Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epäilevä Tuomas
Ikä: 9-12v
Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Miten pojan olisi hyvä aloittaa omaan pippeliin tutustuminen? Olenko outo 11-vuotias, kun en ole sitä vielä tehnyt?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Aloitan vastaamalla jälkimmäiseen kysymykseesi: Et ole outo, vaikka et ole vielä aloittanut pippeliisi tutustumista. Jokainen tutustuu kehoonsa itselle sopivaan tahtiin.

Pohdit sitä, miten omaan pippeliin tutustuminen olisi hyvä aloittaa. Ihan ensiksi on hyvä tuntea pippelin anatomiaa, josta löydät hyvän artikkelin täältä. Lisäksi on tärkeää huolehtia pippelin puhtaudesta pesemällä se joka päivä lämpimällä vedellä. Saippuaa ei tarvitse käyttää, vaan pelkkä vesi riittää. Mikäli saat vedettyä esinahkaa terskan taakse, kannattaa myös sen alta pestä.

Olet murrosiän kynnyksellä, jolloin kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 9–14-vuotiaana. Ensiksi kivekset alkavat kasvaa, ja noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta myös peniksen koko alkaa kasvaa. Lisäksi tulee karvoitusta. Noin 12–14 ikävuoden tienoilla alkavat myös siemensyöksyt, joita saattaa tulla yöllä nukkuessa. Siemensyöksyjä voi saada myös itsetyydytyksessä eli omaa pippeliään hyväilemällä. Erektioita eli pippelin jäykistymistä voi tapahtua useamman kerran päivässä vuorokaudenajasta riippumatta ihan tahattomastikin. Asiaa ei tarvitse nolostella, sillä kyse on normaalista kehon toiminnasta.

Mitään tarkkaa käyttöopasta pippelin tutkimiseen minulla ei ole antaa sinulle. Voit kuitenkin omassa rauhassa tutkailla pippeliäsi siten kuin sinusta hyvältä tuntuu esimerkiksi katselemalla ja/tai koskettelemalla sitä. Tässä asiassa sinun kannattaa kuulostella itseäsi, eli pippeliin tutustumisen ja sen mahdollisen hyväilyn voi aloittaa sitten, kun koet olevasi siihen valmis. Kannattaa myös muistaa, että omaa pippeliään ei kannata vertailla muiden pippeleihin, sillä kaikki pippelit ovat hyviä ja oikeanlaisia juuri sellaisina kuin ne ovat.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Phobos
Ikä: 13-15v
Kivuliaat erektiot Minulla on alkanut olla tosi kovia aamuerektioita. Tuntuu joskus, että pippeli on niin kovana, että se jo sattuu. Onko se ok? Miksi se sattuu,...
Fressis

Hei Phobos,

En usko, että sinulla on syytä huoleen. Tilanteesi kuulostaa ihan normaalilta. Aamuerektiot eivät ole vaarallisia 😊 Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, mikä voi aiheuttaa penikseen paineentuntoa. Uskon että tämä saattaa selittää tuntemusta, jota kuvailet.

Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että erektiot kestävät toistuvasti pitkään ja ovat oikeasti kivuliaita, suosittelen että hakeudut asiasta terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä, jos heräät toistuvasti nimenomaan kivuliaaseen erektioon. Kivuliaan erektion voi yrittää saada laskemaan esimerkiksi käymällä viileässä suihkussa, kyykkäämällä tai kulkemalla portaissa. Myös itsetyydyttäminen voi helpottaa tilannetta, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja siihen on sopiva tilanne. Usein erektiot kuitenkin asettuvat itsestään, eikä niitä tarvitse yrittää itsetyydyttämällä laukaista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 13V poika
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, jos saa siemensyöksyn alushousujen hankauksesta? Hei Onko normaalia jos saa siemensyöksyn vain alushousujen hankauksesta?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyllä, tämä on täysin normaalia. 😊 Erektio, eli pippelin jäykistyminen, ja sen seurauksena myös siemensyöksy, voi tapahtua pippelin hankautumisesta esimerkiksi housuihin. Erektio ja siemensyöksyt voivat todella yllättää murrosiässä, sillä hormonitoiminta aiheuttaa isoja muutoksia koko kehoon ja mieleen. Usein etenkin siemensyöksyt voivat päästä murrosiässä vähän yllättämään, kun ne tulevat ensimmäisiä kertoja yöllä, unen aikaisina siemensyöksyinä.

