Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Zusse
Ikä: 9-12v
Miten kysyä ihastusta ulos? Miten kysyä ihastusta ulos
Fressis

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Kysymykseen ei harmillisesti ole mitään yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen ihminen ja myös tilanne on erilainen. Jollekin voi olla luontevaa kysyä toista ulos suoraan joko somessa tai kasvokkain: ”Olisi kiva tutustua suhun paremmin, haluaisitko tehdä jotain yhdessä?”. Toiselle taas voi olla luontevampaa hakeutua ensin samaan seuraan esim. koulussa ja kuulostella onko itsellä ja ihastuksella jotain yhteistä, esim. yhteistä harrastusta, josta voisi alkaa jutella. Jos sellainen löytyy, vaikka kiinnostus elokuviin, voi ihastukselle ehdottaa jotain siihen liittyvää: ”Hei huomasin että leffassa menee se mistä puhuttiin viimeksi. Olen menossa katsomaan, haluatko tulla mukaan?”. Voit myös pohtia miten haluaisit, että sinuun ihastunut kysyisi sinua ulos?

Harvoin itse kysyminen jännittää, vaan se mitä toinen vastaa. Älä kuitenkaan anna jännityksen olla esteenä. Etukäteen ei voi tietää miten tilanne päättyy, sillä emme voi itse vaikuttaa siihen kuka pitää kenestäkin. Kysy siis rohkeasti, ja toivottavasti kysyminen tuottaa toivotun lopputuloksen! 😊 Kävi miten kävi, voit joka tapauksessa olla itsestäsi ylpeä, että lähestyit ihastustasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRytmi
Nimimerkki: Hömötintti
Ikä: 13-15v
Yöllä heräily ja huolet Kärsin siitä, että heräilen pitkin yötä, enkä saa nukuttua aamuun asti. Yöt on sängyssä pyörimistä. Jos se johtuu hermoista, mikä siihen auttaisi? Ne on...
Fressis

Moikka!

Hyvä että laitoit viestiä. Pidempään jatkuvat uniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia pulmia kun energia ei riitä arjen vaatimuksiin.

Todennäköisimmin syyt ovat muualla kuin patjassa, vaikka toki hyvä patja edesauttaa hyvää unta. Epäilit syyksi myös kireitä hermojasi, ja uskon että osuit siinä naulan kantaan. Unettomuus on luonnollinen reaktio tilanteissa, joissa huolia alkaa kasaantua. Tunnistatko kauanko unettomuus on jatkunut tai onko sen alkaessa tapahtunut jotain erityistä? Voi myös olla, että pienemmistä huolista on kasautunut isompi vyyhti.

Aluksi voikin olla hyvä pysähtyä pohtimaan mikä kaikki aiheuttaa huolta. Näiden asioiden pohtimisen voi aloittaa kirjaamalla asioita ylös paperille. Sen jälkeen voi helpommin miettiä mitä millekin asialle voisi tehdä, mikä onnistuu yksin ja missä voisi kaivata apua. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käydä hakemassa tukea omiin pohdintoihin nimettömästä Sekasin-chatista.

Vinkkaan myös nuorille suunnatun tietosivun, jossa on erilaisia työkaluja sekä huolten että unettomuuden taltuttamiseksi. Löydät sen täältä. Joskus huolten purkamiseen voi nimittäin mennä hetki, joten on hyvä tarkistaa että myös muut hyvän unen edellytykset ovat kunnossa. Näihin saat vinkkejä sivun ”Työkaluja” osiosta.

Mikäli et saa näistä tämän viestin konsteista apua, on huolista syytä jutella myös koulun terveydenhoitajalle. Tärkeintä on, että unettomuutta aiheuttavat huolet saadaan väistymään, jotta ne eivät vaikuta vointiisi enempää.

