Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Amin Asikainen, 46, on entinen ammattinyrkkeilijä. Nykyisin hän työskentelee nyrkkeilyvalmentajana, ja hänellä on kuusi lasta. Amin on tuttu myös monista tosi-tv-ohjelmista.

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

”Aloitin tupakanpolton seitsemännellä luokalla. Taisin olla silloin vasta 12-vuotias. Olen asunut koko elämäni Kirkkonummella, mutta siirryin kuitenkin siellä uuteen kouluun, kun ala-aste vaihtui yläasteeksi. Samalla kaveripiirini vaihtui.

Ala-asteella kuuluin suojeltua elämää viettäneeseen kaveriporukkaan, jossa kaikki harrastivat urheilua. Yläasteella hakeuduin villimpään ja kokeilunhaluisempaan seuraan.

Uudet kaverini olivat kovanaamoja. He polttivat tupakkaa ja joivat olutta, ja otin heistä mallia. Myös tyttöystävät tulivat kuvioihin. Koulunkäynti ei enää kiinnostanut minua, ja päädyin tarkkailuluokalle.

Yläaste oli minulle hurlumhei-aikaa, kun ajelimme mopolla koululle ja kylille. Koulun vaihtaminen ja siellä uudet, hurjemmat kaverit olivat riskitekijä, mitä tuli alaikäisenä päihteiden aloittamiseen.

Tupakoiminen tuntui yläasteella coolilta ja kapinalliselta. Siitä tuli minulle pikkuhiljaa jokapäiväinen tapa. Jemmasin askin piiloon kotona, ja poltin aamutupakan jo koulumatkalla. Mopoilla ajaessa pidimme kessutaukoja. Ajoimme huoltoasemalle, ja otimme kahvin ja tupakan lämmittämään käsiä.

Urheilumenestys voittaa nikotiinituotteet

Poltin tupakkaa muutaman vuoden ajan. Minut sai lopettamaan se, että harrastin jo silloin urheilua tosissani. Huomasin, että polttaminen alkoi vaikuttaa heikentävästi urheilusuorituksiini.

Kuitenkin korvasin tupakan nuuskalla. Aluksi käytin nuuskaa vain silloin tällöin, mutta armeijassa ollessani nuuskan käytöstä tuli jokapäiväistä. Käytin nuuskaa kahdeksan vuotta. Päätin lopulta lopettaa nuuskan käytön samasta syystä kuin aiemmin tupakoinnin, eli nuuska hidasti kehitystäni urheilijana.

Nousin nyrkkeilyssä maajoukkuetasolle kaksikymppisenä, joten minulla ei ollut silloin enää houkutusta käyttää päihteitä. Ammattikoulua käydessäni voitin A-junnujen Suomen mestaruuden.

Myös muut tuntemani urheilijanuoret lopettivat juomisen ja tupakan polttamisen. Kuitenkin urheilupiireissä myös käytetään nikotiinituotteita. Joukkuelajeissa moni käyttää nimenomaan nuuskaa. Se on sinänsä erikoista, koska nuuskasta on vain haittaa urheilijalle.

Amin Asikainen nojaa oveen ja katsoo suoraan kameraan päin.

Sinnittele ensimmäiset pari viikkoa lakossa

Kun kaverini lähtivät juopottelemaan, jouduin sanomaan, että minulla on seuraavana aamuna urheilutreenit, joten en voi lähteä mukaan. Aluksi muut yrittivät maanitella minua mukaan ja nälvivät. Sitten he tottuivat siihen, etten yleensä lähde mukaan juhlimaan.

Nikotiini pitää korvata jollain muulla. Yksi kaveri meidän yläasteen porukassa alkoi ottaa kahvin kanssa tupakan sijasta pullan. Usein hän ei myöskään enää vain lähtenyt välitunnilla meidän muiden kanssa koulun taakse tupakkapaikalle, vaan meni tekemään omia juttujaan.

Biletupakoijat pääsevät tupakasta yleensä eroon välttelemällä juomista. Ensimmäiset pari viikkoa ovat vaikeimmat, mutta sitten onkin jo helppo elää ilman nikotiinituotteita.

Myöhemminkään aikuisena minua ei ole houkutellut palaaminen takaisin nikotiinituotteiden pariin. Minulle sekä tupakasta että nuuskasta eroon pääseminen oli lopulta helppoa. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän jotain, pystyn toteuttamaan sen.

Katkaise sukupolvia jatkunut huono tapa

Olin saanut tupakoinnista mallia jo kotona. Kun olin lapsi, ajelin lomilla isän kanssa autolla Euroopassa. Isäni poltti tupakkaa autossa, ja voin sen takia ihan pahoin. Äitini poltti tupakkaa silloin tällöin. Se oli erilaista aikaa kuin nykyisin, koska silloin junissakin oli tupakkavaunut ja televisiossa pyöri tupakkamainoksia.

