Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeSeksiTupakka
Nimimerkki: 15v
Ikä: 13-15v
Voiko kieleen ilmestyneet valkoiset läiskät ja kipu kielessä johtua nikotiinituotteiden käytöstä tai mahdollisesta seksitautitartunnasta? Hei. Mikä voisi olla syynä kun olen käyttänyt nikotiinipusseja,nuuskaa ja tupakkaa ja vapea jo jonkun aikaa niin kun aloin käyttämään tiettyä tuotemerkkiä niin kieleeni...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Hyvä että otit yhteyttä.

Kerrot käyttäneesi ilmeisen paljon erilaisia tupakka- ja nikotiinituotteita, ja olet huolissasi valkoisista ja kipeistä läikistä suussasi. Valitettavasti näillä tiedoilla, ja näkemättä sinua, on vaikea arvioida tarkalleen, mistä läikät voisivat johtua. Ne voivat hyvin olla esimerkiksi haitattomia aftoja, tai sitten nikotiinituotteiden aiheuttamia limakalvomuutoksia. Koska voin asiaa vain arvuutella, suosittelen lämpimästi, että varaat ajan joko lääkäriin tai hammaslääkäriin, jotta asiaa voidaan selvittää tarkemmin ja saat siihen avun. Samalla kannattaa kertoa myös tuosta mainitsemastasi nuolemistilanteesta, jolloin lääkäri osaa arvioida asiaa myös mahdollisen seksitautitartunnan näkökulmasta. En valitettavasti ihan täysin ymmärtänyt viestistäsi tarkoititko nuolemisella suutelua vai esimerkiksi suuseksiä. Myös suuseksissä on käytettävä suuseksisuojaa tai kondomia, jotta siinä vältytään seksitautien tarttumiselta.

Käyttämiesi nikotiinituotteiden luettelo kuulostaa hurjalta! Huoleni liittyy erityisesti siihen, miten paljon nikotiinia mahdatkaan saada, kun käytössäsi on useampia tuotteita yhtäaikaisesti ja/tai limittäin. Nikotiini on haitallinen aine, josta voi saada jopa myrkytyksen, jos sitä saa liikaa. Koska kerrot käyttäväsi noin montaa erilaista nikotiinituotetta, kohdallasi nikotiinimyrkytyksen riski on todellinen. Sitä voi saada myrkyllisen määrän jo yhdestäkin tuotteesta. Myös nikotiiniriippuvuus voi kehittyä jo vähäisemmänkin käytön seurauksena, jolloin tuotteiden käyttö on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin.

Suun hygieniasta huolehtiminen on kohdallasi erityisen tärkeää, koska käytät nikotiinituotteita. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla. Tietenkin paras vaihtoehto suun terveytesi kannalta olisi lopettaa tuotteiden käyttö kokonaan.

Oletko miettinyt, voisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön? Tai millaista hyötyä lopettamisesta voisi sinulle olla? Tämän viestin perusteella se voisi ainakin säästää sinua tämän tyyppiseltä huolelta. Jos nikotiiniriippuvuus on jo ehtinyt muodostua, voi lopettaminen tuntua vaikealta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, ja haluankin kannustaa sinua pohtimaan asiaa! Voit aloittaa pohdinnan esimerkiksi pyöräyttämällä Hyvä syy -hyrrää, jonka kautta voit löytää uusia syitä lopettaa. Voit halutessasi lukea lisää lopettamisesta Fressiksestä.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En haluu kertoo
Ikä: 13-15v
Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml? Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Vastaus kysymykseesi on, että 50mg/ml nikotiinia on paljon. Nikotiinineste, joka sisältää tämän verran nikotiinia, on vahvaa nikotiininestettä.

Sähkösavukkeiden nikotiininesteiden osalta käytetään joskus nikotiinin vahvuuden neliportaista asteikkoa, jossa:

  • matala sisältää alle 10mg/ml
  • keskivahva 10–15mg/ml
  • vahva tai korkea 16–20mg/ml
  • hyvin vahva yli 20mg/ml.

