Lopettamisen tuki

Haluatko eroon nikotiinista? Näin selätät hankalat tilanteet

Miten pääset eroon nikotiinista ja yli hetkistä, joissa ennen käytit nuuskaa, tupakkaa tai sähkötupakkaa? Tässä kolme kokeilemisen arvoista kikkaa.

Haluatko eroon nikotiinista? Näin selätät hankalat tilanteet

Mieti päivääsi aamusta iltaan ja kirjoita ylös ne hetket, joissa on ”pakko” saada tupakkaa tai nuuskaa. Vai saako vaikka kiukustuminen tai alakuloinen fiilis sinut viemään käden taskuun askille tai purkille? Suunnittele tarkasti, miten selviät niistä hetkistä! Tässä muutama tilanne ja kokeilemisen arvoinen idea, joiden avulla eroon nikotiinista pääseminen voi helpottua.

Tiedät itse, mikä sinulle toimii parhaiten, mutta sinun on oltava valmistautunut, kun tuttu tilanne tietty fiilis tulee eteen. Uuden tavan oppiminen vaatii toistoja, mutta pian se sujuu kuin itsestään!

Vaikea tilanne #1: Keskittyminen

Arttu Lindeman yrittää myös lopettaa nuuskan käytön. Hän on opettanut itsensä keskittymään ja rauhoittumaan nuuskan avulla esimerkiksi biisintekoon. Arttu myöntää, että on järkevämpää opetella keskittymään tavoilla, jotka eivät vaikuta haitallisesti terveyteen.

Kokeile tätä: Purkka. Tikkari. Porkkana?

Kun lopetat nuuskan käytön tai tupakan polttamisen, voit hetken käyttää ”keppihevosta”. Ota yksi tikkari tilanteessa, jossa ennen käytit nuuskaa tai poltit tupakkaa. Tai laita soimaan voimabiisi. Anna aivoillesi ja aisteillesi jotakin nopeaa hyvää, johon voit siirtää ajatukset tupakasta tai nuuskasta.

Kuvio menee näin: Alat pelata lempipeliäsi > tikkari. Luet kokeisiin > tikkari. Valmistaudut futis- tai jääkiekkomatsiisi > tikkari.

Tajusit kyllä, helppo kuvio, mutta opeta se aivoillesi niin aukottomasti, että lopulta ensimmäinen ajatus tupakan tai nuuskan himossa on – tikkari. Tai se voimabiisi.

Pieni napostelu on ok, jos saat katkaistua sillä terveyttäsi pilaavan tavan, mutta vältä ylimääräistä herkuttelua. Sähkötupakkaan sen sijaan ei ole ok, sillä vain jatkat riippuvuuttasi etkä pääse eroon nikotiinista.

Vaikea tilanne #2: Juhlat

Kaveripaine. Hauskanpito. Voiko olla hauskaa ilman tupakkaa tai nuuskaa? Todellakin voi! Kun muut ottavat bileissä purkin tai askin esiin, mitä tekee nikotiinin käytön lopettanut henkilömme A?

Kokeile tätä: Puhu. Myös itsellesi.

Hengitä syvään ja muistuta itsellesi, miksi et enää polta tai nuuskaa. Se voi olla yksi sana. Yksi ihminen. Yksi syy. Se riittää, ja muistat heti, miksi olet lopettanut. Syy voi olla myös kirjoitettuna paperille, jonka otat siitä samasta taskusta, mistä ennen kaivoit tupakat tai nuuskan.

Kun rauhoitat itseäsi hengittämällä rauhallisesti, hetken kuluttua mieliteko meneekin ohi.

Ja muista, et ole lopettamassa, olet jo lopettanut! Olethan kertonut kaikille, ettet käytä enää nuuskaa tai ettet polta? Puhu uudesta elämästäsi ja alat uskoa siihen itsekin enemmän.

Vaikea tilanne #3: Matka

Oletko nuuskannut tai röökannut aina matkalla kouluun, treeneihin tai kotiin? Meneekö käsi taskuun heti, kun astut kadulle?

Kokeile tätä: Huijausliike.

Asiantuntijoiden mukaan myös liike voi auttaa ohittamaan vaikean hetken. Sen sijaan, että tartut askiin tai rasiaan, tee lyhyt kävely, ota vesihuikka pullosta tai kehitä muu helppo liikkeeseen perustuva rutiini, joka on helppo käynnistää mielihalun iskiessä.

Ja muista, olet nyt ihminen, joka ei nuuskaa tai polta. Olet uusi ihminen. Älä keskity siihen, mitä sinulla ei ole, vaan siihen, mitä sinulla tulee olemaan: Vähintäänkin parempi hapenottokyky ja parempi kunto, ja sinä haistat, maistat ja loistat. Kyllä – loistat! Ihosi kirkastuu, kun verenkierto paranee ja akne vähenee.

 

Teksti: Tyttielina Kujala

 

Lisää vinkkejä lopettamiseen:

tupakoinnin lopettaminen

nuuskan käytön lopettaminen

Katso myös

Artikkeli
Tupakka

Lopettaminen on loistoidea

Katso tästä infograafista mitä positiivisia asioita tupakoinnin lopettaminen tuo mukanaan.