Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko outoa, jos minulla on seksuaalisia tunteita muita poikia kohtaan? onko outoa jos minulla on seksuaalisia tunteita muista pojista mutta ei yhtään romanttisia. En ole ikinä ihastunutkaan ihmisiin
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Heippa! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi seksuaalisia tuntemuksia muita poikia kohtaan sekä sitä, että et ole koskaan ihastunut kehenkään. Tämä on normaalia, eivätkä kaikki välttämättä koe ihastumisen tunteita. Ihminen voi kokea vetovoimaa toiseen ihmiseen esimerkiksi romanttisella, emotionaalisella tai seksuaalisella tavalla. Joku kokee kaikkia edellä mainittuja, toinen ei. Ihmisten kokemukset ovat yksilöllisiä ja ne saavat olla juuri sellaisia. Erilaisia tunnekokemuksia ei voi pakottaa, vaan ne tulevat, jos ovat tullakseen.

Kun ihminen kokee seksuaalista vetovoimaa toiseen, voi kyse olla seksuaalisen suuntautumisen kysymyksestä, mutta kaikki eivät koe asiaa niin. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Mikäli sinua mietityttävät nämä kysymykset enemmänkin, voit jutella aiheesta Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Chatin löydät täältä.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta löydät lisää tietoa tästä artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Teini112
Ikä: 13-15v
Miten kertoisin vanhemmilleni poikaystävästäni? Moi! Olen nyt vuoden seurustellut yhen pojan kaa enkä uskalla kertoa vanhemmille niin miten kertoisin? Oisko jollain vinkkeeii??
Fressis

Heippa Teini112!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vanhemmille voi olla toisinaan hankala kertoa tällaisista asioista, varsinkaan jos ei ole täysin varma, miten he reagoivat asiaan.
En tiedä, mikä erityisesti sinua jännittää vanhemmille kertomisessa, mutta ymmärrän, että sen taustalla voi olla monia syitä.
Kun kerrot asiasta vanhemmillesi, voi olla hyvä ottaa muutamia asioita huomioon.

Yritä valita tilanne, jolloin sinulla ja vanhemmillasi on aikaa ja olette kaikki suhteellisen hyvällä tuulella. Väsymys, nälkä tai myöhäinen ajankohta aiheuttaa usein riitoja sekä vaikeuttaa herkkien aiheiden käsittelyä.
Kannattaa kertoa vanhemmille, miltä sinusta tuntuu kertoa aiheesta. Omista tunteista ja jännityksestä kertominen voi auttaa heitä olemaan vastaanottavaisempia asialle. Hyvä idea voi olla myös toivoa, että kun kerrot asiasta, he voisivat suhtautua siihen ymmärtävästi.

Valmistaudu keskustelemaan aiheesta ja vastaamaan erilaisiin kysymyksiin. Todennäköisesti vanhemmissasi herää monenlaisia tunteita. Toisaalta seurustelu voi olla iloinen uutinen, toisaalta se voi aiheuttaa huolta. Kannattaa pyrkiä vähentämään huolta kertomalla asiasta mahdollisimman avoimesti. Luulen, että vanhempasi haluavat ainakin tietää missä olette tavanneet ja minkälainen poika on. Heitä saattaa kiinnostaa myös, miksi et ole kertonut asiasta aiemmin. Jos tämä on ensimmäinen seurustelusuhteesi, he saattavat haluta puhua sinun kanssasi myös seksuaalisuudesta. Tällaisiin kysymyksiin on siis hyvä varautua.

Jos kasvotusten kertominen tuntuu vaikealta, on myös mahdollista jättää vanhemmille esimerkiksi viesti, jossa kerrot asiasta. Viestissä kannattaa kuitenkin ehdottaa, että voitte puhua asiasta mahdollisimman pian, mutta halusit antaa tällaisen ”ennakkovaroituksen”. Tämä voi olla keino välttää äkkipikaista tunnereaktiota, mikäli tiedät heidän olevan taipuvaisia sellaiseen. Vaikka vanhemmat toivovat lapsilleen usein parasta, he eivät välttämättä osaa aina kohdata lasta tai nuorta parhaalla mahdollisella tavalla. Tarkoitan, että vaikka vanhemmat haluavat sinulle hyvää, heidän reaktionsa voi tuntua sinusta ikävältä.

