Kysy asiantuntijalta -palvelu on kesälomalla ja aukeaa taas 1.8.2024.

Fressiksen loma-aikana voit olla yhteydessä näihin palveluihin:

Myös MIELI ry:n Kriisipuhelin palvelee joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Kiireellisissä terveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai soittamalla hätänumeroon 112.

Hyvää kesää!

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joku
Ikä: 13-15v
Miten voi lähestyä ihastusta? Moro, oon ihastunut yhteen luokan tyttöön. En tiedä onko hän ihastunut minuun mutta tuskinpa. Hän kyllä aina välillä on vilkuillut minua päin mutta kun...
Fressis

Heippa Joku,

Kiva kuulla ihastumisestasi! Ihastuminen on mukava ja elämää rikastuttava tunne! Toki se tuo toisinaan mukanaan myös surua ja epävarmuutta, mutta se kuuluu asiaan.

Ihastuneena usein tulkitsemme ihastuksen kohteen toimintaa erityisten linssien läpi. Meidän on vaikea olla neutraaleja tulkinnoissamme, sillä tunteemme tekee ajattelusta vaikeaa. Tätä käy myös aikuisille ja on täysin normaalia!

On siis hyvin vaikea  sanoa ulkoapäin, minkälaisia tunteita ihastuksen kohteellasi on. Ikävä kyllä joudumme selvittämään hänen tunteensa muilla tavoin.

Aina ihastuksen kohdetta ei tarvitse lähestyä suoraan kertomalla omista tunteista, vaan ehkä voisitte viettää aikaa yhdessä esimerkiksi yhteisten kavereiden kautta? Tai mikäli teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voisit aloittaa hänen kanssaan keskustelun sellaisesta.

Oleellista olisi, että pääsisit jonkun tekemisen verukkeella viettämään hänen kanssaan aikaa tai juttelemaan hänelle. Se voi helpottaa sinua joko tulkitsemaan hänen tunteitaan paremmin tai kertomaan omista tunteistasi enemmän.

Naamakkain lähestyminen tällaisissa merkeissä on tosi hyvää harjoitusta, ja uskon tyttöjen arvostavan sellaista rohkeutta. Jos se tuntuu kuitenkin liian vaikealta, voit yrittää virittää hänen kanssaan keskustelua pikaviestinpalvelujen kautta. Numeron tai nimimerkin selvittäminen toki vaatii hieman vaivannäköä.

Joskus on mahdollista selvittää ihastuksen tunteita jonkun kaverin avulla. Mikäli teillä on yhteisiä ystäviä, voisitko ehkä pyytää ystävääsi selvittämään vaivihkaa ihastuksesi ihastuksista tai tunteista sinua kohtaan? Tämän idean haittapuolena voi olla paljastumisen riski, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Yksi vaihtoehto on myös odottaa. Ihastuksen tunteesta voi nauttia myös ilman, että tekee sille mitään. Joskus tunteet kestävät pitkään, toisinaan ne hälvenevät ajan kuluessa. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, että mikään pakko sinun ei ole toimia!

Ihastumiseen kuuluu monenlaisia tunteita! Se on hieno asia elämässä. Kannustan sinua kertomaan ihastuksestasi jollekin kaverille tai aikuiselle johon luotat! On mukavampi miettiä ja fiilistellä tunnetta jonkun kanssa!

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: yks tyttö vaa
Ikä: 13-15v
Millaisia juttuja on turvallista jakaa instagramissa? Millasia juttuja on turvallista jakaa esim. yksityisellä instatilillä mitä seuraa vaan tutut? Entä mitä on turvallista jakaa julkisesti? Riippuuko se mitä voi jakaa siitä,...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä kysymyksestä!

On tosi hienoa, että pohdit näitä asioita. Insta on hyvä paikka pitää yhteyttä ihmisiin, tutustua uusiin ja tallentaa paloja omasta elämästä. Mitään yksiselitteistä ohjetta siihen, mitä milläkin tilillä kannattaa jakaa, ei kuitenkaan ole. Yksi hyvä ja yleinen ohje tosin on, että nettiin ei kannata julkaista mitään sellaista, jota ei olisi valmis näyttämään esimerkiksi omille vanhemmille. Omia henkilötietoja, osoitetta, tai muita vastaavia, yksityiskohtaisia tietoja itsestä ei kannata myöskään koskaan jakaa – oli tili sitten yksityinen tai julkinen.

