Hei, kiitos kysymyksestäsi!
Kuukautisten aikana voi tulla kiputuntemuksia, ja se on itse asiassa hyvin tavallista. Joillakin kuukautiskipuja esiintyy joka kerta, toisilla taas silloin tällöin. Kipu voi olla jatkuvaa tai aaltomaista ja kramppimaista. Kivun voimakkuus voi myös vaihdella kuukautisten aikana. Joinakin kuukausina kipu voi olla voimakkaampaa ja toisinaan kuukautisiin ei liity minkäänlaista kipua. Kivut alkavat usein muutama päivä ennen vuodon alkamista.
Kuukautiskivut ovat vaarattomia, vaikkakin ajoittain ne voivat olla todella epämiellyttävän tuntuisia. Useimmilla kipua tuntuu alavatsalla tai selässä. Kuukautisten aikana voi esiintyä myös päänsärkyä, ripulia tai yleistä pahoinvointia. Myös rinnat saattavat tuntua aroilta.
Joskus kipu voi olla niin voimakasta, että täytyy jäädä kotiin lepäämään. Kuukautiskipuihin voi ottaa avuksi särkylääkettä, ja myös liikunta voi auttaa. Jos kärsii erityisesti alavatsakivuista, voi kokeilla laittaa lämpötyynyn vatsan päälle. Lämpö voi rauhoittaa kiputuntemusta. Jos kivut ovat voimakkaat, eivätkä tavalliset särkylääkkeet tunnu niihin auttavan, kannattaa varata aika lääkärille. Kenenkään ei tarvitse kärsiä kivuliaista menkoista, koska hoitokeinoja niihin kyllä löytyy. 🙂 Esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen auttaa useimpia, jos kärsii voimakkaista kuukautiskivuista – tästä voi keskustella sitten lisää lääkärin kanssa tilanteen mukaan.
Moikka ”Mielipaskana”, ja kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä!
Ahdistus ja muut tunnetilat voivat tosiaankin aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita. Olemme kehollisia olentoja, ja tunteilla on aina fysiologiset vasteensa. Jos tunne on voimakas, myös kehollinen tuntemus on usein voimakas.
Mainitsemasi tunteet ovat eräänlaisia stressitilanteita elimistölle. Stressi tarkoittaa koettua uhkaa. Esimerkiksi lähestyvä koe voi aiheuttaa stressiä, sillä se on potentiaalinen uhka meidän tavoitteillemme.
Kun tunnemme ahdistusta tai stressiä, kehomme aktivoi ”taistele tai pakene” -järjestelmän. Tämä on peräisin ajoilta, jolloin fyysiset uhat olivat yleisiä, ja kehomme tarvitsi keinon reagoida nopeasti vaarallisiin tilanteisiin. Tässä tilassa kehomme tuottaa lisää adrenaliinia, mikä saa sydämen lyömään nopeammin, verenpaineen nousemaan ja lihakset jännittymään. Kaikki tämä valmistaa meidät toimimaan nopeasti. Tällainen reagointi on tietysti tarpeetonta, jos pitäisi pystyä keskittymään esimerkiksi kokeeseen. Mutta jos sinun täytyisi väistää nopeasti kohti tulevaa autoa, se on hyvin tarpeellista.
Fyysiset reaktiot voivat joskus tuntua kivulta tai epämukavuudelta esimerkiksi rinnassa, vatsassa tai päässä. Vahvasti yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kivun tai huonon olon päätarkoituksena on kiinnittää ihmisen huomio siihen, että jokin on pielessä ja tilanteelle pitäisi tehdä jotain. Tunteet ovat kuin auton mittarivaloja, ne osoittavat autolla olevan jokin tarve, kuten esimerkiksi että täytyy lisätä bensaa. Samoin tunteet osoittavat ihmisen tarpeisiin: jos on yksinäinen olo, tarvitsee seuraa ja yhteyttä.
Yksinäisyys tai suru voivat siis myös aiheuttaa fyysisiä oireita, koska ne ovat emotionaalisesti kuormittavia tiloja ja saavat kehomme reagoimaan samalla tavalla kuin stressiin. On tärkeää ymmärtää, että tällaiset kehon reaktiot ovat normaaleja reaktiota erilaisiin tunteisiin. Tunteita on myös hyvä osata tunnistaa kehossa, kuten hienosti olet jo tunnistanutkin. Missä kohtaa yksinäisyys minussa tuntuu ja miten? Entä pelko?
