Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Hei! Mulla alko menkat viime kesänä (noin 8kk sit) oli yli sadan päivän väli ettei tullut menkkoja. Nyt ei myöskään pariin kk tullut. Nyt...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On tavallista, että kuukautiskierto on vielä hyvin epäsäännöllinen kuukautisten alkuvaiheessa. Kierrossa saattaa olla pitkiä taukoja tai tiputteluvuotoa ennen kuin kuukautiset säännöllistyvät ja tasoittuvat. Epäsäännölliset kierrot saattavat jatkua useamman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillain vuodot eivät välttämättä säännöllisty ollenkaan. Valkovuoto voi olla myös hyvin runsasta ja sen määrä vaihtelee usein kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodossa tapahtuvat muutokset voivat toki liittyä myös esimerkiksi johonkin tulehdukseen. Jos vuoto ei kuitenkaan haiskahda pahalta, on väriltään kirkasta, maitomaista tai hieman kellertävää, kuulostaa siltä, että kaikki on kunnossa. Pikkuhousunsuojaa voi hetkellisesti käyttää, jos valkovuotoa tulee häiritsevän paljon. Kokkareinen ja pahalle haiskahtava valkovuoto voi viitata tulehdukseen ja silloin tulisi hakeutua lääkäriin, jotta tulehdukseen saa hoidon.

Alkaneet kuukautiset ja merkitsemäsi ikä (13–15 vuotta) viittaavat siihen, että hormonitoimintasi on käynnistynyt, ja murrosikä alkanut tai aluillaan. Tähän ikävaiheeseen liittyy tyypillisesti mielialan vaihtelua ärtymyksestä alakuloon sekä ilon ja onnen tunteisiin. Voi olla, ettei välillä itsekkään tiedä mikä saa tunteet valloilleen ja esimerkiksi jokin aivan pieni asia voi suututtaa kohtuuttoman paljon. Se on siis täysin normaalia. Toki myös kuukautisvuotoa voivat edeltää esimerkiksi alakulo ja ärtyneisyys. Näitä kutsutaan PMS-oireiksi. PMS-oireet esiintyvät usein juuri ennen kuukautisten alkua ja helpottuvat noin päivän tai parin jälkeen kuukautisvuodon alkamisesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Vaikka mielialan ja tunteiden vaihtelut ovatkin nuoruuteen ja elämään kuuluvia asioita, ei se tarkoita, etteikö niistä olisi myös hyvä puhua luotettavan aikuisen kanssa. Haluaisinkin kannustaa sinua juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Samalla voisit jutella myös kuukautisiin liittyvistä ajatuksista ja kysymyksistä. Jutella voit toki kenen tahansa aikuisen kanssa, jonka koet luotettavaksi. Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachat tarjoaa mahdollisuuden keskustella juuri tällaisista asioista nimettömästi. Löydät chatin täältä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Eltsuu
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Mun kuukautiset alko vuos sit ja ne on ollu aina epäsäännölliset eli kierrot on ollu jotain 40-80 päivää pitkiä mutta tää nykynen kierto on...
Fressis

Hei Eltsuu!

Kysyt epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta ja siitä onko se normaalia. Kerrot, että sinulla on ollut kuukautiset yhden vuoden ajan, ja että kiertosi on vaihdellut välillä 48-111 päivää. Kuten itsekin toteat, varsinkin alkuun eli ensimmäiset vuodet, vuodot voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti. Siitä ei siis itsessään tarvitse olla vielä huolissaan. 😊 Tämän luontaisen epäsäännöllisyyden lisäksi monet muutkin tekijät voivat toki vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Yksi tällaisista asioista onkin juuri suuret painonvaihtelut ja energian saannin vaje suhteessa kulutukseen eli liian vähäinen syöminen. Viestistäsi käy ilmi, että olet muutaman kuukauden sisällä laihtunut 4-5 kiloa, ja että se olisi seurausta siitä, että olet syönyt vähän huonommin. Olet siinä iässä, että kehossasi ja mielessäsi tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, ja tämä kaikki vie paljon energiaa. Kertomasi herättääkin minussa huolen. Mitä on sen taustalla, että olet syönyt huonommin? Asiasta olisi tärkeää päästä keskustelemaan kanssasi. Olisiko sinun mahdollista mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa? Hän pystyisi arvioimaan tilannetta myös kuukautistesi osalta.