Vanhin kotona asuvista lapsistani on 11-vuotias, ja hän sanoo, että hyi hyi tupakka ja nuuska. Olen kertonut hänelle nikotiinituotteiden ja muidenkin päihteiden vaaroista.

Olen nähnyt jo 10- ja 11-vuotiaiden polttavan tupakkaa, käyttävän nuuskaa ja juovan energiajuomia. Energiajuomatkin ovat haitallisia ja koukuttavia.

Kannattaa harkita monta kertaa, ennen kuin tarttuu nikotiinituotteisiin. On olemassa urheilulajeja, joissa päihteitä käyttävä ei pärjää yhtä hyvin kuin muut. Jos nikotiinituotteiden käyttö jatkuu koko loppuelämän, kasvaa myös riski sairastua vakavasti. Nuorena ei vain tule usein mietittyä omaa elämää vähän vanhempana.

Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita. Onneksi niistä ei jäänyt pysyvää haittaa, koska lopetin ajoissa.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En haluu kertoo
Ikä: 13-15v
Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml? Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Vastaus kysymykseesi on, että 50mg/ml nikotiinia on paljon. Nikotiinineste, joka sisältää tämän verran nikotiinia, on vahvaa nikotiininestettä.

Sähkösavukkeiden nikotiininesteiden osalta käytetään joskus nikotiinin vahvuuden neliportaista asteikkoa, jossa:

  • matala sisältää alle 10mg/ml
  • keskivahva 10–15mg/ml
  • vahva tai korkea 16–20mg/ml
  • hyvin vahva yli 20mg/ml.

Suurimmat pitoisuudet ovat tasoa 35–40 mg/ml. Tämänkin asteikon mukaan 50mg/ml olisi siis todella paljon nikotiinia. On hyvä huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Kannattaa muistaa, että nikotiini on todella myrkyllinen aine ja myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievemmät myrkytysoireet, kuten pahoinvointi, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.

Toivon, että kysyit asiaa vain mielenkiinnosta. Nikotiinituotteiden myyminen tai antaminen alaikäiselle on lailla kiellettyä. Mikäli olet saanut noin vahvaa nikotiinituotetta haltuusi, niin joku on kyllä toiminut todella vastuuttomasti ja väärin ja kannattaa ehdottomasti jättää neste käyttämättä. Nikotiini on erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille ja siksi on hyvä pysyä nikotiinituotteista kokonaan erossa – oli kyseessä sitten vahva tai miedompi tuote. Voit lukea lisää sähkösavukkeiden terveyshaitoista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: M.P
Ikä: 16-18v
Kuinka kauan kestää, että keuhkot palautuvat ennalleen sähkösavukkeen käytön lopettamisen jälkeen? Elikkä olen polttanut sähkötupakkaa 8 kuukautta ja olen päättänyt lopettaa miten kauan suunnilleen että keuhkot palautuvat ennalleen olen myös aloittanut urheilemaan enemmän.
Fressis

Moikka M.P!

Ensinnäkin aivan mahtavaa, että aiot lopettaa sähkötupakoinnin! Se on varmasti päätös, jota sinun ei tarvitse katua. Lisäksi mieli, keho ja kukkaro kiittävät!

Käyttäessä sähkötupakkaa eli sähkösavuketta sisäänhengityksen kautta päätyy monenlaisia haitallisia yhdisteitä keuhkoihin. Keuhkojen limakalvoilta yhdisteet pääsevät verenkiertoon ja siten vaikuttavat keuhkojen terveyden lisäksi koko kehoon. Pohdit kuinka nopeasti keuhkot palautuvat ennalleen lopettamisen jälkeen. Valitettavasti sähkösavukkeen käyttöä, sen haittoja tai lopettamisen hyötyjä on voitu tutkia vielä aika vähän. Tämän vuoksi emme osaa antaa sinulle nyt ihan tarkkaa vastausta. On kuitenkin syitä olettaa, että lopettamisen hyödyt ovat samankaltaisia, kun perinteisen tupakoinnin.

Tupakoinninkin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistua nopeasti. Jo ensimmäisten päivien aikana, kun käytön lopettaa, haitalliset aineet, kuten nikotiini poistuvat kehosta. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle. Kehon stressitila siis vähenee. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee. Tämä video havainnollistaa vielä lopettamisen hyötyjä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa käytön siis lopettaa, sen parempi. Lopettamalla nyt puhdistat keuhkot ja kehon kaikista sähkösavukkeen haitallisista aineista. Varsinkin nyt kun olet alkanut urheilemaan enemmän, lopettamisesta on sinulle varmasti paljon hyötyä. Sähkösavukkeiden sisältämä nikotiini on nimittäin urheilijalle tosi haitallista. Nikotiini heikentää lihasten toimintaa, kehittymistä, palautumista sekä altistaa vammoille.

Tsemppiä lopettamiseen! Mikäli kaipaat siihen tukea, lue vinkkejä lopettamiseen Fressiksen sivuilta: Näin lopetat sähkösavukkeen käytön.

 

Kivaa höyrytöntä syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v
Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea? Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?