Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit).Olethan yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut tyttö
Ikä: 9-12v
Mistä puhua ihastuksen kanssa? Moi! Mä olen ollut jo aika pitkän aikaa ihastunut yhteen kivaan poikaan joka on mun luokalla. Mä haluaisin laittaa hänelle viestiä ja tutustua häneen...
Fressis

Moikka! Viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että teillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita! Hienoa! Niistä on helppo lähteä liikkeelle. 😊

Jos sinusta tuntuu luontevalta laittaa hänelle viestiä, niin silloin viestittelyn voi hyvin aloittaa esimerkiksi yhteisistä kiinnostuksen kohteista, tai muista teitä yhdistävistä asioista. Myös siis esimerkiksi läksyjen kysyminen on hyvä idea. Tässä muutama esimerkki:

 

  1. Koripallo: Koska molemmat olette kiinnostuneita koripallosta, voisitko aloittaa keskustelun kysymällä hänen mielipidettään jostain ajankohtaisesta pelistä tai pelaajasta? Tai voisitko kysyä, kuinka kauan hän on harrastanut koripalloa ja kertoa omista kokemuksistasi lajin parissa?

 

  1. Ratsastus: Tämä on myös hyvä aihe, koska molemmilla teillä on kokemusta siitä. Voisitko kysyä hänen kokemuksistaan ratsastuksesta tai hevosten hoidosta? Tai ehkä voit keskustella teidän lempiratsastustyylistä tai hevosista?

 

  1. Läksyt: Tämä on turvallinen ja helppo tapa aloittaa keskustelu, varsinkin kun olette samalla luokalla. Voisitko kysyä apua johonkin tehtävään tai hänen mielipidettään jostain kouluprojektista?

 

Jos viestin lähettäminen tuntuu epäluontevalta, yksi hyvä keino lähestyä ihastusta voi olla järjestää ensin tapaaminen tai jokin aktiviteetti yhteisten kavereiden kanssa, mikäli sellaisia löytyy. Ryhmässä vietetyn ajan jälkeen voi olla helpompi jatkaa keskustelua viestitse.

Miten tahansa päätätkin lähestyä ihastustasi, muista olla oma itsesi. Se on parasta, mitä voit olla. 😊 Keskustele aiheista, jotka kiinnostavat sinua, ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavanaan tai mikä hänen mielestään on kiinnostavaa.

On myös aivan normaalia olla jännittynyt tai hermostunut, kun otat yhteyttä ihastukseesi ensimmäistä kertaa. Ole rohkea ja muista, että jokainen keskustelu on mahdollisuus tutustua toiseen paremmin.

Onnea matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: terkkari
Ikä: 13-15v
Mitä 8lk terveys- ja lääkärintarkastuksessa tehdään? Mulla kohta tulossa 8lk terveystarkastus ja lääkärintarkastus. Mitä sielä tehdään? Ja mitataanko yleensä paino sillälailla että vanhempi kuulee ja näkee?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. Kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Koska tarkastuksessa tarkastellaan myös fyysistä terveyttäsi, on painon mittaaminen luonnollinen osa tarkastusta. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Voit siis hyvin tuoda näillä käynneillä ilmi sen, jos et toivo painoasi mitattavan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että käynneillä on myös mahdollista puhua ihan mistä vain asiasta, joka itseä mietityttää tai murehdituttaa. Jos sinulla on siis painoosi liittyen ajatuksia, joista haluaisit keskustella, on nämä käynnit hyvä paikka siihen. 😊 Yhtä lailla voit myös kertoa sen lääkärille/terveydenhoitajalle, jos et toivo vanhempasi olevan mukana koko tarkastuksen ajan. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla sinun suostumus, ja siksi onkin tärkeä tuoda esiin ne asiat, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea vielä tarkemmin siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: *
Ikä: 13-15v
Mitataanko ihotautilääkärillä paino? Mitataanko iholääkärillä paino? Menisin sinne katsomaan akneeni jotain hoitoa niin mitataanko yleensä?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti emme tiedä, mitä kaikkea käyntiin ihotautilääkärillä tarkalleen kuuluu, ja se varmasti myös hieman vaihtelee lääkärissäkäynnin syyn mukaan. Joskus paino on tärkeä tietää jonkin asian hoitamisen kannalta – muuten vaan sitä ei lääkärissä varmastikaan mitata.