Suurimmat pitoisuudet ovat tasoa 35–40 mg/ml. Tämänkin asteikon mukaan 50mg/ml olisi siis todella paljon nikotiinia. On hyvä huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Kannattaa muistaa, että nikotiini on todella myrkyllinen aine ja myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievemmät myrkytysoireet, kuten pahoinvointi, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.

Toivon, että kysyit asiaa vain mielenkiinnosta. Nikotiinituotteiden myyminen tai antaminen alaikäiselle on lailla kiellettyä. Mikäli olet saanut noin vahvaa nikotiinituotetta haltuusi, niin joku on kyllä toiminut todella vastuuttomasti ja väärin ja kannattaa ehdottomasti jättää neste käyttämättä. Nikotiini on erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille ja siksi on hyvä pysyä nikotiinituotteista kokonaan erossa – oli kyseessä sitten vahva tai miedompi tuote. Voit lukea lisää sähkösavukkeiden terveyshaitoista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: M.P
Ikä: 16-18v
Kuinka kauan kestää, että keuhkot palautuvat ennalleen sähkösavukkeen käytön lopettamisen jälkeen? Elikkä olen polttanut sähkötupakkaa 8 kuukautta ja olen päättänyt lopettaa miten kauan suunnilleen että keuhkot palautuvat ennalleen olen myös aloittanut urheilemaan enemmän.
Fressis

Moikka M.P!

Ensinnäkin aivan mahtavaa, että aiot lopettaa sähkötupakoinnin! Se on varmasti päätös, jota sinun ei tarvitse katua. Lisäksi mieli, keho ja kukkaro kiittävät!

Käyttäessä sähkötupakkaa eli sähkösavuketta sisäänhengityksen kautta päätyy monenlaisia haitallisia yhdisteitä keuhkoihin. Keuhkojen limakalvoilta yhdisteet pääsevät verenkiertoon ja siten vaikuttavat keuhkojen terveyden lisäksi koko kehoon. Pohdit kuinka nopeasti keuhkot palautuvat ennalleen lopettamisen jälkeen. Valitettavasti sähkösavukkeen käyttöä, sen haittoja tai lopettamisen hyötyjä on voitu tutkia vielä aika vähän. Tämän vuoksi emme osaa antaa sinulle nyt ihan tarkkaa vastausta. On kuitenkin syitä olettaa, että lopettamisen hyödyt ovat samankaltaisia, kun perinteisen tupakoinnin.

Tupakoinninkin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistua nopeasti. Jo ensimmäisten päivien aikana, kun käytön lopettaa, haitalliset aineet, kuten nikotiini poistuvat kehosta. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle. Kehon stressitila siis vähenee. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee. Tämä video havainnollistaa vielä lopettamisen hyötyjä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa käytön siis lopettaa, sen parempi. Lopettamalla nyt puhdistat keuhkot ja kehon kaikista sähkösavukkeen haitallisista aineista. Varsinkin nyt kun olet alkanut urheilemaan enemmän, lopettamisesta on sinulle varmasti paljon hyötyä. Sähkösavukkeiden sisältämä nikotiini on nimittäin urheilijalle tosi haitallista. Nikotiini heikentää lihasten toimintaa, kehittymistä, palautumista sekä altistaa vammoille.

Tsemppiä lopettamiseen! Mikäli kaipaat siihen tukea, lue vinkkejä lopettamiseen Fressiksen sivuilta: Näin lopetat sähkösavukkeen käytön.

