Hienoa, että haluat lopettaa nuuskaamisen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa käytön aloittamisen jälkeen sen teet, sitä todennäköisemmin siinä onnistut ja säästyt nuuskaamisen pitkäaikaisilta ja moninaisilta haitoilta. Kannustamme sinua siis vahvasti lopettamaan nuuskan käytön tässä vaiheessa. Lopettaminen voidaan ajatella prosessina, jossa on neljä vaihetta:

  1. Tee päätös lopettamisesta. Listaa ylös syitä, miksi haluat lopettaa ja mitkä asiat sinua motivoivat siihen. Hyvä syy-hyrrää pyörittämällä löydät lukuisia syitä lopettamiseen.
  2. Valmistaudu lopettamiseen. Päätä ajankohta, jolloin lopetat – joko heti tai esimerkiksi muutaman päivän kuluttua. Ajankohdan on hyvä olla sellainen, ettei silloin ole meneillään mitään stressaavaa. Kerro päätöksestäsi jollekin läheiselle ihmiselle, joka voi jatkossa myös tukea sinua lopettamisessa ja mahdollisina heikkoina hetkinä. Tutki omaa riippuvuuttasi esimerkiksi tämän testin avulla. Valmistautuessasi lopettamiseen voit jo vähentää nuuskan käyttöä. Joskus tosin helpointa on lopettaa polttaminen kokonaan kerralla.
  3. Lopeta. Lopettamisessa haasteena ovat usein vieroitusoireet. Joillakin niitä ei ole, joillakin lievästi ja toisilla voimakkaammin. Onkin tärkeää, että kokeilet erilaisia keinoja vieroitusoireiden kanssa pärjäämiseen ja houkutusten välttämiseen. Sinun täytyy opetella uusia rutiineja ja muuta tekemistä nuuskan käytön sijaan ja tärkeää on, ettet korvaa nuuskaa millään muulla nikotiinituotteella, sillä todennäköisesti koukutut seuraavaksi siihen. Kannattaa lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttäminen kertaheitolla.
  4. Pysy nuuskattomana. Nuuskattomana pysymisessä kannustavat mm. ne tekijät, jotka 1. vaiheessa kirjasit ylös. Mitä olivatkaan ne tekijät, jotka kannustivat sinua lopettamaan? Mitä hyötyä lopettamisesta sinulle on? Pysy vahvana ja jatka lopettamisen yrittämistä mahdollisista repsahduksista ja houkutuksista huolimatta.

Lataa myös puhelimeesi Erovirasto-appi, jossa saat 30 päivän ajan päivittäin tietoa, tukea ja vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen.

Tsemppiä nuuskan käytön lopettamiseen, sinä pystyt siihen varmasti!

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen infektio, ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. HPV-tartunnan saaminen ei tarkoita sitä, että saisi automaattisesti syövän.

Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektion lisäksi tarvitaan myös muita syövän kehittymistä edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia).

Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen (myös ilman rokotetta) parissa vuodessa. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.

HPV tarttuu yleensä seksissä: yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV-tartunnan voi mahdollisesti saada myös esimerkiksi syntymän yhteydessä äidin synnytyskanavasta, mutta pääsääntöisesti HPV kuitenkin tarttuu seksissä. Kondomi suojaa HPV- ja myös muilta seksitautitartunnoilta, ja siksi seksissä kannattaakin käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen.

HPV-rokote suojaa siltä, ettei korkean riskin virukset pääse synnyttämään tulehduksia, jotka voivat muuntua myöhemmin syöväksi. Rokote siis estää tulehdusta syntymästä, mutta ei paranna tulehdusta, jos se on jo olemassa. Tulehdukset kyllä paranevat samalla tavalla, on rokote tai ei. HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamien syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista, mutta sen ottamisesta voi olla hyötyä myös myöhemmin.

Lisätietoa HPV:sta voit halutessasi lukea Fressiksen artikkelista ja tietopankista.

Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita. Sähkösavukkeet aiheuttavat usein ensimmäiseksi samanlaisia haittoja kuin perinteinen tupakointikin, eli hengitysteiden ärsytysoireita, yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista.

