Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Laikukasnainen
Ihomuutokset ja ihon suojaaminen auringolta Minulla on kaula-aukon kohdalla reilun sentin kokoinen epätasaisen muotoinen vaaleanpunainen laikku ihossa. Muuten ihoni on läpikuultavan valkoinen, lukuisten luomien, maksaläiskien, syntymämerkkien ja pisamien kera....
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.

On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.

Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.

Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.

Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Aurinko

#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä

Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy.

Artikkeli
Aurinko

UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?

Pitkäkestoinen altistuminen UV-säteilylle ja ihon kärähtäminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Artikkeli
Aurinko

Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein

Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta.

Artikkeli
Aurinko

Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?

UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.

Artikkeli
Aurinko

#suniho-kampanjan somevaikuttajat 2022 – tutustu ja seuraa!

Ota seurantaan kesän 2022 somevaikuttajat ja osallistu aurinkokeskusteluun!

Video
Aurinko

Millainen on sun auringolta suojautumisen outfit?

Vaikuttajat MolyBros-duo jalkautuvat nuorison keskuuteen. Videolla nähdään erilaisia aurinkotyylejä. Oikeita ja vääriä.

Säteilyturvakeskus STUK

Artikkeli
Aurinko

7 harhaluuloa auringosta

Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Kumoamme tässä jutussa myös kuusi muuta harhaluuloa auringonotosta ja kerromme, miten nautit auringosta turvallisemmin.

Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Pelottaa
Mikä on punertava muutos ihollani? Minulla on ollut jo aika kauan joku finniarpi tai luomi?? En tiedä mikä se on? Kuitenkin naamassa ja nyt se on alkanut tummentumaan ja...
Fressis

Hei,

Kerrot sinulla olleen jo pidempään kasvoissa muutos, jonka arvelet olevan jokin finniarpi tai luomi. Kerrot että se on nyt alkanut tummumaan ja että se erottuu selkeämmin kuin ennen. Pohdit, onko tämä normaalia vai onko kyseessä syöpä.

Kiitos kysymyksestäsi. On todella hyvä, että tarkkailet tällaisia ihomuutoksia ja olet nyt kysymässä meiltä neuvoa asian suhteen. Luomia kannattaakin tarkkailla säännöllisesti. Etenkin nopeasti kasvavaa, ulkonäöltään muuttuvaa, haavautuvaa tai verta vuotavaa luomea on syytä seurata ja käydä näyttämässä sitä lääkärille tai luomiin erikoistuneelle hoitajalle.

Voisit nyt ensin keskustella tästä huolestasi jonkin luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi kanssa ja yhdessä voisitte sitten miettiä minne olisi hyvä mennä näyttämään luomea. Tällöin sinun ei tarvitse yksin pohtia asiaa.  Kouluterveydenhoitajalle voi esimerkiksi hyvin mennä tarkistuttamaan asian, taikka sitten omaan terveyskeskukseen. Luomia tarkistetaan myös erikoislääkärien toimesta yksityisissä lääkärikeskuksissa.

VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä, ja sitä, minkälaisesta muutoksesta on kyse:

V – väri on epätasainen

A – alueen halkaisija on yli 6 mm

R – reuna on epäsäännöllinen

O – luomen osat ovat epäsymmetriset

Jos luomi poikkeaa siis jollain näistä tavoista normaalista, on hyvä hakeutua luomitarkastukseen. Myös jos ihomuutokset oireilevat eli niissä ilmenee esimerkiksi kutinaa, punoitusta, haavaumaa, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

Iholle voi tulla uusia luomia, ilman merkkejä pahanlaatuisuudesta. Ihomuutokset eivät siis automaattisesti tarkoita syöpää. Ruskean sävyisiä pigmenttimuutoksia voi tulla iholle myös esimerkiksi hormonitoiminnan ja auringon vaikutuksesta.

Myös siinä tapauksessa, jos asia huolestuttaa sinua kovasti tai ihomuutoksia on vaikea itse arvioida, voit käydä omalla terveysasemallasi sairaanhoitajan vastaanotolla tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Näin saat rauhan tilanteeseesi 🙂 Lue täältä vielä lisää tietoa luomien omatarkkailusta.

Toivottavasti näistä neuvoista oli sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Se luomi
Veren vuotaminen luomesta ja luomen poistaminen Heippa! Oon 11v tyttö ja mulla on selässä vähän isompi luomi. Olisin vaan kysynyt siitä. Se ei ole kipeä eikä ärtyisä ihan tavallinen. Vanhemmat...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi.

Kerrot, että sinulla on selässä yksi isompi luomi ja tämä mietityttää sinua hieman. Luomi ei ole kipeä eikä ärtynyt vaan kerrot sen olevan ihan tavallinen luomi. Kerrot, että pikkuveljesi 5v saattaa joskus puristella luomea ja silloin luomeen voi tulla haava. Mietit onko tämä vaarallista ja täytyykö luomi jossain vaiheessa poistaa.

Hyvä juttu, että luomi vaikuttaa ihan tavalliselta eikä ole kipeä eikä ärtynyt. Pienen haavan tulo luomeen ei ole vaarallista eikä luomi vuoda sen enempää kuin ihokaan jos siihen tulee haava. Jos luomi alkaa muuttua kovasti kuten esimerkiksi kasvaa, vuotaa verta ilman syytä tai muuttaa kovasti väriä niin se on hyvä näyttää lääkärille ja puhua siitä myös omalle huoltajalle.

On normaalia, että ihmisellä on paljonkin eri kokoisia ja näköisiä luomia eikä tästä tarvitse huolestua. Suurinta osaa luomista ei tarvitse poistaa. Kertomasi perusteella luomi vaikuttaa tavalliselta, mutta jos asia jää vaivaamaan sinua niin voit kertoa siitä huoltajallesi. Luomea voi hyvin käydä näyttämässä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle.

Hyvää ja lämmintä loppukesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Aurinko

UV-säteily ja UV-indeksi: tiesitkö tämän?

Kokosimme infografiikkaan perustietoa UV-säteilystä ja UV-indeksistä. Katso miten suojaudut tehokkaasti auringossa.

Artikkeli
Aurinko

Nauti auringosta turvallisesti

Katso infograafista Fressiksen vinkit siihen miten hengaat turvallisesti auringossa.

Artikkeli
Aurinko

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Aurinkorasva – mikä on sopiva määrä ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!

Artikkeli
Aurinko

Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan

Näillä vinkeillä suojaudut auringossa ja voit nauttia lämmöstä täysillä!

Testit

Millainen auringosta nauttija olet?

Tee testi
Artikkeli
Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Aurinko
Muista nämä aurinkoisina päivinä

Muista nämä aurinkoisina päivinä

Lue lisää aurinkosuojautumisesta täältä

Tiesitkö että...

Myös Suomessa on tarpeen suojautua auringolta

UV-säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Mitä korkeampi indeksi on, sitä lyhyemmän ajan voi oleskella auringossa palamatta.

Säteilyltä pitää suojautua, jos indeksi on vähintään 3. Kesällä raja ylittyy yleensä joka päivä kello 10–17.

Lue lisää UV-säteilystä täällä