NuuskaTupakka
Nimimerkki: Nuuskahirmu

Miten nuuskan ja tupakan haitat näkyvät?

Onko varmaa, että nuuskasta ja tupakasta tulee näkyviä seurauksia? Itse olen nuuskannut noin puoli vuotta enkä ole tavannut mitään terveyshaittoja.

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet kiinnostunut siitä, millaista haittaa nuuskan tai tupakan käyttö voi aiheuttaa. Nuuskan ja tupakan käytön niin sanotut näkyvät haitat ilmenevät eri tavoin. Kuitenkin kaikki tupakkatuotteet ovat terveydelle haitallisia, vaikka niiden haittoja ei heti huomaisi. Siksi Fressis suositteleekin olemaan ilman kaikenlaisia tupakkatuotteita.

Nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa yleensä pidetään. Tähän kohtaan muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa ikenien vetäytymistä, jolloin hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. On kuitenkin yksilöllistä, millaisista määristä nuuskan käytöstä jää pysyvämpiä jälkiä suuhun. Hammaspaikka-sivustolta voit käydä kurkkaamassa, miltä nämä suun muutokset oikeasti näyttävät. Nuuskan käytön haitoista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Nuuska ja tupakka sisältävät riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Riippuvuuden syntyminen on yksilöllistä, mutta jo satunnaisesta käytöstä riippuvuus voi muodostua nopeastikin. Riippuvuusoireet voivat ilmaantua muun muassa päänsärkynä, levottomuutena, ärtyneisyytenä ja unettomuutena. Nuuskan ja tupakan käytöstä myös hengitys alkaa helposti haista, eikä sitä välttämättä itse huomaa.

Tupakoinnin haitat näkyvät ja tuntuvat ympäri kehoa. Osa haitoista ilmenee lähes välittömästi ja vakavammat tupakoinnin aiheuttamat haitat ja riski sairastua vakavasti kasvaa, mitä pidempään tupakoi. Tupakoinnin ja nuuskaamisen aiheuttamiin terveyshaittoihin voit tutustua lähemmin Röökikropan sivuilla.

Kerroit käyttäneesi nuuskaa noin puoli vuotta, etkä ole huomannut nuuskan käytöstä vielä haittoja. Nyt sinulla olisikin hyvä hetki vaikuttaa terveyteesi lopettamalla nuuskan käytön. Nuuskan käytön lopettaminen on aina hivenen helpompaa, mitä vähemmän aikaa sitä ehtinyt käyttää. Lisää nuuskan käytön lopettamisesta voit lukea täältä.

Mukavaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?