Myös kuvien ja videoiden kohdalla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään ennen kuin julkaisee. Esimerkiksi kuvia vähissä vaatteissa ei kannata jakaa, sillä niitä voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin. Tämä on erityisen tärkeä huomioida alaikäisenä. Julkiselta tililtä on suurempi mahdollisuus, että jaetut asiat lähtevät leviämään eteenpäin. Yksityinen instatili on siis turvallisempi, joten siellä voi jakaa asioita hieman vapaammin. Periaatteessa sekin on kyllä mahdollista hakkeroida, eli ulkopuolisen on mahdollista päästä käsiksi sisältöihisi. Tämä ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, mutta riski on hyvä tiedostaa.

Aikuisena voi olla joskus helpompi arvioida mitä kannattaa postata ja mitä ei, eli siinä mielessä postaaminen voi olla vähän vapaampaa. Mutta myös aikuisten on tärkeä ymmärtää, että someen kerran jaettuja asioita ei sieltä enää saa pois. Niinpä harkintaa kannattaa käyttää aikuisenakin. Omista tiliasetuksista kannattaa vanhempien kanssa tarkistaa, että tilin suojaukset ovat kunnossa. Samalla voi yhdessä pohtia vielä julkisen ja yksityisen tilien hyviä ja huonoja puolia, ja jutella siitä miten somea kannattaa käyttää. Voit myös lukea turvallisesta somen käytöstä lisää täältä.

Instaan postailu on parhaimmillaan kiva harrastus, joten kunhan pitää turvallisuusasiat muistissa, voi siellä olla suht huoletta. Mukavia some-hetkiä ja kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Miten kertoisin ihastukselle, että oon ihastunut siihen? Olen 11-vuotias tyttö ja mun ihastus on samalla luokalla mun kanssa. Mä haluaisin, mutta en uskalla kertoa...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on ihana, mahan pohjassa kihelmöivä tunne. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös epävarmuuden tunteita, jos ihastuksen kohteen tunteista ei tiedä.

Vaikka kertomasi merkit voivat hyvin viestiä jonkinlaisesta kiinnostuksesta, on ainoa keino selvittää asia kysymällä. Se on ymmärrettävästi jännittävää. Omista tunteista voi kertoa monella eri tavalla, esimerkiksi puhelimen kautta, kirjoittamalla lyhyen kirjeen tai kasvokkain. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan jokaisen tapa on omanlainen. Jos haluat kertoa tunteistasi kasvokkain, on hyvä ottaa asia puheeksi silloin kun olette kahdestaan ja tilanne on rauhallinen. Jos ihastuksella kuitenkin on koko ajan show päällä, voi olla parempi esimerkiksi lähettää viesti illalla, kun hän on ilman kavereitaan.

Kertomalla tunteistasi, tai kysymällä hänen tunteistaan saat selvyyden tilanteeseen. Parhaassa tapauksessa tunne on molemminpuolinen ja voitte miettiä yhdessä miten edetä, jos niin haluatte. Muista myös, että jokainen kasvaa ja kehittyy eri vaiheissa. Voi siis olla, että vaikka itse olisit jo siinä vaiheessa, että ihastut ja haluaisit ehkä pohtia seurustelua, voi ihastuksesi olla kasvun eri vaiheessa. Voi siis käydä niinkin, että et saa tunteillesi vastakaikua, tai että ihastuksesi ei reagoi kertomaasi toivomallasi tavalla. Mikäli näin käy, muista että kertominen on ollut rohkeaa ja voit olla itsestäsi ylpeä.

Aina asiat eivät pääty toivomalla tavalla, ja lähes jokainen kohtaa elämässään tilanteita, joissa ihastus ei vastaa omiin tunteisiin. Se harmittaa, mutta samalla asian saa päätökseen. Ja kun siltä tuntuu, voi alkaa katsella, josko kohdalle osuisi joku vielä kivempi tyyppi, jonka kanssa tunnekin on molemminpuolinen. Näin nimittäin käy varmasti ennemmin tai myöhemmin.