Toivotan sinulle tsemppiä asiasta keskustelemiseen! On tosi hienoa, että haluat kertoa vanhemmillesi ja kannustan sinua ehdottomasti siihen.

Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut_poika
Ikä: 9-12v
Kuinka voisin kertoa ihastukselleni että tykkään hänestä? Kuinka kerron ihastukselle tykkääväni siitä? Se tykkää musta ja tiedän sen koska kuulin sen sanovan niin. Mut miten kerron sille tykkääväni siitä?
Fressis

Moikka! Ihana kuulla, että olet ihastunut – ihastuminen herättää varmasti monenlaisia tunteita ja ajatuksia.

Kysyit miten kertoa ihastuksellesi tykkääväsi hänestä. Ihastuksesta kertomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai oikeita sanoja – oikeastaan tapoja kertoa on varmasti yhtä monta kuin meitä ihmisiä maapallolla. Alla kuitenkin muutamia ajatuksia, joita voit pähkäillä rauhassa.

  • Kasvotusten keskusteleminen on usein paras tapa kommunikoida, joskin myös kaikista jännittävin. Näetkö ihastustasi esimerkiksi koulussa tai harrastusten parissa, jossa voisit jutella hänen kanssaan kahdestaan? Mikäli ette tunne vielä toisianne kovin hyvin, voi alkuun olla helpompi jutella muista aiheista, kuten harrastuksista tai yhteisistä kiinnostuksenkohteista. 😊 Ennen kuin kerrot toiselle tunteistasi, voisit myös miettiä, mistä asioista sinä tykkäät ihastuksessasi. Mihin ihastuit hänessä? Tämä saattaa auttaa myös siinä, miten ilmaiset ihastumistasi toiselle.
  • Onko sinulla ihastuksesi puhelinnumeroa tai seuraatko häntä sosiaalisessa mediassa? Jos sinusta tuntuu vaikealta lähestyä ihastustasi kasvokkain, voit laittaa hänelle ensin viestiä, että sinulla olisi jotakin kerrottavaa.Voit sitten kysyä haluaisiko toinen tavata tai vaihtoehtoisesti voit kertoa tunteistasi viestillä. Viestillä toinen saa aikaa pureskella kuulemaansa ja miettiä rauhassa, mitä vastata.
  • Kerroit, että kuulit ihastuksesi sanoneen pitävänsä sinusta. Oletettavasti ihastuminen on siis molemminpuolista, mutta siitäkin huolimatta omista tunteista kertominen on aina hermostuttavaa ja jännittävää. Oletko pohtinut sitä, miten itse haluaisit kuulla ihastumisesta vastaavassa tilanteessa? Usein toimiva tapa pohtia sitä, miten asioista kertoo toiselle, on miettiä, miten haluaisi itse kuulla asiasta.

Toivottavasti sait tästä vinkkejä ihastuksellesi kertomiseen. Voit halutessasi jutella myös jonkun kaverin kanssa siitä, onko hän ollut vastaavassa tilanteessa ja miten hän on kertonut ihastuksestaan.

Miten tahansa kerrotkaan ihastuksellesi tunteistasi ja mikä tahansa onkaan hänen reaktio asiaan, muista, että olet super rohkea! Omista tunteista kertominen asettaa ihmisen aina haavoittuvaan asemaan, mutta silti se kannattaa. 🙂 Onnea matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut 11-v
Ikä: 9-12v
Kuinka kertoa ihastumisesta ihastuksen kohteelle? Moi! Oon siis ihan normaali poika ja tytöt alkaa kiinnostaa tässä iässä. Itse asiat mitkä herätti tytöissä huomiota on niiden ulkonäkö (hyvin vähän seksuaalisesti)...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on ihana tunne, mutta voi aiheuttaa myös päänvaivaa jos ei tiedä mitä asialle voisi tehdä. Toisen tunteista ei voi koskaan tietää muuta kuin sen mitä toinen kertoo. Jos on itse ihastunut ja toivoisi kovasti että ihastuminen on molemminpuolista – kuten sinun tapauksessa – on ihan luonnollista vähän pelätä että pitääkö toisen sanoma paikkansa.

