Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 012 tyttö
Ikä: 9-12v
Alkoivatko kuukautiseni, kun vessapaperiin tuli vähän punaista? Mulla on ollut noin 1-2 kuukautta valkovuotoa ja mulla tänään tuli ihan vähän pinkkiä/punasta vessapaperiin niin onko tämä merkki siittä että mulla alkaa menkat
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Kyseessä voi hyvinkin olla alkavat kuukautisesi. 😊 Valkovuodon tuleminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa.

Voi olla, että tulevina kuukausina verinen vuoto lisääntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon määrässä ja värissä voi olla vielä jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimmäiset pari vuotta, myös kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, eli joka kuukausi ei välttämättä tule veristä vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. Älä siis säikähdä, vaikka kuukautiset eivät joka kuukausi tulisikaan 😊

On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta lisää oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen. 😊 Voit halutessasi myös lukea kuukautisista lisää Fressiksen muista vastauksista kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hemuli
Ikä: 9-12v
Onko mun menkat alkaneet? Onko mun menkat alkanut kun keväällä mulla tuli alkkareihin kaks veriviirua mutta sen jälkeen ei ole tullut?
Fressis

Heippa Hemuli,

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olit meihin yhteydessä. Sinua kiinnostaa, ovatko kuukautisesi alkaneet, kun alushousuihisi tuli kaksi veriviirua.

Kuukautiset alkavat normaalisti 10–16-vuotiaana. Kerrot olevasi 9–12-vuotias, joten veriset viirut alushousuissasi voivat hyvin merkitä sitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Viestistäsi ei kuitenkaan ilmene, onko sinulla alkanut valkovuoto. Kuukautisia ennen alkaa nimittäin yleensä valkovuoto, jota voi tulla useamman vuodenkin ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Kuukautisten alkaessa valkovuotoon saattaa aluksi ilmaantua kuvailemiasi verisiä viiruja tai se on väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Vähitellen vuoto muuttuu verisen punaiseksi. Alussa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja vuoto voi tulla muutaman kuukauden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että valkovuotoon voi ilmaantua useamman vuoden ajan verisiä viiruja aina muutaman kuukauden välein.

Kerroit, että veriset viirut tulivat jo keväällä. Jos siis tästä on jo yli puoli vuotta, niin sinun kannattaa seurata tilannetta. Pieni määrä verta voi johtua myös emättimen limakalvojen haavaumasta, joka nyt on itsestään parantunut. Jos sinulla on muita oireita, kuten kirvelyä ja kutinaa alapäässä, saattaa verinen vuoto kertoa esimerkiksi jostain tulehduksesta, joka on tärkeä hoitaa. Jos taas verinen vuoto liittyy kuukautisten alkamiseen, niin silloin veristä vuotoa tulee varmastikin pian uudestaan. 🙂

Jos asia sinua kovasti mietityttää, niin rohkaisen sinua menemään juttelemaan vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän pystyy arvioimaan tilanteesi paremmin ja voit kysyä häneltä tarkempia kysymyksiä. Näin pelkän kysymyksesi perusteella on vaikea arvioida kokonaistilannettasi, koska jokaisen tilanne on niin yksilöllinen.

Aurinkoista syksyn jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tarviin apuuu
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos ei uskalla kertoa äidille kun kuukautiset alkavat? Hei oon 12 vuotias tyttö ja mun äiti aina vaa sanoo et sano sit kun alkaa mut ku en uskalla ei oo tosin viel...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on jo ilmeisesti alkanut valkovuoto. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa kuukautisten alkamiselle on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ne sieltä tulevat aikanaan 😊

Kerroit viestissäsi, että sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen äidille. Ymmärrän hyvin, että tällainen asia voi jännittää, mutta kuukautisten alkamista tai mitään niihin liittyvää asiaa ei tarvitse mitenkään hävetä. Äitisi on myös käynyt itse saman asian läpi nuoruudessaan ja häneltä voit saada tukea ja tietoa asiaan liittyen. Jos sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen, voisittekohan jo etukäteen jutella äitisi kanssa asiasta ja ehkäpä käydä yhdessä ostamassa kuukautissuojia, jotta sinulla olisi niitä valmiina, kun kuukautiset jossain vaiheessa alkavat.

