Miten nuorten kanssa toimivien aikuisten tulisi suhtautua nikotiinituotteisiin?
Aikuisten suhtautumista nuorten nikotiinituotteiden käyttöön pohtivat kesätyöntekijät Isebel ja Laura.
Lapset ja nuoret kohtaavat elämänsä aikana laajasti nikotiinituotteiden, kuten nuuskan ja tupakan käyttöä aikuisten toimesta. Tämä voi vaikuttaa siihen millainen käsitys heille tuotteista myöhemmin syntyy ja altistaa heitä aloittamaan itse käytön.
Olisikin hyvä, jos aikuiset pyrkisivät rajoittamaan nikotiinituotteiden käyttöä lasten ja nuorten läheisyydessä. Mahdollisesta tupakoimisesta tai nuuskaamisesta tulisi kuitenkin olla rehellinen, eikä valehdella. Tällaisessa tapauksessa aikuisen olisi esimerkillistä tiedostaa haitat ja puhua niistä nuoren kanssa, sekä yrittää parhaansa lopettaa tai ainakin vähentää käyttöä.
Aikuisten vastuu
Mielestämme aikuisten vastuulla olisi luoda mahdollisimman positiivinen kuva nikotiinittomuudesta sekä ymmärtäväinen ja kuulevainen ympäristö, jossa nuori voi puhua aikuiselle ilman pelkoa. Mikäli nuori käyttää jo nikotiinituotteita, niin turha tuomitseminen ei ole suotavaa, sillä se työntää nuoren vain kauemmaksi.
On myös paljon harrastuspiirejä, joissa nikotiinituotteiden käyttö on todella yleistä ja normalisoitua. Hyvä esimerkki tällaisesta on nuuskan käyttö jääkiekkoyhteisöissä. Joukkueille voisi pitää jonkinlaisen valistuksen nikotiinituotteiden vaikutuksista kehoon ja siten urheilusuoritukseen. Tällainen toiminta olisi tärkeää etenkin, jos harrastaminen on tavoitteellista, sillä pelaajien tulisi tietää käytön vaikuttavan suoraan lajissa pärjäämiseen.
Päähuomio tulisi kiinnittää lopettamisen tukemiseen
Pidämme positiivisena asiana sitä, että nikotiinituotteiden käyttö kielletään täysin kouluissa ja nuorisotiloissa. Haluamme kuitenkin muistuttaa aikuisia siitä, että vaikka tällainen vierottaa nuoria hetkellisesti, se ei juuri koskaan lopeta muuta vapaa-ajan käyttöä. Siksi päähuomio tulisikin kiinnittää avun ja resurssien antamiseen lopettamisessa. Koulut ovat onneksi antaneet alakoulusta asti nikotiinivalistusta, joka on luultavasti vaikuttanut siihen, ettei moni ole edes aloittanut käyttöä.
Teksti Fressiksen kesätyöntekijät Isebel ja Laura
Tukea lopettamiseen saat Erovirasto -sovelluksesta.