 

Kivaa höyrytöntä syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v
Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea? Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Nikke
Ikä: 9-12v
Voiko siitä aiheutua jotain pysyvää haittaa, jos on kokeillut vapea muutaman kerran? mua mietityttää se, että oon kokeillu mun kavereiden kanssa vapea muutaman kerran ja polttanu sitä varmaa varmaa jonku viikon ajan, mutta sit mulle tuli...
Fressis

Hei Nikke!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit, voiko viikon vapettamisesta tulla pysyviä haittoja. On hienoa, että olet huomioinut vapen käytön haitat itsellesi, kuten huonon olon, ja lopettanut vapen käytön siihen. Mitä aiemmin käytön lopettaa, sitä vähäisemmät ovat myös käytöstä johtuvat haitat. 😊

Vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei ole vielä tutkittu kovinkaan paljon eikä varsinkaan pitkäaikaisen käytön terveyshaittoja vielä tunneta. Tiedetään kuitenkin, että sen käyttö on terveydelle monin tavoin haitallista. Haittoja voi havaita jo muutaman käyttökerran jälkeen, kuten sinäkin olit huomannut huonon olo. Jo vähäinen käyttö voi aiheuttaa mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Vapeissa käytettävistä nesteistä on löydetty monia terveydelle haitallisia aineita, kuten esimerkiksi metallihiukkasia ja kasvimyrkky- sekä lääkeainejäämiä. Nesteet voivat sisältää myös nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voita lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä.

Yleensä vakavammat terveyshaitat syntyvät pitkään jatkuneen käytön seurauksena. Kerroit käyttäneesi vapea noin viikon ajan. Sinulle ei siis varmastikaan ole ehtinyt syntyä mitään pysyvää haittaa vielä tuosta käyttömäärästä, joten sinun ei kannata olla siitä liian huolissaan. Haitalliset aineet poistuvat kehostasi nopeasti käytön lopettamisen jälkeen. Mutta koska emme osaa vielä tutkimustiedon pohjalta kertoa varmuudella, miten pitkään jatkuneen käytön jälkeen pysyviä haittoja alkaa syntymään, on turvallisinta olla käyttämättä vapea ollenkaan. Ainoastaan kieltäytymällä vapesta jatkossakin voi olla varma, ettei altistu sen aiheuttamille haitoille.

Olet siis tehnyt itsesi ja oman terveytesi kannalta todella hienon päätöksen lopettaa vapen käyttö. Nuoruuteen kuuluu usein tällaiset kokeilut, mutta on hienoa, että olet itse alkanut pohtia myös kokeilun haittoja. 😊

Oikein mukavaa syksynjatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Juusto
Ikä: 16-18v
Millaista haittaa vapen käytöstä on? Onko vapesta suurta haittaa minulle? Eli onko vapesta haittaa minulle, koska sekoitan nesteeni itse vapeen joten tiedän tasan tarkkaan mitä hengitän ja valitsen semmoiset makutiivisteet...
Fressis

Moi nimimerkki Juusto!

Kiitos viestistäsi. Ompas hyvä, että olet alkanut pohtimaan sähkösavukkeen käytön haittoja.

Kerrot, että olet käyttänyt sähkösavukkeita nyt kahden vuoden ajan ja valinnut ja sekoitellut itse nesteitä, joissa ei ole käytetty diasetyyliä. Diasetyyli on kuitenkin vain yksi ainesosa mitä vapenesteissä yleisesti käytetään. Tavallisesti nesteet sisältävät myös propyleeniglykolia ja glyserolia. Vaikka näitä aineita pidetään turvallisina elintarvikkeissa niin höyrystyessä syntyy uudenlaisia yhdisteitä. Vapenesteista on löydetty myös monia epäpuhtaisuuksia kuten kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja ja säilöntäaineita. Ei siis voi varmasti tietää mitä nesteet sisältävät vaikka ne itse valitsisikin. Tuoteselosteet ja pakkausmerkinnät voivat olla puutteellisia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vapenesteiden höyrystyessä muodostuu haitallisia, myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Ei ole vielä edes pystytty tutkimaan mitä haittaa näiden höyryn sisään hengittäminen voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa. Sähkösavukkeen käyttöön liittyvät lyhyen aikavälin haitat kuitenkin mukailevat tupakoinnin haittoja. Yleisimpiä ovat hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä. Oletko huomannut tällaista? Lisäksi sähkösavukkeen käyttö voi heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa ja nostaa verenpainetta ja syketasoa. Sähkösavukkeen käyttö vaikuttaa negatiivisesti myös immuunijärjestelmään, eli voit sairastua helpommin ja myös mahdolliset vammat parantuvat huonommin. Kaikesta tästä on pitkällä aikavälillä varmaan urheiluunkin haittaa.