Mikäli haluat jutella asiasta vielä nimettömästi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton neuvontachattiin.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs 11 vuotias
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja kuukautisten alkaminen Hei! Mun äidillä alkoi kuukautiset 11 vuotiaana 2-4 kuukautta synttäreiden jälkeen. Mulla itellä on alkanu valkovuoto pari vuotta sitten. Kesällä mun synttäreiden jälkeen niistä...
Fressis

Hei nimimerkki ”Mietteliäs 11 vuotias”.

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että pohdit murrosikää ja sen tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja se on nyt ollut useamman kerran runsasta. Pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuoto on yksi murrosiän ja kuukautisten alkamisen merkeistä. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi, kuten sinulla. Kaikki tämä vaihtelu on normaalia, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Valkovuodon määrä ja koostumus myös vaihtelevat, ja on hyvin normaalia, että välillä sitä tulee runsaammin ja joinain päivinä ei ollenkaan.

Kerroit, että äidilläsi kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana. Tämä tieto voi hieman auttaa sinua arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sinun ei tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat myöhemmin kuin äidilläsi. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, ja murrosiän kehityksesi etenee muutenkin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin. 😊 Voit lukea lisää siitä, miten omaan murrosikään voi vaikuttaa, täältä.

On hienoa, että voit jutella äitisi kanssa kuukautisista ja murrosiästä. On tärkeää, että on luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö 14
Ikä: 13-15v
Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa? Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pelkkä runsas valkovuoto ei vielä itsessään kerro menkkojen alkamisesta. Tosin valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä, eli se kertoo siitä, että keho kyllä valmistautuu kuukautisten alkamiseen. 😊 Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat.

Valkovuoto on tyypillisesti kirkasta, kellertävää tai maitomaista eritettä ja se voi ajoittain olla runsasta. Kun kuukautiskierto käynnistyy, valkovuodon koostumus muuttuu kierron eri vaiheissa. Kirkas hajuton valkovuoto on merkki siitä, että limakalvosi voivat hyvin. Valkovuodon tehtävä on suojata limakalvoja ja puhdistaa emätintä.

Kun kuukautiset ovat alkamassa/alkaneet, niitä ennen tuleva valkovuoto on tyypillisesti väriltään enemmän rusehtavaa tai verensekaista vuotoa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Myös kuukautisvuodon jälkeen valkovuoto voi olla vielä rusehtavaa.

Jos valkovuodon koostumus ja väri muuttuvat selkeästi, ja siihen ilmaantuu esimerkiksi kokkareita ja vuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua ja kutinaa, voi kyseessä olla myös jokin tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Mikäli haluat, suosittelen, että juttelet vielä valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista huoltajasi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten terveydenhoitajan kanssa. Voit myös jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pienipähkinä32
Ikä: 9-12v
Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen mulla tullut valkovuotoa joku tän kuun keskeltä asti mut nyt kahten vikan päivän ei oo tullu ollenkaa oon kattonu menkka videoita näin mut mietin...
Fressis

Moi pienipähkinä32! Hienoa, että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävien kysymysten kanssa.

Kerrot viestissäsi, että sinulla on alkanut tulla valkovuotoa, mikä on yksi murrosiän alkamisen merkeistä. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat, ja joinain päivinä sitä voi tulla enemmän kuin toisina, eli on myös luonnollista, jos sitä ei jonain päivänä tunnu tulevan ollenkaan. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat. Tästä syystä on vaikea arvioida tarkkaa ajankohtaa tai ikää, milloin juuri sinun kuukautisesi alkavat.

Mikäli haluat, voit oikein hyvin keskustella valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista äitisi kanssa. Voit myös kysyä, milloin hänen kuukautiset ovat alkaneet, sillä se voi auttaa hieman arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi. Jokaisen murrosikä etenee yksilöllisesti omaan tahtiinsa. 😊

Murrosikä voi olla samaan aikaan jännittävää, kiinnostavaa ja jopa pelottavaa aikaa, kun oma keho muuttuu ja tunteetkin saattavat myllertää. Tästäkin syystä keskusteleminen äitisi kanssa on hyvä idea, sillä hän pystyy todennäköisesti antamaan sinulle tietoa ja tukea murrosiän tuomien muutosten kanssa. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa voi keskustella murrosiästä ja saada häneltä tukea ja neuvoja pohdintoihisi. Lisäksi voit lukea Hyvä Kysymys -sivustolta asioista, joita murrosiässä tapahtuu niin kehossa kuin mielessä.