Toivon sinulle huolettomampia öitä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko outoa, jos minulla on seksuaalisia tunteita muita poikia kohtaan? onko outoa jos minulla on seksuaalisia tunteita muista pojista mutta ei yhtään romanttisia. En ole ikinä ihastunutkaan ihmisiin
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Heippa! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi seksuaalisia tuntemuksia muita poikia kohtaan sekä sitä, että et ole koskaan ihastunut kehenkään. Tämä on normaalia, eivätkä kaikki välttämättä koe ihastumisen tunteita. Ihminen voi kokea vetovoimaa toiseen ihmiseen esimerkiksi romanttisella, emotionaalisella tai seksuaalisella tavalla. Joku kokee kaikkia edellä mainittuja, toinen ei. Ihmisten kokemukset ovat yksilöllisiä ja ne saavat olla juuri sellaisia. Erilaisia tunnekokemuksia ei voi pakottaa, vaan ne tulevat, jos ovat tullakseen.

Kun ihminen kokee seksuaalista vetovoimaa toiseen, voi kyse olla seksuaalisen suuntautumisen kysymyksestä, mutta kaikki eivät koe asiaa niin. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Mikäli sinua mietityttävät nämä kysymykset enemmänkin, voit jutella aiheesta Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Chatin löydät täältä.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta löydät lisää tietoa tästä artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: mul on ärsyttävä kaveri
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun kaveriporukassa on mukana itseä ärsyttävä tyyppi? Moi! Mulla on sellainen tilanne, että mä oon vaihtanut koulua 6-luokalle ja mä oon saanu täältä pari tosi hyvää kaveria. Kuitenkin alusta alkaen meidän...
Fressis

Moikka! Onpa hienoa, että olet löytänyt uudesta koulusta hyviä kavereita! 😊

Isommissa kaveriporukoissa voi tosiaan tulla tilanteita, joissa kaikkien kanssa ei ole yhtä helppoa olla kaveri. Tällöin voi muodostua tiiviimpiä porukoita ja joku tai jotkut jäävät ulkopuolelle. Pikkuhiljaa tämä voi hajottaa koko ryhmää. Hienoa siis että laitoit viestiä ja kysyit apua. Jos itsellä on joku ajatus – esim. että tämä henkilö yrittää viedä kaverisi – voi helposti käydä niin että ajatus voimistuu pikkuhiljaa ja epäily voi vahvistua sellaisistakin tilanteista, joissa kyse on jostain ihan muusta. Siksi tällaiset ajatukset on tärkeä selvittää ja kysyä niistä suoraan.

Voisitko ajatella että kysyisit asiasta tältä ihmiseltä? Kertoisit samat huolet kuin tässä viestissä, eli sen että sinusta tuntuu että teillä ei ole yhteistä, ja että pelkäät että hän vie kaverisi. Se että puhutte yhdessä tilanteesta voi auttaa selvittämään mahdollisia väärinymmärryksiä ja samalla ehkä tutustutte toisiinne paremmin. Joskus voi nimittäin olla että yhteinen juttelu paljastaa toisesta jotain sellaista, joka yhdistääkin teitä. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta isommassa ryhmässä on hyvä yrittää löytää tapoja tulla kaikkien kanssa toimeen. Kun kysyt niin kerro että kysyt koska haluat selvittää tilanteen ja varmistaa että koko kaveriporukka voi hyvin jatkossakin. Tällaisesta keskustelun avauksesta harvoin seuraa mitään pahaa.

Toivon että asia ratkeaa parhain päin, tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Teini112
Ikä: 13-15v
Miten kertoisin vanhemmilleni poikaystävästäni? Moi! Olen nyt vuoden seurustellut yhen pojan kaa enkä uskalla kertoa vanhemmille niin miten kertoisin? Oisko jollain vinkkeeii??
Fressis

Heippa Teini112!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vanhemmille voi olla toisinaan hankala kertoa tällaisista asioista, varsinkaan jos ei ole täysin varma, miten he reagoivat asiaan.
En tiedä, mikä erityisesti sinua jännittää vanhemmille kertomisessa, mutta ymmärrän, että sen taustalla voi olla monia syitä.
Kun kerrot asiasta vanhemmillesi, voi olla hyvä ottaa muutamia asioita huomioon.

