Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä
Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.
Stressaako tai on muuten kurja olo, ja vape, savuke tai nuuska tuntuu helpottavan epämiellyttävää fiilistä? Vai onko tapanasi käyttää nikotiinituotteita, kun on oikein mahtavaa – juhlistaa niillä hyvää oloa?
Nikotiinituotteita, kuten savukkeita, sähkösavukkeita ja nuuskaa, käytetään monesti tunteiden sääntelyn keinona, ja ne myös yhdistetään tiettyyn tunteeseen – iloon, suruun, turhautumiseen, jännitykseen ja niin edelleen.
Nikotiiniin syntyy psyykkinen riippuvuus siten, että nikotiinin vaikutukset alkavat vahvistaa edellä mainitun kaltaisia tunteiden muistijälkiä aivoissa. Jos tottuu käyttämään tiettyyn tunteeseen nikotiinituotetta, tekee helposti niin yhä uudelleen ja muistijälki vain vahvistuu samoin kuin tarve käyttää nikotiinia vastaavissa tilanteissa.
Mistä tunnistat psyykkisen nikotiiniriippuvuuden?
Oletko huomannut, että tulet sytyttäneeksi savukkeen, imaisseeksi sähkösavuketta tai käyttäneeksi nuuskaa aina tietyssä tilanteessa, kuten koulu- tai treenimatkalla, kaverin luokse mennessäsi tai vaikka ennen vaativaa koetta?
Voi olla, että edellä mainittuihin tilanteisiin liittyy monenlaisia tunteita, kuten innostusta tai jännitystä, ja olet tottunut saamaan nikotiinia elimistöösi tuossa tilanteessa tunnetta hallitaksesi.
Moni lähtee esimerkiksi tupakalle erityisesti silloin, kun jokin asia jännittää tai hermostuttaa – puhutaankin hermosavuista.
Jos et näissä tunteita herättävissä tilanteissa saa nikotiinia, saatat kokea ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta ja mielialan laskua. Ne ovat tyypillisiä psyykkisen nikotiiniriippuvuuden vieroitusoireita.
Tunnistitko itsesi? Näin voit taklata psyykkisen nikotiiniriippuvuuden
Psyykkinen nikotiiniriippuvuus on opittu tapa, josta voi myös yhtä lailla opetella pois.
Se onnistuu tunnistamalla ne tilanteet, joissa usein tulee tarve käyttää nikotiinituotetta, ja valmistautumalla niihin etukäteen henkisesti. On tehtävä tietoinen päätös jättää tupakka sytyttämättä, nuuska ottamatta tai olla vapettamatta, vaikka sitä kuinka kokisi tarvitsevansa.
Ajan oloon psyykkiset vierotusoireet lievittyvät ja häviävät, mutta vielä pitkään lopettamisenkin jälkeen voi iskeä psyykkinen nikotiinihimo esimerkiksi mielipahan tai stressin iskiessä. On hyvä tietää, että nikotiinihimo menee ohi parissa minuutissa.
Stressin purkuun kannattaa kehittää korvaavia keinoja. Voisiko hankala olo lievittyä kävelylenkillä, laulamalla, lemmikkiä silittämällä tai vaikka kaverille soittamalla?
Lue lisää
Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus
Fyysinen nikotiiniriippuvuus
Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo
Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.