Erektio on usein seurausta seksuaalisesta kiihottumisesta, mutta se ei aina tarkoita sitä, että haluaisi tai ajattelisi seksiä. Joskus erektio voi tulla myös esimerkiksi silloin, jos on kova virtsaamisen tarve, tai jos jännittää tai on innoissaan jostain asiasta. Tai juuri mainitsemastasi housujen hankauksesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Seksuaalinen kiihottuminenkin voi saada alkunsa ihmisestä riippuen periaatteessa mistä tahansa: kosketuksesta, puheesta tai kuvasta. On siis normaalia, että esimerkiksi yhdistettynä johonkin kiihottavaan ajatukseen, pienikin kosketus tai peniksen saama ärsyke (esimerkiksi alushousujen hankauksesta) saa aikaan pippelin jäykistymisen ja edelleen siemensyöksyn.

Murrosiässä tapahtuva kehon, ajatusten ja tunteiden myllerrys aiheuttaa monella hämmennystä, joten et ole yksin pohdintojesi kanssa. Mikäli asia vielä mietityttää tai häiritsee sinua, tai haluat kysyä muista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista voit myös lähettää viestin Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, että penis osoittaa erektiossa ylöspäin? Onko normaalia että penis osottaa erektiossa ylöspäin ja on melkein mahassa kiinni?
Fressis

Moikka,

Kyllä, tämä on ihan normaalia. Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, jolloin penis jäykistyy. Samalla penis myös pitenee, paksuuntuu ja kovenee. Erektiossa penis voi suuntautua eri tavoin. Joskus se voi ”sojottaa” kuvaamallasi tavalla ylöspäin, joskus sivulle tai eteenpäin. Erektiosta voi halutessasi lukea lisää Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ööö
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä jos penis on erektiossa kaareva? Pystyykö penistä hoitaa kotikonstein jos se on taittuu erektiossa vasemmalle ja pitääkö näyttää sairaalassa tai jossain?
Fressis

Moikka!

Kerrot, että peniksesi taittuu erektiossa vasemmalle, ja olet ilmeisesti asiasta huolissasi, koska kysyt siihen hoitokeinoja.

Ei kuitenkaan hätää, on täysin normaalia, että penis kaareutuu johonkin suuntaan. Vain harvoilla penis on täysin suora. Penis muuttaa hyvin paljon muotoaan erektiossa, kun kiihottuessa paisuvaiskudokseen kertyy verta ja penis kovettuu. Tämän vuoksi erektiossa olevan peniksen kaarevuus on usein helpommin nähtävissä.

Jos sinulla ei tunnu peniksessä kipua, tai ole mitään muitakaan oireita, kuten vaikeutta virtsata tai saada erektiota, en usko sinulla olevan syytä huoleen. Näin ollen asiaa ei siis myöskään tarvitse hoitaa mitenkään tai hakeutua siitä lääkäriin. 😊 Toki jos sinua kovasti mietityttää penikseen tai muuten esimerkiksi murrosiän kehitykseen liittyvät asiat, on niistä hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Outoa
Ikä: 13-15v
Pissaaminen itsetyydytyksen jälkeen Minua vaivaa, että en pysty pitkään aikaan itsetyydytyksen jälkeen pissimään. Vaikka erektiota ei ole, ei pissi tule silti, vaikka toisaalta pissittää. Olisi kiva, kun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Sinun vaivasi ei ole mitenkään ihan tavallinen, mutta ei myöskään mitenkään ihan poikkeavakaan. Kyse saattaa olla ihan vain siitä, että laukeamisen jälkeen peniksen palautuminen normaalitilaan kestää sinulla pikkuisen pidempään kuin jollain toisella.

