Moikka ja kiitos viestistäsi! Moni nuori pohtiikin samaa asiaa.
Ensimmäiset kuukautiset voivat kestää vain pari päivää, se on täysin normaalia. Ja kyllä, on totta, että ensimmäisinä vuosina kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset. Puoli vuotta alkaa toki olla melko pitkä aika, jos kuukautisia ei ole kuulunut. Ei kuitenkaan hätää, tilanne varmasti selviää ja ehkäpä ne kuukautiset ovat jo tuloillaan. 😊
Kyse voi siis toki vielä olla epäsäännöllisyydestä. Jos alkaa näyttää siltä, ettei nyt lähiaikoina kuukautisia kuitenkaan kuulu, kannattaa syitä alkaa selvittämään. Kuukautiset ovat voineet jäädä pois jostain syystä. Ensimmäisenä kannattaa aina sulkea pois raskauden mahdollisuus. Jos olet harrastanut seksiä, minkä yhteydessä siemennestettä on päässyt emättimeen, raskauden mahdollisuus on olemassa ja sen poissulkemiseksi kannattaa tehdä raskaustesti.
Jos kyseessä ei ole raskaus, voi syynä olla esimerkiksi sairastelut tai stressi (kouluhuolet, murheet tai voimakas jännitys). Myös runsas liikunta, painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa. Joskus kyseessä voi olla myös jokin sairaus, mutta niitä ei kannata kuitenkaan alkaa pelkäämään ❤
Kunhan syy selviää, voivat kuukautiset palata itsestäänkin. Joskus voidaan turvautua myös hormonilääkkeisiin kierron uudelleen aloittamiseksi.
Syy kuukautisten viivästymiselle kannattaa siis selvittää, jo senkin takia, että saisit itsekin mielenrauhan 😊 Rohkaisenkin sinua vielä, että kertoisit asiasta kouluterveydenhoitajalle. Jos terkkari ei tunnu edelleenkään hyvältä ajatukselta, olisiko sinun mahdollista keskustella äitisi, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa aiheesta? Voisitte vaikka varata yhdessä hoitajalle tai lääkärille ajan asian selvittämiseksi.
Mukavaa syksyä sinulle!
Moi!
Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää, mutta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset muutaman ensimmäisen vuoden ajan niiden alkamisesta. Kuukautisten epäsäännöllisyys voi näkyä kuukautiskierron pituuden, kuukautisvuodon määrän tai kuukautisten keston vaihteluna. Kun kuukautiset ovat epäsäännölliset, kierron pituus voi vaihdella muutamasta päivästä viikkoihin, jopa kuukausiin.
Epäsäännöllisistä kuukautisista ei sinänsä ole haittaa, mutta toki se voi aiheuttaa turhautumista, kun ei voi ennakoida, milloin seuraavat kuukautiset alkavat. Tämän vuoksi kannattaa pitää mukanaan kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai yökyläillessä kavereiden luona.
Kuukautiskierto myös häiriintyy herkästi. Esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai erittäin runsas liikunta voivat saada kuukautiset myöhästymään tai jäämään pois. Aina epäsäännölliselle tai harvalle kuukautiskierrolle ei kuitenkaan löydetä mitään selkeää syytä.
Voit siis rauhassa odotella seuraavia kuukautisia, mutta jos asia alkaa huolettaa sinua, voit keskustella asiasta (koulu)terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa ohjeistaa, kannattaako jatkaa tilanteen seuraamista vai tarvitseeko asiaa tutkia vielä tarkemmin. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Aurinkoista ja hauskaa kesää sinulle!
Moi!
