NikotiinituotteetNuuska

Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen

Oletko väsynyt nuuskakoukkuun? Haluatko suojella terveyttäsi, jaksaa paremmin, säästää rahaa, ja olla parempi roolimalli nuoremmille? Jos vastasit kyllä, voisi olla aika harkita nuuskaamisen lopettamista.  

Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen

Lopettaminen voi tuntua haastavalta, mutta lopettamisen hyödyt ovat sen arvoisia. Etsitkö vielä hyvää syytä lopettaa? Kysyimme nuorilta syitä lopettaa ja tässä ovat kuusi yleisintä: parempi terveys, raha, päänvaivalta säästyminen, suorituskyky ja jaksaminen, henkinen kasvu sekä sosiaaliset hyödyt.

1. Parempi terveys

Totta! Nuuskaamisen lopettaminen parantaa suun terveyttä. Limakalvomuutokset parantuvat, hengityksen haju paranee ja hymy kirkastuu. Nuuskaamisen lopettaminen vähentää myös riskiä sairastua moniin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään. Lopettamalla nyt, tulevaisuuden sinä kiittelee kovasti!

2. Raha

Nuuskaamisen lopettaminen säästää paljon rahaa ja voit käyttää säästyneet rahat johonkin mukavaan. Haluaisitko ostaa nuuskan sijaan itsellesi jotain hyödyllistä? Haluaisitko viedä kivan uuden tuttavan syömään? Aloitatko säästämisen tai sijoitatko nuuskarahat tulevaisuutta varten? Kaikki nämä ovat fiksumpia tapoja käyttää rahaa.

3. Päänvaivalta säästyminen

Nuuskan hankkiminen maksaa rahan lisäksi päänvaivaa. Mistä saisit lisää nuuskaa? Riittääköhän nuuskat koko viikoksi? Joudut käyttämään ”turhakkeen” ostoon ja ajattelemiseen aikaa ja energiaa. Ilman nuuskakoukkua voisit vapauttaa tämänkin energian johonkin muuhun, hyödylliseen. Lisäksi nuuskan myynti, luovuttaminen ja välittäminen on Suomessa kielletty ja mahdollisten seurausten pohtiminen lisää päänvaivaa.

4. Suorituskyky ja jaksaminen

Nuuskan nikotiini supistaa verisuonia, heikentää ravintoaineiden ja hapen kulkeutumista lihaksiin. Tämä heikentää suorituskykyä, palautumista ja yleistä jaksamista. Nikotiini nostaa myös sydämensykettä ja kaventaa minimi ja maksimi sykkeen väliä. Tämä tarkoittaa, että sydämellä on vähemmän reserviä toimia urheilusuorituksen aikana. Katso lisää tästä.

5. Henkinen kasvu

Lopettamisella voi harjoitella itsekuria ja päämäärätietoisuutta. Kukaan meistä ei halua olla riippuvuuden ohjailema vaan oman elämänsä herra. Jos pystyt lopettamaan, mihin kaikkeen voitkaan pystyä?

6. Sosiaaliset hyödyt

Jokainen meistä on monien yhteisöjen jäsen. Lopettamalla nuuskaamisen olet parempi roolimalli nuoremmille ja säästät läheisesi huolelta, jota nuuskan käyttäminen heissä aiheuttaa.

Kuinka sitten lopettaa?

Lopettaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta mahdollista ja varmasti fiksu teko. Ota ensiaskel eroon nuuskakoukusta ja lataa Erovirasto-sovellus tueksesi. Maksuton sovellus tarjoaa 30 päivän ajan tukea, vinkkejä, motivoivia viestejä ja harjoituksia, jotka tukevat lopettamisen polulla. Lopetit sitten terveyden, rahan tai itsesi haastamisen takia, Erovirasto on tukenasi.

Lue myös Fressiksen vinkit lopettamiseen tästä! 

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: 11v
Ikä: 9-12v
Kuinka paljon vapea täytyy käyttää, että hammaslääkäri huomaa sen? Kuinka paljon vapea täytyy käyttää että hammaslääkäri huomaa sen. Ja jos hammaslääkäri huomaa että 12 v on käyttänyt vapea kertooko se vanhemmille
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.

Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: kysyjä
Ikä: 13-15v
Voiko sähkötupakasta tai nikotiinista olla haittaa mononukleoosin aikana? kun on mononukloeesi (pusutauti) voiko sähkö tupakasta tai ylipäätään nikootiinista olla erityishaittaa taudin aikana?
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Mietit voiko sähkötupakasta tai nikotiinista olla haittaa, kun sairastaa mononukleoosia.

Sähkötupakan eli sähkösavukkeen kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. On kuitenkin näyttöä siitä, että käytöstä on haittaa hengitysteiden toiminnalle, mikä voi pahentaa infektio-oireita. Sähkösavukkeiden käyttäminen ei siis varmastikaan ainakaan edistä mononukleoosin paranemista. Lisäksi on viitteitä myös siitä, että nikotiini itsessään saattaa heikentää elimistön immuunipuolustusta, eli näin ollen ei varmastikaan ole hyvä käyttää minkäänlaisia nikotiinituotteita pusutaudin aikana. Pidempiaikainen sähkösavukkeen käyttäminen voi altistaa myös muille virus- ja bakteeritulehduksille.

Me täällä Fressiksessä emme muutenkaan suosittele nikotiinituotteiden käyttöä, koska niistä on kasvavalle nuorelle vain haittaa. Voit halutessasi lukea lisää näistä haittavaikutuksista Fressiksen tietopankista. Tukea näiden tuotteiden käytön lopettamiseen saa myös Fressiksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Nikotiinituotteet

Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja miksi niitä ei kannata käyttää?

Nikotiinipussit ovat haitallisia, ja niiden käyttöä kannattaa välttää. Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa myrkytyksen ja niiden sisältämä nikotiini heikentää aivojen toimintaa, rasittaa kehoa ja aiheuttaa riippuvuutta.