Pissahädän tunne tulee siinä vaiheessa kun rakko on puolillaan. Silloin voi vielä unohtaa pissaamisen tarpeen jokisikin aikaa, muutamaksi tunniksikin,  jos tulee jotain tärkeämpää tekemistä. Toisaalta ihminen on sellainen, että jos jotain tarvetta miettii, tunne voimistuu voimistumistaan. Auttaisikohan sinua yksinkertaisesti se tieto, että pissaamista voi ihan rauhassa siirtää myöhemmäksi?

Pissahädän tunne voi myös liittyä itsetyydytyksestä ärtyneeseen virtsaputken päähän. Se on kuitenkin joka tapauksessa tavallista, ettei heti siemensyöksyn jälkeen pissaaminen onnistu, eli en olisi asiasta vielä huolissani. Jos virtsaamisvaikeudet kuitenkin jatkuvat, suosittelen sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai hakeutumaan lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P14
Ikä: 13-15v
Mikä on peniksen paksuus erektiossa? Mo! Olen miettinyt mikä on peniksen keskimääräinen paksuus erektiossa? Voisin kuulla muutakin murrosikään/alapään kehitykseen liittyvää enemmän on tietämättä alapäästä joten siihen enemmän.
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi!

Lepotilassa peniksen ympärysmitta on keskimäärin 9,3 cm ja erektiossa 11,6 cm. Levossa penis on luontaisesti pienempi ja vetäytyneempi, kun taas erektiossa kiihottuminen ja veren virtaus peniksen paisuvaiskudokseen vaikuttaa peniksen pituuteen ja paksuuteen. Onkin hyvä muistaa, että jokaisen penis on omanlaisensa, eikä ole olemassa mitään yhtä oikeaa peniksen kokoa/pituutta/paksuutta.

Suosittelen sinua lukemaan tämän Hyvä kysymys -sivuston artikkelin peniksestä. Sivustolta löydät myös runsaasti muuta tietoa murrosiästä ja alapään kehityksestä. Suosittelen tutustumaan! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vesku
Ikä: 13-15v
Miten peniksen jäykistyminen eli erektio tapahtuu nukkuessa? Miten pippelin jäykistyminen tapahtuu nukkuessa? Olen lähes joka kerta herätessäni huomannut, että pippeli on kovana, ja joskus vähän liukkaan tuntuinen. Onkohan se kovana aina...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Erektio eli peniksen jäykistyminen on normaali poikakehossa tapahtuva reaktio. Erektiossa peniksen sisällä olevat kolme erillistä paisuvaiskudosta täyttyvät verellä, jolloin penis jäykistyy. Penis myös pitenee, paksuuntuu ja kovenee. Terveillä nuorilla erektio saattaa tulla useamman kerran yön aikana ja on hyvin yleistä, että aamuisin on erektio. Vieläkään ei tiedetä, mikä saa peniksen erektoitumaan useita kertoja yön aikana. Lisätietoa erektiosta voit lukea täältä.

Kerroit myös, että peniksesi on joskus vähän liukkaan tuntuinen. Tämä voi johtua siitä, että olet ehkä yön aikana saanut siemensyöksyn. Liukkaus voi joskus myös johtua siitä, että erektion ja kiihottumisen yhteydessä peniksestä voi myös erittyä ns. esiliukastetta eli touhutippoja. Väestöliiton sivuilta löydät myös lisää tietoa siemensyöksystä ja touhutipoista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kupe
Ikä: 13-15v
Voiko pippeli olla erektiossa suurimman osan yöstä? Voiko pippeli olla erektiossa suurimman osan yöstä? Olen huomioinut, että pippeli on aina herätessäni kovana. Heräilen monta kertaa yössä, koska selkäni ja jalkani ovat...
Fressis

Moikka!

Yölliset erektiot ovat normaaleja ja jos niihin ei liity kipua, ei niistä tarvitse olla huolissaan. Erityisesti nuorena, erektio voi tulla useamman kerran yön aikana ja on yleistä, että on herätessä erektio. Erektioita tulee yön aikana tyypillisesti 5–10 kertaa ja ne kestävät minuuteista kymmeniin minuutteihin.