Kerroit valinneesi myös mietoja nikotiininesteitä. Se on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta nikotiini on kuitenkin haitallinen myrkky, joka aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta. Riippuvuuden myötä käyttö voi lisääntyä ja käyttämäsi nikotiinin määrä kasvaa. Nikotiini on haitallista varsinkin nuorena, sillä se voi vaikuttaa aivojen kehitykseen ja sitä kautta mm. oppimiseen. Lisäksi nikotiinillakin voi olla urheiluun haitallisia vaikutuksia. Voit lukea lisää nikotiinin haitoista täältä. On hyvä tietää, että myös nikotiiniton vape on terveydelle monin tavoin haitallista. Siitä voit halutessasi lukea lisää täältä.

Kerrot, että et ole huomannut vapettamisesta olleen vielä haittaa urheilussa. Haastaisin sinua kuitenkin pohtimaan, miten paljon enemmän voisit vielä kehittyä urheilussa ilman vapettamista? Kuulostaa siltä, että terveys ja urheilu ovat sinulle tärkeitä asioita, ja olet käyttänyt vapea varoen sen pahimpia haittoja. Mikäli kuitenkin haluaa olla varma, ettei vapettamisesta ole itselle haittaa, niin ainut vaihtoehto on pysyä siitä kokonaan erossa. Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on mahdollista! Lue vinkit lopettamiseen täältä.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En tiiä
Ikä: 9-12v
Miten vapen käyttö vaikuttaa aivojen kasvuun? Hei! Olen ottanut vapesta 300 hatsia, pelottaa, että minun aivot eivät enään kasva.
Fressis

Moi nimimerkki En tiiä!

Kiitos viestistä! Kerrot, että olet ottanu 300 hatsit vapesta ja nyt pohdit miten se vaikuttaa aivojen kasvuun. Vapetus onkin monella lailla haitallista terveydelle ja kehitykselle. Onkin hyvä, että olet alkanut miettimään sen aiheuttamia haittoja. Voit lukea yleisistä haitoista täältä. Kysymyksesi koski kuitenkin vain aivoja, niin keskityn nyt vastauksessani siihen. Viestistäsi ei käy ilmi, oliko käyttämässäsi vapessa nikotiinia sisältävää nestettä vai nikotiinitonta nestettä, joten vastaan nyt nikotiininestettä sisältävien sähkösavukkeiden näkökulmasta.

Vapen sisältämä nikotiini vaikuttaa tosiaan aivoihin: ei ehkä aivojen fyysiseen kokoon, mutta aivojen kehitykseen, hermosolujen toimintaan ja rakenteeseen kyllä! Muutokset vaikuttavat muun muassa riippuvuuden syntymiseen. Eli kun tuotetta käyttää, vapea alkaa vähitellen tehdä mieli useammin, ja suurempia annoksia. Lisäksi muutokset voivat aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita sekä tarkkaavaisuuden ja oppimisen ongelmia. Lisäksi nikotiini aiheuttaa myös verisuonten supistumista, jolloin hapen kulkeutuminen aivoihin heikkenee. Eikö ole melkoista, että nikotiini aiheuttaa näinkin paljon konkreettisia haittoja?  Ihmisten aivothan kehittyvät nuoruudessa, eli noin 25-vuotiaaksi asti. Siksi nikotiinituotteiden käyttö nuorena on erityisen haitallista.

