Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joku
Ikä: 13-15v
Miten voi lähestyä ihastusta? Moro, oon ihastunut yhteen luokan tyttöön. En tiedä onko hän ihastunut minuun mutta tuskinpa. Hän kyllä aina välillä on vilkuillut minua päin mutta kun...
Fressis

Heippa Joku,

Kiva kuulla ihastumisestasi! Ihastuminen on mukava ja elämää rikastuttava tunne! Toki se tuo toisinaan mukanaan myös surua ja epävarmuutta, mutta se kuuluu asiaan.

Ihastuneena usein tulkitsemme ihastuksen kohteen toimintaa erityisten linssien läpi. Meidän on vaikea olla neutraaleja tulkinnoissamme, sillä tunteemme tekee ajattelusta vaikeaa. Tätä käy myös aikuisille ja on täysin normaalia!

On siis hyvin vaikea  sanoa ulkoapäin, minkälaisia tunteita ihastuksen kohteellasi on. Ikävä kyllä joudumme selvittämään hänen tunteensa muilla tavoin.

Aina ihastuksen kohdetta ei tarvitse lähestyä suoraan kertomalla omista tunteista, vaan ehkä voisitte viettää aikaa yhdessä esimerkiksi yhteisten kavereiden kautta? Tai mikäli teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voisit aloittaa hänen kanssaan keskustelun sellaisesta.

Oleellista olisi, että pääsisit jonkun tekemisen verukkeella viettämään hänen kanssaan aikaa tai juttelemaan hänelle. Se voi helpottaa sinua joko tulkitsemaan hänen tunteitaan paremmin tai kertomaan omista tunteistasi enemmän.

Naamakkain lähestyminen tällaisissa merkeissä on tosi hyvää harjoitusta, ja uskon tyttöjen arvostavan sellaista rohkeutta. Jos se tuntuu kuitenkin liian vaikealta, voit yrittää virittää hänen kanssaan keskustelua pikaviestinpalvelujen kautta. Numeron tai nimimerkin selvittäminen toki vaatii hieman vaivannäköä.

Joskus on mahdollista selvittää ihastuksen tunteita jonkun kaverin avulla. Mikäli teillä on yhteisiä ystäviä, voisitko ehkä pyytää ystävääsi selvittämään vaivihkaa ihastuksesi ihastuksista tai tunteista sinua kohtaan? Tämän idean haittapuolena voi olla paljastumisen riski, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Yksi vaihtoehto on myös odottaa. Ihastuksen tunteesta voi nauttia myös ilman, että tekee sille mitään. Joskus tunteet kestävät pitkään, toisinaan ne hälvenevät ajan kuluessa. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, että mikään pakko sinun ei ole toimia!

Ihastumiseen kuuluu monenlaisia tunteita! Se on hieno asia elämässä. Kannustan sinua kertomaan ihastuksestasi jollekin kaverille tai aikuiselle johon luotat! On mukavampi miettiä ja fiilistellä tunnetta jonkun kanssa!

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Olen 11-vuotias tyttö ja mun ihastus on samalla luokalla mun kanssa. Mä haluaisin, mutta en uskalla kertoa...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on ihana, mahan pohjassa kihelmöivä tunne. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös epävarmuuden tunteita, jos ihastuksen kohteen tunteista ei tiedä.

Vaikka kertomasi merkit voivat hyvin viestiä jonkinlaisesta kiinnostuksesta, on ainoa keino selvittää asia kysymällä. Se on ymmärrettävästi jännittävää. Omista tunteista voi kertoa monella eri tavalla, esimerkiksi puhelimen kautta, kirjoittamalla lyhyen kirjeen tai kasvokkain. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan jokaisen tapa on omanlainen. Jos haluat kertoa tunteistasi kasvokkain, on hyvä ottaa asia puheeksi silloin kun olette kahdestaan ja tilanne on rauhallinen. Jos ihastuksella kuitenkin on koko ajan show päällä, voi olla parempi esimerkiksi lähettää viesti illalla, kun hän on ilman kavereitaan.

