Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mei Moon
Ikä: 9-12v
Voiko menkkojen aikana tulla valkovuotoa ja voiko menkat alkaa niin, ettei sitä huomaa? 1. voiko valkovuotoa tulla menkkojen aikana 2.voiko menkat alkaa niin ettei huomaa sitä moneen päivään
Fressis

Kiitos hyvistä kysymyksistäsi, Mei Moon!

Valkovuodon tehtävänä on suojata emätintä pitämällä se puhtaana ja kosteuttamalla emättimen limakalvoja. Valkovuotoa voi siten erittyä myös kuukautisten aikana, mutta sitä ei välttämättä huomaa, koska valkovuoto on sekoittuneena vereen. Mikäli kuukautisvuodon määrä on vähäistä, valkovuodon voi havaita helpommin.

Vastauksena toiseen kysymykseesi on, että kuukautisten alkamisen yleensä huomaa rusehtavasta tai punaisesta vuodosta, josta on jäänyt tahra alushousuihin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ensimmäiset kuukautiset saattavat olla hyvin niukat, jolloin vuotoa tulee vähän ja se on väriltään rusehtavaa. Toisilla ensimmäiset kuukautiset puolestaan voivat olla runsaat, eli tässä esiintyy hyvinkin paljon yksilökohtaista vaihtelua. Lisäksi etenkin parin ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, eli kuukautiskierron pituus, kuukautisten kesto ja kuukautisvuodon määrä voivat vaihdella paljonkin.

Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin Menkat – 12 kysymystä ja vastausta. Voit myös halutessasi lukea Kysy asiantuntijalta -palstan vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Alkoivatko kuukautiset? Mä mietin alkokohan mun menkat? Mulla on ollu valkovuotoa jo pitkään. Tänään huomasin, että on tullut vuotoa joka ei haise erikoiselta, mutta on pinkkiä...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin asia, jota miettivät monet ikäisesi nuoret. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo pitkään, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊

Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuvailemasi vuoto saattaa siis hyvin olla ensimmäinen kuukautisvuotosi 😊

Älä huolestu, jos seuraavat menkkasi tulevat vasta kuukausien päästä ensimmäisistä. Menkat voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, ja siksi onkin hyvä kantaa laukussa/repussa mukana kuukautissuojia siltä varalta, että menkat seuraavan kerran yllättävät. Voit lukea kuukausisuojista lisää täältä. On hyvä myös kirjata itselleen ylös esimerkiksi puhelimen kalenteriin se, koska menkat alkoivat ja loppuivat, jotta niitä pystyy seurailemaan. Tätä varten on myös erilaisia sovelluksia, jollaisen voi ladata omaan puhelimeen.

Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella vielä luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos menkat tai jokin muu murrosikään liittyvä mietityttää sinua 😊

Hyvää alkavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Helle
Ikä: 13-15v
Ruskea vuoto Hei! Tänää ku olin vessassa huomasin että mulla oli tullu ihan ruskeeta vuotoo
Fressis

Moikka!

Viestistäsi ei käy ihan selkeästi ilmi, mitä haluaisit kysyä. Pohditkohan ehkä, oliko tuo ruskea vuoto kuukautisvuotoa?

Jos kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, voi olla hyvin mahdollista että tuo huomaamasi ruskea vuoto oli ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Oletkohan huomannut aiemmin tällaista vuotoa? Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa tulee kuvaamaasi ruskeaa vuotoa tai vuodon seassa voi olla myös pinkkiä/punaista väriä.

Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja vuotoa ei välttämättä tule joka kuukausi. Ei siis kannata huolestua, jos vuotoja ei hetkeen tule. Vuotoihin kannattaa kuitenkin varautua pitämällä laukussa mukana kuukautissuojia. Kuukautissuojista voit lukea lisää täältä.

