Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”

Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös itsellesi!

Piilomainontaa piirroselokuvissa

Lapset altistuvat jo pienestä pitäen tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnalle. Muun muassa Walt Disneyn rakastetut piirroselokuvat sisältävät piilomainontaa paljon. Polttajat eivät ole yleisen käsityksen mukaisesti edes pahiksia, vaan niiden joukossa on useita pidettyjä hahmoja: esimerkiksi Lampunhenki, Hessu Hopo, Aku Ankka ja Pinokkio nähdään polttamassa tupakkatuotteita.

Myös itse Walt Disney oli tupakkatuotteiden suurkuluttaja. Jenny kertoo, että häntä painostettiin lopettamaan tuotteiden markkinointi elokuvissaan. Nykyään, kun tupakkatuotteiden piilomainontaa sisältäviä piirroselokuvia laitetaan suoratoistopalveluihin, löytyy niistä teksti ”saattaa sisältää tupakkatuotteita”. Joskin teksti on valitettavasti hyvin huomaamaton katsojalle.

Piilomainonta sarjoissa, elokuvissa ja musiikkivideoilla

Lukuisissa sarjoissa ja elokuvissa pyritään luomaan tupakasta rentouttavaa mielikuvaa. Monet tunnistavat kohtauksen, jossa ongelmien keskellä hahmo menee röökille ja palaa sieltä rentoutuneena, kuin asiat olisivat jo paremmin. Todellisuudessa tupakka- ja nikotiinituotteilla ei ole rentouttavaa tai rauhoittavaa ominaisuutta, vaan illuusio johtuu nikotiiniriippuvuuden aiheuttamien vieroitusoireiden lieventymisestä riippuvaisen saadessa uuden annoksen.

Musiikkivideoilla saatetaan tehdä tupakan savusta vaikuttava esteettinen elementti, kääriä sätkää tai kuvata tupakanpolttajat sosiaalisina ja iloisina. Kaikki tämä on piilomainontaa ja mielikuvien luomista ja väärin myös sellaisten artistien kohdalla, joiden kohderyhmää alaikäiset eivät ole. Myös täysi-ikäiset nuoret ovat hyvin alttiita tupakka- ja nikotiinituotteiden haittavaikutuksille.

Sosiaalinen media ja vaikuttajat piilomainonnan välineenä

Sähkötupakasta eli vapesta luodaan somessa mielikuvaa parempana, hienompana ja terveellisempänä vaihtoehtona perinteisemmille tupakkatuotteille. Mielikuvaa viljellään esimerkiksi hyvien makujen ja edelleen haitallisten nikotiinittomien nesteiden avulla.

Vapea mainostetaan somessa myös haasteiden avulla. Somessa luodaan videoita, joissa esitellään savutemppuja. Sitten näitä videoita jaetaan ja monet kuvaavat oman yrityksensä tempun kanssa. Jenny myöntää, että nämä savutemput ovat saaneet hänen itsensäkin nuorena luulemaan vapen käytön olevan turvallista.

Jennyä itseään on pyydetty osaksi nikotiinituotteiden piilomainontaa. Tuotteita valmistava yritys otti häneen yhteyttä ja tarjosi ilmaista nuuskaa ja sähkötupakkaa. Yritys kertoi, että jos Jenny tykkää tuotteista, voi hän jakaa tiedon Instagramin stooreissa eikä sitä tarvitsisi edes merkitä yhteistyöksi.

Vaikuttajat ja julkkikset voivat tietenkin käyttää tuotteita ilman piilomainontaa, mutta on tärkeää silti pitää silmät auki sen varalta. Piilomainontaa tunnistaessa voi esimerkiksi miettiä, onko käyttö toistuvaa, ovatko tuotteet ”testiin annettuja”, onko kyseessä merkkaamaton kaupallinen yhteistyö vai pelkkää tavallista käyttöä.

Tuotteiden ulkonäkö tehdään houkuttelevaksi

Useat tuotteet on tehty ns. ”Instagram-kelpoisiksi” tai ”some-esteettisiksi”.

Aiemmin levitettiin kuvaa, että rikkaat miehet polttavat sikareita ja hienostuneet naiset ohuita savukkeita. Samanlaisia mielikuvia luodaan nykyäänkin, esimerkiksi luomalla vapesta hienomman ja vähemmän haitallisen oloista. Nuuskapurkin saa vaikuttamaan hyödylliseltä välineeltä, kun sille luodaan uusia käyttötarkoituksia, vaikka pullonavaajana. Myös purkin kannen irrotettavat tarrat ovat osa tarkkaan harkittua mainosten vyyhtiä, sillä ne voi liimata näytille mainostamaan tuotetta eteenpäin myös muille.

Kaikista tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavien yhtiöiden tavoista levittää piilomainontaa on tärkeää olla perillä. Tupakkateollisuus kehittyy aivan kuten media ja uusia tapoja kehitellään jatkuvasti, jotta nuoret ajasta riippumatta jäisivät koukkuun tuotteisiin. Lisätietoa aiheesta ja apua nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen saat sivultamme ja Erovirasto-sovelluksesta.

Teksti: Fressiksen kesätyöntekijä Pulmu

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v
Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea? Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Mua pelottaa
Ikä: 9-12v
Nikotiinituotteen testaaminen ja pelko sairaalaan joutumisesta Mä testasin nicorette 2mg ja mua pelottaa että mä joudun sairaalaan
Fressis

Hei nimimerkki Mua pelottaa!