Yritä valita tilanne, jolloin sinulla ja vanhemmillasi on aikaa ja olette kaikki suhteellisen hyvällä tuulella. Väsymys, nälkä tai myöhäinen ajankohta aiheuttaa usein riitoja sekä vaikeuttaa herkkien aiheiden käsittelyä.
Kannattaa kertoa vanhemmille, miltä sinusta tuntuu kertoa aiheesta. Omista tunteista ja jännityksestä kertominen voi auttaa heitä olemaan vastaanottavaisempia asialle. Hyvä idea voi olla myös toivoa, että kun kerrot asiasta, he voisivat suhtautua siihen ymmärtävästi.

Valmistaudu keskustelemaan aiheesta ja vastaamaan erilaisiin kysymyksiin. Todennäköisesti vanhemmissasi herää monenlaisia tunteita. Toisaalta seurustelu voi olla iloinen uutinen, toisaalta se voi aiheuttaa huolta. Kannattaa pyrkiä vähentämään huolta kertomalla asiasta mahdollisimman avoimesti. Luulen, että vanhempasi haluavat ainakin tietää missä olette tavanneet ja minkälainen poika on. Heitä saattaa kiinnostaa myös, miksi et ole kertonut asiasta aiemmin. Jos tämä on ensimmäinen seurustelusuhteesi, he saattavat haluta puhua sinun kanssasi myös seksuaalisuudesta. Tällaisiin kysymyksiin on siis hyvä varautua.

Jos kasvotusten kertominen tuntuu vaikealta, on myös mahdollista jättää vanhemmille esimerkiksi viesti, jossa kerrot asiasta. Viestissä kannattaa kuitenkin ehdottaa, että voitte puhua asiasta mahdollisimman pian, mutta halusit antaa tällaisen ”ennakkovaroituksen”. Tämä voi olla keino välttää äkkipikaista tunnereaktiota, mikäli tiedät heidän olevan taipuvaisia sellaiseen. Vaikka vanhemmat toivovat lapsilleen usein parasta, he eivät välttämättä osaa aina kohdata lasta tai nuorta parhaalla mahdollisella tavalla. Tarkoitan, että vaikka vanhemmat haluavat sinulle hyvää, heidän reaktionsa voi tuntua sinusta ikävältä.

Toivotan sinulle tsemppiä asiasta keskustelemiseen! On tosi hienoa, että haluat kertoa vanhemmillesi ja kannustan sinua ehdottomasti siihen.

Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pohdiskelija
Ikä: 13-15v
Vaikuttaako stressi negatiivisesti muistiin? Voiko huoli tai stressi poistaa aivoista opittuja tietoja tai taitoja. Tai voiko huoli tai stressi muuten vaan vaikuttaa negatiivisesti pitkä ja lyhytkestoiseen muistiin. En...
Fressis

Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Mieltä voi ajatella vähän kuin ilmapallona. Jos ilmapallo täyttyy stressistä ja huolista, ei sinne mahdu samalla tavalla tietoa kuin tyhjään mieleen, eli asioita voi tällöin unohtua. Siksi välillä on tärkeä tyhjentää ilmat, eli päästää huolet ulos, jotta tilalle mahtuu muuta – myös niitä hyviä ajatuksia.

Mikäli stressi jatkuu pitkään, voi sillä olla vaikutusta niin fyysiseen (mm. vatsakipu, päänsärky) kuin psyykkiseenkin (mm. ahdistuneisuus, levottomuus) terveyteen. Voimakas, tai pitkäkestoinen stressi voi aiheuttaa myös muistiongelmia, mutta ne ovat ohimeneviä ja muisti palaa normaaliksi, kun stressi helpottaa. Nuoruudessa tapahtuu kuitenkin paljon kehitystehtäviä, jolloin kehon ja mielen voimavaroja tarvitaan kasvuun ja kehitykseen. Pitkäkestoisella tai hyvin voimakkaalla stressillä voi siis olla vaikutuksia kehitykseen. Omista murrosikään ja kehoon liittyvistä huolista onkin tärkeä päästä puhumaan, jotta huolet eivät kasva omassa päässä liian isoiksi.

