Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.

Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: Epävarma
Voivatko absolutistit syödä ruokia, joissa voi olla alkoholia? Syövätköhän absolutistit konvehteja ym herkkuja joissa ei ole oikeaa alkoholia vaan pelkkää rommiaromia? Entä jos esim. risotossa tai punaviinikastikkeessa on alkoholijuomaa(alkoholi kai häviää kypsennyksessä...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi. Käyt siinä jo itse hyvää pohdintaa aiheesta.

Tällaiset linjaukset siitä, kuinka haluaa tarkalleen toimia tai makumieltymykset siitä, tykkääkö rommikarkeista tai muista vastaavista, ovat kuitenkin yksilön omia valintoja ja siksi niihin ei ole antaa tarkkaa vastausta.

Pohdit, että saattaisi olla loukkaavaa suositella vääränlaista annosta ulkona syödessä kaverille, joka on absolutisti. Mikäli sinulla on ympärillä henkilöitä, joita tämä koskee, niin kehottaisin sinua pohtimaan, voisiko asiasta ihan hyvin keskustella yhdessä. Mieltymyksistä ja yksilön valinnoista voi ystävällisesti kysyä ja kertoa, että sinua asia kiinnostaa. Toisaalta voit myös sanoa, ettei asiasta ole pakko puhua, jos toinen ei halua. Parhaassa tapauksessa käy niin, että toinen haluaa mielellään jutella aiheesta ja kokeekin sen kivana asiana, kun joku on kiinnostunut hänestä ja myös tästä aiheesta. 🙂

Hyvä kysymys siis, mutta valitettavasti siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Toivottavasti sait tästä viestistä kuitenkin rohkaisua jutella tästä aiheesta näiden ihmisten kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: joku vaan
Alkoholinkäyttö ja lastensuojeluilmoitus Olen 15 vuotias ja olen maistanut alkoholia muutamaan otteeseen ja haluaisin kertoa asiasta jollekkin. Mutta jos kertoo esimerkiksi psykiatrille niin tehdäänkö siitä heti lastensuojeluilmoitus...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Nuoruudessa on tosi luonnollista, että kiinnostaa esimerkiksi kokeilla alkoholia. Kokeiluihin voi liittyä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. On tosi tärkeää, että näistä ajatuksista ja tunteista voi keskustella avoimesti jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Pohdit, tehdäänkö asiasta lastensuojeluilmoitus, jos kertoisit alkoholikokeiluista esimerkiksi psykiatrille. Psykiatri on terveysalan ammattilainen, jota sitoo vaitiolovelvollisuus. Jos psykiatri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö kuitenkin epäilee, että alkoholiin liittyy nuoren kohdalla suurempia ongelmia ja se vaikuttaa nuoren omaan tai ympärillä olevien turvallisuuteen, tulee hänen tehdä asiasta lastensuojeluilmoitus sosiaalihuoltoon. Kuvailemasi muutamat aiemmin tapahtuneet kokeilukerrat eivät todennäköisesti ole syy tehdä lastensuojeluilmoitusta. Voit hyvin myös puhua lastensuojeluilmoituksesta psykiatrin kanssa ja kertoa oman näkemyksesi asiasta. Alkoholikokeilut selkeästi mietityttävät sinua, joten kannustan sinua joka tapauksessa ottamaan asian rohkeasti puheeksi jonkun turvallisen aikuisen kanssa.

Jos keskustelu kasvotusten tuntuu hankalalta, voit keskustella sinua mietityttävistä asioista myös anonyymisti esimerkiksi Lasten ja nuorten chatissa tai Sekasin-chatissa.

Alkoholi-teemasta voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: nipsu
Miksi rintakehääni puristaa alkoholin juomisen jälkeen? Olen ottanut korkeintaan kolme olutta maltilliseen tahtiin useamman illan aikana noin viikon sisällä ja niiden jälkeen rintakehää on puristanut keskeltä. En ole urheillut näinä...
Fressis

Hei Nipsu – ja kiitos viestistä.