Kiitos viestistäsi ja toivottavasti voit jo hyvin tätä vastausta lukiessasi. Kerrot, että sinua alkoi pelottamaan, että joudut sairaalaan Nicorette -kokeilun jälkeen. Viestistäsi ei käy ilmi, saitko kokeilusta jotain huolestuttavia oireita, jotka saivat sinut pelkäämään sairaalaan joutumista. Jos et saanut tällaisia oireita, älä suotta ole tästä yksittäisestä kokeilusta huolissasi ❤

Nikotiinituotteiden kokeilujen vaarana voi toki olla nikotiinimyrkytys, mikä pahimmillaan voi johtaa sairaalahoidon tarpeeseen. Yleisempiä ovat kuitenkin lievät oireet, jotka onneksi menevät ohi itsekseen, kunhan nikotiinituotteiden käyttö ei jatku. Koska kohdallasi kyseessä oli sellainen nikotiinituote, joka ei sisällä niin paljon nikotiinia kuin monet muut tuotteet, arvelisin, ettei sinulla ollut kokeilussa nikotiinimyrkytyksen vaaraa. Toki jokaisen keho reagoi eri määriin eri tavalla, ja pienemmätkin määrät voivat myrkytysoireita aiheuttaa, jos keho ei ole tottunut nikotiiniin.

Yleisiä lieviä myrkytysoireita ovat päänsärky, vapina, huimaus ja pahoinvointi. Tällaiset oireet tosiaan helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Vakavampia myrkytysoireita ovat hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Jos tällaisia vakavampia oireita saa, on syytä hakeutua sairaalahoitoon.

Toivottavasti tosiaan mahdolliset oireet ja myös pelkosi on jo helpottanut tämän viestin saatuasi. 😊 On ihan tavallista ja ymmärrettävää, että nuorena tukee mieli kokeilla uusia asioita kuten tupakka- ja nikotiinituotteita. Niin kuin viestistäsi käy ilmi, kokeilut voivat kuitenkin aiheuttavat ahdistusta ja pelkoja, sekä ihan oikeasti myös vakavia haittoja. Suosittelen siis, että jätät Nicorette ja muut nikotiinituotteiden kokeilut tähän yhteen kertaan. Vältyt näin mahdollisilta myrkytysoireilta ja muiltakin nikotiinin haittavaikutuksilta jatkossa.

Pelko pois, mutta jätäthän jatkossa nikotiinituotteiden kokeilut väliin! Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Nikke
Ikä: 9-12v
Voiko siitä aiheutua jotain pysyvää haittaa, jos on kokeillut vapea muutaman kerran? mua mietityttää se, että oon kokeillu mun kavereiden kanssa vapea muutaman kerran ja polttanu sitä varmaa varmaa jonku viikon ajan, mutta sit mulle tuli...
Fressis

Hei Nikke!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit, voiko viikon vapettamisesta tulla pysyviä haittoja. On hienoa, että olet huomioinut vapen käytön haitat itsellesi, kuten huonon olon, ja lopettanut vapen käytön siihen. Mitä aiemmin käytön lopettaa, sitä vähäisemmät ovat myös käytöstä johtuvat haitat. 😊

Vapetuksen eli sähkösavukkeen käytön haittoja ei ole vielä tutkittu kovinkaan paljon eikä varsinkaan pitkäaikaisen käytön terveyshaittoja vielä tunneta. Tiedetään kuitenkin, että sen käyttö on terveydelle monin tavoin haitallista. Haittoja voi havaita jo muutaman käyttökerran jälkeen, kuten sinäkin olit huomannut huonon olo. Jo vähäinen käyttö voi aiheuttaa mm. yskää ja muita nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Vapeissa käytettävistä nesteistä on löydetty monia terveydelle haitallisia aineita, kuten esimerkiksi metallihiukkasia ja kasvimyrkky- sekä lääkeainejäämiä. Nesteet voivat sisältää myös nikotiinia, joka on nopeasti riippuvuutta aiheuttava myrkky. Nikotiinin haitoista voita lukea lisää täältä ja vapettamisen haitoista täältä.

Yleensä vakavammat terveyshaitat syntyvät pitkään jatkuneen käytön seurauksena. Kerroit käyttäneesi vapea noin viikon ajan. Sinulle ei siis varmastikaan ole ehtinyt syntyä mitään pysyvää haittaa vielä tuosta käyttömäärästä, joten sinun ei kannata olla siitä liian huolissaan. Haitalliset aineet poistuvat kehostasi nopeasti käytön lopettamisen jälkeen. Mutta koska emme osaa vielä tutkimustiedon pohjalta kertoa varmuudella, miten pitkään jatkuneen käytön jälkeen pysyviä haittoja alkaa syntymään, on turvallisinta olla käyttämättä vapea ollenkaan. Ainoastaan kieltäytymällä vapesta jatkossakin voi olla varma, ettei altistu sen aiheuttamille haitoille.

Olet siis tehnyt itsesi ja oman terveytesi kannalta todella hienon päätöksen lopettaa vapen käyttö. Nuoruuteen kuuluu usein tällaiset kokeilut, mutta on hienoa, että olet itse alkanut pohtia myös kokeilun haittoja. 😊

Oikein mukavaa syksynjatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?