Lisätietoa kuukautisista löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aa juu
Ikä: 13-15v
Onko kuukautiseni alkamassa? Onko kuukautiseni alkamassa? Minulla on ollut valkovuoto jo vuoden, mutta nyt on alkanut päänsärky, maha on sekaisin, huimaa ja sattuu välillä alaselkään.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Halusit tietää, ovatko kuukautisesi kenties alkamassa mainitsemiesi oireidesi perusteella. Kerroit, että valkovuodon erittyminen on alkanut sinulla noin vuosi sitten. Valkovuodon alkaminen on tosiaankin merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen.

Myös muut mainitsemasi oireet, kuten alaselkäkipu sekä se, että vatsa on sekaisin, voivat hyvinkin kieliä kuukautisten alkamisesta. Kuukautiskipujen yleisoireina voi esiintyä myös esimerkiksi huimausta ja päänsärkyä. Samanlaisia oireita voi toki esiintyä myös muulloin, eikä kuukautisten alkamista voi siten ennustaa varmaksi. Joka tapauksessa kuukautisesi alkavat, kun niiden aika on ja kehosi on siihen valmis. Voit olla siis sen suhteen huoletta😊 Mikäli kuukautiset eivät kuitenkaan vielä ala, mutta huimaus sekä päänsärky jatkuvat pidemmän aikaa, voisit käydä varmuudeksi juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa asiasta.

Muistuttaisin myös, että ensimmäiset kuukautiset voivat olla todella niukat ja vuoto olla alkuun rusehtavan väristä. Moni nuori hämmentyy ensimmäisten menkkojen kohdalla ja saattaa ihmetellä, että alkoivatko ne todella. Olemme saaneet monia kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja niihin ja niiden vastauksiin pääset tutustumaan täältä. Lisäksi voit käydä lukemassa Fressiksen artikkelin kuukautisista täältä.

Voit valmistautua kuukautisten alkamiseen ostamalla myös sopivia kuukautissuojia, jotta ne ovat käytettävissä, kun niille on tarvetta. On todella hyvä, että olet pohtinut kuukautisia etukäteen ja kysyt mieltä askarruttavista asioista. Jatka samaan malliin! 😊

Iloa ja aurinkoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen
Ikä: 13-15v
Kuukautisten alkaminen eli oon siis 13,5 vuotta ja mietin et onkohan mun menkat alkanu? olin siis noin 2 kk sitte vessas ja pyyhin nii siihen paperiin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos olet varma, että pyyhkiessä veri tuli emättimestä, on täysin mahdollista, että kuukautisesi alkoivat pari kuukautta sitten! 😊 Pieni määrä kirkasta verta pyyhkiessä voi johtua myös esimerkiksi haavaumasta peräaukossa.

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 -vuotiaana. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo vuoden ajan, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊 Kuulostaa muutenkin siltä, että murrosiän kehityksesi etenee hienosti!

Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuukautisvuodon määrä on myös yksilöllistä. Tämä tarkoittaa sitä, että toisilla se voi olla todella niukkaa ja toisilla taas hyvin runsasta, tai kaikkea siltä väliltä. Kuukautiset voivat olla myös hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, joten seuraava kuukautisvuoto saattaa tulla vasta kuukausien päästä ensimmäisestä.

Valitettavasti en pysty varmaksi sanomaan sitä, alkoivatko kuukautisesi, mutta se on erittäin mahdollista! Joka tapauksessa kuukautisesi tulevat vielä varmasti, oli kyseessä sitten seuraava vuoto tai vasta se ensimmäinen. Pidä siis varmuuden vuoksi laukussa/repussasi mukana kuukautissuojia, ettei vuoto pääse pahasti yllättämään. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Niistä voit lukea lisää myös täältä. Jos kiinnostaa, voit tutustua täältä Fressiksen muihin kysymyksiin ja vastauksiin kuukautisiin liittyen.

