Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Amin Asikainen, 46, on entinen ammattinyrkkeilijä. Nykyisin hän työskentelee nyrkkeilyvalmentajana, ja hänellä on kuusi lasta. Amin on tuttu myös monista tosi-tv-ohjelmista.

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

”Aloitin tupakanpolton seitsemännellä luokalla. Taisin olla silloin vasta 12-vuotias. Olen asunut koko elämäni Kirkkonummella, mutta siirryin kuitenkin siellä uuteen kouluun, kun ala-aste vaihtui yläasteeksi. Samalla kaveripiirini vaihtui.

Ala-asteella kuuluin suojeltua elämää viettäneeseen kaveriporukkaan, jossa kaikki harrastivat urheilua. Yläasteella hakeuduin villimpään ja kokeilunhaluisempaan seuraan.

Uudet kaverini olivat kovanaamoja. He polttivat tupakkaa ja joivat olutta, ja otin heistä mallia. Myös tyttöystävät tulivat kuvioihin. Koulunkäynti ei enää kiinnostanut minua, ja päädyin tarkkailuluokalle.

Yläaste oli minulle hurlumhei-aikaa, kun ajelimme mopolla koululle ja kylille. Koulun vaihtaminen ja siellä uudet, hurjemmat kaverit olivat riskitekijä, mitä tuli alaikäisenä päihteiden aloittamiseen.

Tupakoiminen tuntui yläasteella coolilta ja kapinalliselta. Siitä tuli minulle pikkuhiljaa jokapäiväinen tapa. Jemmasin askin piiloon kotona, ja poltin aamutupakan jo koulumatkalla. Mopoilla ajaessa pidimme kessutaukoja. Ajoimme huoltoasemalle, ja otimme kahvin ja tupakan lämmittämään käsiä.

Urheilumenestys voittaa nikotiinituotteet

Poltin tupakkaa muutaman vuoden ajan. Minut sai lopettamaan se, että harrastin jo silloin urheilua tosissani. Huomasin, että polttaminen alkoi vaikuttaa heikentävästi urheilusuorituksiini.

Kuitenkin korvasin tupakan nuuskalla. Aluksi käytin nuuskaa vain silloin tällöin, mutta armeijassa ollessani nuuskan käytöstä tuli jokapäiväistä. Käytin nuuskaa kahdeksan vuotta. Päätin lopulta lopettaa nuuskan käytön samasta syystä kuin aiemmin tupakoinnin, eli nuuska hidasti kehitystäni urheilijana.

Nousin nyrkkeilyssä maajoukkuetasolle kaksikymppisenä, joten minulla ei ollut silloin enää houkutusta käyttää päihteitä. Ammattikoulua käydessäni voitin A-junnujen Suomen mestaruuden.

Myös muut tuntemani urheilijanuoret lopettivat juomisen ja tupakan polttamisen. Kuitenkin urheilupiireissä myös käytetään nikotiinituotteita. Joukkuelajeissa moni käyttää nimenomaan nuuskaa. Se on sinänsä erikoista, koska nuuskasta on vain haittaa urheilijalle.

Amin Asikainen nojaa oveen ja katsoo suoraan kameraan päin.

Sinnittele ensimmäiset pari viikkoa lakossa

Kun kaverini lähtivät juopottelemaan, jouduin sanomaan, että minulla on seuraavana aamuna urheilutreenit, joten en voi lähteä mukaan. Aluksi muut yrittivät maanitella minua mukaan ja nälvivät. Sitten he tottuivat siihen, etten yleensä lähde mukaan juhlimaan.

Nikotiini pitää korvata jollain muulla. Yksi kaveri meidän yläasteen porukassa alkoi ottaa kahvin kanssa tupakan sijasta pullan. Usein hän ei myöskään enää vain lähtenyt välitunnilla meidän muiden kanssa koulun taakse tupakkapaikalle, vaan meni tekemään omia juttujaan.

Biletupakoijat pääsevät tupakasta yleensä eroon välttelemällä juomista. Ensimmäiset pari viikkoa ovat vaikeimmat, mutta sitten onkin jo helppo elää ilman nikotiinituotteita.

Myöhemminkään aikuisena minua ei ole houkutellut palaaminen takaisin nikotiinituotteiden pariin. Minulle sekä tupakasta että nuuskasta eroon pääseminen oli lopulta helppoa. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän jotain, pystyn toteuttamaan sen.

