Lopettamisen tukiTupakka

10 x näin eroon tupakasta

10 x näin eroon tupakasta

Tupakoinnin lopettaminen: tee hyvä päätös ja stumppaa lopullisesti.

1. Lopeta kokonaan

Vähentäminen ei yleensä johda lopettamiseen, vaan pyristelet edelleen orjuuttavassa nikotiinikoukussa.

2. Perustele päätös itsellesi

Ilman tupakkaa voit paremmin, jaksat paremmin, tuoksut raikkaammalta ja näytät paremmalta. Ja rahaa säästyy kivoihin hankintoihin.

3. Tee listat hyödyistä ja haitoista

Tee kännykkääsi muistilista, johon merkkaat plussat ja miinukset sauhuttelun hyödyistä ja haitoista. Kumpi voitti?

4. Irti sairausten pelosta

Fiilistele sillä, että sinun ei enää tarvitse pelätä itseaiheutettuja tupakkasairauksia, kuten syöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja.

5. Valitse tupakoimaton seura

Hengaile entistä enemmän savuttomassa seurassa. Ilman ympärilläsi sauhuttelevia kavereita pysyt vahvempana päätöksessäsi.

6. Muuta tapojasi

Älä mene tupakkatauolle muiden seuraksi. Jätä bileilta väliin, jos lopettamispäätöksesi vielä horjuu. Keksi tupakoinnille korvaavaa tekemistä.

7. Lisää treenin tehoa

Kun hengästyt yhä useammin urheillessa, ajatus tupakasta alkaa ahdistaa. Tupakoinnin lopettamisen huomaa nopeasti liikkumisessa.

8. Ota vastaan tsemppiä

Pyydä tukea lopettamiseen ystävältä, vanhemmalta tai muulta läheiseltä. Vinkkejä ja apua saat myös lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

9. Tiedä riittävästi

Tietoa ja tukea lopettamiseen saat Fressiksen tietopankista, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), Stumppi-sivuilta ja oppaista.

10. Hoida mahdollisia vieroitusoireita

Vieroitusoireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Jos oireesi ovat voimakkaat, kysy neuvoa lääkäriltä, terveydenhoitajalta tai apteekista. Moni hyötyy siitä, että käyttää hetken nikotiinilaastaria tai -purukumia.

Tietoa ja tukea lopettamiseen saat Fressiksen tietopankista. 

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tukea lopettamiseen!

Lähteet: THL, Suomen Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto ja Käypä hoito -suositukset

Asiantuntijat: Eeva Korhonen ja Maija Kolstela Hengitysliitosta, lääkäri Markku Arvela

Kuva: Getty Images

Katso myös

Näin lopetat tupakoinnin

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Tupakattomaan elämään voi olla monta tietä ja... Lue lisää

Nikotiiniriippuvuus

Kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat riippuvuutta. Nuoren aivot ovat erityisen herkät riippuvuuden kehittymiselle. Lue lisää

Erovirasto-app

Apua tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen Lue lisää
Artikkeli
SähkösavukeTupakka

”Kunpa en olisi koskaan aloittanutkaan tupakointia”

Elämä olisi paljon helpompaa ilman tupakkaa, miettii tupakoinnin lopettamisen kanssa kamppaileva Anna Karhu, 24.

Kysymys
Lopettamisen tukiTupakka
Nimimerkki: Joloppi
Apua tupakoinnin lopettamiseen 18v jantteri täällä ja kysymyksenä että miten lopettaa tupakointi? Yli 5-vuotta polttanut päivittäin ja savukkeita menee nykyään sen 10-20 päivässä. Nuuskalla olen saanut pahimpia...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen tupakasta eroon pääsemisessä, kun olet alkanut pohtia lopettamista ja terveyshaittoja, hienoa! Lopettamispäätöksen tekeminen ja siihen motivaation löytäminen ovat ensimmäiset ja jopa tärkeimmät askeleet lopettamisessa.

Kysyit, miten kannattaa lopettaa. Eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään mutta joskus voi olla helpompi lopettaa vähentämällä ensin polttamiensa savukkeiden määrää päivässä. Tämä voisi tapahtua käytännössä esimerkiksi niin, että pidennät aikaa polttamiesi savukkeiden välillä ja siten pikkuhiljaa lopetat kokonaan. Vieroitusoireet voivat vaivata aluksi, mutta haluan tsempata ja muistuttaa, että ne helpottavat kyllä päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan.

Kerroit viestissäsi, että joskus menet alitajuntaisesti vain tupakalle, vaikkei välttämättä tekisi edes mieli. On melko yleistä, että kauan polttaneilla on muodostunut tavaksi mennä tietyissä tilanteissa tupakalle. Näistä tavoista voi kuitenkin oppia pois. Tilanteet on siis hyvä tunnistaa ja tiedostaa, ja pohtia tupakoinnin tilalle jotain korvaavaa tekemistä. Jotkut lähtevät lenkille, toiset syövät pastilleja tai purkkaa.

Nuuskaaminen ei ole hyvä keino lopettamisen tukena. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus voi jopa voimistaa riippuvuutta ja vaikeuttaa näin tupakasta irti pääsyä. Jos vieroitusoireet tuntuvat sietämättömiltä, kannattaa pohtia ennemminkin, olisiko nikotiinikorvaustuotteista hyötyä. Olet jo täysi-ikäinen, joten voit käydä ostamassa esim. nikotiinipurkkaa apteekista. Nikotiinikorvaustuotteista ja niiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella apteekin henkilökunnan kanssa.

Lisää tietoa ja tukea lopettamiseen löydät Stumppi.fi -sivustolta.

Tsemppiä lopettamiseen, onnistut siinä varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?