Kirjoitit, että olet ottanut useampana iltana 3 olutta ja sen jälkeen on ilmaantunut rintakehän puristusta. Kerroit, että et ole urheillut noina iltoina ja olet perusterve ja normaalipainoinen – etkä epäile sydäntä. Jos tosiaan tuntemukseen ei liity mitään liikuntaa (sydämen kuorman lisääntymistä) eikä ole rytmihäiriötuntemuksia eikä hengenahdistusta, niin seuraavaksi kääntäisin huomion ruuansulatuselimistöön.

Ensimmäisenä tulee mieleen närästys – tyyppinen ongelma. Oire on epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton.
Voit kysyä apteekista sopivaa närästyslääkettä  ja mikäli tästä omahoidosta ei ole apua, palaa asiaan esim. omalle terveysasemalle. Sinne kannattaa olla suoraan yhteydessä myös, jos edellä mainittuja muita oireita ilmenee rintakehän puristuksen lisäksi.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa alkoholittomaan elämään, jotta alkoholin käytön ikäviltä haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 13v
Miten alkoholi vaikuttaa aivojen terveyteen? Moi! Oon miettinyt että tekisin kiljua 1.5 litran pulloon. Onko siinä mitään vaaroja tai asioita joita pitää ottaa huomioon ja meneekö kiljusta pikkuaivot? btw...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Me täällä Fressiksellä suosittelemme, että jätät kiljun valmistuksen kokonaan väliin. Kilju on käymisteitse valmistettu alkoholijuoma. Siten sen juomiseen liittyy siis ihan samoja haittoja, kuin muihinkin alkoholijuomiin. Nuoren aivot ja elimistö ovat vielä kehitysvaiheessa ja näihin kehittyviin rakenteisiin alkoholi vaikuttaa erittäin haitallisesti. Erityisesti tämän vuoksi alkoholille on myös asetettu ikärajaksi 18 vuotta.

Jo varsin pienillä annoksilla alkoholi vaikuttaa lamaavasti aivojen toimintaan. Mitä suurempia käytetyt alkoholimäärät ovat, sitä merkittävämpiä ovat myös vaikutukset aivoihin. Vaikutukset voivat näkyä muun muassa vahvoina mielialan vaihteluina, tasapainon heikentymisenä sekä oman toiminnan ja seurauksien arvioinnin heikentymisenä. Säännöllinen alkoholinkäyttö voi lisäksi muun muassa heikentää työmuistia, tarkkaavaisuutta ja toiminnanohjausta. Alkoholin vaikutuksista aivoihin voit lukea lisää artikkelistamme. Yleisemmin terveyshaitoista löydät lisää tietoa tietopankistamme.

Ja kyllä, kilju voi haista huoneessa.

Tsemppiä kevääseen, pärjäät vallan mainiosti ilman kiljua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelaaja
Pelitilanne, jossa seksitautien tarttumisen mahdollisuus Alkuperäistä kysymystä muokattu kysyjän ja mukana olleiden kavereiden yksityisyyden suojelemiseksi. Kysyjä kertoo viettäneensä poikien kanssa iltaa muutaman oluen kanssa ja menneensä sitten saunaan. Saunassa kysyjä...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä!  Nostan nyt alkuun pari muuta tärkeää näkökulmaa varsinaisen kysymyksesi ulkopuolelta. Kuvaat tilannetta, jossa olet ollut mukana oletettavasti omasta halustasi. Tällaisissa tilanteissa, joihin liittyy alastomuutta, seksuaalisia tekoja, sekä muun porukan mahdollista painostusta, on tärkeää, että pystyy itse määritellä, haluaako siinä olla mukana vai ei ja mitä haluaa tehdä ja mitä ei. Tällaisissa tilanteissa siis kaikilla täytyy olla mahdollisuus antaa suostumuksensa tai kieltäytyä osallistumasta tilanteeseen.

Lisäksi kerroit kysymystä jättäessäsi olevasi selkeästi alaikäinen (13 – 15v) ja tilanteeseen liittyneen alkoholin käyttöä. Alkoholi, varsinkin hyvin nuorena ja ensimmäisiä kertoja käytettynä, voi vaikuttaa kaikkien mukana olevien päättely- ja vastuunottokykyyn niitä heikentävästi, jolloin voi tulla tehtyä asioita, joita ei ehkä oikeasti haluaisikaan tehdä. Myös oma ja muiden turvallisuus saattaa jäädä huomiotta, kuten kuvailemassasi tilanteessa teille kävi. Alkoholi aiheuttaa erilaisia haittoja ja sen vaikutuksen alaisena saattaa olla hankalaa pitää omia puoliaan ja jälkeenpäin omat teot saattavat kaduttaa – ilman alkoholia näiltä voidaan välttyä.

