Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Amin Asikainen, 46, on entinen ammattinyrkkeilijä. Nykyisin hän työskentelee nyrkkeilyvalmentajana, ja hänellä on kuusi lasta. Amin on tuttu myös monista tosi-tv-ohjelmista.

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

”Aloitin tupakanpolton seitsemännellä luokalla. Taisin olla silloin vasta 12-vuotias. Olen asunut koko elämäni Kirkkonummella, mutta siirryin kuitenkin siellä uuteen kouluun, kun ala-aste vaihtui yläasteeksi. Samalla kaveripiirini vaihtui.

Ala-asteella kuuluin suojeltua elämää viettäneeseen kaveriporukkaan, jossa kaikki harrastivat urheilua. Yläasteella hakeuduin villimpään ja kokeilunhaluisempaan seuraan.

Uudet kaverini olivat kovanaamoja. He polttivat tupakkaa ja joivat olutta, ja otin heistä mallia. Myös tyttöystävät tulivat kuvioihin. Koulunkäynti ei enää kiinnostanut minua, ja päädyin tarkkailuluokalle.

Yläaste oli minulle hurlumhei-aikaa, kun ajelimme mopolla koululle ja kylille. Koulun vaihtaminen ja siellä uudet, hurjemmat kaverit olivat riskitekijä, mitä tuli alaikäisenä päihteiden aloittamiseen.

Tupakoiminen tuntui yläasteella coolilta ja kapinalliselta. Siitä tuli minulle pikkuhiljaa jokapäiväinen tapa. Jemmasin askin piiloon kotona, ja poltin aamutupakan jo koulumatkalla. Mopoilla ajaessa pidimme kessutaukoja. Ajoimme huoltoasemalle, ja otimme kahvin ja tupakan lämmittämään käsiä.

Urheilumenestys voittaa nikotiinituotteet

Poltin tupakkaa muutaman vuoden ajan. Minut sai lopettamaan se, että harrastin jo silloin urheilua tosissani. Huomasin, että polttaminen alkoi vaikuttaa heikentävästi urheilusuorituksiini.

Kuitenkin korvasin tupakan nuuskalla. Aluksi käytin nuuskaa vain silloin tällöin, mutta armeijassa ollessani nuuskan käytöstä tuli jokapäiväistä. Käytin nuuskaa kahdeksan vuotta. Päätin lopulta lopettaa nuuskan käytön samasta syystä kuin aiemmin tupakoinnin, eli nuuska hidasti kehitystäni urheilijana.

Nousin nyrkkeilyssä maajoukkuetasolle kaksikymppisenä, joten minulla ei ollut silloin enää houkutusta käyttää päihteitä. Ammattikoulua käydessäni voitin A-junnujen Suomen mestaruuden.

Myös muut tuntemani urheilijanuoret lopettivat juomisen ja tupakan polttamisen. Kuitenkin urheilupiireissä myös käytetään nikotiinituotteita. Joukkuelajeissa moni käyttää nimenomaan nuuskaa. Se on sinänsä erikoista, koska nuuskasta on vain haittaa urheilijalle.

Amin Asikainen nojaa oveen ja katsoo suoraan kameraan päin.

Sinnittele ensimmäiset pari viikkoa lakossa

Kun kaverini lähtivät juopottelemaan, jouduin sanomaan, että minulla on seuraavana aamuna urheilutreenit, joten en voi lähteä mukaan. Aluksi muut yrittivät maanitella minua mukaan ja nälvivät. Sitten he tottuivat siihen, etten yleensä lähde mukaan juhlimaan.

Nikotiini pitää korvata jollain muulla. Yksi kaveri meidän yläasteen porukassa alkoi ottaa kahvin kanssa tupakan sijasta pullan. Usein hän ei myöskään enää vain lähtenyt välitunnilla meidän muiden kanssa koulun taakse tupakkapaikalle, vaan meni tekemään omia juttujaan.

Biletupakoijat pääsevät tupakasta yleensä eroon välttelemällä juomista. Ensimmäiset pari viikkoa ovat vaikeimmat, mutta sitten onkin jo helppo elää ilman nikotiinituotteita.

Myöhemminkään aikuisena minua ei ole houkutellut palaaminen takaisin nikotiinituotteiden pariin. Minulle sekä tupakasta että nuuskasta eroon pääseminen oli lopulta helppoa. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän jotain, pystyn toteuttamaan sen.

Katkaise sukupolvia jatkunut huono tapa

Olin saanut tupakoinnista mallia jo kotona. Kun olin lapsi, ajelin lomilla isän kanssa autolla Euroopassa. Isäni poltti tupakkaa autossa, ja voin sen takia ihan pahoin. Äitini poltti tupakkaa silloin tällöin. Se oli erilaista aikaa kuin nykyisin, koska silloin junissakin oli tupakkavaunut ja televisiossa pyöri tupakkamainoksia.

