Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat fyysisen riippuvuuden.

Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn

Ärsyttää, vaikea keskittyä, univaikeuksia? Jos nikotiiniin tottunut elimistö ei saa nikotiinia, se alkaa oireilla esimerkiksi edellä mainituin tavoin. Puhutaan vierotusoireista, ja ne ovat jokaiselle nikotiininkäytön lopettaneelle tuttuja.

Alussa nikotiini voi aiheuttaa pahoinvointia, vapinaa ja päänsärkyä, koska se on myrkky. Jos nikotiinin käyttäminen jatkuu, elimistö tottuu ja oireet alkavat muuttua mielihyvän tunteeksi.

Fyysinen nikotiiniriippuvuus syntyy, kun aivojen nikotiinireseptorit tottuvat nikotiinin käyttöön. Tupakoitsijalla, vapettajalla ja nuuskaajalla nikotiinireseptorit ovat aktivoituneet ja vaativat nikotiinia.

Mistä tietää, onko itsellä fyysinen vai psyykkinen nikotiiniriippuvuus?

On joskus vaikea määritellä, onko kyseessä fyysinen vai psyykkinen nikotiiniriippuvuus, koska niissä on samoja vierotusoireita, kuten unettomuutta ja levottomuutta.

Fyysiset oireet alkavat lievittymään melko nopeasti, eli jo parin vuorokauden päästä lopettamisesta – toki käytön määrä ja kesto vaikuttavat tähän. Vaikeimmat vierotusoireet tulevat tyypillisesti yhden–kolmen vuorokauden aikana lopettamisesta, ja jonkin verran oireita esiintyy vielä kolmen–neljän viikon ajan.

Psyykkinen riippuvuus voi kestää pidempään ja liittyä selkeästi tiettyihin tilanteisiin sekä tunteisiin. Vierotusoireita voi putkahdella esiin kauankin, jos on säädellyt tunteitaan nikotiinilla. Siinä mielessä psyykkisten vierotusoireiden kanssa tulee olla erityisen tarkkana.

Tunnistitko itsesi? Näin voit taklata fyysisen nikotiiniriippuvuuden

  1. Suunnittele käytön lopettaminen. Tiedosta rehellisesti, että nikotiinista eroon pääseminen voi vaatia ponnisteluja.
  2. Valitse kalenterista päivämäärä, jona lopetat nikotiinituotteen käytön. Pidä tuosta päivämäärästä kiinni.
  3. Varaudu tilanteisiin, joissa olet polttanut, nuuskannut tai vapettanut – herätessä, ruuan jälkeen, välitunnilla, bileissä. Voisitko keksiä niihin hetkiin tilalle jotain muuta?
  4. Nikotiinin himo kestää kerrallaan yleensä pari minuuttia, joten jos sen ajan voit tehdä jotain muuta, olo helpottuu. Tee lista asioista, joita voit tehdä nikotiinihimon iskiessä – soita tai tekstaa kaverille, tee kymmenen punnerrusta, juo lasi sitruunavettä ja niin edelleen.
  5. Pyydä läheisestä ystävästä tsemppari matkan varrelle tai lopettakaa yhdessä kaverin kanssa. Luottohenkilö vie ajatukset muualle ja kannustaa, kun tekee mieli polttaa, nuuskata tai vapettaa.
  6. Ota avuksesi Erovirasto-appi, joka on hyvä apuväline lopettamisessa.
  7. Motivoidu laskemalla, miten paljon rahaa säästyy, kun et joudu ostamaan tupakkaa, nuuskaa tai sähkösavukkeita. Käytä säästyneet rahat johonkin kivaan, kuten uuteen vaatteeseen tai tietokonepeliin.
  8. Huomioi kaikki positiiviset muutokset, joita nikotiiniton elämä alkaa tuoda tullessaan: hengittäminen keventyy, yskä helpottaa, suun terveys paranee ja niin edelleen. Pussailukin on paljon mukavampaa, kun suu on raikas.
  9. Jos retkahdat, älä välitä, vaan yritä uudestaan.
  10. Jos lopettaminen tuntuu ihan mahdottomalta kerralla, kokeile aluksi vaikka vähentämistä.

 

Lue lisää

Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat sosiaalisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.

Testit

Testaa, oletko koukussa nikotiiniin

Tee testi
Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: Juhnu
Voiko nikotiinittomasta sähkötupakasta tulla riippuvaiseksi? Onko vaaratonta vapettaa nikotiinitomia nesteitä, että voiko siihen jäädä koukuun? Silti vaikka ei ole nikotiinia.
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Sähkötupakasta on tosiaan saatavilla myös nikotiinittomia versioita. Nikotiini ei kuitenkaan ole ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja tarkoista terveyshaitoista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri tyyppiä. Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Pohdit myös, voiko nikotiinittomaan sähkötupakkaan jäädä koukkuun. Nikotiini on keskeinen aine, joka aiheuttaa fyysisen riippuvuuden. Fyysisen riippuvuuden merkkejä ovat vieroitusoireet. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatimaan lisää. Tavallisia vieroitusoireita ovat esimerkiksi päänsärky ja ärtyneisyys. Sähkötupakan ja muiden vastaavien tuotteiden käyttöön voi liittyä myös psyykkinen tai sosiaalinen riippuvuus, joka voi syntyä, vaikka tuote olisi nikotiiniton. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tuotetta tekee mieli käyttää tietyissä tilanteissa tai yhdessä kavereiden kanssa. Tämän vuoksi käytöstä voi olla vaikea päästä eroon, eli tuotteesta on riippuvainen, vaikka tuote ei sisältäisikään nikotiinia.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?

Näin lopetat

Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettaminen on merkittävä päätös itsesi, läheistesi ja ympäristön kannalta. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin, nuuskan ja sähkösavukkeen... Lue lisää