Riemukasta syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Silja
Ikä: 9-12v
Mistä tietää, että valkovuoto on alkanut? Miten tietää että valko vuodot on alkanut??
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Valkovuoto on yleensä lähes väritöntä, hajutonta ja nestemäistä ainetta, jota valuu emättimestä ulos. Jos valkovuoto on alkanut, sen huomaa siis melko helposti pikkuhousuista. Se voi olla hyvinkin juoksevaa, geelimäistä tai sitten tiiviimpää ja väriltään valkoisempaa. Alkuun valkovuotoa voi tulla vain vähän ja sen määrä voi lisääntyä ajan myötä. Valkovuodon määrä ja sen koostumus vaihtelevat yksilöllisesti.

Voit lukea lisää valkovuodosta esimerkiksi Hyvä Kysymys -palvelun artikkelista.

Jos sinulla on enemmänkin kysyttävää murrosikään liittyvistä kehon muutoksista, voit laittaa meille uuden viestin tai jutella koulusi terveydenhoitajan, tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tällänen_010_likka
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiset eivät ole vielä alkaneet 11-12-vuotiaana? Moi! Oon tällanen 13-vuotias tyttö, jota mietityttää ekat menkat. Tai siis kun mulla on vasta tänä vuonna alkanut näkymään merkkejä murrosiästä, valkovuoto alko joskus...
Fressis

Heippa!

Tosi hienoa, että laitoit meille viestiä sinua mietityttävästä asiasta. On tosi tavallista, että murrosiässä tulee pohdittua, miten oma kehitys etenee ja mikä on kehityksen osalta normaalia. Helposti tulee vertailtua myös itseä muihin ja voi ymmärrettävästi tuntua vähän ikävältäkin, jos muilla murrosiän kehitys tuntuu tapahtuvan nopeammin.

Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Tämä koskee myös kuukautisten alkamista. On siis ihan normaalia, että sinun iässäsi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. On olemassa myös tosi paljon muita, joilla kuukautiset eivät vielä 11-12-vuotiaana ole alkaneet, eli et todellakaan ole ainut. Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Alkamisiässä on siis tosi paljon vaihtelua.

Kerroit, että sinulla alkanut hiljalleen ilmaantumaan murrosiän merkkejä ja esimerkiksi valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valitettavasti kuukautisten alkamisaikaa on kuitenkin mahdotonta arvioida. Voit kuitenkin olla ihan huoletta. Kyllä ne kuukautiset sieltä tulevat aikanaan 😊

Lisätietoa kuukautisista löydät Fressiksen artikkelista. Voit käydä myös lukemassa muiden lähettämiä kysymyksiä kuukautisiin liittyen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Millaista valkovuoto on? Olen 11 v ja minulta tuli vaalea mutta ei valkoista geelimäistä ainetta alapäästäni. Mietin että voiko se olla valkovuotoa?
Fressis

Moi nimimerkki ’Tyttö’ ja kiitos kysymyksestäsi.

Kuvailujesi ja ikäsi perusteella vaikuttaa siltä, että kyse on valkovuodosta, kuten itse arvelitkin. Olet saattanut huomata muitakin murrosiän merkkejä kehossasi, kuten pituuskasvun, karvoituksen lisääntymisen alapäässä ja rintojen kasvun.

Yleensä murrosikä alkaa 9–13 ikävuoden välillä. Yksi selvimmistä murrosiän alkamisen merkeistä tytöillä on kuukautisten alkaminen, jota edeltää valkovuodon erittyminen. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Ensin valkovuotoa voi tulla vain vähän ja ajan myötä sen määrä voi lisääntyä. Valkovuodon määrä ja sen koostumus vaihtelevat yksilöllisesti ja myös esimerkiksi kuukautiskierron mukaan. Valkovuoto on yleensä lähes väritöntä, hajutonta ja nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla hyvinkin juoksevaa, geelimäistä tai sitten tiiviimpää ja väriltään valkoisempaa.