Kuitenkin olet ollut tässä tilanteessa ja kuvaat siinä pelattua peliä, johon liittyy seksitautien tarttumisen riski. Seksitaudit voivat tarttua limakalvojen (joita on mm. sukuelimissä ja suussa) sekä kehon eritteiden kautta. Kuvailemassasi tilanteessa on siis olemassa teoreettinen mahdollisuus seksitautien tarttumiselle, mikäli jollain tilanteeseen osallistuneella osapuolella on ollut aiempia seksikokemuksia jonkun kanssa, kenellä on ollut seksitauti, eikä seksissä ole käytetty kondomiehkäisyä.

Mikäli epäilet seksitautia, kannattaa sinun olla yhteydessä terveysasemaasi tai oman paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikkaan ja käydä seksitautitesteissä. Voit vielä myös jutella tilanteesta ja sitä kautta selvittää tarkemmin tarttumisriskiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 13v poika
Alkoholin vaikutukset kasvavan nuoren kehitykseen Olin joskus kevääl juomassa alkoholii kavereiden kanssa nii onko mun kehitykselle käyny jotai ja ne haluis mun kaa mennä juomaa mut kieltäydyin ja ei...
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Hienoa, että pohdit alkoholin käytön vaikutuksia kehitykseesi ja että vedät omaa linjaa kieltäytymällä juomasta alkoholia kavereidesi kanssa.

Kerrot käyttäneesi kerran alkoholia ja miettiväsi nyt, onko tämä yksi kerta vaikuttanut jotenkin kehitykseesi. Ei huolta, yhdestä kerrasta tuskin on aiheutunut kehityksellesi mitään haittaa. Jo yksi kerta-annos alkoholia kuormittaa kyllä sydäntä ja vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta vasta usein toistuvalla, runsaalla tai jatkuvalla alkoholinkäytöllä voi olla vakavia vaikutuksia tärkeinten elinten, kuten maksan ja aivojen toimintaan ja kehittymiseen. Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, mutta täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole. Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.

Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Hienoa, että olet juuri näin tehnytkin! Tiedostat hienosti myös sen, ettei kavereiden painostuksen takia kannata tehdä juomispäätöstä, joten haluamme rohkaista sinua toimimaan niin myös jatkossa.😊

Voit halutessasi lukea myös Fressiksen artikkelit Alkoholi ja murrosiän kehitys sekä Alkoholi ja aivot

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 14v poika
Epäsäännöllisen alkoholin käytön vaikutukset nuoren maksaan Moro! kuinka paljon/ja millä tavalla epäsäännöllinen juonti vaikuttaa nuoren henkilön maksaan?
Fressis

Hei 14 v poika!

Hienoa että pohdit alkoholin vaikutuksia elimistöön! Alkoholillahan on paljonkin erilaisia vaikutuksia erityisesti nuoren kehittymiseen, elimistöön ja terveyteen. Satunnaisellakin käytöllä voi olla monenlaisia vaikutuksia ja haittoja.

Siihen, millaisia vaikutuksia alkoholin käytöllä on juuri maksaan, liittyy myös juojan yleinen terveydentila sekä mahdolliset muut maksaa rasittavat tekijät, kuten jokin lääkitys. Terveellä ihmisellä kertaluontoinen ja/tai vähäinen satunnainen käyttö rasittaa maksaa, mutta ei välttämättä aiheuta pysyvää haittaa tai muita pidempiaikaisia vaikutuksia. Yleensä siihen, että alkoholi aiheuttaa isompia tai pysyviä haittavaikutuksia, vaaditaan pidempiaikaista ja runsasta alkoholin käyttöä. Jos epäsäännöllinen juominen on runsasta, voi silläkin olla pysyviä haittavaikutuksia.

Mikäli alkoholin juominen ja sen seuraukset mietityttävät ja huolestuttavat sinua, ei sitä kannata tehdä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?