Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hyvä, että haluat päästä heti eroon nuuskasta. Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, joka voi aiheuttaa voimakastakin riippuvuutta. Olet kuitenkin käyttänyt nuuskaa niin vähän aikaa, että sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua käytön lopettamisessa. Tärkeintä on päättää lopettaa käyttö ja pitää kiinni tästä päätöksestä. Kavereille kannattaa myös kertoa päätöksestäsi lopettaa nuuskaaminen, niin he voivat tsempata sinua ja olla esimerkiksi tarjoamatta nuuskaa vaikka pyytäisit. Vierotusoireita voi esiintyä, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, keskittymisvaikeuksia tai päänsärkyä. Nämä ovat kuitenkin oireita, jotka menevät ajan myötä ohi. Mahdollisiin vierotusoireisiin voit varautua pitämällä mukana esimerkiksi xylitol-purukumia tai yrittää keksiä jotain muuta mielekästä tekemistä, mikä veisi ajatukset pois nuuskasta.
Fressiksen sivuilta löydät lisää tietoa ja vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen. Lisäksi voit kokeilla ilmaista Erovirasto-sovellusta, joka voi auttaa sinua nuuskan käytön lopettamisessa. Tsemppiä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet alkanut pohtimaan nuuskan haittoja. Riski sairastua syöpään pienenee, kun et altista itseäsi enää syöpää aiheuttaville aineille, joita nuuska sisältää. Syövän syntymiseen vaikuttavat kuitenkin elintapojen lisäksi mm. ikä ja ympäristö. Syövän syntyminen on lisäksi hyvin monivaiheinen, usein vuosia kestävä tapahtumasarja. Ei siis voida sanoa, että nuuskan käyttö yksinään tai etenkään yksittäinen nuuskapussi olisi syövän syntymisen syynä. Nuuskalla on myös muita ja välittömämpiäkin haittoja, ja siksi lopettaminen kannattaa aina.
Lopettamista tukee hyvä valmistautuminen, joten voisit käydä lukemassa vinkkejämme lopettamiseen. Lopettamisen polku on jokaisella erilainen ja eri tavat toimivat eri ihmisille. Sinunkin kannattaa pohtia, mikä tapa voisi sopia sinulle. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan sen seuraavan nuuskan ottamatta. Joskus lopettaminen voi olla hieman haastavampaa, jos esimerkiksi kärsii pahoista vieroitusoireista. Silloin voi kokeilla lopettamista vähentämällä pikkuhiljaa määrää ja lopulta lopettamalla kokonaan.
Nuuskan käytön lopettaminen on meillä Fressiksellä suosittu aihe. Käy lukemassa artikkeleita sekä muiden kysymyksiä ja niiden vastauksia aiheeseen liittyen täältä.
Tsemppiä lopettamiseen, onnistut siinä varmasti!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa kuulla, että haluat lopettaa nuuskan käytön! Kannustan sinua siihen ehdottomasti, sillä lopettamalla nuuskaamisen suusi terveys paranee, hengityksesi raikastuu sekä säästät myös rahaa 😉
Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia sinä olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä hammaslääkärin juttusille 😉
Lopettamisen tapoja on monia. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan sen seuraavan nuuskan ottamatta. Joskus lopettaminen voi olla hieman haastavampaa, jos esimerkiksi kärsii pahoista vieroitusoireista. Mutta ei hätää, vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan!
Tässä muutama vinkki lopettamisen tueksi:
- Tee päätös lopettamisesta.
- Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni.
- Selviydyt vieroitusoireista paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Voit korvata nuuskan esim. purukumilla, sokerittomilla pastilleilla, vähäkalorisilla välipaloilla.
- Nuuskaaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee nuuskaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi korvaava tekeminen: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa.
- Jos sinun on mahdoton kestää vieroitusoireita, keskustele esimerkiksi terveydenhoitajan tai apteekin henkilökunnan kanssa nikotiinikorvaustuotteista. Muistathan, että alle 18-vuotiaat saavat nikotiinikorvaustuotteita vain reseptillä.
Käy lisäksi lukemassa kaikki Fressiksen vinkit nuuskaamisen lopettamiseen. Voit myös käydä lukemassa muiden kysymyksiä ja niihin vastauksia nuuskaamisen lopettamiseen liittyen nimimerkeiltä 2k01, nuuskamuikkunen ja nuori.
Tsemppiä lopettamiseen, pystyt siihen aivan varmasti!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että kykenit aikaisemmin pitämään jo pitkän tauon nuuskaamisesta! Pystyt siis siihen ihan varmasti uudestaankin ja onnistut varmasti myös lopettamisessa. Lopettamiseen vinkkejä voit käydä lukemassa Fressiksen sivuilta.
Kuulostaa siltä, että käyttämäsi vahva nuuska on nyt aiheuttanut herkemmin suuhusi vaurioita kuin aikaisemmin käyttämäsi nuuska. Nuuska sisältää nikotiinin lisäksi jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on mm. raskasmetalleja ja mahdollisesti myös jäänteitä tupakkakasvissa olleista kasvi- ja tuholaismyrkyistä. Eli ei mikään ihme, että ikenesi ärtyivät pahasti. Vahvoissa nuuskissa on usein myös erittäin korkeat nikotiinipitoisuudet, jonka takia riippuvuus voi syntyä jo ensimmäisten käyttökertojen jälkeen. Näin kuulostaa käyneen nyt myös sinulle.