Painon mittaaminen voi olla herkkä asia, ja sen voi myös hyvin kertoa lääkärille, jos ei toivo sitä tehtävän. Näin lääkäri ainakin osaa olla asian suhteen huomaavainen. 😊

Me täällä Fressiksessä olemme sitä mieltä, että painon lukemia tärkeämpää on se, miltä oma keho itsestä tuntuu. Painon sijaan onkin hyvä keskittää huomiota siihen, mitä oma keho mahdollistaa, ja että syö ja liikkuu monipuolisesti, sekä huolehtii levosta.

Rohkeasti siis vain ihotautilääkärille!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 012.typy
Ikä: 9-12v
Miten päästä eroon ahdistavista ulkonäköpaineista? Moi. Mulla on paineita mun ulkonäöstä ja ne paineet ahdistaa minua. Aina illalla kun olen käymässä nukkumaan niin rupeen miettimään että olenko läski, olenko...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi.

Ihmisen mielessä syntyy monenlaisia ajatuksia, joista suurella osalla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ajatukset ovat usein juuri tuollaisia itseä haukkuvia kuin kirjoitit, ja ne ovat yleisiä nuorena, kun alkaa muodostaa käsitystä siitä kuka on. Murrosiässä oma keho voi herättää pohdintoja ja tuntua erilaiselta kuin muiden, ja on tavallista, että omaa ulkonäköä vertaillaan muihin. Lähes jokainen myös kokee epävarmuutta omasta itsestään. Myös ne, joita itse ehkä kadehdit, miettivät hyvin varmasti samantyyppisiä asioita kuin sinä. Tämä kuuluu murrosikään, kun opetellaan hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Joka iltainen pohdinta vie valtavasti voimia, joita tarvitset kasvaaksesi. Voisitko kuvitella, että olet itsesi paras ystävä? Mitä kannustavaa tai lohduttavaa sanoisit parhaana ystävänä itsellesi kun ikäviä ajatuksia tulee päähän? Voisit myös ottaa tavaksi jonkin mukavan iltarutiinin, joka varmistaa, että ajatuksesi ovat illalla kivoja. Voisitko esimerkiksi miettiä mikä oli paras asia päivässä, tai kesässä, ja keskittyä sen muistelemiseen? Tällöin mieleen ei jää tilaa ikäville ajatuksille. Aina jos ne meinaavat tulla, ravista ne pois päätä heilauttamalla ja palaa takaisin mielikuvituksessasi kivaan hetkeen. Voisit myös kokeilla ulkonäön sijaan pohtia, mitä kaikkea hyvää sinussa on. Mitä osaat hyvin ja mistä olet kiinnostunut? Mitkä asiat tuovat iloa sinulle? Oma itsetunto ei nimittäin rakennu vain ulkonäön ympärille, vaan sitä voi vahvistaa esimerkiksi oppimalla uutta. Onko sinulla harrastuksia, joissa voisit oppia uutta tai saat onnistua? Se voisi olla yksi tapa opetella näkemään itsessäsi olevia hyviä juttuja. Niitä sinussa on varmasti ❤

Jos haluat pohtia näitä asioita vielä lisää, voit kirjoittaa meille uudelleen, tai kokeilla juttelua nuorten chatissa. Chattiin pääset täältä. Tärkeämpää kuin se, mitä muut ajattelevat, on se, miten itse ajattelee itsestään. Mitä enemmän harjoittelet omien hyvien puoliesi tunnistamista, sitä helpommaksi se muuttuu ja samalla arvosteleva ääni hiljenee. Muista, että olet arvokas, ainutlaatuinen ja ihana juuri tuollaisena kuin olet!

Mukavia asioita syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: abc
Ikä: 13-15v
Pohdintaa pituuskasvusta Olen 14-vuotias tyttö, ja pituudeltani olen 166cm. Mun äiti on 172cm, ja isä 180cm. Voinko kasvaa enää? Mulla oli jo kasvunpyrähdys ja nyt kasvan...
Fressis

Hei abc!

Kysymyksesi mietityttää tosi monia!

