Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat sosiaalisen riippuvuuden.

Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen

Vapetat tai tupruttelet yhdessä kavereiden kanssa välitunnilla tai työpaikan kahvitauoilla. Treenien jälkeen pistätte nuuskan huuleen samaan aikaan – kuulostaako tutulta? Nikotiinituotteiden käytöstä on tullut sosiaalinen tapa, johon olet jäänyt koukkuun.

Useimmat aloittavat nikotiinituotteiden käytön murrosiässä ja kavereiden kanssa. Porukassa ollaan yleensä rohkeampia kokeilemaan myös niitä ei niin hyviä juttuja. Todella harva kokeilee tupakointia, nuuskaamista tai vapettamista itsekseen omissa oloissaan.

Miten tunnistat sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden?

Tunnistat sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden siitä, että tarve nikotiinituotteen käytölle tulee enemmänkin halusta viettää mukava hetki kavereiden kanssa kuin nikotiinin himosta. Esimerkiksi tupakkapaikalla kokoonnutaan, jutellaan mukavia ja koetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Etenkin nikotiinituotteiden satunnaiskäyttäjät innostuvat tupakoimaan, nuuskaamaan tai vapettamaan vain tietyssä seurassa.

Satunnaiskäytöstä voi kuitenkin ajan oloon muodostua henkinen ja fyysinen riippuvuus, jolloin nikotiinituotteita alkaa käyttämään myös yksin ollessaan. Silloin nikotiinista irtautuminen vaatii enemmän ponnisteluja. Lopettamista helpompaa onkin jättää aloittamatta.

Tunnistitko itsesi? Näin voit taklata sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden

Jos olet selvästi sosiaalinen nikotiinituotteiden käyttäjä, voit irtautua nikotiinista tunnistamalla etukäteen niitä tilanteita, joissa tupakoidaan, vapetetaan tai nuuskataan, ja ehkä välttää niitä tai ainakin valmistautua kiusauksen torjumiseen.

Alussa voi olla viisasta jättää vaikeat tilanteet kokonaan väliin, eli vaikka pysyä sisällä muiden lähtiessä ulos tupakalle. Aina se ei ole mahdollista, jos esimerkiksi vaikka nuuskaa käytetään omassa kaveripiirissä koko ajan, mutta silloin tarvitaan erityistä päättäväisyyttä. Nikotiinia käyttävästä ystävästä ei tarvitse luopua, mutta riskitilanteita kannattaa alussa välttää. Kavereille kannattaa myös kertoa, että yrittää lopettaa käytön. Reilu kaveri kannustaa lopettamisessa eikä tuputa lopettamista yrittävälle nikotiinituotteita.

Harjoittele kieltäytymistä ja tee mielikuvatreeniä niistä tilanteista, joita saatat kohdata: sinua pyydetään seuraksi röökille, kaveri tarjoaa nuuskaa tai ehdottaa vapettamista. Elämässä tulee aina vastaan tilanteita, joissa muut käyttävät nikotiinituotteita, mutta sinun ei tarvitse.

 

Lue lisää

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus

Fyysinen nikotiiniriippuvuus

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

 

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Psyykkinen nikotiiniriippuvuus – nikotiini tunteiden säätelijänä

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat psyykkisen riippuvuuden.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Fyysinen nikotiiniriippuvuus – keho on tottunut nikotiini-nimiseen myrkkyyn

Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat fyysisen riippuvuuden.

Video
AlkoholiNikotiinituotteet

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen?

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen? Hyvä kaveri ei pakota toista tekemään asioita, joita hän ei halua. Olipa kyse sitten päihteistä, tai jostain muusta asiasta elämässä. Pakottaminen ei siis...

Video
NikotiinituotteetNuuska

Mauton: ”Mun tarina nuuskan käytöstä”

Mauttoman ensimmäinen nuuskan testaaminen tapahtui joukkuekavereiden kehotuksesta ja aiheutti sen, että hän muuttui valkoiseksi ja oksensi. Kokemuksen jälkeen Mauton sanoi itselleen, ettei testaisi enää koskaan nuuskaa, mutta ryhmäpaineen myötä...

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Hmm
Tupakoinnin lopettaminen ja lopettamisen tuki Olen siis 15v poika ja olen polttanut tupakkaa 9-vuotiaasta lähtien, aloitin siis sen takia kun noin 8-9 vuotiaana asuin laitoksessa jossa isommat pojat pakotti...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Ompa kurjaa, että olet joutunut kovin nuorena pakotetusti aloittamaan tupakoinnin, johon olet sittemmin jäänyt koukkuun. Ei ole millään tavalla ok eikä hyväksyttävää, että isommat pojat ovat pakottaneet sinua polttamaan. Oletko jutellut siitä kenellekään? Jos se sinua vielä painaa, voisit jutella siitä jonkun luottoihmisen kanssa.

Nyt kuulostaa kuitenkin todella hienolta, että olet lähtenyt määrätietoisesti vähentämään, ja sitä kautta lopettamaan tupakoinnin. Sinä pystyt siihen varmasti! Kannattaa kertoa lopettamisesta jollekin luotettavalle ihmiselle, joka voi tukea sinua siinä. Voit lukea lopettamisesta Fressiksestä. Lisäksi sinun kannattaa ladata puhelimeesi Erovirasto -sovellus, joka auttaa sinua 30 päivän ajan lopettamisessa.

Kysyt, onko tuo 6 vuoden tupakointi aiheuttanut sinulle haittoja. Tupakointi on aina haitallista ja sillä on erilaisia lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia terveyteen. Voi olla esimerkiksi yskää ja hengitysteiden ongelmia, iho-ongelmia, verenkierto-ongelmia, haju- ja makuaistin heikkenemistä jne. Se, millä tavalla se kenelläkin vaikuttaa, on aina yksilöllistä. Jos sinua vaivaa oma terveydentilasi, voit varata vaikka omalle terveysasemalle ajan lääkäriin ja kertoa huolesi, niin siellä tutkitaan tilanteesi.

Kun saat lopetettua tupakoinnin, alkaa elimistö kuitenkin nopeasti puhdistua ja toipua heti viimeisen tupakan jälkeen. Muun muassa häkä haihtuu elimistöstä ensimmäisen vuorokauden aikana, ja nikotiini poistuu kahden vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Keuhkot alkavat puhdistua jo ensimmäisen vuorokauden sisällä lopettamisesta. Verenkierto paranee ensimmäisten viikkojen aikana ja haju- ja makuaisti paranevat jo muutamassa vuorokaudessa. Lopettaminen siis todella kannattaa. Erityisen hyvän tilanteesta tekee se, että olet vielä nuori, jolloin lopettamisen hyödyt ovat sinulle pitkäaikaisia ja koskettavat koko loppuelämääsi!

Jos koet, ettet omin ja edellä mainittujen keinojen avuin onnistu lopettamisessa, tai kaipaat siihen lisää tukea, voisit jutella asiasta kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Apua ja tukea lopettamiseen saat myös maksuttomasta Stumppi-puhelimesta.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?