Kannustan sinua ehdottomasti lopettamaan, sillä mitä aiemmin lopetat nuuskan käytön, sitä vähemmän lisävahinkoja nuuska ehtii tehdä elimistössäsi 😉 Vierotusoireita voi tulla ja ne voivat olla ikäviä, mutta ne helpottavat kyllä päivä päivältä!
Tsemppiä ja kivaa kesää!
Moikka ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Hienoa, että haluat lopettaa nuuskan käytön ja olet jo laatinut suunnitelman käytön lopettamiseksi!
Viestissäsi kuvasit, että olet pikkuhiljaa vähentänyt nuuskan käyttöä. Nuuskan käyttö voikin olla helpompi lopettaa pikkuhiljaa vähentämällä, sen sijaan, että lopettaisi ikään kuin ”seinään”.
Nuuskan sisältämän nikotiinin aiheuttaman fyysisen riippuvuuden vuoksi lopettamisen yhteydessä voi ilmetä erilaisia vieroitusoireita. Vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo. Vieroitusoireet helpottavat kuitenkin päivä päivältä, joten niiden takia ei kannata lannistua. Jos kaipaat apua vieroitusoireiden kanssa selviämiseen, voit hakeutua juttelemaan esimerkiksi omalle terveysasemallesi.
Kuten viestissäsi kerroitkin nuuskaan voi käyttöön syntyä myös psyykkinen riippuvuus. Psyykkisen riippuvuuden voi huomata siitä, että esimerkiksi jotkut rutiinit tai tunteet toimivat vahvoina ärsykkeinä nuuskan käytölle. Lopettamisen onnistumisessa nikotiiniriippuvuudesta eroon pääsemisen lisäksi myös vanhasta tavasta eroon pääseminen on yhtä lailla tärkeää. Vanhasta tavasta eroon pääsemiseksi onkin hyvä jo etukäteen miettiä jotain korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun sinun tekisi mieli ottaa nuuska. Voit yrittää korvata nuuskan aluksi esimerkiksi purkalla tai sokerittomilla pastilleilla.
Fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden ohella nikotiinituotteiden käyttöön saattaa liittyä myös sosiaalinen riippuvuus. Nikotiinituotteita ajaudutaankin kokeilemaan usein sen vuoksi, että haluaa kuulua porukkaan ja käyttö saattaa usein tapahtua tietyn porukan kesken. Tämän vuoksi käyttö voi olla myös vaikea lopettaa. Nuuskan käytön lopettamisesta voi olla hyvä keskustella kaveripiirissä, sillä voihan olla, että joku muukin on miettinyt lopettamista. Näin ollen voisitte toimia toistenne tukena lopettamisessa. Kavereiden kanssa on hyvä ainakin sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit.
Kerroit, että nuuskan käytöstä on aiheutunut haittaa esimerkiksi suusi terveydelle. Hyvä uutinen on se, että nuuskaamisen loputtua ikenien kunto usein paranee ja pahanhajuinen hengitys hälvenee. Sinun voisi kuitenkin olla hyvä käydä vielä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaidesi ja ikeniesi kunto. Hammaslääkäriltä voit myös saada hyviä vinkkejä lopettamisen tueksi.
Lopettamisessa hyvänä apuna toimivat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankeista. Jos nuuskasta eroon pääseminen tuntuu omin voimin mahdottomalta, on hyvä hakeutua juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Samasta aiheesta ovat Fressiksessä kysyneet myös nimimerkit Nuuskamuikkunen, nuori ja lopetus.
Kovasti tsemppiä lopettamiseen!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet halukas lopettamaan nuuskan käytön!
Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä.
Nuuska sisältää nikotiinia, joka on itsessään myrkky. Nikotiinin käyttö muun muassa nostaa välittömästi verenpainetta ja sydämen sykettä. Toistuva nikotiinin käyttö haittaa lisäksi aivojen normaalia toimintaa ja voi siten esimerkiksi vaikeuttaa oppimista. Nikotiini aiheuttaa usein myös riippuvuutta, joka voi ilmetä erilaisina vieroitusoireina. Vieroitusoireita voivat olla mm. ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo.
Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä helpompi siitä on päästä eroon ja sitä vähemmän ehtii syntyä terveydellisiä haittoja. Kannustammekin sinua lopettamaan nuuskan käytön mahdollisimman pian. Vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen löydät tarvittaessa Fressiksestä.
Nuuskaan liittyvät kysymykset ovat mietityttäneet Fressiksessä myös nimimerkkejä Babygirl, Asiapoju ja Jonne joka lopetti.