Rohkeutta ja onnea matkaan, ja kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: -
Ikä: 9-12v
Murrosikä ja ihastuminen Pitääkö mun olla huolissaan, jos mun päässä liikkuu koko ajan kaikki murrosikä asiat ja ihastuminen?
Fressis

Moikka!

Murrosiässä tapahtuu paljon muutoksia sekä kehossa että mielessä. Myös hormonitoiminta muuttuu ja sen myötä ajatukset saattavat pyöriä enemmän juurikin ihastumisten ympärillä. Kertomastasi ei siis tarvitse olla huolissaan, vaan se kertoo siitä, että murrosikäsi on hyvässä vauhdissa. Suurimmat myllerrykset menevät ajan kanssa myös ohitse, kun hormonitoiminta tasaantuu. 😊

Jotta mieli saa kuitenkin välillä myös levätä, voi omista ajatuksista kirjoittaa päiväkirjaa, tai piirtää haaveitaan paperille, niin niitä saa käsiteltyä ja pois mielen päältä. On myös hyvä, jos päiviin löytyy mieluista puuhaa, kuten harrastuksia, joissa ajatukset ovat edes hetkittäin jonkin kivan asian tekemisessä ihastusten sijaan. Mikäli nimittäin käy niin että ihastuminen ja murrosikään liittyvät asiat ovat jatkuvasti mielessä, voivat ne häiritä esimerkiksi koulunkäyntiä tai unen saamista. Tällaisessa tilanteessa asiasta on hyvä mainita esimerkiksi kouluterkkarille tai jutella siitä kotona. Myös kavereiden kanssa voi vaihtaa asiasta ajatuksia.

Murrosiässä on tärkeää, että mieli ja keho saavat välillä levätä, jotta energiaa riittää kasvamiseen. Älä kuitenkaan huolehdi asiasta liikaa, ihastumisen tunteet kuuluvat murrosikään ja niistä kannattaa myös nauttia 😊

Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Lilli
Ikä: 13-15v
Miten kertoa vanhemmille, että on trans? miten kertoa vanhemmille että olen trans tyttö. Hei olen 13 vuotias trans tyttö ja haluaisin kertoa vanhemmilleni että olen trans mutta minua pelottaa että he...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Kolme vuotta on pitkä aika pitää näin tärkeää asiaa salassa, joten on hyvä, että otit yhteyttä saadaksesi vanhemmille kertomiseen tukea. On hienoa, että sisaresi ovat tukenasi, ja olet ollut rohkea, kun olet kertonut asiasta heille.

Vanhemmille kertomiseen ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa, mutta moni on kokenut kirjeen kirjoittamisen hyväksi. Kirje mahdollistaa sen, että vanhempasi voivat lukea sen rauhassa ja palata siihen tarvittaessa. Tieto voi nimittäin herättää vanhemmissasi monia tunteita ja hämmennystä. Joskus nämä tunteet voivat tulla ulos äkkipikaisuutena tai ajattelemattomina kommentteina ja aiheuttaa pahaa mieltä tai riitaa. Kirjeen avulla vanhempasi saavat vähän lisäaikaa sulatella asiaa. Voi myös olla, että vanhempasi ovat aavistelleet jotakin, mutta odottaneet sinun ottavan asian puheeksi. Kirjeeseen voitkin kirjoittaa, että kertominen pelottaa ja toivot, että vanhemmat suhtautuvat kertomaasi ymmärtäväisesti. Antaessasi kirjeen heille voi pyytää, että vanhemmat lukevat sen rauhassa ja toivoa, että voitte jutella asiasta vielä yhdessä myöhemmin. Voit myös kertoa, että sisaresi tietävät ja ovat tukenasi. Vanhemmille kannattaa myös vinkata Setan Kasvurauha -oppaasta, jonka löydät täältä. Oppaasta vanhempasi saavat tietoa ja vastauksia mielessään oleviin kysymyksiin.

