Lopettamisen tukiNikotiinituotteetYleinen

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Aikuisten suhtautumista nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pohtivat kesätyöntekijät Isebel ja Laura.

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Lapset ja nuoret kohtaavat elämänsä aikana laajasti nikotiinituotteiden, kuten nuuskan ja tupakan käyttöä aikuisten toimesta. Tämä voi vaikuttaa siihen millainen käsitys heille tuotteista myöhemmin syntyy ja altistaa heitä aloittamaan itse käytön.

Olisikin hyvä, jos aikuiset pyrkisivät rajoittamaan nikotiinituotteiden käyttöä lasten ja nuorten läheisyydessä. Mahdollisesta tupakoimisesta tai nuuskaamisesta tulisi kuitenkin olla rehellinen, eikä valehdella. Tällaisessa tapauksessa aikuisen olisi esimerkillistä tiedostaa haitat ja puhua niistä nuoren kanssa, sekä yrittää parhaansa lopettaa tai ainakin vähentää käyttöä.

Aikuisten vastuu

Mielestämme aikuisten vastuulla olisi luoda mahdollisimman positiivinen kuva nikotiinittomuudesta sekä ymmärtäväinen ja kuulevainen ympäristö, jossa nuori voi puhua aikuiselle ilman pelkoa. Mikäli nuori käyttää jo nikotiinituotteita, niin turha tuomitseminen ei ole suotavaa, sillä se työntää nuoren vain kauemmaksi.

On myös paljon harrastuspiirejä, joissa nikotiinituotteiden käyttö on todella yleistä ja normalisoitua. Hyvä esimerkki tällaisesta on nuuskan käyttö jääkiekkoyhteisöissä. Joukkueille voisi pitää jonkinlaisen valistuksen nikotiinituotteiden vaikutuksista kehoon ja siten urheilusuoritukseen. Tällainen toiminta olisi tärkeää etenkin, jos harrastaminen on tavoitteellista, sillä pelaajien tulisi tietää käytön vaikuttavan suoraan lajissa pärjäämiseen.

Päähuomio tulisi kiinnittää lopettamisen tukemiseen

Pidämme positiivisena asiana sitä, että nikotiinituotteiden käyttö kielletään täysin kouluissa ja nuorisotiloissa. Haluamme kuitenkin muistuttaa aikuisia siitä, että vaikka tällainen vierottaa nuoria hetkellisesti, se ei juuri koskaan lopeta muuta vapaa-ajan käyttöä. Siksi päähuomio tulisikin kiinnittää avun ja resurssien antamiseen lopettamisessa. Koulut ovat onneksi antaneet alakoulusta asti nikotiinivalistusta, joka on luultavasti vaikuttanut siihen, ettei moni ole edes aloittanut käyttöä.

Teksti Fressiksen kesätyöntekijät Isebel ja Laura

Tukea lopettamiseen saat Erovirasto -sovelluksesta.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: ...
Ikä: 13-15v
Millaisia seurauksia paperitupakan polttamisesta voi aiheutua? Minua pelottaa että kun olen kokeillut paperitupakkaa 2 kertaa että siitä tulee vakavia seurauksia aikuisena Tai että kuolen Minulle ei kyllä tullut kokeilujen jälkeen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit kokeilleesi paperitupakkaa muutaman kerran ja nyt sinua mietityttää näiden kokeilujen seuraukset. Voit olla huoletta, mitään vakavia seurauksia muutaman kerran kokeiluista ei varmastikaan aiheudu.

Paperitupakan polttaminen kannattaa kuitenkin jatkossa jättää väliin, sillä siitä syntyvän savun hengittäminen voi mm. ärsyttää hengityselimiä sekä aiheuttaa päänsärkyä ja huonovointisuutta. Minkään palamisesta syntyvän savun hengittäminen ei ylipäänsä ole hyväksi terveydelle.

Voit lukea vielä, mitä esimerkiksi nimimerkille Emt on vastattu samasta aiheesta.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Nikotiinimyrkytys
Ikä: 13-15v
Voiko nikotiinimyrkytys tulla kahdesti? Voiko nikotiinimyrkytys tulla kahdesti
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Monet nikotiinituotteet sisältävät nikotiinia usein varsin runsaastikin. Erityisesti silloin, jos keho ei ole tottunut nikotiiniin, voi nikotiinia sisältävien tuotteiden käytöstä ilmetä myrkytysoireita, kuten pahoinvointia ja päänsärkyä. Usein kyseessä on lievä myrkytys, jonka oireet helpottavat itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Joskus erityisen suuren nikotiiniannoksen seurauksena nikotiinimyrkytys voi myös olla vakava ja aiheuttaa esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Tällöin tulee hakeutua välittömästi sairaalahoitoon.

Pohdit, voiko nikotiinimyrkytys tulla kahdesti. Kyllä, nikotiinimyrkytys voi tulla useamman kerran. Eli jos olisit esimerkiksi kokeillut jotain nikotiinituotetta ja siitä olisi aiheutunut sinulle myrkytysoireita, ei se tarkoita sitä, etteikö oireita voisi ilmetä seuraavalla. Tuotteiden kokeilu kannattaakin jättää kokonaan välistä, jotta välttyy mahdollisilta myrkytysoireilta ja nikotiinin muilta haitoilta jatkossa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: 11v
Ikä: 9-12v
Kuinka paljon vapea täytyy käyttää, että hammaslääkäri huomaa sen? Kuinka paljon vapea täytyy käyttää että hammaslääkäri huomaa sen. Ja jos hammaslääkäri huomaa että 12 v on käyttänyt vapea kertooko se vanhemmille
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.

Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?