Hienoa että isoimmat huolet ovat jo takana ja mikäli huolet olisivat vaikuttaneet sinuun pitkäkestoisemmin, olisit sen varmasti huomannut. Jos jokin vielä alkaa huolettaa, niin käy juttelemassa asioista nimettömässä chatissa aikuisen kanssa. Hienoa että kirjoitit tänne, sillä tärkeintä on että huolten kanssa ei jää yksin. Toivon sinulle huoletonta loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Aino
Ikä: 13-15v
Onko oikein, että opettaja käy suihkussa samassa pukuhuoneessa kuin oppilaat? Meillä on koulussa liikunnan opettaja tullut jonkun kerran suihkuun yhdessä tyttöjen kanssa. Hän on noin 25v nainen. Itse olen kiinnittänyt huomiota hänen alusvaatteisiin. Hänellä...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Koulu on paikka, jossa jokaisella on oikeus kokea voivansa olla rauhassa ja ilman, että joutuu epämukaviin tilanteisiin. Hyvä siis että laitoit viestiä ja kerroit tilanteesta. Monissa kouluissa opettajille on erilliset suihkutilat, mutta aina näin ei ole. Tällaisissa tilanteissa kouluissa on vähän erilaisia käytänteitä siitä miten toimitaan, mutta aina on tärkeintä että oli käytänne mikä tahansa, siinä tulisi ottaa huomioon oppilaiden kokemukset.

Opettaja ei varmastikaan tarkoituksella halua esitellä vartaloaan, vaan voi olla että hänelle suihkussa käyminen on niin luonnollista että hän ei ole ymmärtänyt että hänen suihkuun tulonsa aiheuttaisi hämmennystä. Hämmennys on kuitenkin ihan ymmärrettävää. Asiasta olisi hyvä sanoa esimerkiksi rehtorille (tai muulle aikuiselle), jotta siihen voidaan tarvittaessa puuttua. Tai että saatte vähintään tietää mitkä perusteet opettajan toiminnalle on olemassa.

Rehtorilta voi myös pyytää, ettei opettaja saa tietää kuka asian on ottanut esiin. Joissain kouluissa on myös erilaisia kanavia, joiden kautta voi laittaa nimettömänä viestiä jos suoraan kertominen jännittää. Jos teillä ei sellaista ole, voi asian kirjoittaa paperille ja laittaa sen koulun postilaatikkoon. Ota asia siis rohkeasti esille, jotta asia ei jää vaivaamaan pidempään. Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuoka
Nimimerkki: Jääsormet
Ikä: Yli 18v
Syömishäiriö ja paleleminen Minulla oli/on syömishäiriö, laihduin yli vuoden ajan(yli 10kg lähti), mutta en ole onneksi superpahasti nälkiintynyt vaan hoikkuudesta huolimatta yhä normaalipainon puolella. Vaikuttaa siltä, että...
Fressis

Hei, kiitos viestistäsi!

Kerrot laihtuneesi yli 10 kg syömishäiriöoireiden seurauksena, mutta painosi pysyneen kuitenkin niin sanotusti normaalipainon puolella. Tämän jälkeen olet kärsinyt palelemisesta.

Onpa mukava kuulla, että olet tilanteen ahdistavuudesta huolimatta näin hienosti saanut painonmenetyksen pysähtymään! 😊 Toivottavasti saat tarvitsemaasi tukea ja apua syömishäiriöstä toipumiseen. Vaikka painosi ei tippunut alipainon puolelle, pidän mahdollisena sitä, että keho on tunnistanut merkittävän energiavajeen aiempaan tasoon nähden, ja että palelu syntyisi kehon asettumisesta ikään kuin ”säästöliekille”.

Jos tilanne ei ala yhtään asettua lähikuukausina, voisi olla aiheellista kertaalleen tarkastaa muutama perusverikoe (esimerkiksi perusverenkuva ja kilpirauhasarvot) muiden mahdollisten syiden poissulkemiseksi. Luulisin, että kehoa ei sen kummemmin voi ”huijata” palelun suhteen eli kannustaisin varmaankin sinua vain pukeutumaan lämpimästi. 😊

Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, suosittelen sinua tutustumaan vielä Syli ry:n palveluihin, tai ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Toivotaan, että toipumisesi edistyy edelleen! ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Narkkari
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, jos on riippuvainen psyykelääkkeestä? Moro…vähä oudompi kysymys nyt.. mitä tehdä ku on kovasti riippuvainen tiettyyn psyykenlääkkeeseen. Minulle määrättiin moista lääkettä suljetulla osastolla ollessa ja nyt alkoi huolettamaan mitä...
Fressis

Hei,

Kerrot, että sinulle on määrätty psyykenlääkitys osastohoidossa ja että olet ottanut sitä isommalla annoksella kuin on ohjeistettu. Kysyt miten sinun pitäisi toimia nyt kun lääke on loppumassa. Kerrot myös kokemuksestasi, että olet lääkkeestä riippuvainen.

Ikävä kuulla, että sinut on kotiutettu osastolta ilman että jatkohoitosuunnitelma on ollut sinulle selvä. Sinulle määrätty lääkitys edellyttää seurantaa terveydenhuollossa, jossa arvioidaan sinulle sopiva annos ja uusitaan tarvittavat reseptit. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että lääkityksen annoksen riittävyys pitää tarkastaa.

Onko sinulla ketään luotettavaa aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä ja tarkastaa mitä osastohoidon loppuarvioon on kirjattu jatkohoitosuunnitelmaksi? Tai voisitko kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen? Voisitteko yhdessä ottaa yhteyttä sinua hoitaneeseen tahoon ja selvittää missä lääkityksen seurannan on tarkoitus tapahtua? Sinun ei pitäisi joutua olemaan huolissasi lääkityksen loppumisesta, vaan reseptin uusinta-arvio täytyisi järjestyä hoitavalle taholle.

Hyvä että otit yhteyttä lääkitykseen liittyvän epäselvyyden vuoksi. Sinun ikäisesi lääkityksestä pitäisi huolehtia yhdessä aikuisen kanssa. Jos lähipiiristä ei löydy sopivaa aikuista, niin käännythän terveydenhuollon, koulukuraattorin tai esimerkiksi opettajan puoleen. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi olet ottanut lääkettä isommalla annostuksella kuin on ohjeistettu, mutta jos sinulla ilmenee itsetuhoisia ajatuksia, suosittelen sinua kertomaan niistä luotettavalle aikuiselle ja soittamaan kriisipuhelinnumeroon 09 2525 0111. Se päivystää joka päivä 24h vuorokaudessa. Suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä myös esimerkiksi Nuortennettiin tai Sekasin-chatiin, jos haluat saada keskustelutukea tai jutella mistä vain asiasta.

Toivottavasti asia ratkeaa, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ella
Ikä: 9-12v
Miten kertoa poikaystävästä? Miten kertoisin poikaystävästä (oon tyttö)
Fressis

Moikka Ella,

Olet ilmeisesti alkanut seurustelemaan ja haluaisit kertoa uudesta poikaystävästäsi jollekin läheisellesi. Lähtökohtaisesti poikaystävä on yleensä iloinen uutinen, mutta toki eri ihmiset voivat suhtautua seurustelusuhteeseen eri tavoin eri tilanteissa. En tiedä tarkemmin, kenelle haluat asiasta kertoa ja mikä asiassa erityisesti sinua jännittää. Tässä kuitenkin muutamia ajatuksia ja vinkkejä, joita minulla tulee mieleeni.

Kannattaa valita asian kertomiselle sopiva aika ja hetki. Ota asia puheeksi silloin kun tiedät, että teillä on aikaa puhua. Vältä aikoja, jolloin toinen osapuoli vaikuttaa stressaantuneelta tai kiireiseltä. Kertoessasi poikaystävästä, suosittelen olemaan avoin ja rehellinen. Kerro tunteistasi ja siitä, miksi tykkäät kyseisestä pojasta.

Suosittelen varautumaan myös kysymyksiin. Vanhempasi tai muut läheisesi haluavat ehkä tietää, kauan olette tunteneet, missä olette tutustuneet ja mitä teillä on ehkä yhteistä.