Voit kuitenkin vielä huokaista helpotuksesta, sillä 300 hatsit tuskin vielä aiheuttavat vakavia tai pysyviä haittoja. Ei kuitenkaan osata vielä sanoa, miten kauan tai kuinka paljon sähkösavukkeita tulisi käyttää, jotta aivoihin liittyviä haittoja alkaa syntymään. Se tiedetään kuitenkin, että sähkösavukkeiden haitalliset aineet, kuten nikotiini, poistuvat melko nopeastikin elimistöstä, jos vain lopettaa vapetuksen. Jo muutaman tunnin jälkeen verenpaine laskee, sydämen syke tasoittuu ja verenkierto paranee! Muutamissa viikoissa riskit vähenevät jo merkittävästi.

Sähkösavukkeen käyttö altistaa siis monenlaisille aivoihin liittyville haitoille. Paras tapa välttyä kaikilta vapetukseen liittyviltä haitoilta on pysyä kokonaan erossa tupakka- ja nikotiinituotteista. Näin varmistat sen, että aivosi pääsevät kehittymään normaalisti ❤ Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista ja lopettamisen tuen kanavasta. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, kannattaa rohkeasti pyytää apua ja neuvoa kouluterveydenhoitajalta. Myös tällaiset lopettamiseen liittyvät asiat ovat osa heidän työtään.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Vapettaja
Ikä: Yli 18v
Vapettaminen ja hengenahdistus Pitäskö täs lääkärii mennä ku melkee kokoaja pieniä hengeahdistuksii muutamin päivin oon vapetellu aktiivisesti tässä ny vuode ja mua o pelotetu siitä vesikeuhkosta
Fressis

Moi Vapettaja!

Kiitos kysymyksestä! Kerrot vapettaneesi eli käyttäneesi sähkösavuketta nyt aktiivisesti jo vuoden. Kerrot myös, että sinulla on ollut pieniä hengenahdistuksia. Onkin siis hyvä, että olet alkanut pohtia sähkösavukkeen käyttöön liittyviä haittoja ja lääkärissä käyntiä.

Vaikka vapettamisen haittoja ei ole vielä voitu tutkia pitkällä aikavälillä, tiedetään jo monista nopeammin ilmenevistä haitoista mitä käyttöön liittyy. Yleisimpiä ovat juuri hengitystien ärsytys ja yskä. Sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä on veden lisäksi monenlaisia kemikaaleja, makuaineita ja epäpuhtauksia. Nesteistä on löydetty myös lääkeaineita ja raskasmetalleja. Kun neste ja nämä kaikki kemikaalit höyrystyvät, syntyy taas uudenlaisia vaarallisia yhdisteitä ja nämä kaikki päätyvät sisäänhengityksen myötä käyttäjän keuhkoihin. Osa höyryn sisältämistä aineista tulee uloshengityksen mukana pois, mutta ei kaikki. Sähkösavukkeesta vahingolliset aineet ja pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkoihin, joissa ne aiheuttavat haittoja. Jatkuva pienten hiukkasten aiheuttama altistus voi lisätä tulehdustilaa ja aiheuttaa verenkierto- ja hengityselinten sairauksia. Osa keuhkosairauksista voi aiheuttaa mm. hengenahdistusta.

Kerroit, että sinua on peloteltu vesikeuhkoista. Nykykäsityksen mukaan sähkösavukkeen käyttö ei kuitenkaan aiheuta nesteen kertymistä keuhkoihin, ainakaan suoranaisesti. Nesteen kertyminen keuhkoihin voisi tuntua kyllä juuri hengenahdistukselta, mutta hengenahdistuksen tunne voi johtua muistakin asioista. Jo pelkästään pelko ja ahdistus mahdollisesta sairaudesta voi aiheuttaa näitä oireita.