Kertomalla tunteistasi, tai kysymällä hänen tunteistaan saat selvyyden tilanteeseen. Parhaassa tapauksessa tunne on molemminpuolinen ja voitte miettiä yhdessä miten edetä, jos niin haluatte. Muista myös, että jokainen kasvaa ja kehittyy eri vaiheissa. Voi siis olla, että vaikka itse olisit jo siinä vaiheessa, että ihastut ja haluaisit ehkä pohtia seurustelua, voi ihastuksesi olla kasvun eri vaiheessa. Voi siis käydä niinkin, että et saa tunteillesi vastakaikua, tai että ihastuksesi ei reagoi kertomaasi toivomallasi tavalla. Mikäli näin käy, muista että kertominen on ollut rohkeaa ja voit olla itsestäsi ylpeä.

Aina asiat eivät pääty toivomalla tavalla, ja lähes jokainen kohtaa elämässään tilanteita, joissa ihastus ei vastaa omiin tunteisiin. Se harmittaa, mutta samalla asian saa päätökseen. Ja kun siltä tuntuu, voi alkaa katsella, josko kohdalle osuisi joku vielä kivempi tyyppi, jonka kanssa tunnekin on molemminpuolinen. Näin nimittäin käy varmasti ennemmin tai myöhemmin.

Rohkeutta ja onnea matkaan, ja kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Murrosikä ja ihastuminen Pitääkö mun olla huolissaan, jos mun päässä liikkuu koko ajan kaikki murrosikä asiat ja ihastuminen?
Fressis

Moikka!

Murrosiässä tapahtuu paljon muutoksia sekä kehossa että mielessä. Myös hormonitoiminta muuttuu ja sen myötä ajatukset saattavat pyöriä enemmän juurikin ihastumisten ympärillä. Kertomastasi ei siis tarvitse olla huolissaan, vaan se kertoo siitä, että murrosikäsi on hyvässä vauhdissa. Suurimmat myllerrykset menevät ajan kanssa myös ohitse, kun hormonitoiminta tasaantuu. 😊

Jotta mieli saa kuitenkin välillä myös levätä, voi omista ajatuksista kirjoittaa päiväkirjaa, tai piirtää haaveitaan paperille, niin niitä saa käsiteltyä ja pois mielen päältä. On myös hyvä, jos päiviin löytyy mieluista puuhaa, kuten harrastuksia, joissa ajatukset ovat edes hetkittäin jonkin kivan asian tekemisessä ihastusten sijaan. Mikäli nimittäin käy niin että ihastuminen ja murrosikään liittyvät asiat ovat jatkuvasti mielessä, voivat ne häiritä esimerkiksi koulunkäyntiä tai unen saamista. Tällaisessa tilanteessa asiasta on hyvä mainita esimerkiksi kouluterkkarille tai jutella siitä kotona. Myös kavereiden kanssa voi vaihtaa asiasta ajatuksia.

Murrosiässä on tärkeää, että mieli ja keho saavat välillä levätä, jotta energiaa riittää kasvamiseen. Älä kuitenkaan huolehdi asiasta liikaa, ihastumisen tunteet kuuluvat murrosikään ja niistä kannattaa myös nauttia 😊

Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko outoa, jos minulla on seksuaalisia tunteita muita poikia kohtaan? onko outoa jos minulla on seksuaalisia tunteita muista pojista mutta ei yhtään romanttisia. En ole ikinä ihastunutkaan ihmisiin
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Heippa! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi seksuaalisia tuntemuksia muita poikia kohtaan sekä sitä, että et ole koskaan ihastunut kehenkään. Tämä on normaalia, eivätkä kaikki välttämättä koe ihastumisen tunteita. Ihminen voi kokea vetovoimaa toiseen ihmiseen esimerkiksi romanttisella, emotionaalisella tai seksuaalisella tavalla. Joku kokee kaikkia edellä mainittuja, toinen ei. Ihmisten kokemukset ovat yksilöllisiä ja ne saavat olla juuri sellaisia. Erilaisia tunnekokemuksia ei voi pakottaa, vaan ne tulevat, jos ovat tullakseen.