Rohkaisen sinua kuitenkin luottamaan tytön sanomaan, nimittäin harvemmin kukaan tuollaista sanoo vain jotta toiselle tulisi hyvä mieli. Usein tykkääminen voi näkyä myös muillakin tavoilla, esimerkiksi hymyinä ja siten että haluaa viettää toisen kanssa aikaa. Jos haluat asiaan varmuuden voit vielä kysyä tytöltä, onko hän tosissaan ja samalla kertoa omista tunteistasi.

Omista tunteista kertominen on jännittävää, mutta se kannattaa. Vain sillä tavalla saat selville mitä tapahtuu seuraavaksi. Kertoa kannattaa aina kasvotusten, mutta jos se on liian vaikeaa, voit kertoa asian myös viestillä. Parhaassa tapauksessa kertominen voi johtaa vaikka minkälaisiin uusiin kivoihin juttuihin yhdessä tytön kanssa.

Toivon sinulle rohkeutta ja mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 012.typy
Ikä: 9-12v
Miten päästä eroon ahdistavista ulkonäköpaineista? Moi. Mulla on paineita mun ulkonäöstä ja ne paineet ahdistaa minua. Aina illalla kun olen käymässä nukkumaan niin rupeen miettimään että olenko läski, olenko...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi.

Ihmisen mielessä syntyy monenlaisia ajatuksia, joista suurella osalla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ajatukset ovat usein juuri tuollaisia itseä haukkuvia kuin kirjoitit, ja ne ovat yleisiä nuorena, kun alkaa muodostaa käsitystä siitä kuka on. Murrosiässä oma keho voi herättää pohdintoja ja tuntua erilaiselta kuin muiden, ja on tavallista, että omaa ulkonäköä vertaillaan muihin. Lähes jokainen myös kokee epävarmuutta omasta itsestään. Myös ne, joita itse ehkä kadehdit, miettivät hyvin varmasti samantyyppisiä asioita kuin sinä. Tämä kuuluu murrosikään, kun opetellaan hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Joka iltainen pohdinta vie valtavasti voimia, joita tarvitset kasvaaksesi. Voisitko kuvitella, että olet itsesi paras ystävä? Mitä kannustavaa tai lohduttavaa sanoisit parhaana ystävänä itsellesi kun ikäviä ajatuksia tulee päähän? Voisit myös ottaa tavaksi jonkin mukavan iltarutiinin, joka varmistaa, että ajatuksesi ovat illalla kivoja. Voisitko esimerkiksi miettiä mikä oli paras asia päivässä, tai kesässä, ja keskittyä sen muistelemiseen? Tällöin mieleen ei jää tilaa ikäville ajatuksille. Aina jos ne meinaavat tulla, ravista ne pois päätä heilauttamalla ja palaa takaisin mielikuvituksessasi kivaan hetkeen. Voisit myös kokeilla ulkonäön sijaan pohtia, mitä kaikkea hyvää sinussa on. Mitä osaat hyvin ja mistä olet kiinnostunut? Mitkä asiat tuovat iloa sinulle? Oma itsetunto ei nimittäin rakennu vain ulkonäön ympärille, vaan sitä voi vahvistaa esimerkiksi oppimalla uutta. Onko sinulla harrastuksia, joissa voisit oppia uutta tai saat onnistua? Se voisi olla yksi tapa opetella näkemään itsessäsi olevia hyviä juttuja. Niitä sinussa on varmasti ❤

Jos haluat pohtia näitä asioita vielä lisää, voit kirjoittaa meille uudelleen, tai kokeilla juttelua nuorten chatissa. Chattiin pääset täältä. Tärkeämpää kuin se, mitä muut ajattelevat, on se, miten itse ajattelee itsestään. Mitä enemmän harjoittelet omien hyvien puoliesi tunnistamista, sitä helpommaksi se muuttuu ja samalla arvosteleva ääni hiljenee. Muista, että olet arvokas, ainutlaatuinen ja ihana juuri tuollaisena kuin olet!