Jos koet, että sinulla ei ole syömisen kanssa haasteita, vaan syöminen on ollut huonompaa esimerkiksi sellaisista syistä, että se on vain unohtunut, voit tutustua Fressiksen ruoka-aiheisiin artikkelisisältöihin täällä ja täällä. Kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti, keho ja mieli voivat paremmin. Tämä voi näkyä siinä, että kuukautiset alkavat, mutta asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi, koska kuukautisten viivästyminen voi johtua monesta muustakin asiasta. Kyseessä voi tosiaan olla myös vain luonnollisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Jos syömiseen liittyy edes hieman mitä vain vaikeita ajatuksia, suosittelen sinua juttelemaan niistä luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: EpävarmaTyttö
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys alkuvaiheessa En ole varma oliko ensimmäiset menkkani suurinpiirtein puolivuotta sitten koska ne vaikuttivat ekoilta mutta ne kestivät pari päivää. Tiedän muutamina ekoina vuosina menkat on...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Moni nuori pohtiikin samaa asiaa.

Ensimmäiset kuukautiset voivat kestää vain pari päivää, se on täysin normaalia. Ja kyllä, on totta, että ensimmäisinä vuosina kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset. Puoli vuotta alkaa toki olla melko pitkä aika, jos kuukautisia ei ole kuulunut. Ei kuitenkaan hätää, tilanne varmasti selviää ja ehkäpä ne kuukautiset ovat jo tuloillaan. 😊

Kyse voi siis toki vielä olla epäsäännöllisyydestä. Jos alkaa näyttää siltä, ettei nyt lähiaikoina kuukautisia kuitenkaan kuulu, kannattaa syitä alkaa selvittämään. Kuukautiset ovat voineet jäädä pois jostain syystä. Ensimmäisenä kannattaa aina sulkea pois raskauden mahdollisuus. Jos olet harrastanut seksiä, minkä yhteydessä siemennestettä on päässyt emättimeen, raskauden mahdollisuus on olemassa ja sen poissulkemiseksi kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos kyseessä ei ole raskaus, voi syynä olla esimerkiksi sairastelut tai stressi (kouluhuolet, murheet tai voimakas jännitys). Myös runsas liikunta, painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa. Joskus kyseessä voi olla myös jokin sairaus, mutta niitä ei kannata kuitenkaan alkaa pelkäämään ❤

Kunhan syy selviää, voivat kuukautiset palata itsestäänkin. Joskus voidaan turvautua myös hormonilääkkeisiin kierron uudelleen aloittamiseksi.

Syy kuukautisten viivästymiselle kannattaa siis selvittää, jo senkin takia, että saisit itsekin mielenrauhan 😊 Rohkaisenkin sinua vielä, että kertoisit asiasta kouluterveydenhoitajalle. Jos terkkari ei tunnu edelleenkään hyvältä ajatukselta, olisiko sinun mahdollista keskustella äitisi, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa aiheesta? Voisitte vaikka varata yhdessä hoitajalle tai lääkärille ajan asian selvittämiseksi.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Yksi vain
Ikä: 13-15v
Epäsäännölliset kuukautiset Moi! Mulla alko menkat 12v ja oon nyt 13. Mulla on ollu menkat vasta yhesti ja niistäkin on jo puoli vuotta. Kuinka epäsäännölliset menkat...
Fressis

Moi!

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää, mutta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset muutaman ensimmäisen vuoden ajan niiden alkamisesta. Kuukautisten epäsäännöllisyys voi näkyä kuukautiskierron pituuden, kuukautisvuodon määrän tai kuukautisten keston vaihteluna. Kun kuukautiset ovat epäsäännölliset, kierron pituus voi vaihdella muutamasta päivästä viikkoihin, jopa kuukausiin.

Epäsäännöllisistä kuukautisista ei sinänsä ole haittaa, mutta toki se voi aiheuttaa turhautumista, kun ei voi ennakoida, milloin seuraavat kuukautiset alkavat. Tämän vuoksi kannattaa pitää mukanaan kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai yökyläillessä kavereiden luona.

Kuukautiskierto myös häiriintyy herkästi. Esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai erittäin runsas liikunta voivat saada kuukautiset myöhästymään tai jäämään pois. Aina epäsäännölliselle tai harvalle kuukautiskierrolle ei kuitenkaan löydetä mitään selkeää syytä.