Ikävä kuulla, että sinulla on tällaisia tunteita! Nimimerkistäsi päättelen, että kärsit näistä tunteista ehkä enemmänkin. Sinulle olisi tässä tilassa erittäin tärkeää etsiä apua ja tukea. Voit puhua luotettavalle aikuiselle tai ottaa yhteyttä mielenterveyspalveluihin, jotta saat apua tilanteeseesi. Esimerkiksi koulupsykologi, koulukuraattori tai terveydenhoitaja varmasti voivat auttaa sinua. Tunteiden kanssa ei kannata missään nimessä jäädä yksin. Jos edellä mainitut tahot vaikuttavat vaikeilta paikoilta lähestyä, voit olla myös yhteydessä netistä löytyviin nuorille suunnattuihin keskustelupalstoihin kuten Netariin tai Sekasin-chattiin.
Mielenterveystalolla on myös hyvää tietoa ahdistuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista. Voit halutessasi tutustua niihin täällä.
Vaikka ikävät tunteet ovatkin oleellinen ja normaali osa elämää, sinulla on kuitenkin myös oikeus voida hyvin, sekä fyysisesti että henkisesti. Apua on saatavilla. Tsemppiä tunteiden kanssa, toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Sillä ei pitäisi olla vaikutusta seksiin liittyvään kipuun ovatko kuukautiset jo alkaneet vai eivät. Oikeastaan seksin ei kuuluisi koskaan sattua. Toki ensimmäisillä yhdyntäkerroilla voi tuntua hieman kipua, ja silloin onkin tärkeää edetä rauhallisesti. Kipu voi liittyä siihen, ettei ole riittävän kiihottunut ja sitä kautta riittävän kostunut. Liukuvoidetta voi aina käyttää seksissä apuna. Myös jännittäminen voi saada kehoa jäykäksi, jolloin on hyvä löytää keinoja rentoutumiseen, jotta seksissä ei tuntuisi kipua.
Ensimmäisellä yhdyntäkerralla emättimen reunalla oleva rengasmainen immenkalvo voi myös hieman revetä, jonka seurauksena voi tulla vähän verta. Siihen voi tulla repeämää myös esimerkiksi tamponin laiton yhteydessä. Lue lisää immenkalvosta täältä.
Muistathan suojautua kaikenlaisessa seksissä seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa seksitavasta riippuen! 😊 Lue lisää turvallisesta seksistä täältä.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Siihen on tosin hieman haastava vastata pystymättä keskustelemaan asiasta kanssasi tarkemmin.
Lähtökohtaisesti erektion ei tulisi olla kivulias. On kuitenkin mahdollista, että erektio voi esimerkiksi pitkittyessään aiheuttaa kipua. Myös ahdas/kireä esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä. Kireän esinahkan tunnistaa siitä, että esinahkaa ei saa kunnolla vedettyä terskan taakse. Esinahka irtoaa terskasta ja tulee väljemmäksi murrosiän kehityksen myötä, mutta on tavallista, että joillain esinahka on kireämpi kuin toisilla. Asialle ei useimmiten tarvitse tehdä mitään, koska esinahan liikkuvuus kyllä helpottaa ajan kanssa, mutta jos se aiheuttaa toistuvaa haittaa (kuten mainitsemaasi kipua erektiossa tai vaikeuksia pestä penistä), tulisi siitä hakeutua lääkäriin.
Pohdit mitä tulisi tehdä, jos tulee todella kivulias erektio. Suosittelisin, että koitat yrittää saada erektion silloin laskemaan. Siihen voi auttaa esimerkiksi kylmässä suihkussa käyminen tai jonkinlainen liikkuminen, kuten portaissa kävely. Myös terskasta puristaminen saattaa auttaa erektion laskemiseen.
Tärkeää on myös pohtia sitä, ovatko erektiosi kivuliaita useinkin? Jos ovat, olisi hyvä, että asiaa tutkittaisiin ja siksi kehotankin sinua hakeutumaan siitä lääkäriin, tai edes kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. On luonnollista, että erektio tuntuu voimakkaana paineena, mutta todella kivulias erektion ei kuitenkaan kuuluisi olla.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Kiveksiin voi alkaa sattumaan tai niissä voi tunea pakottavaa ja epämiellyttävää tunnetta, jos laukeamisesta on pitkä aika. Tiukat vaatteet ja istuma-asento voivat lisätä kivun tunnetta. Toisaalta keho myös tottuu siihen, jos laukeamista ei tapahdu säännöllisesti. Kipu hellittää ajan kanssa. Terveydellisesti siitä ei ole haittaa, enemmänkin juuri se epämiellyttävä tunne. Onko sinulla sellainen olo, että laukeaminen voisi helpottaa kiputuntemusta? Joskus kiveksiin liittyvä kipu voi johtua myös muista tekijöistä, kuten kiveksen kiertymisestä tai tulehduksesta. Nämä toki ovat harvinaisia ja kipu voi olla voimakasta. Jos kipu ei hellitä, suosittelen olemaan yhteydessä lääkäriin.