Mukavia asioita syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 7luokkalainen
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulu tuntuu ahdistavalta eikä ole motivaatiota? Mitä tehdä kun koulu tuntuu jostain syystä ahdistavalta eikä ole motivaatiota?
Fressis

Heippa 7luokkalainen,

Kiitos kysymyksestäsi! Toisinaan koulun aloitus tai koulussa käyminen voi tuntua raskaalta ja motivaation löytäminen olla vaikeaa. Se on täysin normaalia aika-ajoin, ja myös aikuiset kokevat samanlaisia tunteita töitä kohtaan silloin tällöin.

En siis huolestuisi asiasta heti. Motivaation vaihtelu voi johtua monesta eri syystä. Jokatapauksessa on hyvä yrittää miettiä, mitä tunteita koulua kohtaan sinulla on, ja mistä asioista tunteet johtuvat. Erittelemällä hieman tarkemmin tunteitasi kouluun liittyen voit ymmärtää paremmin sitä, mistä ahdistus voi johtua. Voi myös olla, että ahdistus kumpuaa muista asioista kuin koulusta, mutta koulu vain jostain syystä nostaa nämä tunteet pintaan. Miten sinulla muuten menee elämässä?

Suosittelen ehdottomasti puhumaan asiasta jollekulle. Tällaisten asioiden ratkaiseminen yksin voi olla hankalaa, ja sitä varten on ystäviä ja aikuisia, jotka voivat auttaa tilanteessa. Myös netissä on paikkoja, joissa voit jutella luottamuksellisesti aikuisen kanssa sinua mietityttävistä asioista. Esimerkiksi Netari ja Nuortennetti ovat hyviä paikkoja saada keskusteluapua netistä.

Nostan tähän vielä muutamia asioita, joita kannattaa myös miettiä:

  • Jos opiskelu tai oppiminen tuntuu hankalalta, hae siihen apua opettajilta tai oppilashuollolta. Ylipäätään miellyttävä ympäristö oppia on tärkeä tekijä kouluviihtyvyyden kannalta.
  • Onko sinulla koulussa ystäviä tai kavereita joiden kanssa viettää aikaa? Kavereilla on iso merkitys kouluviihtyvyyden kannalta. Jos olet vasta aloittanut uudessa koulussa, anna itsellesi aikaa tutustua ihmisiin.
  • Eihän sinua kiusata koulussa? Kiusaaminen vaikuttaa paljon kouluviihtyvyyteen ja siihen tulee aina puuttua. Ole rohkeasti yhteydessä koulun aikuisiin asiasta, jos näin on.
  • Elintavoilla on myös iso merkitys mielialan ja jaksamisen suhteen. Voi kuulostaa tylsältä, mutta liikunta, uni ja syöminen ovat kulmakiviä hyvinvoinnille. Onhan nämä asiat kunnossa?
  • Omien tavoitteiden selkeyttäminen koulun suhteen voi myös helpottaa opiskelumotivaatioita. Haluaisitko päästä johonkin tiettyyn kouluun tai jopa ammattiin? Nykyisten asioiden sitominen omiin unelmiin auttaa motivaatiossa. Pienet, saavutettavat välitavoitteet voivat olla hyödyksi!

Muista, että kaikki kohtaavat haasteita koulussa jossakin vaiheessa. Et ole asian kanssa yksin. Älä myöskään jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua joltain läheiseltäsi tai muulta luotettavalta aikuiselta. Tänne kirjoittaminen oli hieno askel siihen suuntaan, että voit alkaa voida paremmin ❤

Tsemppiä koulunkäyntiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten saada kaveri kysymään alanko seurustelemaan? Miten saada mun kaveri sanomaan alax mulle?
Fressis

Heippa!

En valitettavasti täysin ymmärrä, mitä haluat meiltä tarkalleen kysyä. Tulkitsen viestistäsi, että tarkoitat kysymykselläsi sitä, miten saada kaverisi kysymään sinulta, alkaisitko sinä olemaan eli seurustelemaan hänen kanssaan? Vastaan sinulle nyt tästä näkökulmasta 😊

Ensinnäkin on aivan ihana asia, että sinulla on tällainen kaveri, josta välität! On myös erittäin luonnollista kiinnostua omasta kaverista myös muussa mielessä kuin kaverimielessä, ja itseasiassa kaveruus on erittäin hyvä pohja myös syvempien välittämisen tunteiden kehittymiselle. Kun toista oppii tuntemaan aina vain paremmin ja paremmin, voivat tällaiset ihastumisen tunteet herätä. Ihastuminen omaan kaveriin voi luonnollisesti tuntua myös ristiriitaiselta ja hämmentävältä.