Kun ihminen kokee seksuaalista vetovoimaa toiseen, voi kyse olla seksuaalisen suuntautumisen kysymyksestä, mutta kaikki eivät koe asiaa niin. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Mikäli sinua mietityttävät nämä kysymykset enemmänkin, voit jutella aiheesta Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Chatin löydät täältä.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta löydät lisää tietoa tästä artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Teini112
Ikä: 13-15v
Miten kertoisin vanhemmilleni poikaystävästäni? Moi! Olen nyt vuoden seurustellut yhen pojan kaa enkä uskalla kertoa vanhemmille niin miten kertoisin? Oisko jollain vinkkeeii??
Fressis

Heippa Teini112!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vanhemmille voi olla toisinaan hankala kertoa tällaisista asioista, varsinkaan jos ei ole täysin varma, miten he reagoivat asiaan.
En tiedä, mikä erityisesti sinua jännittää vanhemmille kertomisessa, mutta ymmärrän, että sen taustalla voi olla monia syitä.
Kun kerrot asiasta vanhemmillesi, voi olla hyvä ottaa muutamia asioita huomioon.

Yritä valita tilanne, jolloin sinulla ja vanhemmillasi on aikaa ja olette kaikki suhteellisen hyvällä tuulella. Väsymys, nälkä tai myöhäinen ajankohta aiheuttaa usein riitoja sekä vaikeuttaa herkkien aiheiden käsittelyä.
Kannattaa kertoa vanhemmille, miltä sinusta tuntuu kertoa aiheesta. Omista tunteista ja jännityksestä kertominen voi auttaa heitä olemaan vastaanottavaisempia asialle. Hyvä idea voi olla myös toivoa, että kun kerrot asiasta, he voisivat suhtautua siihen ymmärtävästi.

Valmistaudu keskustelemaan aiheesta ja vastaamaan erilaisiin kysymyksiin. Todennäköisesti vanhemmissasi herää monenlaisia tunteita. Toisaalta seurustelu voi olla iloinen uutinen, toisaalta se voi aiheuttaa huolta. Kannattaa pyrkiä vähentämään huolta kertomalla asiasta mahdollisimman avoimesti. Luulen, että vanhempasi haluavat ainakin tietää missä olette tavanneet ja minkälainen poika on. Heitä saattaa kiinnostaa myös, miksi et ole kertonut asiasta aiemmin. Jos tämä on ensimmäinen seurustelusuhteesi, he saattavat haluta puhua sinun kanssasi myös seksuaalisuudesta. Tällaisiin kysymyksiin on siis hyvä varautua.

Jos kasvotusten kertominen tuntuu vaikealta, on myös mahdollista jättää vanhemmille esimerkiksi viesti, jossa kerrot asiasta. Viestissä kannattaa kuitenkin ehdottaa, että voitte puhua asiasta mahdollisimman pian, mutta halusit antaa tällaisen ”ennakkovaroituksen”. Tämä voi olla keino välttää äkkipikaista tunnereaktiota, mikäli tiedät heidän olevan taipuvaisia sellaiseen. Vaikka vanhemmat toivovat lapsilleen usein parasta, he eivät välttämättä osaa aina kohdata lasta tai nuorta parhaalla mahdollisella tavalla. Tarkoitan, että vaikka vanhemmat haluavat sinulle hyvää, heidän reaktionsa voi tuntua sinusta ikävältä.

Toivotan sinulle tsemppiä asiasta keskustelemiseen! On tosi hienoa, että haluat kertoa vanhemmillesi ja kannustan sinua ehdottomasti siihen.

Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut_poika
Ikä: 9-12v
Kuinka voisin kertoa ihastukselleni että tykkään hänestä? Kuinka kerron ihastukselle tykkääväni siitä? Se tykkää musta ja tiedän sen koska kuulin sen sanovan niin. Mut miten kerron sille tykkääväni siitä?
Fressis

Moikka! Ihana kuulla, että olet ihastunut – ihastuminen herättää varmasti monenlaisia tunteita ja ajatuksia.

Kysyit miten kertoa ihastuksellesi tykkääväsi hänestä. Ihastuksesta kertomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai oikeita sanoja – oikeastaan tapoja kertoa on varmasti yhtä monta kuin meitä ihmisiä maapallolla. Alla kuitenkin muutamia ajatuksia, joita voit pähkäillä rauhassa.

  • Kasvotusten keskusteleminen on usein paras tapa kommunikoida, joskin myös kaikista jännittävin. Näetkö ihastustasi esimerkiksi koulussa tai harrastusten parissa, jossa voisit jutella hänen kanssaan kahdestaan? Mikäli ette tunne vielä toisianne kovin hyvin, voi alkuun olla helpompi jutella muista aiheista, kuten harrastuksista tai yhteisistä kiinnostuksenkohteista. 😊 Ennen kuin kerrot toiselle tunteistasi, voisit myös miettiä, mistä asioista sinä tykkäät ihastuksessasi. Mihin ihastuit hänessä? Tämä saattaa auttaa myös siinä, miten ilmaiset ihastumistasi toiselle.
  • Onko sinulla ihastuksesi puhelinnumeroa tai seuraatko häntä sosiaalisessa mediassa? Jos sinusta tuntuu vaikealta lähestyä ihastustasi kasvokkain, voit laittaa hänelle ensin viestiä, että sinulla olisi jotakin kerrottavaa.Voit sitten kysyä haluaisiko toinen tavata tai vaihtoehtoisesti voit kertoa tunteistasi viestillä. Viestillä toinen saa aikaa pureskella kuulemaansa ja miettiä rauhassa, mitä vastata.
  • Kerroit, että kuulit ihastuksesi sanoneen pitävänsä sinusta. Oletettavasti ihastuminen on siis molemminpuolista, mutta siitäkin huolimatta omista tunteista kertominen on aina hermostuttavaa ja jännittävää. Oletko pohtinut sitä, miten itse haluaisit kuulla ihastumisesta vastaavassa tilanteessa? Usein toimiva tapa pohtia sitä, miten asioista kertoo toiselle, on miettiä, miten haluaisi itse kuulla asiasta.

Toivottavasti sait tästä vinkkejä ihastuksellesi kertomiseen. Voit halutessasi jutella myös jonkun kaverin kanssa siitä, onko hän ollut vastaavassa tilanteessa ja miten hän on kertonut ihastuksestaan.

Miten tahansa kerrotkaan ihastuksellesi tunteistasi ja mikä tahansa onkaan hänen reaktio asiaan, muista, että olet super rohkea! Omista tunteista kertominen asettaa ihmisen aina haavoittuvaan asemaan, mutta silti se kannattaa. 🙂 Onnea matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut 11-v
Ikä: 9-12v
Kuinka kertoa ihastumisesta ihastuksen kohteelle? Moi! Oon siis ihan normaali poika ja tytöt alkaa kiinnostaa tässä iässä. Itse asiat mitkä herätti tytöissä huomiota on niiden ulkonäkö (hyvin vähän seksuaalisesti)...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on ihana tunne, mutta voi aiheuttaa myös päänvaivaa jos ei tiedä mitä asialle voisi tehdä. Toisen tunteista ei voi koskaan tietää muuta kuin sen mitä toinen kertoo. Jos on itse ihastunut ja toivoisi kovasti että ihastuminen on molemminpuolista – kuten sinun tapauksessa – on ihan luonnollista vähän pelätä että pitääkö toisen sanoma paikkansa.