Sähkösavukkeita ja niiden terveyshaittoja ei ole vielä voitu tutkia riittävästi, mutta oletuksena on, että myös pidemmän aikavälin terveyshaitat ovat samantyyppisiä kuin tupakoinnin. Sitä ei kuitenkaan osata vielä sanoa, miten kauan tai kuinka paljon sähkösavukkeita tulisi käyttää, jotta suurempia haittoja alkaa syntymään.

Nopeasti ilmaantuvien jälkien tai haittojen lisäksi olemme huolissamme myös siitä, että monet vapet sisältävät myös runsaasti nikotiinia, joka aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta joskus jo harvemmankin/vähäisemmänkin käytön seurauksena.  Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Mikäli jää riippuvaiseksi nikotiinista, vapetus yleensä jatkuu ja lisääntyy. Pitkittyneen ja jatkuneen käytön myötä niitä pysyviä jälkiä ja haittoja alkaa sitten syntymään. Riippuvuuden nurja puoli on myös se, että sen muodostumisen myötä lopettaminen on monella tapaa vaikeampaa, vaikka niin haluaisikin tehdä.

Jotta välttyy vapen haitallisilta seurauksilta ja riippuvuudelta, kannattaakin olla aloittamatta kokonaan tai lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistaa sen, ettei niistä aiheudu tulevaisuudessakaan terveyshaittaa. Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löytyy Fressiksen artikkelista ja lopettamisen tuen kanavasta. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, voi siihen saada apua ja tukea myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta.

On tosi luonnollista, että kuukautisten alkaminen mietityttää. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin, joten niiden alkamiseen ei voi oikein itse vaikuttaa mitenkään. Kuukautisten alkamista ei myöskään pysty ennustamaan.

Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisen perusteellakaan ei kuitenkaan valitettavasti pysty sanomaan mitään tarkkaa ajankohtaa sille, milloin kuukautiset voisivat alkaa.

Murrosiän muutoksia ei kannata vertailla kavereiden tilanteeseen. On tosi ymmärrettävää, ettei tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain, josta ei itse vielä oman kokemuksen kautta tiedä. Murrosiän muutosten etenemiseen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan ja vertailu saattaa tuoda vain ikävän mielen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.

Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella menkkoja ihan rauhassa, koska ihan varmasti ne sieltä vielä alkavat 😊 Voit odotellessasi tutustua Fressiksen artikkeleihin menkoista ja lukea täältä myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin näistä samoista aiheista.

Kysymykseesi on valitettavasti vaikea antaa ihan tarkkaa vastausta. Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi jossain määrin haitata pituuskasvua. On olemassa esimerkiksi joitakin tutkimuksia, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. On kuitenkin vaikea arvioida tarkkaan, mikä määrä tupakointia voi vaikuttaa pituuskasvuun.

Pituuskasvuun vaikuttaa lisäksi myös esimerkiksi geeniperimä eli vanhempien ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. On myös hyvä muistaa, että pituuskasvun eteneminen on hyvin yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen sekä siihen, kuinka paljon kasvua on mahdollisesti vielä jäljellä.

Tosi hienoa, että haluat lopettaa tupakoinnin! Mitä nopeammin tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän siitä ehtii aiheutua mitään pysyvää haittaa. Tupakoinnin lopettaminen on fiksu teko oman hyvinvointisi ja kehityksesi kannalta. Mikäli kaipaat apua tupakoinnin lopettamiseen, tutustu ihmeessä Fressiksen lopettamisen tuen sisältöihin. Voit myös ladata puhelimeesi Erovirasto-sovelluksen, joka kannustaa ja tukee tupakoinnin lopettamisessa.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön välttämisen lisäksi omaa kasvua ja hyvinvointia voi tukea parhaiten mm. syömällä ja liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti sekä huolehtimalla riittävästä levosta. Jos pituuskasvusi vielä kovasti huolettaa sinua, voit ottaa asian puheeksi esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Hänen kanssaan voitte yhdessä katsoa kasvukäyriäsi ja keskustella kehityksestäsi.