Voit siis rauhassa odotella seuraavia kuukautisia, mutta jos asia alkaa huolettaa sinua, voit keskustella asiasta (koulu)terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa ohjeistaa, kannattaako jatkaa tilanteen seuraamista vai tarvitseeko asiaa tutkia vielä tarkemmin. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Aurinkoista ja hauskaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hyvin "älykäs" yksilö ;)
Voiko menkat tulla heti uudestaan, vaikka ne vasta olivat? Moi! Mulla alkoi menkat noin 9 päivää sitten ja ne kesti 3päivää. Nyt mulla on sattunut alavatsaan ja kaikki samat ”oireet” kun mulla oli...
Fressis

Moi!

Tyypillisesti kuukautiskierron pituus on 23-35 päivää, mutta nuorena kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännölliset. Voi siis olla, että kuukautiset tulevat välillä hyvin tiheään ja toisinaan voi olla pitkäkin tauko ennen seuraavia kuukautisia. Kuukautiset myös häiriintyvät herkästi, sillä esimerkiksi stressi, sairastelu, liiallinen liikunta tai painonvaihtelu voivat vaikuttaa kuukautiskierron pituuteen. Koska kuukautisten tarkkaa ajankohtaa voi olla niiden epäsäännöllisyyden takia vaikea ennustaa, kannattaa kantaa mukana kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai kavereiden luona kyläillessä.

Monilla kuukautisiin liittyy erilaisia oireita kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, huimausta, ripulia tai alavatsakipua. Joillakin nämä oireet lieventyvät aikuisuudessa tai synnytyksen jälkeen. Saattaa siis olla, että menkkakivuilta tuntuvat oireet tarkoittavat kohdallasi kuukautisten alkamista, mutta vatsakivun syynä voi olla muutakin. Joillakin nimittäin esiintyy vatsakipua kuukautisten välillä. Tämä kipu saattaa liittyä ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen, jolloin on mahdollista tulla raskaaksi. Henkilöstä riippuen kipua voi syntyä ennen munasolun irtoamista, sen aikana tai sen jälkeen.

Mikäli kivut jatkuvat ilman mitään selkeää syytä ja ovat kovia, kannattaa mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille. Halutessasi voit myös lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista sekä selailla täältä, mitä muut nuoret ovat kysyneet kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ronja
Mistä johtuu että menkkoja ei ole ollut kahteen vuoteen? Moi! Oon 16-v. Mulla on ollut mun elämän aikana vaan yhdet menkat. 14-vuotiaana ensimmäiset mutta sen jälkeen ei ole näkynyt. Mua pelottaa ja mietin...
Fressis

Moi ja kiitos paljon viestistäsi!

Voit olla ylpeä itsestäsi, että uskaltauduit laittamaan meille viestiä, sillä olet joutunut elämään jo pitkään pelossa ja epävarmuudessa kuukautistesi poisjäännin vuoksi. On myös harmillista kuulla, ettet ole uskaltanut kertoa tilanteestasi äidillesi tai terveydenhoitajalle, mutta yhteydenottosi meille on jo hieno askel eteenpäin!

Kuukautisten epäsäännöllisyys niiden alkamisen jälkeen on tavallista. Sinun kohdallasi edellisistä kuukautisista on kuitenkin niin pitkä aika, että oikeastaan ainoa vaihtoehto asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi on mennä keskustelemaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Kerroit kuitenkin, että pelkäät joutuvasi gynekologin vastaanotolle ja että syyksi paljastuu vakava sairaus. Gynekologisen tutkimuksen pelosta kannattaa mainita sinua hoitavalle lääkärille, jolloin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Lisäksi voi olla, että gynekologista tutkimusta ei tarvita, vaan kuukautisten poisjäämisen syitä selvitetään keskustelemalla elämäntilanteestasi sekä ottamalla verikokeet.

Lääkärin vastaanotolle ei kannata jättää menemättä siksi, että pelkää sairastavansa jotakin sairautta. Mikäli syyksi paljastuisi jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö tai keliakia, mitä pikemmin asia selviäisi, sitä nopeammin sitä voidaan alkaa hoitaa.

Yleensä kuukautisten poisjäämisen syyt ovat kuitenkin muualla, sillä kuukautiset häiriintyvät melko helposti. Onko elämässäsi ollut esimerkiksi stressiä tai isoja elämänmuutoksia? Myös raskas liikunta ja painonvaihtelu voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Aina kuukautisten poisjäämiselle ei löydetä mitään selkeää syytä. Joissakin tapauksissa kuukautiskierto käynnistetään hormonihoitojen avulla.