Kerrot myös masennuksestasi. On ymmärrettävää, että masentuneena kiinnostus seksiin voi jäädä taka-alalle. Jäin pohtimaan oletko saanut riittävästi tukea ja hoitoa masennukseen liittyen? Onko lähipiirissäsi ihmistä, kenen kanssa olet voinut jutella asiasta? Oletko päässyt juttelemaan siitä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa?
On tärkeää, että et jäisi masennuksesi kanssa yksin. Yksin on hyvin hankala selvittää isoja asioita, kuten masennusta. Omasta olosta kertominen saattaa joskus tuntua mahdottomalta ajatukselta, mutta se on kuitenkin tarpeen, jotta voi alkaa voida paremmin. Apua saat esimerkiksi opiskelu- tai työterveyshuollosta, mutta jos suoraan heidän puoleensa kääntyminen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua myös nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella chatissa nimettömänä aikuisen kanssa ja saada sekä tukea, että vinkkejä siihen miten edetä.
Ota siis rohkeasti yhteyttä edellä mainittuihin auttaviin tahoihin. Sinä ansaitset voida hyvin <3
Moi ja kiitos viestistäsi!
Huomasit maatessasi, että toiseen rintaasi sattuu ja kokeilemalla tunsit kovan kohdan rinnassa. Sinua mietityttää rintasyöpä.
Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia jäi huolettamaan sinua ja tuntuu varmasti pelottavalta. Ei kuitenkaan hätää. Olet 13-vuotias ja näin nuorilla rintasyöpä on äärimmäisen harvinainen. En siis usko että sinun tarvitsee olla rintasyövästä huolissasi. Rinnoissa voi olla erilaisia tuntemuksia ja suuri osa näistä on täysin vaarattomia.
Rinnoissa voi ajoittain tuntua kipua ja/tai olla turvotusta, joka voi huolestuttaa. Kipu ja/tai turvotus voi olla myös toispuolista. Usein kyse on normaalista kuukautiskiertoon liittyvästä tilanteesta tai rinnan hyvänlaatuisista muutoksista. Vääränlaiset ja huonosti tukevat rintaliivit voivat myös aiheuttaa kipua. Kipu saattaa heijastua myös muualta kehosta, lihaksista tai kylkiluiden rustokudoksesta.
Koska asia kuitenkin selvästi huolettaa ja mietityttää sinua, voisit olla yhteydessä esimerkiksi koulun terveydenhoitajaan ja kertoa hänelle asiasta. Niin saat huolta pois mielestäsi ja asiaa voidaan selvittää. Voi olla myös hyvä kertoa huolestasi huoltajillesi tai jollekin tutulle luotettavalle aikuiselle.
Hyvä, että olet tarkkana ja pidät huolta terveydestäsi. Yksin näiden huolien kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä eli on tärkeää, että kerrot turvalliselle aikuiselle asiasta.
Oikein hyvää syksyä sinulle!
Kiitos kysymyksestä!
Vuotoa tulee pillereiden väliviikolla, koska elimistössä ei ole keltarauhashormonia joka pitäisi kohdun limakalvoa paikoillaan. Pillereissä tätä keltarauhashomonia on. Ovulaation kanssa tällä ei siis ole tekemistä.
On kohdulle hyväksi uusia sisälimakalvoaan aika ajoin. Jos ei käytä hormonaalista ehkäisyä, kohdun limakalvo paksunee tosi paljon, ja silloin on hyvä, että vuotaa vähintään kerran kuukaudessa. Pillereitä syödessä limakalvo paksunee vain pikkuisen, ja vuodon voi antaa tapahtua vaikka vain kerran puolessa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää pilleritaukoa. Oli kyseessä sitten kuukautiset tai e-pillereiden taukoviikon tyhjennysvuoto, vuotoon voi liittyä kipua, joka johtuu siitä, että kohtu hieman kramppaa ja siten ”puristaa” tuon sisälimakalvon ulos. Kipua voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, jotka auttavat parhaiten, kun ne ottaa silloin, kun kivut ovat vasta alkamassa.