Usein nimittäin suhtaudumme kielteisesti asioihin, joita emme ymmärrä tai joita pelkäämme. Kun ymmärrys lisääntyy, usein pelotkin hälvenevät. Jos mahdollista, niin tulosta opas koulussa tai kirjastossa kirjeen mukaan, niin vanhempasi pääsevät tutustumaan siihen heti. Mikäli kertominen jännittää kovasti, voit käydä hakemassa rohkaisua Sekasin-chatista. Voit myös varata ajan Nettiturvikseen, jossa voit pohtia työntekijän kanssa vielä tarkemmin, miten kertoa vanhemmille. Voit varata ajan vaikka yhdessä siskojesi kanssa, niin saat heistä tukea. Nettiturviksessa voitte jutella työntekijän kanssa myös niin että vanhempasi ovat mukana. Mutta vain jos itse niin haluat.

Toivottavasti sait tästä viestistä apua ja asiat etenevät toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää vinkkejä kertomiseen myös täältä. Toivon sinulle rohkeutta ja aurinkoista kevättä. Sinä ansaitset olla oma, arvokas itsesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Onko ok jos 12v poika seurustelee 14v tytön kanssa?
Ikä: 9-12v
Onko ok, jos 12-vuotias seurustelee 14-vuotiaan kanssa jos ei harrasta seksiä? Hei. Olen siis 12 vuotias Poika, ja olen tosi ihastunut erääseen 14 vuotiaaseen tyttöön, niin onko ok jos 12 vuotias ja 14 vuotias seurustelevat...
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi.

Ihastuminen on ihanaa ja on hienoa, että haluat näin vastuullisesti selvittää etukäteen, mikä on ok ja mikä ei!

Seurustelulle tai seksin harrastamiselle ei ole varsinaisia ikärajoja tilanteissa, joissa molemmat ovat alle 16-vuotiaita. Teidän seurustelunne olisi siis aivan ok! Mikäli seurustelun toinen osapuoli olisi yli 16-vuotias, on hyvä olla tietoinen laissa määritellystä suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että yli 16-vuotias ei saa tehdä alle 16-vuotiaan kanssa seksuaalisia tekoja. Lailla on tarkoitus toimia suojana, sillä alle 16-vuotiaiden ei katsota voivan antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon itseään selkeästi vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Tämä laki ei kuitenkaan estä kehitykseltään ja iältään lähellä toisiaan olevien nuorten välisiä, tasavertaisia suhteita. Esimerkiksi jos toinen olisi 15-vuotias ja toinen 17-vuotias. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, joten voit halutessasi lukea suojaikärajasta lisää täältä.

Mikäli päädytte aloittamaan seurustelun, on ensin hyvä jutella siitä mitä seurustelu kummallekin tarkoittaa. Nuoruus etenee jokaisella omaa tahtia ja esimerkiksi valmius läheisyyteen, pussailuun tai seksiin syntyy jokaisella omassa tahdissa. Joku 14-vuotias voi kokea olevansa valmis ja toinen taas ei lähelläkään. Siksi seurustelussa on hyvä aina yhdessä jutella ja edetä vain niissä asioissa, jotka tuntuvat molemmista hyvältä.

Toivottavasti seurustelu etenee toivomallasi tavalla, mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joulupukin pöksyt
Ikä: 9-12v
Kiusaamistilanne Mua on alkanut ahdistaa mennä koulukyytiin, koska siellä on yks 6lk tyttö joka on piinannut mua ja mun kaveria syksystä asti. Enää se ei...
Fressis

Heippa Joulupukin pöksyt,

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä. Tosi ikävä kuulla, että sinua ja sinun kavereitasi kiusataan koulukyydissä! Sinulla on ehdottomasti oikeus tulla kouluun ilman minkäänlaista häirintää matkalla.

Tärkeintä tässä tilanteessa on saada apua joltain sinun lähiaikuiseltasi. Suosittelen siis kertomaan asiasta joko vanhemmillesi tai jollekin koulun aikuiselle. Koululta tällaisia aikuisia voi olla esimerkiksi opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi. Aikuisina heidän tulisi osata arvioida, miten tilanteeseen kannattaisi puuttua.