Vanhin kotona asuvista lapsistani on 11-vuotias, ja hän sanoo, että hyi hyi tupakka ja nuuska. Olen kertonut hänelle nikotiinituotteiden ja muidenkin päihteiden vaaroista.

Olen nähnyt jo 10- ja 11-vuotiaiden polttavan tupakkaa, käyttävän nuuskaa ja juovan energiajuomia. Energiajuomatkin ovat haitallisia ja koukuttavia.

Kannattaa harkita monta kertaa, ennen kuin tarttuu nikotiinituotteisiin. On olemassa urheilulajeja, joissa päihteitä käyttävä ei pärjää yhtä hyvin kuin muut. Jos nikotiinituotteiden käyttö jatkuu koko loppuelämän, kasvaa myös riski sairastua vakavasti. Nuorena ei vain tule usein mietittyä omaa elämää vähän vanhempana.

Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita. Onneksi niistä ei jäänyt pysyvää haittaa, koska lopetin ajoissa.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Video
Nikotiinituotteet

Tinke: ”Tällainen on mun unelmakumppani!”

Youtube-videollaan Tinke kertoo, millainen on hänen unelmiensa kumppani ja miten siihen liittyvät nikotiinituotteet!

TINKETINKE

Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: Moi
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun on käyttänyt vapea ja hengitys on vaikeutunut? Hei olen vetänyt vape noin 60 hatsia ja hengitys on vaikeutunut mitä teen ja onko minulla keuhkosyöpä?
Fressis

Moi nimimerkki Moi!

Hienoa, että olet alkanut miettimään vapen haittoja. Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävätkin monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita.

Kerrot, että hengityksesi on vaikeutunut. Sähkösavukkeet aiheuttavatkin tyypillisesti hengitysteiden ärsytysoireita ja yskää. Sähkösavukkeiden käyttäjät ovat raportoineet myös lievemmistä oireista, kuten nielun ärsytyksestä ja suun kuivumisesta. Lisäksi vapetus voi haitata myös muilla tavoin keuhkojen toimintaa.

Pohdit, onko sinulla keuhkosyöpä. Syövän kehittyminen on kovin monimutkainen ja pitkäaikainen prosessi ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät kuten ikä, elintavat, perimä ja sattuma. En siis usko, että sinulla on keuhkosyöpää. Tiedetään, että tupakkatuotteiden käyttö lisää syövän kehittymisen riskiä tulevaisuudessa, mutta sähkösavukkeiden osalta samanlaista vahvaa tutkimusnäyttöä ei vielä ole. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat kuitenkin sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa.

Kannustan siis ehdottomasti lopettamaan sähkösavukkeiden käytön. Näin voit päästä hengitysvaikeuksistakin eroon. Sähkösavukkeisiin liittyy toki muitakin haittoja, joita voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Mikäli oireet pitkittyvät tai jatkuvat vapetuksen lopettamisen jälkeenkin, kannattaa ehdottomasti käydä kouluterveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muita terveyteen liittyviä syitä, kuten astman tai allergian, jotka voivat hankaloittaa hengitystä.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Emt
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos on polttanut paperitupakkaa neljä kertaa? Haittaako jos on vetäny 4ketaa paperi tupakkaa siis hengittänyt
Fressis

Hei Emt, kiitos viestistäsi. On hienoa, että kysyt sinua huolestuttavasta asiasta meiltä. Paperitupakan kokeilut mietityttävät monia muitakin. Voit lukea, mitä esimerkiksi nimimerkille 11v on vastattu samasta aiheesta.

Kerrot, että olet hengittänyt paperitupakkaa neljä kertaa ja nyt olet huolissasi, että onko siitä sinulle jotain haittaa. On vaikea sanoa tarkkaan, millaisia haittoja paperitupakan polttamisesta syntyy. Paperitupakan polttamisesta syntyvän savun hengittäminen ei kuitenkaan tee sinulle hyvää ja siitä voi olla haittaa erityisesti keuhkojesi terveydelle. Kaikessa palamisessa syntyvässä savussa on paljon vaarallisia aineita, kuten häkää, joka haittaa elimistösi normaalia toimintaa. Savu voi ärsyttää hengityselimiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä tehdä olostasi huonovointisen. Olet saattanutkin huomata, miten sinua on alkanut yskittämään tai sinulle on tullut huono olo paperitupakan hengittämisen jälkeen.

Mitään pysyvää haittaa kokeilustasi ei varmastikaan ole sinulle vielä syntynyt. Jatkossa suosittelemme, että jätät paperitupakan polttamisen kokonaan välistä. Näin varmistat sen, että elimistösi pystyy toimimaan normaalisti eikä sinulle synny haittoja jatkossakaan.

Jos sinua vielä mietityttää paperitupakan poltto, niin suosittelemme keskustelemaan asiasta lisää esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa.

Oikein mukavaa kesänodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?