Pohdit, miten saisit kaverisi sanomaan sinulle ”alax”. Kaikenlaisissa ihmissuhteissa, oli kyse sitten kaveri- tai seurustelusuhteista, on tärkeä voida jutella avoimesti omista tunteista ja ajatuksistaan. Siksi haluaisinkin rohkaista sinua itseäsi kertomaan kaverillesi, mitä tunnet häntä kohtaan ja että sinulla on tällaisia ajatuksia yhdessä olemisesta.

Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, voisitko kirjoittaa hänelle viestin tai jollain muulla tavalla vihjata, että pidät hänestä eri tavalla kuin pelkästään kaverina? Viestillä kertomisessa on se hyvä puoli, että se antaa viestin vastaanottajalle aikaa miettiä omia tunteitaan ja sitä, mitä hän haluaa sinulle vastata.

Voit osoittaa kiinnostustasi myös niinkin pienillä asioilla kuin hymyllä, olemalla kiinnostunut hänen asioistaan ja kehumalla häntä. Toki voi olla, että käyttäydyt häntä kohtaan jo muutenkin näin, eikä hän välttämättä näistä pienistä vihjeistä vielä ymmärrä, että olet ihastunut häneen. Siksi voisi olla hyvä idea kertoa hänelle tunteistasi joko kasvotusten tai viestillä, jos se vain tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä tavalta edetä.

Jos päätät kertoa tunteistasi kaverillesi, eivätkä ne saa häneltä vastakaikua, muista ettei vika ole sinussa. Emme voi itse vaikuttaa siihen, kestä kiinnostumme, ja siksi tällaiset tunteet eivät aina kohtaa. Silloin yleensä auttaa, kun keskittyy asioihin, jotka tuottavat itselle hyvää mieltä ja antaa omien tunteiden hiipumiselle aikaa. Aluksi voi tuntua vaikealta ajatukselta jatkaa kaveruutta tämän henkilön kanssa, mutta yhtälailla tämä asia voi myös lähentää teitä ystävinä. Myös tämän asian voit hyvin ilmaista kaverillesi kun juttelette, eli sen, että toivot ystävyytenne jatkuvan, vaikka ette alkaisikaan seurustella. 😊

Toivottavasti sait tästä viestistä tukea pohdintoihisi. Jos kaipaat vielä rohkaisua tässä asiassa, voit jutella nimettömästi esimerkiksi Netariin kootuissa lasten ja nuorten chat-palveluissa. Ihanaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Enkeli
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä kun on ihastunut varattuun henkilöön? Hei tääl kirjottaa kohta 11v tyttö. Tykkään yhdestä kivasta tytöstä (oon lesbo) sanotaan vaikka Liisa. Liisan kaa oon ollu aiemminkin. Liisa on tosiaan yhen...
Fressis

Hei,

ja kiitos tärkeästä viestistäsi. Kirjoittamasi asiat kuten toisesta tykkääminen ja yhdessä oleminen ovatkin sellaisia juttuja, jotka pohdituttavat monia. Nämä asiat voivat tehdä kipeää ja toisaalta myös, kuten sanoit, elämä on ihanaa, kun saa olla yhdessä jonkun sellaisen kanssa, josta tykkää.

Kerrot, että olet ollut ennen ”Liisan” kanssa ja että tykkäät hänestä vieläkin. Ensinnäkin onnittelut, olet toiminut todella rohkeasti, kun olet kertonut tästä Liisalle. Harmillisista tietenkin, että Liisa on nyt toisen kanssa, eikä voi olla sinun kanssasi. Tämä tuntuu varmasti kurjalta, varsinkin jos Liisa ja Mari ovat samassa koulussa tai harrastuksissa ja joudut seuraamaan heidän yhdessäoloaan koko ajan sivusta.