Jos asia jää vielä mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä kouluterkkariin tai esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin. Voit aina laittaa meille myös uuden kysymyksen 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Hei! Mulla alko menkat viime kesänä (noin 8kk sit) oli yli sadan päivän väli ettei tullut menkkoja. Nyt ei myöskään pariin kk tullut. Nyt...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On tavallista, että kuukautiskierto on vielä hyvin epäsäännöllinen kuukautisten alkuvaiheessa. Kierrossa saattaa olla pitkiä taukoja tai tiputteluvuotoa ennen kuin kuukautiset säännöllistyvät ja tasoittuvat. Epäsäännölliset kierrot saattavat jatkua useamman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillain vuodot eivät välttämättä säännöllisty ollenkaan. Valkovuoto voi olla myös hyvin runsasta ja sen määrä vaihtelee usein kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodossa tapahtuvat muutokset voivat toki liittyä myös esimerkiksi johonkin tulehdukseen. Jos vuoto ei kuitenkaan haiskahda pahalta, on väriltään kirkasta, maitomaista tai hieman kellertävää, kuulostaa siltä, että kaikki on kunnossa. Pikkuhousunsuojaa voi hetkellisesti käyttää, jos valkovuotoa tulee häiritsevän paljon. Kokkareinen ja pahalle haiskahtava valkovuoto voi viitata tulehdukseen ja silloin tulisi hakeutua lääkäriin, jotta tulehdukseen saa hoidon.

Alkaneet kuukautiset ja merkitsemäsi ikä (13–15 vuotta) viittaavat siihen, että hormonitoimintasi on käynnistynyt, ja murrosikä alkanut tai aluillaan. Tähän ikävaiheeseen liittyy tyypillisesti mielialan vaihtelua ärtymyksestä alakuloon sekä ilon ja onnen tunteisiin. Voi olla, ettei välillä itsekkään tiedä mikä saa tunteet valloilleen ja esimerkiksi jokin aivan pieni asia voi suututtaa kohtuuttoman paljon. Se on siis täysin normaalia. Toki myös kuukautisvuotoa voivat edeltää esimerkiksi alakulo ja ärtyneisyys. Näitä kutsutaan PMS-oireiksi. PMS-oireet esiintyvät usein juuri ennen kuukautisten alkua ja helpottuvat noin päivän tai parin jälkeen kuukautisvuodon alkamisesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Vaikka mielialan ja tunteiden vaihtelut ovatkin nuoruuteen ja elämään kuuluvia asioita, ei se tarkoita, etteikö niistä olisi myös hyvä puhua luotettavan aikuisen kanssa. Haluaisinkin kannustaa sinua juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Samalla voisit jutella myös kuukautisiin liittyvistä ajatuksista ja kysymyksistä. Jutella voit toki kenen tahansa aikuisen kanssa, jonka koet luotettavaksi. Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachat tarjoaa mahdollisuuden keskustella juuri tällaisista asioista nimettömästi. Löydät chatin täältä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet vaikka on kohta 16-vuotias? Täytän pian 16 vuotta eikä kuukautiseni ole vieläkään alkaneet. Minulla on tullut kuitenkin valkovuotoa 11 vuotiaasta lähtien. Tarkoittaako tämä, että kuukautiseni ovat vielä kuitenkin...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on alkanut valkovuoto 11-vuotiaana, mutta kuukautisia ei ole vielä kuulunut. Voikin olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja mietityttää, että alkavatko kuukautiset lainkaan. Hyvä siis että laitoit meille kysymyksen! 🙂

Tavallisesti kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä, eli kuukautisesi voivat hyvin olla vielä tulossa, ei hätää. Koska olet kuitenkin kohta 16 vuotta, voisi asiasta olla hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. He pystyvät arvioimaan murrosiän kehitystäsi ja teettämään tarpeellisia tutkimuksia tilanteesi mukaisesti. Välttämättä kyse ei ole mistään sairaudestakaan, koska kuukautisten alkamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi perintötekijät tai liikunnan tai stressin määrä.