Rohkaisen sinua kuitenkin luottamaan tytön sanomaan, nimittäin harvemmin kukaan tuollaista sanoo vain jotta toiselle tulisi hyvä mieli. Usein tykkääminen voi näkyä myös muillakin tavoilla, esimerkiksi hymyinä ja siten että haluaa viettää toisen kanssa aikaa. Jos haluat asiaan varmuuden voit vielä kysyä tytöltä, onko hän tosissaan ja samalla kertoa omista tunteistasi.

Omista tunteista kertominen on jännittävää, mutta se kannattaa. Vain sillä tavalla saat selville mitä tapahtuu seuraavaksi. Kertoa kannattaa aina kasvotusten, mutta jos se on liian vaikeaa, voit kertoa asian myös viestillä. Parhaassa tapauksessa kertominen voi johtaa vaikka minkälaisiin uusiin kivoihin juttuihin yhdessä tytön kanssa.

Toivon sinulle rohkeutta ja mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 012.typy
Ikä: 9-12v
Miten päästä eroon ahdistavista ulkonäköpaineista? Moi. Mulla on paineita mun ulkonäöstä ja ne paineet ahdistaa minua. Aina illalla kun olen käymässä nukkumaan niin rupeen miettimään että olenko läski, olenko...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi.

Ihmisen mielessä syntyy monenlaisia ajatuksia, joista suurella osalla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ajatukset ovat usein juuri tuollaisia itseä haukkuvia kuin kirjoitit, ja ne ovat yleisiä nuorena, kun alkaa muodostaa käsitystä siitä kuka on. Murrosiässä oma keho voi herättää pohdintoja ja tuntua erilaiselta kuin muiden, ja on tavallista, että omaa ulkonäköä vertaillaan muihin. Lähes jokainen myös kokee epävarmuutta omasta itsestään. Myös ne, joita itse ehkä kadehdit, miettivät hyvin varmasti samantyyppisiä asioita kuin sinä. Tämä kuuluu murrosikään, kun opetellaan hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Joka iltainen pohdinta vie valtavasti voimia, joita tarvitset kasvaaksesi. Voisitko kuvitella, että olet itsesi paras ystävä? Mitä kannustavaa tai lohduttavaa sanoisit parhaana ystävänä itsellesi kun ikäviä ajatuksia tulee päähän? Voisit myös ottaa tavaksi jonkin mukavan iltarutiinin, joka varmistaa, että ajatuksesi ovat illalla kivoja. Voisitko esimerkiksi miettiä mikä oli paras asia päivässä, tai kesässä, ja keskittyä sen muistelemiseen? Tällöin mieleen ei jää tilaa ikäville ajatuksille. Aina jos ne meinaavat tulla, ravista ne pois päätä heilauttamalla ja palaa takaisin mielikuvituksessasi kivaan hetkeen. Voisit myös kokeilla ulkonäön sijaan pohtia, mitä kaikkea hyvää sinussa on. Mitä osaat hyvin ja mistä olet kiinnostunut? Mitkä asiat tuovat iloa sinulle? Oma itsetunto ei nimittäin rakennu vain ulkonäön ympärille, vaan sitä voi vahvistaa esimerkiksi oppimalla uutta. Onko sinulla harrastuksia, joissa voisit oppia uutta tai saat onnistua? Se voisi olla yksi tapa opetella näkemään itsessäsi olevia hyviä juttuja. Niitä sinussa on varmasti ❤

Jos haluat pohtia näitä asioita vielä lisää, voit kirjoittaa meille uudelleen, tai kokeilla juttelua nuorten chatissa. Chattiin pääset täältä. Tärkeämpää kuin se, mitä muut ajattelevat, on se, miten itse ajattelee itsestään. Mitä enemmän harjoittelet omien hyvien puoliesi tunnistamista, sitä helpommaksi se muuttuu ja samalla arvosteleva ääni hiljenee. Muista, että olet arvokas, ainutlaatuinen ja ihana juuri tuollaisena kuin olet!