Tyypillisesti kuukautiskierron pituus on 23-35 päivää, mutta nuorena kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännölliset. Voi siis olla, että kuukautiset tulevat välillä hyvin tiheään ja toisinaan voi olla pitkäkin tauko ennen seuraavia kuukautisia. Kuukautiset myös häiriintyvät herkästi, sillä esimerkiksi stressi, sairastelu, liiallinen liikunta tai painonvaihtelu voivat vaikuttaa kuukautiskierron pituuteen. Koska kuukautisten tarkkaa ajankohtaa voi olla niiden epäsäännöllisyyden takia vaikea ennustaa, kannattaa kantaa mukana kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai kavereiden luona kyläillessä.
Monilla kuukautisiin liittyy erilaisia oireita kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, huimausta, ripulia tai alavatsakipua. Joillakin nämä oireet lieventyvät aikuisuudessa tai synnytyksen jälkeen. Saattaa siis olla, että menkkakivuilta tuntuvat oireet tarkoittavat kohdallasi kuukautisten alkamista, mutta vatsakivun syynä voi olla muutakin. Joillakin nimittäin esiintyy vatsakipua kuukautisten välillä. Tämä kipu saattaa liittyä ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen, jolloin on mahdollista tulla raskaaksi. Henkilöstä riippuen kipua voi syntyä ennen munasolun irtoamista, sen aikana tai sen jälkeen.
Mikäli kivut jatkuvat ilman mitään selkeää syytä ja ovat kovia, kannattaa mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille. Halutessasi voit myös lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista sekä selailla täältä, mitä muut nuoret ovat kysyneet kuukautisista.
Moi ja kiitos paljon viestistäsi!
Voit olla ylpeä itsestäsi, että uskaltauduit laittamaan meille viestiä, sillä olet joutunut elämään jo pitkään pelossa ja epävarmuudessa kuukautistesi poisjäännin vuoksi. On myös harmillista kuulla, ettet ole uskaltanut kertoa tilanteestasi äidillesi tai terveydenhoitajalle, mutta yhteydenottosi meille on jo hieno askel eteenpäin!
Kuukautisten epäsäännöllisyys niiden alkamisen jälkeen on tavallista. Sinun kohdallasi edellisistä kuukautisista on kuitenkin niin pitkä aika, että oikeastaan ainoa vaihtoehto asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi on mennä keskustelemaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.
Kerroit kuitenkin, että pelkäät joutuvasi gynekologin vastaanotolle ja että syyksi paljastuu vakava sairaus. Gynekologisen tutkimuksen pelosta kannattaa mainita sinua hoitavalle lääkärille, jolloin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Lisäksi voi olla, että gynekologista tutkimusta ei tarvita, vaan kuukautisten poisjäämisen syitä selvitetään keskustelemalla elämäntilanteestasi sekä ottamalla verikokeet.
Lääkärin vastaanotolle ei kannata jättää menemättä siksi, että pelkää sairastavansa jotakin sairautta. Mikäli syyksi paljastuisi jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö tai keliakia, mitä pikemmin asia selviäisi, sitä nopeammin sitä voidaan alkaa hoitaa.
Yleensä kuukautisten poisjäämisen syyt ovat kuitenkin muualla, sillä kuukautiset häiriintyvät melko helposti. Onko elämässäsi ollut esimerkiksi stressiä tai isoja elämänmuutoksia? Myös raskas liikunta ja painonvaihtelu voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Aina kuukautisten poisjäämiselle ei löydetä mitään selkeää syytä. Joissakin tapauksissa kuukautiskierto käynnistetään hormonihoitojen avulla.
Toivotan sinulle suuresti rohkeutta ja voimia ottaa asian puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa! He ovat sinun terveyttäsi varten ja auttavat sinua pääsemään pois epätietoisuudesta. Jos kaipaat vielä lisää tukea tähän aiheeseen ja sen puheeksi ottamiseen, voit keskustella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä että laitoit meille viestiä ja kysyit sinua askarruttavasta asiasta.
Ei hätää, itsetyydytyksestä ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Raskaaksi tuleminen vaatii aina toimintakykyisten siittiöiden kulkeutumista emättimeen. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista.