Se, että haluaisi seurustella jonkun kanssa, oli sitten esimerkiksi lesbo tai hetero, on todella normaalia. Ihmisen suurimpia tarpeita on kuulua joukkoon, rakastaa ja tulla rakastetuksi. Toisaalta kaikki eivät myöskään näin tunne, mikä sekin on ok ja normaalia.

Välillä ihastumme tai tykästymme sellaiseen ihmiseen, jota emme voi saada, ja silloin voi tehdä kipeää luopua niistä ajatuksista ja tunteista, joita tähän ihmiseen liittyy. Vaikka teidän juttunne Liisan kanssa on päättynyt, voi yhteistä ihanaa aikaa varmasti muistella hyvällä.  Joskus uuteen ihmiseen ihastuminen voi auttaa pääsemään edellisestä ihastuksesta yli ja eteenpäin. Myös kavereiden kanssa vietetty aika, harrastukset tai muu kiva tekeminen voivat saada ajatuksia pikkuhiljaa muualle. Joskus niiden ihmissuhteiden ja asioiden vaaliminen, joita omassa elämässä jo on, voi auttaa paljonkin siihen, että kaipaisi rinnalleen seurustelukumppania.

Löydät varmasti ennemmin tai myöhemmin vielä jonkun, jonka kanssa olla yhdessä <3 Elämä voi olla ihanaa myös kavereiden kanssa ja ihan itsekseenkin. Hyvien kavereiden ja ystävien kanssa voi tuntea samankaltaisia tunteita, kuin silloin kun on yhdessä jonkun kanssa: iloa, yhteenkuuluvuutta ja hyväksytyksi tulemisen sekä välittämisen tunteita.

Jos kaipaat vielä paikkaa, jossa keskustella ajatuksistasi ja tunteistasi, voit olla yhteydessä Netarista löytyviin lasten ja nuorten chat-palveluihin.

Ihanaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Meen7lk
Ikä: 13-15v
Kuinka kertoa ihastuksesta? Moi oon ihastunut mun lentiskaverin iso-veljeen, se on mun ikäinen, tapasin sen ekan kerran liikuntaluokan pääsytesteissä, olin siellä sen pari ja se oli mukava...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Ensinnäkin ihana kuulla, että olet päässyt kokemaan ihastumisen tunteita! Ne ovat tärkeä osa elämää <3 Ymmärsin, että erityisesti sinua pohdituttaa, miten kertoisit ihastuksellesi tunteistasi häntä kohtaan. Ihastuksesta kertominen voi tosiaan olla usein hyvinkin jännittävää, eikä siihen ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Erityisesti suosittelen kuulostelemaan itseäsi: millainen tapa olisi sinulle luontevin ja tuntuu parhaalta? Miten toivoisit, että sinua lähestytään?

Ihastusta voi osoittaa monin tavoin. En ole varma, onko sinulla mahdollisuuksia törmätä ihastukseesi ja näyttää silloin ihastustasi elein ja sanoin: katsekontaktilla, hymyllä, huomioivilla sanoilla – vai onko sinun nyt helpompi tukeutua Snapchattiin? Mikäli lähestyt poikaa viestitse, voit tehdä sen joko ensin hienovaraisesti vihjailemalla: kyselemällä kuulumisia tai jotain hänestä itsestään, ja samalla esimerkiksi kehua häntä, tai kertoa suoraan, että koet ihastumisen tunnetta häntä kohtaan ja esimerkiksi pyytää häntä kanssasi treffeille. Viestitse kertomisessa hyvä puoli on se, että siinä antaa myös toiselle aikaa pohtia, mitä tunteita asia hänessä herättää ja mitä hän haluaa sinulle vastata 😊

Ihastuksesta kertominen on rohkeaa, koska etukäteen ei voi tietää, miten toinen siihen reagoi. Mikäli tunteesi eivät saisikaan vastakaikua, muistathan, että vika ei ole sinussa. Lähes jokainen tulee jossain elämänsä vaiheessa torjutuksi, koska aina tunteet ja toiveet eivät kohtaa. Torjutuksi tulemisen pelon vuoksi ei ihastumisestaan kannata kuitenkaan jättää kertomatta. Parhaimmillaan ihastuksesi kohde tuntee samoin ja vaikkei näin olisi, saat joka tapauksessa olla itsestäsi ylpeä, kun uskaltauduit kertomaan tunteistasi avoimesti.