Tiedoilla, jotka kerroit, on valitettavasti mahdotonta sanoa, mikä on tuleva aikuispituutesi. Olet sen ikäinen, että pituuskasvusi saattaa hyvin olla vielä kesken – se vaihtelee aika paljon, missä iässä kasvu loppuu. Kerroit, että kasvupyrähdyksesi on jo takana päin, mutta et maininnut, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Ne alkavat aina kasvupyrähdyksen jälkeen, eivät koskaan ennen. Nyrkkisääntö on, että kuukautisten alettua kasvua on jäljellä 3-11 senttiä, keskimäärin 7 cm. Jokaisen kasvu ja kehitys tapahtuu kuitenkin omaan yksilölliseen tahtiin.

Geeniperimä asettaa teoreettiset rajat sille, kuinka pitkäksi voi ylipäätään kasvaa, mutta lopullinen aikuispituus on monen tekijän summa, eikä osa ihmisistä koskaan kasva siihen pituuteen, joka heillä geenien perusteella olisi mahdollista. Jos sairastaa jotain kroonista vakavaa sairautta tai ei saa riittävästi ravintoa, aikuispituus saattaa jäädä ennakoitua lyhyemmäksi. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla näistä asioista huolissasi 😊

Olet joka tapauksessa vielä sen ikäinen, että kehossasi tapahtuu vielä muutoksia, ja siksi tärkeää onkin huolehtia perusasioista, joilla tuet kasvua ja kehitystäsi. Eli pidä siis huolta siitä, että nukut riittävästi, liikut säännöllisesti, syöt monipuolisesti, pysyt erossa päihteistä, ja teet asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja oloa. 😊

Jos haluat jutella tästä aiheesta vielä lisää, kannustan sinua hakeutumaan kouluterveydenhoitajan puheille. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle kuitenkin apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 7luokkalainen
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulu tuntuu ahdistavalta eikä ole motivaatiota? Mitä tehdä kun koulu tuntuu jostain syystä ahdistavalta eikä ole motivaatiota?
Fressis

Heippa 7luokkalainen,

Kiitos kysymyksestäsi! Toisinaan koulun aloitus tai koulussa käyminen voi tuntua raskaalta ja motivaation löytäminen olla vaikeaa. Se on täysin normaalia aika-ajoin, ja myös aikuiset kokevat samanlaisia tunteita töitä kohtaan silloin tällöin.

En siis huolestuisi asiasta heti. Motivaation vaihtelu voi johtua monesta eri syystä. Jokatapauksessa on hyvä yrittää miettiä, mitä tunteita koulua kohtaan sinulla on, ja mistä asioista tunteet johtuvat. Erittelemällä hieman tarkemmin tunteitasi kouluun liittyen voit ymmärtää paremmin sitä, mistä ahdistus voi johtua. Voi myös olla, että ahdistus kumpuaa muista asioista kuin koulusta, mutta koulu vain jostain syystä nostaa nämä tunteet pintaan. Miten sinulla muuten menee elämässä?

Suosittelen ehdottomasti puhumaan asiasta jollekulle. Tällaisten asioiden ratkaiseminen yksin voi olla hankalaa, ja sitä varten on ystäviä ja aikuisia, jotka voivat auttaa tilanteessa. Myös netissä on paikkoja, joissa voit jutella luottamuksellisesti aikuisen kanssa sinua mietityttävistä asioista. Esimerkiksi Netari ja Nuortennetti ovat hyviä paikkoja saada keskusteluapua netistä.

Nostan tähän vielä muutamia asioita, joita kannattaa myös miettiä:

  • Jos opiskelu tai oppiminen tuntuu hankalalta, hae siihen apua opettajilta tai oppilashuollolta. Ylipäätään miellyttävä ympäristö oppia on tärkeä tekijä kouluviihtyvyyden kannalta.
  • Onko sinulla koulussa ystäviä tai kavereita joiden kanssa viettää aikaa? Kavereilla on iso merkitys kouluviihtyvyyden kannalta. Jos olet vasta aloittanut uudessa koulussa, anna itsellesi aikaa tutustua ihmisiin.
  • Eihän sinua kiusata koulussa? Kiusaaminen vaikuttaa paljon kouluviihtyvyyteen ja siihen tulee aina puuttua. Ole rohkeasti yhteydessä koulun aikuisiin asiasta, jos näin on.
  • Elintavoilla on myös iso merkitys mielialan ja jaksamisen suhteen. Voi kuulostaa tylsältä, mutta liikunta, uni ja syöminen ovat kulmakiviä hyvinvoinnille. Onhan nämä asiat kunnossa?
  • Omien tavoitteiden selkeyttäminen koulun suhteen voi myös helpottaa opiskelumotivaatioita. Haluaisitko päästä johonkin tiettyyn kouluun tai jopa ammattiin? Nykyisten asioiden sitominen omiin unelmiin auttaa motivaatiossa. Pienet, saavutettavat välitavoitteet voivat olla hyödyksi!

Muista, että kaikki kohtaavat haasteita koulussa jossakin vaiheessa. Et ole asian kanssa yksin. Älä myöskään jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua joltain läheiseltäsi tai muulta luotettavalta aikuiselta. Tänne kirjoittaminen oli hieno askel siihen suuntaan, että voit alkaa voida paremmin ❤

Tsemppiä koulunkäyntiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Haluaisin vatsastani pienemmän
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun oman vatsan koko mietityttää? Koululääkärin mukaan mä oon ihanne painossa, mutta mä en itse tykkää mun vatsan koosta. Mun mielestä se on iso
Fressis

Moikka!

Hyvä kun laitoit meille viestiä, etkä jäänyt miettimään asiaa yksin.

Etenkin murrosiässä on tosi tavallista tarkkailla omaa kehoaan ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kehossa ja sen rakenteessa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Kerroit, että koululääkärin mukaan painosi on ok. Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tehtävänä onkin varmistaa, että kasvusi ja kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Murrosiässä painon ja pituuden suhteet vaihtelevat paljonkin eri kasvun vaiheissa ja esimerkiksi rasvan määrä kehossa lisääntyy. Näiden muutosten keskellä on ihan luonnollista, että välillä saattaa tulla sellainen olo, ettei vartalo tunnu aina ihan omalta.

On myös tosi tavallista, että oma huomio keskittyy usein etsimään itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kehon ja itsensä hyvät puolet. Ulkonäköä tärkeämpää on lopulta se, että olet hyvinvoiva ja jaksat puuhailla arjessa sinulle mieluisia asioita. Muistathan myös, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on <3

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että kävisit vielä juttelemassa siitä lisää esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös nuorille suunnatuista chat-palveluista, jos haluat jutella aiheesta nimettömästi. Löydät ne täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Sshlkj
Ikä: 13-15v
Kehon rakenteen muuttuminen murrosiässä Leveneekö luustoni enää? Olen 14-vuotias jonkin verran päälle 180cm poika. Hartioiden ja ylävartalon luut eivät ole kauheasti leventyneet ainakaan vielä siten, että ne olisivat...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät murrosiän kehityksesi ja erityisesti pituuskasvusi ja hartioiden leveneminen. Viestistäsi käy ilmi, ettet pidä kehoasi kovinkaan ”miestyypillisenä”.

Syntymässä pojaksi määritellyillä murrosikä alkaa kivesten kasvulla, mitä seuraavat peniksen ja karvoituksen kasvu ja pituuskasvu. Näiden lisäksi keho muuttuu myös lihaksikkaammaksi. Tähän arvelen pohdintasi hartioiden leveydestä liittyvän. Kehossa tapahtuvat muutokset eivät aina tule tietyssä järjestyksessä, vaan muutoksia voi tapahtua myös eriaikaisesti. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja siitä kasvu voi jatkua taas tämän toisen osan kasvettua. Anna siis kehollesi aikaa muotoutua sellaiseksi kuin on tarkoituskin 😊 Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta kyllä kehosi mittasuhteet vielä asettuvat omalle paikalleen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi huolehtimalla riittävästä levosta ja liikkumisesta sekä syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti.