Joskus lasten ja nuorten seurustelusuhteet saattavat huolestuttaa erityisesti vanhempia. Mikäli olet kertomassa vanhemmillesi voi olla hyvä idea varautua siihen, että he ilmaisevat sinulle huolensa. Silloin on hyvä kuunnella mistä he ovat huolissaan ja kertoa omat ajatuksesi asiasta. Joskus mahdollisuus tavata poikaystävä voi helpottaa huolestuneita vanhempia. Usein huolet hälvenevät kun läheisesi oppivat tuntemaan poikaystäväsi.

Seurustelusuhteeseen liittyy monesti monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Toivottavasti sinulla on ympärillä ystäviä tai luotettavia aikuisia, joille voit puhua tunteistasi ja ajatuksistasi! Erilaisten ilojen ja surujen kertominen läheiselle helpottaa tunteita.

Jos näistä vinkeistä ei ollut apua, suosittelen kertomaan asiasta ensin jollekin, johon luotat tosi paljon. Hänen kanssaan voitte sitten miettiä yhdessä, miten voisitte lähestyä asiassa sitä henkilöä, jolle kertominen eniten jännittää.

Tsemppiä asiasta kertomiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut_poika
Ikä: 9-12v
Kuinka voisin kertoa ihastukselleni että tykkään hänestä? Kuinka kerron ihastukselle tykkääväni siitä? Se tykkää musta ja tiedän sen koska kuulin sen sanovan niin. Mut miten kerron sille tykkääväni siitä?
Fressis

Moikka! Ihana kuulla, että olet ihastunut – ihastuminen herättää varmasti monenlaisia tunteita ja ajatuksia.

Kysyit miten kertoa ihastuksellesi tykkääväsi hänestä. Ihastuksesta kertomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai oikeita sanoja – oikeastaan tapoja kertoa on varmasti yhtä monta kuin meitä ihmisiä maapallolla. Alla kuitenkin muutamia ajatuksia, joita voit pähkäillä rauhassa.

  • Kasvotusten keskusteleminen on usein paras tapa kommunikoida, joskin myös kaikista jännittävin. Näetkö ihastustasi esimerkiksi koulussa tai harrastusten parissa, jossa voisit jutella hänen kanssaan kahdestaan? Mikäli ette tunne vielä toisianne kovin hyvin, voi alkuun olla helpompi jutella muista aiheista, kuten harrastuksista tai yhteisistä kiinnostuksenkohteista. 😊 Ennen kuin kerrot toiselle tunteistasi, voisit myös miettiä, mistä asioista sinä tykkäät ihastuksessasi. Mihin ihastuit hänessä? Tämä saattaa auttaa myös siinä, miten ilmaiset ihastumistasi toiselle.
  • Onko sinulla ihastuksesi puhelinnumeroa tai seuraatko häntä sosiaalisessa mediassa? Jos sinusta tuntuu vaikealta lähestyä ihastustasi kasvokkain, voit laittaa hänelle ensin viestiä, että sinulla olisi jotakin kerrottavaa.Voit sitten kysyä haluaisiko toinen tavata tai vaihtoehtoisesti voit kertoa tunteistasi viestillä. Viestillä toinen saa aikaa pureskella kuulemaansa ja miettiä rauhassa, mitä vastata.
  • Kerroit, että kuulit ihastuksesi sanoneen pitävänsä sinusta. Oletettavasti ihastuminen on siis molemminpuolista, mutta siitäkin huolimatta omista tunteista kertominen on aina hermostuttavaa ja jännittävää. Oletko pohtinut sitä, miten itse haluaisit kuulla ihastumisesta vastaavassa tilanteessa? Usein toimiva tapa pohtia sitä, miten asioista kertoo toiselle, on miettiä, miten haluaisi itse kuulla asiasta.

Toivottavasti sait tästä vinkkejä ihastuksellesi kertomiseen. Voit halutessasi jutella myös jonkun kaverin kanssa siitä, onko hän ollut vastaavassa tilanteessa ja miten hän on kertonut ihastuksestaan.

Miten tahansa kerrotkaan ihastuksellesi tunteistasi ja mikä tahansa onkaan hänen reaktio asiaan, muista, että olet super rohkea! Omista tunteista kertominen asettaa ihmisen aina haavoittuvaan asemaan, mutta silti se kannattaa. 🙂 Onnea matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?