Kerroit, että hengenahdistuksia on ollut sinulla nyt melkein koko ajan, joten on syytä varmasti pohtia, onko ahdistuksen taustalla vapettaminen, ahdistusta vai jotain muuta. En saanut ihan selvää kirjoituksestasi, onko näitä hengenahdistuksia ollut jo pidempään vai lyhyemmän aikaa, kuten muutamia päiviä. Mikäli hengenahdistuksia on ollut vasta lyhyemmän aikaa, ja ne ovat loppuneet niin en usko, että tilanteessa on kyse mistään vakavasta. Mikäli tarkoitit, että hengenahdistuksia on ollut jo pidempään ja ne jatkuvat edelleen, niin on syytä mennä lääkäriin. Yleisesti voidaan sanoa, että mikä tahansa äkillinen terveydentilan heikkeneminen sähkösavukkeen käytön jälkeen on syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Joka tapauksessa kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat terveydelle monin tavoin haitallisia ja siksi myös vapettamiseen liittyy monenlaisia terveysriskejä. Voit lukea niistä lisää Fressiksen tietopankista. Vaikka hengenahdistukset eivät tällä kertaa johtuisi vapettamisesta, niin kannustaisin silti lopettamaan käytön mahdollisimman pian. Näin vältyt vapen käytöstä johtuvilta haitoilta jatkossakin. Lopettamisen tueksi voit lukea vinkkejä täältä. Lopettaminen voi tuntua vaikealta ja tylsältä vaihtoehdolta, mutta se on terveytesi kannalta fiksu ratkaisu! Pystyt siihen kyllä! 😊

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: ella
Ikä: 9-12v
Tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään? tapahtuuko yhdestä vapen hatsista mitään? näkeekö esim hammaslääkärit sitä vai näkyykö verikokeissa yms?
Fressis

Moi nimimerkki ella,

Kiitos kysymyksestä! Pohdit, mitä yhdestä vapen hatsista tapahtuu. Onkin yleistä, että nuoruudessa tällaiset kokeilut ja niiden haitat mietityttävät. Kysymys on kuitenkin hieman hankala, sillä vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei olla vielä tutkittu kovin paljon. Tiedetään kuitenkin, että se on terveydelle monin tavoin haitallista. Jo vähäisestä käytöstä voi aiheutua mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Lisäksi vapessa käytettävät nesteet sisältävät usein nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voit lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä. Suuremmat terveyshaitat eivät kuitenkaan vielä yhden kokeilun jälkeen ilmaannu, vaikka sitäkään ei voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Ainoastaan jättämällä vapettamisen kokonaan välistä voi olla varma, ettei altistu haitoillekaan.

Pohdit myös sitä, voiko vapen hatsit näkyä verikokeissa tai hammaslääkärissä. Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä nikotiini pysyy elimistössä melko vähän aikaa eikä minkään normaalin verikokeen yhteydessä tutkita nikotiinia. Vapetus ei myöskään aiheuta nopeasti muutoksia suun limakalvoilla kuten vaikka nuuskaaminen aiheuttaa. Siksi yhdet hatsit eivät näy myöskään hammaslääkärissä.

En tiedä pohditko näitä kysymyksiä siksi, että pohdit vapen kokeilua vai siksi, että olet jo kokeillut ja mietit nyt tuliko sinulle siitä jotain haittaa. Mikäli kyse on siitä, että olet jo kokeillut hatsit, niin ei sinun kannata siitä olla liian huolissaan. Yhdet hatsit eivät aiheuta vielä mitään pysyvää haittaa ja haitalliset aineet poistuvat kehosta kyllä nopeasti. Kannustan kuitenkin lopettamaan kokeilut, tai olemaan kokeilematta kokonaan. Nikotiini voi koukuttaa nopeastikin ja sen takia käyttö voi lisääntyä ja vapettaminen tulla tavaksi, jolloin myös haittoja alkaa kertymään.

Kivaa syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Sähkösavuke

Kuuluuko vape sinunkin arkeesi?

Houkuttelevat tuoksut ja värit ja helppo saatavuus voivat saada kenet vain kiinnostumaan sähkösavukkeista eli vapesta, ja lopulta jäämään koukkuun niiden käyttöön. Moni nuori on nykyään riippuvainen makuhöyryistä ja kavereiden antamasta huomiosta. Vape onkin noussut suureen suosioon nuorten keskuudessa viimeisen muutaman vuoden aikana. Vapetus on nopeasti yleistyvä trendi Vapen käyttö on noussut suureen suosioon viimeisen muutaman […]