Eri kiusaamistilanteissa ei ole aina itsestäänselvää, miten tilanne tulisi ratkaista. Teidän tilanteessanne olisi hyvä päästä juttelemaan kiusaajan kanssa ja saada selvyyttä siihen, miksi hän toimii tällä tavoin.

Kuten sanoin, tärkeintä on kertoa asiasta aikuiselle, joka voi auttaa sinua. Vanhempien lapsien kiusaamista vastaan voi olla yksin tosi vaikea puolustautua.

Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta voi olla yhteydessä aikuisiin voit miettiä seuraavaa. Mikäli kyseessä on vain tuo yksi kutosluokkalainen, voisitko saada apua tilanteeseen joltain kivalta kutosluokkalaiselta? Tai voisitteko mennä isommalla porukalla sanomaan tälle kiusaajalle, että lopettaa ikävän käytöksensä?

Toimit oikein, kun laitoit viestiä tänne. Jatka ihmeessä kertomalla myös jollekin tuntemallesi aikuiselle! Toivottavasti tilanteesi ratkeaa hyvin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Hopeasulka
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun on ihastunut kahteen poikaan? Olen ihastunut kahteen poikaan. Toiseen netistä ja toiseen irl. Molemmat on ihania ja olen hyvissä väleissä heidän kanssa. Tiedän myös että netti-ihastukseni on 13...
Fressis

Heippa Hopeasulka,

Kiva kuulla, että olet ihastunut! Ihastuminen on ihana tunne, joka piristää arkea!

Joskus saatamme ihastua useampaankin henkilöön yhtä aikaa, sekin on tavallista. Aina ihastumisen ei tarvitse kuitenkaan johtaa mihinkään, vaan siitä voi nauttia ilman sen suurempia suunnitelmia. Toki ymmärrän, että haluat alkaa seurustelemaan jo nyt.

Ennen seurustelusuhteeseen ryntäämistä, kannustaisin sinua tutkimaan hetken tunteitasi. Seurustelu vaatii, että teet päätöksen kumman kanssa aloitat suhteen. Jos päätöksen tekeminen on hankalaa, on seurustelun aloittaminen todennäköisesti liian aikaista. Kannustaisin sinua myös miettimään, miksi haluaisit jo seurustella?

Yksin seurustelupäätöstä ei tietenkään voi tehdä. Seurustelusta kysyminen on usein jännittävää, jos ei tiedä vastapuolen tunteista etukäteen. On kuitenkin hyvä kysyä asiasta suoraan. Aina vastapuoli ei tunne samalla tavalla sinua kohtaan ja siihenkin on hyvä varautua. Joskus tunteet eivät vain kohtaa, eikä siihenkään välttämättä ole mitään sen erityisempää syytä. Parhaimmassa tapauksessa ihastuksesi kuitenkin tuntee sinua kohtaan samoin – se selviää vain kysymällä! 😊

Vastapuolen tunteista kysymisellä voi olla vaikutus myös kaverisuhteeseen, joten kannattaa harkita asiaa myös siltä kannalta. Joskus tunteet kestävät pidempään, toisinaan lyhyemmän aikaa. Voi olla hyvä odottaa useampi kuukausi ennen kuin kysyy toisen tunteista. Sillä voi turvata ystävyyssuhteen pidemmäksi aikaa! Kysymistä kannattaa odottaa ainakin sen verran, että sinulle itsellesi selviää se, kummasta pidät enemmän ja kumman kanssa haluaisit seurustella.

Tsemppiä tilanteeseesi ja kärsivällisyyttä tunteiden tutkiskeluun! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ahdistunut
Ikä: Yli 18v
Ulkonäköön liittyvä ahdistus Hei. Miten voisin alkaa pitää rintojani kauniina? Vihaan niitä todella paljon, koska ne roikkuvat ja ovat kaikin puolin rumat muutenkin. Mua ahdistaa tämä koko...
Fressis

Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.

Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?

Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.