Mukavia asioita syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 7luokkalainen
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulu tuntuu ahdistavalta eikä ole motivaatiota? Mitä tehdä kun koulu tuntuu jostain syystä ahdistavalta eikä ole motivaatiota?
Fressis

Heippa 7luokkalainen,

Kiitos kysymyksestäsi! Toisinaan koulun aloitus tai koulussa käyminen voi tuntua raskaalta ja motivaation löytäminen olla vaikeaa. Se on täysin normaalia aika-ajoin, ja myös aikuiset kokevat samanlaisia tunteita töitä kohtaan silloin tällöin.

En siis huolestuisi asiasta heti. Motivaation vaihtelu voi johtua monesta eri syystä. Jokatapauksessa on hyvä yrittää miettiä, mitä tunteita koulua kohtaan sinulla on, ja mistä asioista tunteet johtuvat. Erittelemällä hieman tarkemmin tunteitasi kouluun liittyen voit ymmärtää paremmin sitä, mistä ahdistus voi johtua. Voi myös olla, että ahdistus kumpuaa muista asioista kuin koulusta, mutta koulu vain jostain syystä nostaa nämä tunteet pintaan. Miten sinulla muuten menee elämässä?

Suosittelen ehdottomasti puhumaan asiasta jollekulle. Tällaisten asioiden ratkaiseminen yksin voi olla hankalaa, ja sitä varten on ystäviä ja aikuisia, jotka voivat auttaa tilanteessa. Myös netissä on paikkoja, joissa voit jutella luottamuksellisesti aikuisen kanssa sinua mietityttävistä asioista. Esimerkiksi Netari ja Nuortennetti ovat hyviä paikkoja saada keskusteluapua netistä.

Nostan tähän vielä muutamia asioita, joita kannattaa myös miettiä:

  • Jos opiskelu tai oppiminen tuntuu hankalalta, hae siihen apua opettajilta tai oppilashuollolta. Ylipäätään miellyttävä ympäristö oppia on tärkeä tekijä kouluviihtyvyyden kannalta.
  • Onko sinulla koulussa ystäviä tai kavereita joiden kanssa viettää aikaa? Kavereilla on iso merkitys kouluviihtyvyyden kannalta. Jos olet vasta aloittanut uudessa koulussa, anna itsellesi aikaa tutustua ihmisiin.
  • Eihän sinua kiusata koulussa? Kiusaaminen vaikuttaa paljon kouluviihtyvyyteen ja siihen tulee aina puuttua. Ole rohkeasti yhteydessä koulun aikuisiin asiasta, jos näin on.
  • Elintavoilla on myös iso merkitys mielialan ja jaksamisen suhteen. Voi kuulostaa tylsältä, mutta liikunta, uni ja syöminen ovat kulmakiviä hyvinvoinnille. Onhan nämä asiat kunnossa?
  • Omien tavoitteiden selkeyttäminen koulun suhteen voi myös helpottaa opiskelumotivaatioita. Haluaisitko päästä johonkin tiettyyn kouluun tai jopa ammattiin? Nykyisten asioiden sitominen omiin unelmiin auttaa motivaatiossa. Pienet, saavutettavat välitavoitteet voivat olla hyödyksi!

Muista, että kaikki kohtaavat haasteita koulussa jossakin vaiheessa. Et ole asian kanssa yksin. Älä myöskään jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua joltain läheiseltäsi tai muulta luotettavalta aikuiselta. Tänne kirjoittaminen oli hieno askel siihen suuntaan, että voit alkaa voida paremmin ❤

Tsemppiä koulunkäyntiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?