Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Suomen nuorten maajoukkuevalmentaja, entinen jalkapalloammattilainen ja tunnettu kommentaattori Erkka V. Lehtola kannustaa nuoria urheilijoita nikotiinittomuuteen.

Matsit voi voittaa monella tavalla, mutta kun kyse on nikotiinista, ainoa oikea taktiikka on sanoa ”Ei”

Sano EI nikotiinille

Nikotiini ei kuulu urheiluun missään muodossa. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet, kuten tupakka, sähkösavukkeet, nikotiinipussit ja nuuska, ovat haitallisia urheilijalle. Erkka V. Lehtola haluaakin lähettää rohkaisevan viestin kaikille nuorille urheilijoille: uskalla sanoa EI nikotiinille ja keskity urheiluun!

Ota asioista selvää ja tee terveellisiä valintoja

”Esimerkiksi jalkapallon parissa nuuskasta on vuosikymmenien aikana muodostunut kuva hyväksytystä ja vähiten haitallisimmasta päihteestä. Sen haitoista ei tiedetä tarpeeksi ja pikemminkin päinvastaiset myytit elävät sitkeässä”, sanoo Lehtola.  

Tupakkateollisuus käyttää hyväkseen näitä myyttejä ja yrittää houkutella nuoria urheilijoita kokeilemaan ja käyttämään nikotiinituotteita. Mainoksissa käytetään urheiluun liittyvää kuvitusta ja tunnettujen urheilijoiden kasvoja. Mainoslauseet ja mielikuvamarkkinointi lupaavat puhdasta nikotiinia, lisää suorituskykyä ja tukea palautumiseen. 

Todellisuudessa nikotiini on vahva myrkky, joka heikentää suorituskykyä, palautumista ja terveyttä. Olemme kaikki alttiita mainostukselle, mutta virheellisiin mainoslauseisiin ei kannata langeta. Ota itse selvää ja tee terveellisiä valintoja! 

Lue nikotiinin vaikutuksista urheilijalle: nikotiini ja urheilijan terveys

Älä sorru paineen alla

Mainoskuvien lisäksi joukkuekaverit, valmentajat ja esikuvat vaikuttavat valintoihimme. Jos huomaa, että joukkuekaverit tai valmentajat käyttävät nikotiinituotteita, saattaa ajatella, että se olisi hyväksi urheilijalle ja hyväksyttävää tai jopa ihailtavaa. Ryhmäpaineen alla kannattaa kuitenkin noudattaa Erkka V. Lehtolan neuvoja. 

Arjessa tulee eteen tilanteita, joissa sosiaalinen paine kasvaa, omat kaverit tarjoavat nikotiinituotteita ja sanovat että tämä on kova juttu. Silloin saattaa houkutella antaa periksi ryhmäpaineelle ja kokeilla nikotiinituotteita. Kun se hetki koittaa, niin tilanne kannattaa punnita tarkasti. 

”Se on vähän sama kuin huippu-urheilussa. Löytyykö sinulta kanttia sanoa tiukassa paikassa “Ei”? Jos sä hoidat sen vaikean tilanteen hyvin ja sanot ei nikotiinille, olet kymmenien vuosien ajan tyytyväinen siihen päätökseen. Heille taas, jotka sanovat vastaavassa tilanteessa kyllä, toivotan voimia irtiottoon nikotiinituotteista. Se ei ole helppoa, vaan vaatii kovaa tahtoa ja päättäväisyyttä – niin kuin urheilussa menestyminenkin vaatii” , Lehtola neuvoo.

Huipulle haluavan kannattaa tehdä terveellisiä valintoja. Terveys luo mahdollisuudet menestyä myös urheilussa. 

Nikotiini heikentää suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Siksi nikotiinia sisältävät tuotteet kuten tupakka, nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavukkeet (vape) ovat kaikki haitallisia terveydelle ja urheilussa.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huomaatko hammaslääkäri vape käytöstä?milloin viisauden hampaat puhkeaa?
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri, jos on käyttänyt vapea pari kertaa? Huomaako hammaslääkäri jos on käyttänyt vain pari kertaa vapea mutta ei enää ja milloin puhkeaa viisauden hampaat? mul puhkes jo kun olin 12 v...
Fressis

Hei! Kiitos viestistä!

Todennäköisesti hammaslääkäri ei huomaa, jos olet käyttänyt vapea muutaman kerran. Hieno juttu, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊Kannattaakin olla harkitsevainen asian kanssa: vaikka vapen käyttäminen voi aluksi tuntua harmittomalta, sillä on monia haittavaikutuksia. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä edes tarkkaan tunneta. Vape sisältää mm. nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta, jolloin vapen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Erittäin hyvä päätös siis, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaana. Niiden puhkeamista voi odottaa 26-vuotiaaksi saakka. Jos olit tuon mainitsemasi ”puhkeamistilanteen” aikaan 12-vuotias, voisiko olla, että sinulle puhkesivat toiset poskihampaat eli niin sanotut seiskat? Ainakin iän puolesta se sopisi seiskojen puhkeamisen aikatauluun, jotka tulevat 11–13-vuotiaana. Jos asia mietityttää, suosittelen kysymään asiaa vielä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Muista harjata hampaat erityisen huolellisesti mieluiten sähköhammasharjalla ja samoin on hyvä käyttää hammaslankaa päivittäin.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?