Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hhn
Ikä: 13-15v
Testosteronitason lasku murrosiässä Onko mahdollista, että testosteronin tuotanto laskee pojalla kesken murrosiän ja keskeyttää tai hidastaa muutoksia, jos hänen elämäntavat muuttuvatkin testosteronin kannalta huonoiksi? Mikäli näin olisi...
Fressis

Hei Hhn! Fiksu kysymys.

Poikatyypillisten kehojen murrosiän muutoksia seurataan seuraamalla muun muassa kivesten kasvua. Murrosiän katsotaan käynnistyneen, kun kivesten (niiden kivespussin sisällä olevien nappuloiden) halkaisija on 2.5 cm. Kivekset ovat testosteronitehtaita. Kun pojan murrosikä on kerran käynistynyt, kehitys jatkuu melkeinpä vääjäämättä, oli tilanne mikä hyvänsä. Ainoa poikkeus tähän taitaa olla harvinainen, synnynnäinen kromosomiongelma, ns. Klinefelterin oireyhtymä. Klinefelterin oireyhtymää sairastavalla pojalla saattaa käydä niin, että kivekset alkavat kasvaa mutta sitten kehitys päättyy ja kivesten koko saattaa jopa pienetä. Tämän myötä testosteronin tuotanto saattaa laskea.

Veren testosteronimääriä saatetaan mitata erikoissairaanhoidossa, jos sairastaa jotain vaikeaa harvinaista tautia. Muuten murrosikäisen pojan veren testosteronitasoja ei yleensä ole tapana seurata. Ne heittelehtivät, se toki tiedetään. Hormonitasot yleensäkin heittelehtivät, koska kyseessä on hyvin monimutkainen kuvio ja erilaisten hormonien ja välittäjäaineiden vaikutukset toinen toisiinsa. Pelkästään yhden päivän kuluessa voi olla monenlaisia testosteronitasoja.

Elintapojen osalta tiedetään, että tupakointi voi madaltaa testosteronitasoa, ja tämä muutos voi heikentää lisääntymiskykyä muun muassa altistamalla erektiohäiriöille ja heikentämällä siemennesteen siittiöiden laatua. Kun tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaa, nämä asiat lähtevät helpottamaan. Vaikka lisääntymisterveys ei olisikaan itselle vielä ajankohtainen asia, on hyvä tiedostaa myöhempää elämää varten, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia myös siihen.

”Huonot” elintavat voivat yleisesti heikentää kasvua ja kehitystä. Poikatyypillisissä kehoissa ne eivät kuitenkaan pysäytä kehitystä, eli toisin sanoen kivekset jatkavat kasvuaan ja testosteronin tuotantoa. Tyttötyypillisissä kehoissa on eri tilanne ja murrosiän kehitys saattaa kokonaan pysähtyä, jos esimerkiksi ei syö riittävästi tai on todella paljon stressiä.

Elintapojen parantaminen on fiksu juttu monella tavalla. Kun löytää säännöllisen, hyvän arkirytmin, syö jotakuinkin terveellisesti ja säännöllisesti, nukkuu riittävästi, liikkuu itselle mieluisalla tavalla, ja pysyy erossa tupakka- ja nikotiinituotteista, voi paremmin ja tukee omaa kehitystä.

Toivottavasti tämä vastaus helpotti huoliasi. Jos olet edelleen huolissasi murrosiän kehityksestäsi, kannustan sinua kertomaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle tai vaikkapa kouluterveydenhoitajalle. Hän ehkä ohjaa sinut koululääkärille, joka voi tutustua sinuun, terveyshistoriaasi ja yksilölliseen tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
MieliYleinen

Hyvät elintavat, parempi mieli

Terveelliset elintavat tukevat mielen hyvinvointia. Kun mieli voi hyvin, on myös enemmän voimavaroja tehdä muita hyviä valintoja omassa arjessa.

Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: Huolestunut
Olenko ylipainoinen? Olen 14v tyttö ja minua mietityttää että olenko ylipainoinen koska painan 77.3kg ja olen 162cm pitkä
Fressis

Moikka! Kiva kun laitoit meille viestiä.

Kerrot, että sinua mietityttää se, oletko ylipainoinen. Mikähän on saanut sinut pohtimaan asiaa? Oletko kenties ollut koulun terveystarkastuksessa, jossa painostasi olisi keskusteltu? Vai oletko verrannut itseäsi muihin?

Olet kasvuiässä, ja saatat hyvinkin kasvaa vielä pituutta. Kehosi kehitys on muutenkin vielä kesken, ja kehonkoostumuksessasi voi tapahtua vielä kovastikin muutoksia murrosiän myötä. Kasvuiässä on tärkeää huolehtia siitä, että syö riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti päivän aikana, jotta keholla on käytössä tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita, joita se tarvitsee kasvuun ja kehittymiseen. Jos syö liian vähän, keho ei voi hyvin. Huonosti syöminen myös vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja mielialaan.

Tärkeää hyvinvoinnin kannalta on myös riittävä liikunta ja lepo. Liikutko päivisin kuinka paljon? Harrastatko kenties jotain liikuntalajia, tai voisitko aloittaa sellaisen? Liikkuminen, ulkoilu ja lepo lisäävät hyvää oloa tuottavia hormoneja ja auttavat sinua pitämään itsestäsi huolta. Voisit vaikka mahduttaa jokaiseen päivään 30 minuutin kävelylenkin ulkona ja pyrkiä syömään säännöllisesti viisi kertaa päivässä. Tiedäthän, että herkuttelu on myös sallittua. Lue täältä, miten sen voi tehdä hallitusti.

On luonnollista olla kiinnostunut, ja joskus jopa huolissaankin omasta painosta. Vaa’alla käymisen ja ylipainon mittaamisen sijaan voisi olla hyvä, että keskittyisit edellä mainittuihin terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin ja sellaisiin arjen rutiineihin, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja tukevat jaksamistasi. Painoa ei kannata tarkkailla ainakaan päivittäin: oma jaksaminen ja olo muutenkin ovat huomattavasti parempia mittareita omalle hyvinvoinnille, kuin numerot puntarissa. Oman painon tarkkailu ja ylipainon murehtiminen vie myös paljon energiaa ja aiheuttaa pahaa mieltä, etenkin jos sitä tekee vertaamalla itseään muihin. Ruumiinrakenteet ovat yksilöllisiä ja jokaisella meistä on omat juttumme, joihin emme ole kehossamme tyytyväisiä, eikä siksi vertailua kannata tehdä. Moni ikäisesi pohtii paljon omaa kehoaan ja kokee sen suhteen epävarmuutta. Et ole tämän asian kanssa siis yksin.

Jos haluat keskustella aiheesta lisää, voisi olla hyvä, että kävisit juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän osaa tukea sinua kehosi hyvinvoinnin, monipuolisen ruokavalion ja liikkumisen suhteen. Voit myös jutella niistä nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä. Avoinna olevat nuorten chatit löydät Netarista. Voisit myös koittaa listata itsellesi asioita, joihin olet kehossasi tyytyväinen ja joista muutenkin pidät itsessäsi. Ne voivat olla mitä tahansa, eikä niiden tarvitse liittyä ulkonäköön. Tämä auttaa sinua näkemään itsessäsi puolia, joista voit iloita! Niitä on varmasti monia. <3

Nappaa täältä vielä talteen Fressiksen vinkit liikkumiseen ja lue lisää myös säännöllisestä ateriarytmistä.