Olisi tärkeää voida keskustella kanssasi paremmin vielä siitä, mitä tällä mainitsemallasi miehisyydellä itse tarkoitat. Viestisi perusteella oletan, että sinun näkökulmastasi miehinen keho on sellainen, jossa hartiat ovat leveämmät kuin lantio. Olet tarkkaillut kavereidesi kehojen kehitystä, mikä on luonnollista. Emme kuitenkaan kannusta oman ja toisten murrosiän kehityksen ja kehonrakenteen vertailuun. Kasvu ja kehitys tapahtuvat kullakin omaan yksilölliseen tahtiin ja sen lopputuloksena on myös yksilölliset kehot. Meidän näkökulmastamme jokainen keho on ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin se on, eikä myöskään ole olemassa yhtä ja ainoaa ”miehistä” kehoa.

Näkisin, että voisi olla hyvä, että pääsisit keskustelemaan näistä asioista kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän osaa arvioida murrosiän kehityksesi vaihetta ja hänelle voit myös kertoa pohdinnoistasi, joita sinulla on kehoosi liittyen. Toivottavasti tätä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Huonoa omatuntoa kokeva
Ikä: 13-15v
Miten auttaa ja tukea tyttöystävää silloin kun hänellä on kuukautiset? Moikka, tää on hieman outo kysymys mutta tarvitsisin apua siihen, miten tukea ja auttaa tyttöystävää parhaalla tavalla silloin kun hänellä on kuukautiset. Koen nykyään...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kysymyksesi ei ole lainkaan outo, vaan osoittaa että välität tyttöystävästäsi ja teillä on suhde, jossa voidaan jutella monenlaisista aiheista – se on tosi hienoa!

Kuukautisiin voi liittyä erilaisia mielialaan liittyviä oireita, kuten mielialan vaihtelua, väsymystä ja itkuherkkyyttä, sekä fyysisiä oireita, kuten kipua alavatsassa tai selässä, päänsärkyä, pahoinvointia ja rintojen aristusta. Jollain oireet voivat olla hyvin voimakkaita ja aiheuttaa esimerkiksi poissaoloa koulusta, toisilla taas oireet ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan. Oireet ja niiden voimakkuus voivat myös vaihdella kuukautiskertojen välillä. Halutessasi voit lukea kuukautisista lisää täältä (scrollaa sivua alaspäin).

Jokainen reagoi kuukautisiin yksilöllisesti. Joku saattaa kaivata kuukautisten aikana omaa rauhaa ja toinen taas hellyyttä ja lähellä oloa. Paras keino tukea tyttöystävääsi onkin kertoa, että haluat olla hänen tukenaan ja kysyä onko jotain, mitä voisit tehdä, jotta hänellä olisi parempi olla. Jo se, että kysyt, osoittaa hänelle että välität hänen hyvinvoinnistaan. Huonoa omatuntoa ei kannata siis kantaa mukana. 😊 Kuukautiset nimittäin ovat asia, jossa toisen tukena ei voi olla määräänsä enempää. Sinun tapasi välittää on siis vallan riittävää ❤

Mukavaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: P
Ikä: 13-15v
Mistä ahdistava rintakipu johtuu? Minua on sattunut rintaan 2 päivää putkeen, pahenee kun ajattelen sitä ja loppuu melkein kokonaan, kun on jotain muuta tekemistä. Ahdistaa todella paljon, niin...
Fressis

Moikka P, ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit, että sinua on sattunut rintaan kaksi päivää putkeen. Ymmärrän hyvin, että rintakipu on pelottava asia ja saa ajattelemaan vakavia sairauksia. Siksi onkin tosi hyvä, että laitoit meille viestiä ❤ Rintakipu tai ahdistava tunne rinnassa saattaa ikäiselläsi johtua tosi usein psyykkisistä syistä, esimerkiksi ahdistuksesta, masennuksesta tai paniikkihäiriöstä. Jo pelkästään sairauden pelko voi aiheuttaa kipua ja puristavaa tunnetta rinnassa. Luulen, että tämän tyyppisistä asioista voisi olla sinun kohdallasi kyse, sillä kerroit että tunne pahenee, kun sitä ajattelee, ja loppuu kun on muuta tekemistä. Mikäli rintakipu johtuu ahdistuksesta ja stressistä, tilanteessa ei ole mitään vaarallista: se johtuu kehon reaktiosta stressaavaan tilanteeseen, eikä ole merkki mistään sairaudesta.