Tsemppiä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerroit, että olet käyttänyt nuuskaa usean vuoden ajan ja nyt haluat lopettaa – hieno juttu! Sinua kuitenkin huolettaa mahdollinen painonnousu. Tupakkatuotteiden käytön lopettamisen jälkeinen pieni painonnousu on aika tavallista, mutta tasaantuu yleensä itsestään. Painonnousu on myös kovin yksilöllistä, kaikille ylimääräistä painoa ei kerry lainkaan. Siihen vaikuttaa kaksi asiaa; lopettamisen jälkeen aineenvaihdunta voi hieman hidastua ja toisaalta ruokahalu voi parantua, jolloin tulee helpommin syötyäkin enemmän. Lisääntynyt näläntunne on melko tavallinen vieroitusoire, mutta niin kuin muutkin vieroitusoireet, myös se helpottaa ajan kanssa. Joka tapauksessa painonnousu ei ole terveyden kannalta lainkaan niin haitallista kuin tupakkatuotteen käytön jatkaminen, eikä painonnousu myöskään kumoa tupakkatuotteen käytön lopettamisen hyötyjä.
Mahdollista painonnousua lopettamisen jälkeen voi ennaltaehkäistä keksimällä itselle mieluisaa liikunnallista tekemistä. Liikunta helpottaa myös vieroitusoireita. Mielitekoja voi ennalta ehkäistä syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti. Lisäksi voi varata raikkaita, vähän energiaa sisältäviä välipaloja, kuten hedelmiä tai xylitol-pastilleja.
Mikäli haluat tukea lopettamiseen tai lisää käytännön vinkkejä painonnousun ehkäisyyn, voit käydä esimerkiksi terveydenhoitajan vastaanotolla. Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisesta löydät myös Fressiksen sivuilta.
Tsemppiä ja oikein hyvää joulun aikaa!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet päättänyt lopettaa nuuskan käytön ja olet jo asettanut itsellesi lopettamisajankohdan!
Kysyit, onko nuuskan käyttö parempi lopettaa vähitellen vai ikään kuin seinään. Lopettamisen polku on jokaisella omanlainen. Joillakin toimii lopettaminen ”kuin seinään”, mutta yleensä hyvä valmistautuminen auttaa onnistumisessa. Nuuskan käyttö voikin olla helpompi lopettaa, kun esimerkiksi vähennät ensin nuuska-annosten määrää päivässä.
Käyttämäsi nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa usein riippuvuutta, joka voi ilmetä esimerkiksi erilaisina vieroitusoireina. Vieroitusoireita voivat olla muun muassa ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo. Vieroitusoireet helpottavat kuitenkin päivä päivältä lopettamisen jälkeen, joten niiden takia ei kannata lannistua. Ennen lopettamista voi olla hyvä selvittää oma nikotiiniriippuvuuden taso, jonka perusteella voit pohtia, olisiko sinun hyvä harkita nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä lopettamisen apuna. Nikotiiniriippuvuutesi voit selvittää Fressiksen testillä. Nikotiinikorvaustuotteiden suhteen on hyvä kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai apteekkihenkilökunnalta.
Nuuskan käytön lopettamisesta on hyvä kertoa jollekin läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Kavereiden kanssa on myös hyvä sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lisäksi on hyvä pohtia jo etukäteen jotain korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun sinun tekisi mieli ottaa nuuska. Korvaava tekeminen voi olla esimerkiksi purkan jauhaminen tai soitto kaverille. Nuuskan käytön lopettamisessa hyvänä apuna toimivat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista sekä artikkelista 10 x näin eroon nuuskasta. Maksutonta tukea lopettamiseen saat myös Stumpista.
Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Nuuskaaja, K ja Poika, 17v.
Tsemppiä lopettamiseen!
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että sinulla on halu lopettaa nuuskan käyttö.
Käyttämäsi nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa usein riippuvuutta, joka voi näkyä erilaisina vieroitusoireina. Kuten jo hyvin kysymyksessäsi pohditkin, kuvaamasi ahdistus voi olla yksi nikotiiniriippuvuuden aiheuttama vieroitusoire. Muita vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, univaikeudet sekä nuuskanhimo. Fressiksen sivuilta löytyvällä testillä voit myös tarkistaa, kuinka voimakas riippuvuus sinulla on nuuskaan.
Vieroitusoireet voivat tuntua inhottavilta, mutta ne helpottavat ajan mittaan nuuskan käytön lopettamisen jälkeen. Vieroitusoireista selviämistä tukevat riittävä uni, liikunta ja terveellinen ravinto. Lisäksi voi olla hyödyllistä keksiä jotain muuta ajateltavaa tai korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun haluaisit käyttää nuuskaa. Voit esimerkiksi pitää mukanasi xylitol-purkkaa, jota voit jauhaa tarvittaessa, jos sinun alkaa tehdä mieli nuuskaa.
Nuuskan käytön lopettamisesta on hyvä kertoa myös kavereille tai muille läheisille, jotta he voivat tukea sinua lopettamisessa. Kavereiden kanssa voit esimerkiksi sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisen tueksi voit lukea Fressiksen tietopankista.
Jos ahdistusoireet kuitenkin mietityttävät sinua enemmän, voi olla hyödyllistä hakeutua vielä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Tsemppiä!