Älä siis ole asiasta vielä huolissasi, mutta käy silti rohkeasti kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puheilla.  Jos jokin asia kuukautisten alkamiseen liittyen vielä mietityttää, voit jutella aiheesta lisää myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara
Ikä: 13-15v
Mitä valkovuoto on ja miksi sitä tulee? Hei! Olen miettinyt pitkään kuukautisia ja valkovuotoa. Mitä tarkoittaa valkovuoto ja miksi sitä tulee? Minulla on tullut alushousuun valkoista joka päivä, mutten tiedä mitä...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Valkovuoto on emättimen eritettä, jonka tarkoitus on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Se koostuu kohdunkaulan rauhasten erittämästä limasta ja limakalvojen pinnasta irtoavista kuolleista soluista.

Viestistäsi ei käy ilmi, ovatko kuukautisesi jo alkaneet, mutta valkovuodon määrä, väri ja koostumus voi jonkin verran vaihdella kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodon alkaminen murrosiässä kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Tutustu myös muihin kysymyksiin ja Fressiksen vastauksiin valkovuodosta ja kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 9-12v
Voiko kuukautiset alkaa, vaikka valkovuotoa ei vielä tule? Voiko kuukautiset alkaa, vaikka ei ole valkovuotoa?
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, voiko kuukautiset alkaa, vaikka valkovuoto ei olisi alkanut ensin.

Valkovuodon alkaminen on usein merkkinä tyttökehon hedelmällisyydestä, eli siitä, että munasarjat alkavat toimia ja kuukautiset ovat alkamassa. Valkovuodon tehtävänä on puhdistaa ja kosteuttaa emätintä.
Sen koostumus ja määrä voi vaihdella todella paljon, joskus se voi olla aika huomaamatonta ja joskus todella runsasta. Valkovuoto alkaa usein vuosia tai vain kuukausia ennen kuukautisten alkamista, joten sinullakin vuoto voi olla vielä tulossa, jos se ei vielä ole alkanut. Kuitenkin voi olla myös niin, ettei näkyvää valkovuotoa tule ennen kuukautisia.

Kysymyksesi yhteydessä kertomasi iän mukaan (9–12 v.) sinulla on murrosikä alkamassa tai olet sen alkupuolella, joten asiat kyllä tapahtuvat sinulla omaan tahtiin. Jos sinua mietityttää tämä tai jokin muu asia kehoosi tai kehittymiseesi liittyen, kannattaa mennä juttelemaan siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Kivaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 11-vuotias
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että valkovuotoa tulee enemmän mitä tavallisesti? Onko normaalia, jos valkovuotoa tulee enemmän mitä tavallisesti tulee? Onko mulla ehkä alkamassa kuukautiset? Valkovuotoa tuli siis ekä puoli teelusikallista. Ei ole siis ennen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa täysin normaalilta. Emättimessä on ja kuuluu aina olla jonkin verran valkovuotoa, ja sen määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa hormonien vaikutuksesta. Määrä usein lisääntyy munasolun irtoamisen, eli ovulaation aikaan.
Jos valkovuoto muuttuu väriltään rusehtavaksi, viittaa se usein kuukautisten alkamiseen, kun kuukautisveri värjää valkovuodon.

Jos valkovuodon määrä muuttuu todella runsaaksi, voi toki kyseessä olla tulehdus, joka vaatii lääkärikäyntiä. Usein tulehduksessa on oireina myös haiseva, kellertävä tai kokkareinen valkovuoto.
Jos tällaisia oireita ilmenee, ole rohkeasti yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Voit myös jutella asiasta huoltajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa, jotta voitte varata yhdessä lääkäriajan.

Hienoa, että olet seurannut valkovuotoasi. Jatka ihmeessä seuraamista, jotta tunnistat jatkossakin helpommin, mikä on sinulle normaalia ja mikä ei.

Ihanaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?