Toivotan sinulle suuresti rohkeutta ja voimia ottaa asian puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa! He ovat sinun terveyttäsi varten ja auttavat sinua pääsemään pois epätietoisuudesta. Jos kaipaat vielä lisää tukea tähän aiheeseen ja sen puheeksi ottamiseen, voit keskustella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hanna
Voiko itsetyydytyksestä tulla raskaaksi? Moi olen 15v tyttö ja pelottaa että oon raskaana. Mun menkat on myöhässä yli 2viikkoa ja en oo ikinä harrastanu seksii mutta oon itsetyydyttäny...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä että laitoit meille viestiä ja kysyit sinua askarruttavasta asiasta.

Ei hätää, itsetyydytyksestä ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Raskaaksi tuleminen vaatii aina toimintakykyisten siittiöiden kulkeutumista emättimeen. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista.

Kerrot viestissäsi että kuukautisesi ovat yli kaksi viikkoa myöhässä, ja se huolettaa sinua. On täysin tavallista, että kuukautiset eivät tule ajallaan. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.

Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.

Voit siis odotella seuraavia kuukautisia rauhassa ja jos niitä ei ala kuulua useampaan kuukauteen, voit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Voit halutessasi lukea täältä vielä Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Yksisarvinen
Voiko epäsäännölliset kuukautiset johtaa syöpään? Moi! Oon 12v tyttö ja mulla oli ekat menkat kesäkuun alussa, mut nyt menkkoja ei oo ollu kesäkuun jälkeen. Luin netistä että jos kohdun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On täysin normaalia, että ensimmäisten menkkojen jälkeen kuukautiset eivät tule joka kuukausi. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ensimmäiset parikin vuotta, ja sen jälkeen säännöllistyä. Kaikilla kuukautiset eivät koskaan ole täysin säännölliset. Eli ei hätää, tilanteesi on täysin normaali 🙂 Nyt kannattaa varmuudeksi pitää kuukautissuojaa laukussa/repussa, ettei seuraava vuoto pääse pahasti yllättämään. Voit siis odotella seuraavaa vuotoa rauhassa.

On hienoa, että olet kiinnostunut kuukautisistasi ja terveydestäsi, ja että etsit tietoa niihin liittyen! Netissä on valitettavan usein huomiota herättäviä ja pelotteleviakin otsikoita, jotka vetävät turhan paljon mutkia suoriksi ja ovat joskus jopa virheellisiä. Siksi onkin hienoa, että kysyt sinua askarruttamaan jääneestä asiasta!

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että syövät noin yleisestikin ovat harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Liittyen tähän sinun esille tuomaan kohdun limakalvon paksuuntumiseen on totta, että kohdun limakalvon liikakasvu voi joskus myöhemmin muuttua kohdun limakalvon syöväksi. Mutta, kuukautisten epäsäännöllisyys ei vaikuta kohdun limakalvon liikakasvuun, vaan taustalla on usein vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin vaikutus kohdussa. Kohdunrungon syövät ovat siis yleisempiä iäkkäillä naisilla. Sinulla ei siis varmastikaan ole syytä huoleen.

Voit lukea lisää syöpään liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista, jos haluat luotettavaa lisätietoa aiheesta 🙂 Lue myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin Fressiksessä täältä.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apuaaa
Onko normaalia että edellisistä menkoista on kuusi kuukautta? Moi eli siis mulla alko tammikuussa menkat ja se oli rusehtavaa ja ne oli sika vähäset, no sitte helmikuussa tuli iha tosi vähä taas...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Kuukautisten alettua on tavallista, että kuukautiskierto ei ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.

Koska edellisistä kuukautisistasi on yli 6 kuukautta, voisit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte selvittää, onko olemassa jotain syytä, miksi kuukautisia ei ole hetkeen kuulunut. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.

Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.

Mukavaa elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs
Kuukautisten alkaminen ja epäsäännöllisyys Hei olen 12-vuotias tyttö jolla on murrosikä alkanut kauan ennen muita luokallani ja menkkani alkoivat helmikuussa ja ne ovat olleet aika tasaiset vain parin...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä 😊 Kuukautisten alettua on tavallista, ettei kuukautiskierto ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen. Jos siis olet harrastanut seksiä ilman kondomia, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos raskaus ei ole kohdallasi mahdollinen, voit huoletta seurailla tilannetta ja odotella seuraavia kuukautisia. Kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊 Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit mennä juttelemaan siitä myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.

Aurinkoista elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?