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi sekä ihanaa kesää <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Mielipaskana
Ikä: 13-15v
Miksi ahdistus ja yksinäisyys tuntuvat fyysisenä kipuna? Moi, Miksi ahdistus, yksinäisyys, jne tuntuu fyysisenä kipuna, esimerkiksi rinnassa?
Fressis

Moikka ”Mielipaskana”, ja kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä!

Ahdistus ja muut tunnetilat voivat tosiaankin aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita. Olemme kehollisia olentoja, ja tunteilla on aina fysiologiset vasteensa. Jos tunne on voimakas, myös kehollinen tuntemus on usein voimakas.

Mainitsemasi tunteet ovat eräänlaisia stressitilanteita elimistölle. Stressi tarkoittaa koettua uhkaa. Esimerkiksi lähestyvä koe voi aiheuttaa stressiä, sillä se on potentiaalinen uhka meidän tavoitteillemme.

Kun tunnemme ahdistusta tai stressiä, kehomme aktivoi ”taistele tai pakene” -järjestelmän. Tämä on peräisin ajoilta, jolloin fyysiset uhat olivat yleisiä, ja kehomme tarvitsi keinon reagoida nopeasti vaarallisiin tilanteisiin. Tässä tilassa kehomme tuottaa lisää adrenaliinia, mikä saa sydämen lyömään nopeammin, verenpaineen nousemaan ja lihakset jännittymään. Kaikki tämä valmistaa meidät toimimaan nopeasti. Tällainen reagointi on tietysti tarpeetonta, jos pitäisi pystyä keskittymään esimerkiksi kokeeseen. Mutta jos sinun täytyisi väistää nopeasti kohti tulevaa autoa, se on hyvin tarpeellista.

Fyysiset reaktiot voivat joskus tuntua kivulta tai epämukavuudelta esimerkiksi rinnassa, vatsassa tai päässä. Vahvasti yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kivun tai huonon olon päätarkoituksena on kiinnittää ihmisen huomio siihen, että jokin on pielessä ja tilanteelle pitäisi tehdä jotain. Tunteet ovat kuin auton mittarivaloja, ne osoittavat autolla olevan jokin tarve, kuten esimerkiksi että täytyy lisätä bensaa. Samoin tunteet osoittavat ihmisen tarpeisiin: jos on yksinäinen olo, tarvitsee seuraa ja yhteyttä.

Yksinäisyys tai suru voivat siis myös aiheuttaa fyysisiä oireita, koska ne ovat emotionaalisesti kuormittavia tiloja ja saavat kehomme reagoimaan samalla tavalla kuin stressiin.  On tärkeää ymmärtää, että tällaiset kehon reaktiot ovat normaaleja reaktiota erilaisiin tunteisiin. Tunteita on myös hyvä osata tunnistaa kehossa, kuten hienosti olet jo tunnistanutkin. Missä kohtaa yksinäisyys minussa tuntuu ja miten? Entä pelko?

Ikävä kuulla, että sinulla on tällaisia tunteita! Nimimerkistäsi päättelen, että kärsit näistä tunteista ehkä enemmänkin. Sinulle olisi tässä tilassa erittäin tärkeää etsiä apua ja tukea. Voit puhua luotettavalle aikuiselle tai ottaa yhteyttä mielenterveyspalveluihin, jotta saat apua tilanteeseesi. Esimerkiksi koulupsykologi, koulukuraattori tai terveydenhoitaja varmasti voivat auttaa sinua. Tunteiden kanssa ei kannata missään nimessä jäädä yksin. Jos edellä mainitut tahot vaikuttavat vaikeilta paikoilta lähestyä, voit olla myös yhteydessä netistä löytyviin nuorille suunnattuihin keskustelupalstoihin kuten Netariin tai Sekasin-chattiin.

Mielenterveystalolla on myös hyvää tietoa ahdistuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista. Voit halutessasi tutustua niihin täällä.

Vaikka ikävät tunteet ovatkin oleellinen ja normaali osa elämää, sinulla on kuitenkin myös oikeus voida hyvin, sekä fyysisesti että henkisesti. Apua on saatavilla. Tsemppiä tunteiden kanssa, toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?