Jos et siis halua vuotaa joka kuukausi, älä pidä väliviikkoa. Jotkut syövät useammankin levyn pillereitä yhteen putkeen. Joidenkin elimistö kuitenkin ”haluaa vuotaa” tiheämmin kuin toisten ja silloin tiputteluvuoto voi alkaa itsestään jo kolmannen tai neljännen levyn aikana. Niinkin voi tehdä, että pitää pilleritauon vasta kun tiputteluvuoto alkaa. Tuolloinkin tauko saa olla korkeintaan 7 vrk ilman ehkäisytehon kärsimistä.
Jos haluat tällä tavalla siirtää vuotoja useamman kuukauden, olisi sinun hyvä jutella asiasta vielä sen terveydenhuollon tahon kanssa, josta e-pillerit on sinulle määrätty. Heidän puoleensa voit muutenkin kääntyä, jos sinulla ilmenee vielä muuta kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen.
Aurinkoista viikkoa!
Hei Nipsu – ja kiitos viestistä.
Kirjoitit, että olet ottanut useampana iltana 3 olutta ja sen jälkeen on ilmaantunut rintakehän puristusta. Kerroit, että et ole urheillut noina iltoina ja olet perusterve ja normaalipainoinen – etkä epäile sydäntä. Jos tosiaan tuntemukseen ei liity mitään liikuntaa (sydämen kuorman lisääntymistä) eikä ole rytmihäiriötuntemuksia eikä hengenahdistusta, niin seuraavaksi kääntäisin huomion ruuansulatuselimistöön.
Ensimmäisenä tulee mieleen närästys – tyyppinen ongelma. Oire on epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton.
Voit kysyä apteekista sopivaa närästyslääkettä ja mikäli tästä omahoidosta ei ole apua, palaa asiaan esim. omalle terveysasemalle. Sinne kannattaa olla suoraan yhteydessä myös, jos edellä mainittuja muita oireita ilmenee rintakehän puristuksen lisäksi.
Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa alkoholittomaan elämään, jotta alkoholin käytön ikäviltä haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.
Hyvää kevättä!
Hei! Valkoinen mönjä on varmaankin valkovuotoa, eli emättimeen kuuluvaa eritettä. Valkovuoto on hyvä juttu ja kertoo, että murrosikäsi etenee hyvin. Lisätietoa valkovuodosta voit lukea täältä.
Pissaamiseen liittyvä kipu ei varmaankaan liity tähän valkovuoto-asiaan. Jotta osaisin sinua auttaa, tarvitsisin vähän lisää tietoa. Tarvitseeko sinun käydä useammin pissalla? Sattuuko itse pissaaminen? Mihin kohtaan sattuu – alavatsaan, selkään vai virtsaputken suulle, eli siihen kohtaan, mistä pissa tulee ulos? Jos sinulla on edelleen pissaamiskipua, kun saat tämän vastauksen, suosittelen, että käyt kouluterkkarin luona juttusilla. Hän ehkä haluaa katsoa pissasta näytteen ja selvittää, onko kyse pissatulehduksesta.
Hyvää syksyn jatkoa!
Moikka! Oireesi kieltämättä kuulostavat virtsatieinfektiolta. Käytittekö seksin aikana kondomia? Jos ette, on suojaamattoman yhdynnän jälkeen oireiden ilmaantuessa hyvä myös aina tutkia, ettei kyse ole seksitaudista. Jos olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitaudin mahdollisuutta ole.
Virtsatieinfektio voi joskus hoitua runsaasti juomalla ja myös happamat nesteet, kuten karpalomehu voivat auttaa. Jos oireet eivät häviä parin päivän kuluessa, olisi hyvä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Voisit olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveyskeskukseesi. Yleensä terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja voi arvioida virtsatieinfektion oireet ja konsultoida lääkäriä virtsa- ja seksitautinäytteiden ja antibiootin tarpeesta. Olet 16—18-vuotias, joten voit hyvin asioida terveydenhuollossa virtsatieinfektio-oireiden ollessa kyseessä ihan itsekin eikä sinun tarvitse kertoa vanhemmille. Jos saat reseptin antibioottikuuriin virtsatieinfektion hoitamiseksi, tarvitset sen ostamiseen kuitenkin rahaa. Seksitauteihin saa yleensä hoidon terveydenhuollosta ihan ilmaiseksi.
Hyvää kesän jatkoa!