Jos valkovuoto pysyy miedon hajuisena eikä siihen ilmaannu paakkuja tai sen määrä yhtäkkiä lisäänny runsaasti, voit olla huolehtimatta. Sinun kehossasi tapahtuu ihan normaaleja murrosikään liittyviä muutoksia. 😊 On täysin ymmärrettävää, että murrosikä ja sen alkaminen herättävät paljon kysymyksiä ja tunteita sinussa. Jos murrosikään liittyvät asiat mietityttävät sinua, niin rohkaisen sinua keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa tai olemaan yhteydessä esimerkiksi oman terveysasemasi terveydenhoitajaan.

Voit myös lukea lisää murrosiästä ja valkovuodosta Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Mistä keltainen valkovuoto johtuu? Minulla alkoi menkat 3 päivää sitten ja tänään tuli vaan keltaista valkovuotoa. Siis voiko se keltaisuus olla normaalia tai mihin se voi liittyä? Se...
Fressis

Hei “Tyttö” ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että sinulla oli kuukautiset 3 päivää sitten ja nyt sinulta tuli keltaista valkovuotoa. On täysin normaalia, että valkovuodon väri ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja erityisesti ennen ja jälkeen kuukautisten. Valkovuoto on yleensä väriltään vaaleaa tai vaalean keltaista. Erityisesti valkovuodon kuivuessa sen väri saattaa muuttua kellertäväksi. Kuukautisia ennen ja niiden jälkeen siihen voi sekoittua mukaan myös verta, jolloin väri saattaa myös vaihdella ruskean ja punaisen sävyjen välillä.

Olet huolissasi siitä, voiko keltainen valkovuoto liittyä bakterivaginoosiin eli emättimen bakteeritulehdukseen. Emättimen bakteeritulehduksessa valkovuoto on usein pahanhajuista, runsasta ja maitomaisen juoksevaa. Väriltään se voi olla harmahtavaa, ja haju on usein voimakas ja kalamainen. Yleensä haju on niin voimakas, että sen kyllä haistaa vessassa käydessään. Emätintulehdukseen voi liittyä myös alapään kutinaa tai kirvelyä.

Hieman samanlaisia oireita voi olla myös hiivatulehduksessa. Sen yleensä tunnistaa kovasta kutinasta ja/tai kirvelystä alapäässä. Hiivatulehduksessa valkovuoto voi olla kokkareista ja hyvin paksua tai harmahtavan juoksevaa, kuten bakteerivaginoosissa.

Kysymyksessäsi tuot esille ainoastaan valkovuodon poikkeavan värin. Jos sinulla ei ole muita oireita kuin valkovuodon kellertävä väri, niin voit hyvin seurata tilannetta vielä kotona. Yleensä valkovuodon määrä kuukautisten jälkeen hiljalleen vähenee, kun taas kuukautiskierron puolivälissä se muuttuu runsaammaksi. Sinun tilanteesi vaikuttaa siltä, että valkovuoto on hiljalleen vähenemässä ja ”kuivumassa” kuukautisten jälkeen, minkä vuoksi sen väri voi olla ollut tummemman keltaista. Jos kuitenkin sinulle tulee joitain muita edellä mainittuja oireita tai kipua alavatsalla tai virtsatessa, niin sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Molemmat tulehdukset voivat parantua itsestään tai itsehoidolla, mutta voivat vaatia myös lääkehoitoa. Koska olet vielä niin nuori, niin oireiden lisääntyessä suosittelen sinua olemaan heti yhteydessä esimerkiksi oman alueesi terveyskeskukseen. Ohjeet siihen löydät täältä.

On hienoa, että tarkkailet oman kehosi toimintaa ja tunnistat muutoksia esimerkiksi valkovuotosi värissä. Se on tärkeä taito osata, jotta voi tunnistaa, jos kehossa tai kuukautiskierrossa tapahtuu jotain poikkeavaa, mikä vaatii hoitoa. Jos sinua vielä mietityttää valkovuotosi väri tai jokin muu asia liittyen kuukautiskiertoon, niin kannattaa käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Hän on siellä juuri sitä varten, että hänen kanssaan voi keskustella kuukautiskiertoonkin liittyvistä aiheista.

Oikein ihanaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?