Lempeää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: H
Ikä: 13-15v
Seurusteluun liittyvä ongelma siis mulla on bf ehkä. 14v, koht 15 ja meil tulee riitoi ja meijän vanhemmat ja kaikki tietää siit et ollaa erottu ja ollaan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mikäli ymmärsin oikein, vanhempanne luulevat, että olette poikaystäväsi kanssa eronneet, mutta olette yhä yhdessä riidoista huolimatta? Riitoja tulee useimmissa seurustelusuhteissa, eli niitä ei kannata säikähtää. Seurustelusuhteiden kestävyyteen vaikuttaa kuitenkin taito keskustella ja sopia riidat. Jokainen riita on myös mahdollisuus oppia jotain ehkä uuttakin itsestä ja toisesta. Kertomasi välimatka voi aiheuttaa seurustelulle omia haasteitaan, mutta ei ole este yhdessäololle.

Viestistäsi ei käy ilmi oletteko tavanneet kasvokkain aiemmin, vai jutelleet esimerkiksi somessa. Mikäli ette ole tavanneet aiemmin, on ensimmäisestä tapaamisesta tärkeä jutella kotona. Vaikka somessa kaikki sujuisi hyvin, on tapaaminen kasvokkain eri asia. Alle 15-vuotiaana yksin julkisilla matkustamiseen tarvitaan usein myös vanhempien kirjoittama lupalappu. Välimatka on myös niin pitkä, että ilman yöpymistä se voi olla vaikea toteuttaa, jotta teille jää myös aikaa yhdessäoloon. Ihan yksinkertainen teidän tilanteenne ei siis ole.

Jäin myös miettimään miksi seurustelua tarvitsee salailla? Onko seurustelussa jotain sellaista, jota vanhempanne eivät hyväksy ja siksi salailette asiaa? Salailu kuormittaa seurustelua ja voi aiheuttaa riitoja teidän välillenne. Salailusta kiinnijääminen voi myös aiheuttaa ikäviä tilanteita kotona ja vaikeuttaa välejä vanhempien kanssa. Olisiko vanhemmille kuitenkin mahdollista kertoa seurustelusta? Voisiko tapaamista suunnitella niin, että poikakaverisi soittaisi videopuhelun, jossa vanhempiesi olisi mahdollista tutustua ja jutella hänen kanssaan? Voisitte siinä sopia käytännön järjestelyistä. Mitään suoraa ratkaisua kertomaasi tilanteeseen ei oikein ole. Voisitkin käydä halutessasi juttelemassa tilanteestasi vielä Sekasin-chatissa, jossa voit kertoa siitä lisää ja saada muitakin näkökulmia asiaan.

Tsemppiä sinulle, toivottavasti asiaan löytyy ratkaisu!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Zusse
Ikä: 9-12v
Miten kysyä ihastusta ulos? Miten kysyä ihastusta ulos
Fressis

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Kysymykseen ei harmillisesti ole mitään yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen ihminen ja myös tilanne on erilainen. Jollekin voi olla luontevaa kysyä toista ulos suoraan joko somessa tai kasvokkain: ”Olisi kiva tutustua suhun paremmin, haluaisitko tehdä jotain yhdessä?”. Toiselle taas voi olla luontevampaa hakeutua ensin samaan seuraan esim. koulussa ja kuulostella onko itsellä ja ihastuksella jotain yhteistä, esim. yhteistä harrastusta, josta voisi alkaa jutella. Jos sellainen löytyy, vaikka kiinnostus elokuviin, voi ihastukselle ehdottaa jotain siihen liittyvää: ”Hei huomasin että leffassa menee se mistä puhuttiin viimeksi. Olen menossa katsomaan, haluatko tulla mukaan?”. Voit myös pohtia miten haluaisit, että sinuun ihastunut kysyisi sinua ulos?

Harvoin itse kysyminen jännittää, vaan se mitä toinen vastaa. Älä kuitenkaan anna jännityksen olla esteenä. Etukäteen ei voi tietää miten tilanne päättyy, sillä emme voi itse vaikuttaa siihen kuka pitää kenestäkin. Kysy siis rohkeasti, ja toivottavasti kysyminen tuottaa toivotun lopputuloksen! 😊 Kävi miten kävi, voit joka tapauksessa olla itsestäsi ylpeä, että lähestyit ihastustasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?