Katkaise sukupolvia jatkunut huono tapa

Olin saanut tupakoinnista mallia jo kotona. Kun olin lapsi, ajelin lomilla isän kanssa autolla Euroopassa. Isäni poltti tupakkaa autossa, ja voin sen takia ihan pahoin. Äitini poltti tupakkaa silloin tällöin. Se oli erilaista aikaa kuin nykyisin, koska silloin junissakin oli tupakkavaunut ja televisiossa pyöri tupakkamainoksia.

Vanhin kotona asuvista lapsistani on 11-vuotias, ja hän sanoo, että hyi hyi tupakka ja nuuska. Olen kertonut hänelle nikotiinituotteiden ja muidenkin päihteiden vaaroista.

Olen nähnyt jo 10- ja 11-vuotiaiden polttavan tupakkaa, käyttävän nuuskaa ja juovan energiajuomia. Energiajuomatkin ovat haitallisia ja koukuttavia.

Kannattaa harkita monta kertaa, ennen kuin tarttuu nikotiinituotteisiin. On olemassa urheilulajeja, joissa päihteitä käyttävä ei pärjää yhtä hyvin kuin muut. Jos nikotiinituotteiden käyttö jatkuu koko loppuelämän, kasvaa myös riski sairastua vakavasti. Nuorena ei vain tule usein mietittyä omaa elämää vähän vanhempana.

Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita. Onneksi niistä ei jäänyt pysyvää haittaa, koska lopetin ajoissa.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Artikkeli
MieliNikotiinituotteetSeksi

Tukea on saatavilla kesäisinkin!

Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Nuuskis
Ikä: Yli 18v
Nikotiini ja pahoinvointi Kokeilin ekaa kertaa koskaan nikotiinia ja nyt oksettaa. Onko normaalia vai pitääkö huolestua?
Fressis

Moikka Nuuskis,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Ymmärrän, että oksettava olo heti nikotiinipussin kokeilun jälkeen nostaa huolen pintaan. Nikotiinihan on myrkky ja oksettava olo kuulostaa siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiinimyrkytysoireet kuten oksettava olo on kehon suojamekanismi, jonka avulla se yrittää viestiä sinulle, ettei nikotiini tee sinun kehollesi hyvää. Lievä nikotiinimyrkytys menee onneksi itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Luultavasti sinunkin olosi on jo helpottanut.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Tästä syystä tietysti suosittelen lämpimästi jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. ❤

Voit halutessasi lukea nikotiinin haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Roni
Ikä: 9-12v
Mitä tapahtuu ensimmäisestä nikotiinipussista? Mitä tapahtuu ensimmäisestä.nikotiini pussista
Fressis

Moi Roni! Hyvä kysymys!

Nikotiinipussit sisältävät usein hyvin runsaita määriä nikotiinia, ja niiden haittavaikutukset liittyvätkin juuri nikotiiniin ja sen imeytymiseen elimistöön. Nikotiinipussin käyttö nostaa välittömästi sitä käyttävän henkilön sydämen sykettä ja verenpainetta ja rasittaa siten kehoa. Myös lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, eivätkä lihakset toimi täten parhaalla mahdollisella tavalla tai kehity treeniä vastaavasti. Nikotiini aiheuttaa eräänlaisen stressitilan elimistöön, jolloin myös palautuminen heikkenee.

Nikotiini aiheuttaa myös helposti riippuvuutta, joka johtaa siihen, että esimerkiksi nikotiinipussien käyttö saattaa jatkua vähän huomaamattakin. Tällöin myös erinäisiä terveyshaittoja alkaa kertyä enemmän. Pidemmällä aikavälillä nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa nuorilla muutoksia aivojen toimintaan heikentäen esimerkiksi oppimista, sekä vaikuttaa suun terveyteen. Lisää nikotiinipusseista ja niiden haittavaikutuksista voit lukea täältä

Nikotiinipusseja myydään usein houkuttelevissa pakkauksissa ja mainostetaan erilaisten makuvaihtoehtojen avulla, mutta vaarattomia tuotteet eivät missään tapauksessa ole. Nikotiinipussien sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava myrkky, jolla on useita haittavaikutuksia. Parasta onkin olla aloittamatta tällaisten tuotteiden käyttöä ollenkaan. Vain pysymällä erossa nikotiinipusseista ja muista nikotiinituotteista voi välttyä myös niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta. Ei kuitenkaan hätää, jos olet yhden kerran kokeillut nikotiinipussia, haluamme kannustaa ja rohkaista sinua jatkossa pysymään nikotiinipusseista erossa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?