Kysymys
Mieli
Nimimerkki: yks tyttö vaa
Ikä: 13-15v
Millaisia juttuja on turvallista jakaa instagramissa? Millasia juttuja on turvallista jakaa esim. yksityisellä instatilillä mitä seuraa vaan tutut? Entä mitä on turvallista jakaa julkisesti? Riippuuko se mitä voi jakaa siitä,...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä kysymyksestä!

On tosi hienoa, että pohdit näitä asioita. Insta on hyvä paikka pitää yhteyttä ihmisiin, tutustua uusiin ja tallentaa paloja omasta elämästä. Mitään yksiselitteistä ohjetta siihen, mitä milläkin tilillä kannattaa jakaa, ei kuitenkaan ole. Yksi hyvä ja yleinen ohje tosin on, että nettiin ei kannata julkaista mitään sellaista, jota ei olisi valmis näyttämään esimerkiksi omille vanhemmille. Omia henkilötietoja, osoitetta, tai muita vastaavia, yksityiskohtaisia tietoja itsestä ei kannata myöskään koskaan jakaa – oli tili sitten yksityinen tai julkinen.

Myös kuvien ja videoiden kohdalla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään ennen kuin julkaisee. Esimerkiksi kuvia vähissä vaatteissa ei kannata jakaa, sillä niitä voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin. Tämä on erityisen tärkeä huomioida alaikäisenä. Julkiselta tililtä on suurempi mahdollisuus, että jaetut asiat lähtevät leviämään eteenpäin. Yksityinen instatili on siis turvallisempi, joten siellä voi jakaa asioita hieman vapaammin. Periaatteessa sekin on kyllä mahdollista hakkeroida, eli ulkopuolisen on mahdollista päästä käsiksi sisältöihisi. Tämä ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, mutta riski on hyvä tiedostaa.

Aikuisena voi olla joskus helpompi arvioida mitä kannattaa postata ja mitä ei, eli siinä mielessä postaaminen voi olla vähän vapaampaa. Mutta myös aikuisten on tärkeä ymmärtää, että someen kerran jaettuja asioita ei sieltä enää saa pois. Niinpä harkintaa kannattaa käyttää aikuisenakin. Omista tiliasetuksista kannattaa vanhempien kanssa tarkistaa, että tilin suojaukset ovat kunnossa. Samalla voi yhdessä pohtia vielä julkisen ja yksityisen tilien hyviä ja huonoja puolia, ja jutella siitä miten somea kannattaa käyttää. Voit myös lukea turvallisesta somen käytöstä lisää täältä.

Instaan postailu on parhaimmillaan kiva harrastus, joten kunhan pitää turvallisuusasiat muistissa, voi siellä olla suht huoletta. Mukavia some-hetkiä ja kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?