Lopettamisen tukiNikotiinituotteetYleinen

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Aikuisten suhtautumista nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pohtivat kesätyöntekijät Isebel ja Laura.

Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?

Lapset ja nuoret kohtaavat elämänsä aikana laajasti nikotiinituotteiden, kuten nuuskan ja tupakan käyttöä aikuisten toimesta. Tämä voi vaikuttaa siihen millainen käsitys heille tuotteista myöhemmin syntyy ja altistaa heitä aloittamaan itse käytön.

Olisikin hyvä, jos aikuiset pyrkisivät rajoittamaan nikotiinituotteiden käyttöä lasten ja nuorten läheisyydessä. Mahdollisesta tupakoimisesta tai nuuskaamisesta tulisi kuitenkin olla rehellinen, eikä valehdella. Tällaisessa tapauksessa aikuisen olisi esimerkillistä tiedostaa haitat ja puhua niistä nuoren kanssa, sekä yrittää parhaansa lopettaa tai ainakin vähentää käyttöä.

Aikuisten vastuu

Mielestämme aikuisten vastuulla olisi luoda mahdollisimman positiivinen kuva nikotiinittomuudesta sekä ymmärtäväinen ja kuulevainen ympäristö, jossa nuori voi puhua aikuiselle ilman pelkoa. Mikäli nuori käyttää jo nikotiinituotteita, niin turha tuomitseminen ei ole suotavaa, sillä se työntää nuoren vain kauemmaksi.

On myös paljon harrastuspiirejä, joissa nikotiinituotteiden käyttö on todella yleistä ja normalisoitua. Hyvä esimerkki tällaisesta on nuuskan käyttö jääkiekkoyhteisöissä. Joukkueille voisi pitää jonkinlaisen valistuksen nikotiinituotteiden vaikutuksista kehoon ja siten urheilusuoritukseen. Tällainen toiminta olisi tärkeää etenkin, jos harrastaminen on tavoitteellista, sillä pelaajien tulisi tietää käytön vaikuttavan suoraan lajissa pärjäämiseen.

Päähuomio tulisi kiinnittää lopettamisen tukemiseen

Pidämme positiivisena asiana sitä, että nikotiinituotteiden käyttö kielletään täysin kouluissa ja nuorisotiloissa. Haluamme kuitenkin muistuttaa aikuisia siitä, että vaikka tällainen vierottaa nuoria hetkellisesti, se ei juuri koskaan lopeta muuta vapaa-ajan käyttöä. Siksi päähuomio tulisikin kiinnittää avun ja resurssien antamiseen lopettamisessa. Koulut ovat onneksi antaneet alakoulusta asti nikotiinivalistusta, joka on luultavasti vaikuttanut siihen, ettei moni ole edes aloittanut käyttöä.

Teksti Fressiksen kesätyöntekijät Isebel ja Laura

Tukea lopettamiseen saat Erovirasto -sovelluksesta.

Katso myös

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Miksi sydän lyö nopeampaa hatsien jälkeen? Miksi minun sydän lyö nopeampaa hatsejen jälkeen?
Fressis

Moi vaan nimimerkki “Moi’’! 

Viestistäsi ei käy ilmi, puhutko tupakan vai sähkösavukkeen hatseista, mutta molemmissa tapauksissa mainitsemasi sydämen lyöntien nopeutuminen eli sykkeen nousu johtuu todennäköisesti näiden tuotteiden sisältämästä nikotiinista.  

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, joka rasittaa elimistöä ja haittaa sen normaalia toimintaa. Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydän joutuu työskentelemään kovemmin aiheuttaen verenpaineen ja sykkeen nousun. Samalla verenkierto lihaksissa heikkenee ja lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti vaikeutuu. Tämä saa aikaan sen, etteivät lihakset toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja suorituskyky kärsii.

Nikotiinilla on myös paljon muita haittoja terveydelle, joista voit halutessasi lukea lisää täältä. Pitkäaikainen nikotiinin käyttö esimerkiksi lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille. 

On hienoa, että kiinnität huomiota oman kehosi tuntemuksiin! Seuraavaksi rohkaisisin sinua pohtimaan sitä, voisitko jatkossa välttää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kokonaan. Näin väistäisit jatkossa myös tällaiset haittavaikutukset.

Oliko vastauksesta hyötyä?