

Nikotiiniriippuvuus näkyy mm. vieroitusoireina kuten päänsärkynä, levottomuutena tai keskittymisvaikeuksina. Muutamien viikkojen kuluessa nämä vieroitusoireet usein helpottavat. Kun ei ole riippuvainen nikotiinista, nikotiinituotteiden käyttö ei enää hallitse arkea, stressi lievittyy ja elämänlaatu paranee. Ei tarvitse pohtia, missä ja milloin voi käyttää seuraavan kerran, ja myös nikotiinituotteisiin kuluneet rahat voi käyttää johonkin parempaan tarkoitukseen.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Sano EI nikotiinille Nikotiini ei kuulu urheiluun missään muodossa. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet, kuten tupakka, sähkösavukkeet, nikotiinipussit ja nuuska, ovat haitallisia urheilijalle. Erkka V. Lehtola haluaakin lähettää rohkaisevan viestin kaikille nuorille urheilijoille: uskalla sanoa EI nikotiinille ja keskity urheiluun! Ota asioista selvää ja tee terveellisiä valintoja ”Esimerkiksi jalkapallon parissa nuuskasta on vuosikymmenien aikana muodostunut kuva […]