Sinuna pohtisinkin nyt, onko elämässäsi jotain stressiä tai murheenaihetta, mikä olisi voinut käynnistää rintakivun? Se voi olla jotain ihan pientä, tai suurempaa. Joskus jo pelkkä puhuminen jollekin turvalliselle henkilölle auttaa lievittämään ahdistusta. Voi olla, että oletkin jo puhunut asiasta jonkun kanssa ja oireet ovat toivottavasti myös loppuneet. Tai kenties tämä vastaus tuo mielenrauhaa ja oireet helpottavat. Jos et kuitenkaan ole puhunut asiasta vielä kenenkään luotettavan aikuisen kanssa, haluan rohkaista sinua siihen. Voit myös jutella asiasta nimettömästi lasten ja nuorten chat-palveluissa, jotka löydät Netarista.

Jos rintakipu ja puristava tunne ei ole vielä mennyt ohi, kun luet tätä viestiä, kannattaa siihen kysyä vielä myös lääkärin tai hoitajan arviota. Hoitajat ja lääkärit osaavat sulkea pois mahdolliset muut syyt kivulle. Ota siis rohkeasti yhteyttä asiasta oman alueesi terveysasemaan.

Hyvinvoinnista huolehtiminen ja stressin tai ahdistuksen hallinta on tärkeää ihan kaikille. Pidäthän itsestäsi hyvää huolta ja huomioi, että hyvinvoinnin peruspilarit eli riittävä uni, säännöllinen syöminen ja liikunta ovat arjessasi kunnossa. Ne auttavat hallitsemaan stressiä ja ahdistusta. Myös mieluisat harrastukset, luovuus ja hauskanpito sekä läheisten ihmisten kanssa vietetty aika rentouttavat ja saavat ajatukset pois ahdistavista asioista. Vaali siis näitä, sillä niin kuin kuvasitkin, kipu helpottaa, kun keskittyy johonkin ihan muuhun. Lisäksi lepohetket ja joutenolokin silloin tällöin ovat todella tärkeitä, koska mieli ja keho tarvitsevat lepotaukoja arjen kiireen keskellä.

Lisää tietoa mielen hyvinvoinnista löydät esimerkiksi Nuorten mielenterveystalon sivuilta. Sieltä löytyy myös harjoituksia stressin lievittämiseen ja voimavarojen ylläpitämiseen sekä tietoa esimerkiksi luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Kivaa ja rentouttavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: tiitii
Ikä: 9-12v
Voivatko 12- ja 13-vuotiaat seurustella keskenään? Voiko kaksitoista vuotias seurustella kolmetoista vuotiaan kanssa?
Fressis

Moi tiitii! Kyllä, 12- ja 13-vuotiaat voivat seurustella keskenään, mikäli molemmat yhteisesti näin haluavat.

Yleensä seurustelu tarkoittaa sitoutumista toiseen ihmiseen, johon kokee ihastumisen ja kiintymyksen tunteita. Seurustelemaan ryhtyessä onkin hyvä yhdessä keskustella ja sopia, mitä seurustelu juuri teille tarkoittaa sekä millaisia odotuksia ja toiveita teillä on. Voitte jutella esimerkiksi siitä, miten usein ja millä tavalla haluatte pitää yhteyttä, millaisia asioita olisi kiva tehdä yhdessä ja keille haluatte kertoa suhteestanne.

Kuten kaikissa ihmissuhteissa, myös seurustelusuhteessa olennaista on keskinäinen kunnioitus, luottamus, avoimuus ja turvallisuuden tunne. Yhdessä olette tasavertaisia kumppaneita. Tämä tarkoittaa, että huomioitte toinen toisenne ja koette tulevanne yhtä lailla kuulluksi.

Lisäksi on tärkeää kunnioittaa omia ja kumppanin rajoja: toista ei saa yrittää suostutella tai painostaa mihinkään, mihin hän ei koe olevansa valmis tai mistä hän ei tykkää. Esimerkiksi seksi tai vaikkapa pussailu eivät automaattisesti kuulu seurusteluun, ellei niin yhdessä toivota ja sovita. Voit lukea suostumuksesta seksiin Hyvä Kysymys -sivustolta. Seurustelusta puolestaan löydät artikkelin täältä.

Lämmintä ja hauskaa kesää sinulle! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?