Kerrot viestissäsi myös, että sinua kiinnostaa nähdä alastomia naisia ja runkata eli itsetyydyttää. Murrosikä herättääkin seksuaalisen kiinnostuksen, ja siksi on myös täysin normaalia, että sinun tekee mieli nähdä alastomuutta. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan seksuaaliseen nautintoon.

Pornon katsomista ei kuitenkaan suositella alle 18-vuotiaille, koska sen sisällön ei katsota olevan soveliasta lapsille ja nuorille. Videoilta voi tulla vastaan sopimatonta materiaalia, mikä voi hämmentää ja tuottaa epämiellyttävää oloa. Porno voi myös antaa vääristynyttä mielikuvaa siitä mitä seksi on ja millä tavoin sitä harrastetaan, varsinkin, jos ei ole kokemusta oikeista seksitilanteista toisen ihmisen kanssa. Porno on tehty niin, että se saa ihmisen usein nopeasti kiihottumaan. Siksi on ymmärrettävää, että se alkaa myös kiinnostamaan. Osa saattaa myös koukuttua pornon katsomiseen ja itsetyydytys voi tuntua hankalalta ilman. Lue aiheesta lisää täältä: Mitä on porno? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi).

Suosittelemme siis, että jätät pornon katsomisen vähemmälle ja lopetat sen lopulta kokonaan. On hyvä opetella kuulostelemaan omaa kehoa ja seksuaalista nautintoa muilla tavoin itsetyydytyksessä kuin pornon avulla.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tuijottaja
Ikä: 9-12v
Rannalle meneminen ja alastomuus hei! me ollaan menossa perheen kaa ulkomaille sellaseen paikkaan jossa on monta rantaa ja varmaan ollaan siellä paljon. mä kuulin yheltä kaverilta joka on...

Moikka! Kiva että otit meihin yhteyttä 😊

Voin kuvitella, että aihe mietityttää sinua paljon, ja on itseasiassa hyvin luonnollista ja hyväkin juttu, että pohdit asiaa. Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu paljon monenlaisia muutoksia, ja muiden ihmisten kehot alkavat uudella tavalla kiinnostaa. Myös keho saattaa herkemmin reagoida siihen, mitä ympärillä näkee, esimerkiksi juuri tuolla tavalla, että tulee erektio, vaikka sitä ei haluaisikaan. Se on hyvin luonnollista, eikä millään tavalla hävettävä asia. Ymmärrän tietenkin, että julkisella paikalla se voi tuntua sinusta kiusalliselta.

Kerrot, että et tiedä mitä ajattelet siitä ajatuksesta, että rannalla näkyy puolialastomia ihmisiä. Tämä on myös hyvä pohdinta, eikä kenenkään tarvitsekaan nähdä sellaista, mikä tuntuu itsestä jollain tavalla ikävältä, tai mitä ei ole muuten valmis tai halukas näkemään. Kerrot, että paikassa, johon matkustatte, on monta rantaa. Koska en tiedä mihin matkustatte, on minun vaikea arvioida sitä, millaisia rantoja kyseisellä alueella on, mutta entä jos kävisit katsomassa ovatko jotkut rannat sellaisia, joissa ei ehkä ole niin paljoa ihmisiä puolialasti? Uskon, että näissä on eroja eri rantojen välillä, ja jotkut rannat ovat varmasti ”perhe- ja lapsiystävällisempiä”, joissa ihmiset ovat uikkarit päällä.

Miltä sinusta tuntuisi ajatus siitä, että juttelisit tästä asiasta vielä jonkun luotettavan aikuisen kanssa? Näin saisit tukea pohdintoihisi. Voi olla, että esimerkiksi omien vanhempien kanssa voi tuntua haastavalta ottaa asia puheeksi, mutta entä jokin toinen luotettava aikuinen? Myös siitä voi olla apua, että juttelet asiasta kaverisi kanssa, jos hänellä on näistä paikoista kokemusta. Netarista löydät lapsille ja nuorille suunnattuja chat-palveluita, joissa voit jutella asiasta myös nimettömästi.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle jotain apua ja pystyt myös nauttimaan matkastanne! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?