Hei ja kiitos viestistäsi.
Kerrot olleesi veneilemässä aurinkoisena päivänä ja päälakesi alkoi punoittamaan jakauksen kohdalta tämän jälkeen. Sinulla oli ollut aurinkorasvaa ja aurinkolasit ja onkin tosi hyvä juttu, että olet huolehtinut hienosti aurinkosuojauksesta! Hatun kerrot unohtaneesi, mutta se ei ole vakavaa jos muutaman kerran näin tapahtuu. Pääasia on, että huolehdit aurinkosuojasta muuten säännöllisesti, käytät aurinkorasvaa, aurinkolaseja, hattua ja pysyt varjossa päivän kuumimpina tunteina jos se on mahdollista.
Punoittavaan jakaukseen voit laittaa esimerkiksi after sun -voidetta tai mietoa kortisonivoidetta, joita saa apteekista ilman reseptiä. Iho paranee nopeasti ja yhdestä ihon palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan tai murehtia liikaa. Toistuva ja jatkuva ihon palaminen lisää syöpäriskiä, mutta satunnaisesta palamisesta tai punoituksesta ei tarvitse olla huolissaan.
Kuulostaa, että sinulla on hyvin tiedossa miten auringolta tulee suojautua, se on hienoa. Mukavaa ja lämmintä loppukesää sinulle!
#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä
Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy.
UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?
Pitkäkestoinen altistuminen UV-säteilylle ja ihon kärähtäminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.
Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein
Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta.
Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?
UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.
#suniho-kampanjan somevaikuttajat 2022 – tutustu ja seuraa!
Ota seurantaan kesän 2022 somevaikuttajat ja osallistu aurinkokeskusteluun!
#suniho-avaimenperä ohjaa suojautumaan UV-säteilyltä
Avaimenperä on tarkoitettu auttamaan auringon UV-säteilyn voimakkuuden ja suojautumistarpeen hahmottamista.
Millainen on sun auringolta suojautumisen outfit?
Vaikuttajat MolyBros-duo jalkautuvat nuorison keskuuteen. Videolla nähdään erilaisia aurinkotyylejä. Oikeita ja vääriä.7 harhaluuloa auringosta
Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Kumoamme tässä jutussa myös kuusi muuta harhaluuloa auringonotosta ja kerromme, miten nautit auringosta turvallisemmin.
Moi! Kiitos tärkeästä kysymyksestä! Hienoa, että haluat huolehtia ihosi terveydestä.
Iholla muodostuu D-vitamiinia, vaikka käyttäisitkin aurinkorasvaa. D-vitamiinin muodostuminen on toki hitaampaa kuin ilman rasvaa, mutta jos olet pidempiä aikoja ulkona kesällä, saat kyllä riittävästi D-vitamiinia aurinkorasvan käytöstä huolimatta. Kesällä D-vitamiinin saamiseksi ulkona tarvitsee olla vain n. 15 minuuttia kerrallaan kasvot ja käsivarret paljaina (ilman aurinkorasvaa) keskipäivän aikoihin 2 – 3 kertaa viikossa. Näin ollen voit myös halutessasi joskus piipahtaa ulkona ilman aurinkorasvaa D-vitamiinin saamiseksi. Kuitenkin aina kun aiot olla ulkona pidemmän aikaa, iho kannattaa suojata vaatteilla ja aurinkorasvalla. Lue lisää auringon uv-säteilyltä suojautumisesta Fressiksen artikkelista.
Kannattaa muistaa, että D-vitamiinia saa myös ravinnosta. D-vitamiinia on luontaisesti esimerkiksi kalassa ja moniin maitotuotteisiin on lisätty D-vitamiinia. Jos D-vitamiinin riittävä saanti epäilyttää, myös D-vitamiinivalmisteet ovat hyvä täydennys ruokavalioon. Lue lisää ravinnosta saatavasta D-vitamiinista Fressiksen tietopankista.
Aurinkoista kesää!
Moikka ja kiitos kysymyksistäsi.
Kysyt että käyttäisitkö kasvojen aurinkovoidetta vai tavallista aurinkovoidetta pään ja kaulan ihoalueilla. Ensinnäkin hienoa, että ylipäätään käytät aurinkovoidetta, se on tärkeintä. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat parempia kasvoille sen takia, että ne on suunniteltu käytettäväksi kasvojen alueen herkemmällä iholla, eivätkä näin ollen aiheuta yhtä helposti ihoärsytystä.
Kerrot käyttäväsi suojakertoimen 50 voiteita, mikä on hyvä asia. Rasvaus kannattaa tehdä niin, että sinulla on päällä ne vaatteet, joita käytät ja sitten rasvaat kaikki ne alueet, jotka jäävät ilman vaatteiden suojaa. Levitä siis voidetta myös esimerkiksi korville, korvien taustoihin, niskalle, dekolteelle ja kaulalle, jos ne jäävät paljaiksi. Usein tosiaan mainitsemasi silmäluomet unohtuvat rasvata, mutta rasvaa on hyvä levittää myös niihin.
Pohdit myös, onko suojakerroin 30 riittävä huulillesi. Hienoa, että muistat huomioida myös huulesi. Sanoisin, että voit ostaa nykyisen huulille tarkoitetun suojakertoimesi lisäksi korkeammalla suojakertoimella varustetun huulirasvan, mutta älä kuitenkaan turhaan heitä vanhaa roskiin. Voit seurata UV-säteilyä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja käyttää matalammalla suojauksella olevaa huulirasvaasi, kun säteily ei ole voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä vahvempaa voidetta on käytettävä tai lisättävä enemmän ja useammin matalamman suojakertoimen voidetta.
Jos kaipaat vielä tarkempia neuvoja aurinkovoiteiden valitsemiseen, voit käydä kysymässä apua ja suosituksia apteekin henkilökunnalta – he osaavat varmasti auttaa. Lue myös lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.
Ihanaa kesää sinulle!
UV-säteily ja UV-indeksi: tiesitkö tämän?
Kokosimme infografiikkaan perustietoa UV-säteilystä ja UV-indeksistä. Katso miten suojaudut tehokkaasti auringossa.
Nauti auringosta turvallisesti
Katso infograafista Fressiksen vinkit siihen miten hengaat turvallisesti auringossa.
Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta
Aurinkorasva – mikä on sopiva määrä ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!
Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan
Näillä vinkeillä suojaudut auringossa ja voit nauttia lämmöstä täysillä!
Millainen auringosta nauttija olet?
Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana
Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.
Myös Suomessa on tarpeen suojautua auringolta
UV-säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Mitä korkeampi indeksi on, sitä lyhyemmän ajan voi oleskella auringossa palamatta.
Säteilyltä pitää suojautua, jos indeksi on vähintään 3. Kesällä raja ylittyy yleensä joka päivä kello 10–17.
Lue lisää UV-säteilystä täällä