Kerrot viestissäsi että kuukautisesi ovat yli kaksi viikkoa myöhässä, ja se huolettaa sinua. On täysin tavallista, että kuukautiset eivät tule ajallaan. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Voit siis odotella seuraavia kuukautisia rauhassa ja jos niitä ei ala kuulua useampaan kuukauteen, voit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit halutessasi lukea täältä vielä Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On täysin normaalia, että ensimmäisten menkkojen jälkeen kuukautiset eivät tule joka kuukausi. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ensimmäiset parikin vuotta, ja sen jälkeen säännöllistyä. Kaikilla kuukautiset eivät koskaan ole täysin säännölliset. Eli ei hätää, tilanteesi on täysin normaali 🙂 Nyt kannattaa varmuudeksi pitää kuukautissuojaa laukussa/repussa, ettei seuraava vuoto pääse pahasti yllättämään. Voit siis odotella seuraavaa vuotoa rauhassa.
On hienoa, että olet kiinnostunut kuukautisistasi ja terveydestäsi, ja että etsit tietoa niihin liittyen! Netissä on valitettavan usein huomiota herättäviä ja pelotteleviakin otsikoita, jotka vetävät turhan paljon mutkia suoriksi ja ovat joskus jopa virheellisiä. Siksi onkin hienoa, että kysyt sinua askarruttamaan jääneestä asiasta!
Ensinnäkin on hyvä muistaa, että syövät noin yleisestikin ovat harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Liittyen tähän sinun esille tuomaan kohdun limakalvon paksuuntumiseen on totta, että kohdun limakalvon liikakasvu voi joskus myöhemmin muuttua kohdun limakalvon syöväksi. Mutta, kuukautisten epäsäännöllisyys ei vaikuta kohdun limakalvon liikakasvuun, vaan taustalla on usein vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin vaikutus kohdussa. Kohdunrungon syövät ovat siis yleisempiä iäkkäillä naisilla. Sinulla ei siis varmastikaan ole syytä huoleen.
Voit lukea lisää syöpään liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista, jos haluat luotettavaa lisätietoa aiheesta 🙂 Lue myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin Fressiksessä täältä.
Kivaa syksyä sinulle!
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Kuukautisten alettua on tavallista, että kuukautiskierto ei ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Koska edellisistä kuukautisistasi on yli 6 kuukautta, voisit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte selvittää, onko olemassa jotain syytä, miksi kuukautisia ei ole hetkeen kuulunut. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Mukavaa elokuuta!
Moikka! Kiitos kysymyksestä 😊 Kuukautisten alettua on tavallista, ettei kuukautiskierto ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen. Jos siis olet harrastanut seksiä ilman kondomia, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.
Jos raskaus ei ole kohdallasi mahdollinen, voit huoletta seurailla tilannetta ja odotella seuraavia kuukautisia. Kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊 Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit mennä juttelemaan siitä myös kouluterveydenhoitajan kanssa.
Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Aurinkoista elokuuta!
8 x menkkaongelma ja ratkaisu
Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.
Heippa! Kiitos kysymyksestä! Kerrot, että kuukautisesi alkoivat n. puoli vuotta sitten ja että vuodoissasi on ollut epäsäännöllisyyttä ja vaihtelevuutta sen jälkeen.
Ei hätää, on täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen vielä jonkin aikaa, jopa useamman vuoden, kuukautisten alettua. Myös se on tavallista, että kuukautisvuodon koostumus, määrä ja vuodon kesto vaihtelevat kuukautiskertojen välillä. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi siitä, jos vuoto vaikuttaisi jokin kerta jo loppuvan, mutta kirkasta vuotoa alkaakin tulla uudestaan, tai jos kuukautiset ovat kovin erilaiset kuin edellisellä vuotokerralla.
Jos asia sinua kovasti mietityttää, voit keskustella siitä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai nimettömänä ja luottamuksellisesti Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissa.
Lue lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.