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: tottako
Onko alkoholissa syöpää? Onko alkoholissa syöpää?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Syöpä on sairaus, jonka syntymiseen vaikuttavat useat eri tekijät: ympäristö, perintötekijät, sattuma sekä elintavat. Sattumaan ja perintötekijöihin ihminen ei voi itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoilla voi vaikuttaa siihen, että syöpään sairastumisen riski olisi mahdollisimman pieni. Lyhytaikaiset tai yksittäiset poikkeamat terveellisistä elintavoista eivät aiheuta syöpää. Yleensä tarvitaan pitkäaikainen altistuminen riskitekijöille ja sen lisäksi myös muita tekijöitä (ympäristö, perintötekijät tai sattuma), että syöpää pääsee kehittymään.

Elintavoista mm. alkoholin käyttö lisää syöpään sairastumisen riskiä. Alkoholi sisältää etanolia, joka on syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni. Lisäksi on olemassa myös muita mekanismeja, joiden kautta alkoholin käyttö kasvattaa riskiä sairastua syöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Alkoholi ei ole nuorelle muutenkaan suositeltavaa, sillä se aiheuttaa merkittäviä haittoja nuoren kehittyvässä elimistössä esimerkiksi aivoille. Alkoholin haitoista löydät lisää tietoa Fressiksen tietopankista.

Mukavaa vuoden alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Huhuu
Varhain alkaneet kuukautiset ja rintasyövän riski Hei! Olin 11.v tyttö kun minulla alkoi kuukautiset olen nyt 15. Oliko normaalia että 11 vuotiaalla alkoi kuukautiset? Onko se liian varhainen ikä? Kasvattaako...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

11 vuotta on aivan normaali ikä kuukautisten alkamiselle. Osalla kuukautiset alkavat jo tätäkin varhaisemmin. Olemme kaikki yksilöllisiä sen suhteen, miten murrosikä etenee. Osa kehittyy aikaisemmin, kuin toiset. Sinulla ei siis ole syytä huoleen.

Rintasyöpäriskiä ei kannata jäädä pohtimaan, sillä kuukautisten alkamisaikaan et ole voinut itse vaikuttaa mitenkään. Sen sijaan pystyt hyvin vaikuttamaan omiin elintapoihin (esim. liikunta ja päihteiden käytön välttäminen), joilla on iso merkitys kaikelle terveydelle, myös rintojen hyvinvoinnille.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NuuskaTupakka
Nimimerkki: Sipakko
Tupakan tai nuuskan aiheuttama syöpä Millä todennäköisyydellä nuuskasta/tupakasta tulee syöpä?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Noin kolmannes ihmisistä sairastuu jossakin elämänvaiheessa syöpään. Syövän todennäköisyys lisääntyy iän myötä. Iän lisäksi sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat omat elintavat, elinympäristö, perimä ja sattuma.

Elintapojen (kuten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, ravitsemus, liikunta, auringolle altistuminen) vaikutus syövän riskiin on yhteensä noin 40 %. Näistä tupakkatuotteet ovat ylivoimaisesti tärkein tekijä. On arvioitu, että kolmannes kaikista syövistä olisi tupakkatuotteiden aiheuttamaa. Tupakkatuotteiden käytön vaikutus syöpäriskiin vaihtelee eri syöpien osalta. Keuhkosyöpään sairastumisessa savukkeiden vaikutus on noin 90 %. Eli käytännössä tupakoimattomuus suojaa erittäin hyvin keuhkosyövältä. Tupakkatuotteet (savukkeet ja nuuska) ja alkoholi ovat erityisen epäterveellinen yhdistelmä, joka lisää erityisesti suun alueen syövän riskiä.

Tupakkatuotteista erossa pysyminen on terveyden kannalta erittäin merkittävä päätös. Myös lopettamalla tupakkatuotteiden käytön lisää omaa terveyttään monin tavoin: Sydän- ja verisuonitautien, keuhkosairauksien ja diabeteksen riski vähenee merkittävästi.  Samalla myös syöpäriski vähenee. Esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkosyövän riski on vähentynyt lähes viidesosaan tupakoivaan ihmiseen verrattuna.

Oliko vastauksesta hyötyä?