Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v
Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä? Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä
Fressis

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuoka
Nimimerkki: Jääsormet
Ikä: Yli 18v
Syömishäiriö ja paleleminen Minulla oli/on syömishäiriö, laihduin yli vuoden ajan(yli 10kg lähti), mutta en ole onneksi superpahasti nälkiintynyt vaan hoikkuudesta huolimatta yhä normaalipainon puolella. Vaikuttaa siltä, että...
Fressis

Hei, kiitos viestistäsi!

Kerrot laihtuneesi yli 10 kg syömishäiriöoireiden seurauksena, mutta painosi pysyneen kuitenkin niin sanotusti normaalipainon puolella. Tämän jälkeen olet kärsinyt palelemisesta.

Onpa mukava kuulla, että olet tilanteen ahdistavuudesta huolimatta näin hienosti saanut painonmenetyksen pysähtymään! 😊 Toivottavasti saat tarvitsemaasi tukea ja apua syömishäiriöstä toipumiseen. Vaikka painosi ei tippunut alipainon puolelle, pidän mahdollisena sitä, että keho on tunnistanut merkittävän energiavajeen aiempaan tasoon nähden, ja että palelu syntyisi kehon asettumisesta ikään kuin ”säästöliekille”.

Jos tilanne ei ala yhtään asettua lähikuukausina, voisi olla aiheellista kertaalleen tarkastaa muutama perusverikoe (esimerkiksi perusverenkuva ja kilpirauhasarvot) muiden mahdollisten syiden poissulkemiseksi. Luulisin, että kehoa ei sen kummemmin voi ”huijata” palelun suhteen eli kannustaisin varmaankin sinua vain pukeutumaan lämpimästi. 😊

Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, suosittelen sinua tutustumaan vielä Syli ry:n palveluihin, tai ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Toivotaan, että toipumisesi edistyy edelleen! ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Hiltsu
Ikä: 9-12v
Voiko 11-vuotias ostaa ja juoda energiajuomia? Moi olen 11v ja mun kaikki 11v kaverit juo energiajuomaa niin tahtoisin tietää että voiko 11v ostaa ja juoda energiajuomaa?
Fressis

Heippa! Hyvä kysymys, kiitos siitä 😊

Energiajuomia ei tosiaan suositella alle 15-vuotiaille, ja siksi useissa kaupoissa niitä ei myöskään myydä tämän ikäisille. Koska kyseessä ei ole laki, vaan suositus, voi siinä olla eroja eri kauppojen välillä, kuinka paljon energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan ja valvotaan. Näin ollen voi olla mahdollista, että kaverisi ovat niitä saaneet itsekin ostettua, tai sitten he ovat saaneet niitä käsiinsä muuta kautta.

Viestistäsi ei käy ilmi, haluaisitko itsekin juoda energiajuomia, mutta ymmärrän että se voi ainakin kovasti houkuttaa, jos kaikki kaverisikin niitä juovat. On kuitenkin hienoa, jos pystyt niistä siitäkin huolimatta kieltäytymään!

Energiajuomat voivat olla houkuttelevia maultaan ja ulkonäöltään, mutta niistä ei ole oikein mitään hyötyä kasvavalle nuorelle, jonka keho on herkempi niiden haitallisille vaikutuksille. Ne sisältävät suuria määriä kofeiinia ja muita piristäviä aineita, joista on monenlaista haittaa, ja jotka usein tekevät olon levottomaksi piristämisen sijaan. Kofeiini voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua sekä aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon tai ole hyväksi hampaille. Happamien ja sokeripitoisten juomien juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen tietopankista ja artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roll
Mitä tehdä, jos inhoaa muiden seurassa syömistä? Inhoan muiden seurassa syömistä. En osaa ollenkaan jutella samalla kun syön, jos yritän jutella niin unohdan ruuan ja se jäähtyy pilalle, tai jos syön...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Millaiseksi koet suhtautumisesi ruokaan noin muuten? Mikä yhdessä ruokailussa on sinusta kaikista vaikeinta? Tuntuuko sinusta epämiellyttävältä, että muut näkevät, kun syöt? Entä jos olette esimerkiksi viettämässä iltaa kavereiden kanssa, ja teillä on jotain naposteltavia, niin syötkö tällaisissa tilanteissa lainkaan mitään?

Kuulostaa siltä, että olet tottunut syömään rauhassa ja ruokaan keskittyen, ja siksi sosiaaliset ruokailutilanteet ovat sinulle haasteellisia. Taustalla voi toki olla myös sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Yksi melko tavallinen sosiaalisten tilanteiden pelon muoto on pelko syödä niin, että muita ihmisiä paikalla. Toki asiaa on vaikea arvioida tämän tarkemmin näin sähköpostin välityksellä.

Mitä mieltä olet, voisiko syömistä harjoitella perheenjäsenen kanssa menemällä julkiseen paikkaan syömään? Tällöin voisi selvitä, onko kyse siitä, että muut näkevät, vai enemmän siitä että perheenjäsenen kanssa on ok olla hiljaa, koska olette niin aina ruokaillessa toimineet. Entä olisiko ystävillesi mahdollista sanoa kevyesti se, että olet tottunut syömään hiljaisuudessa, ja että haluat syödä rauhassa ja vasta sitten jutella? Tällöin asia olisi sanottu ääneen, eikä sitä tarvitsisi silloin samalla lailla jännittää. Joka tapauksessa olisi hyvä, että saisit olla tällaisissa tilanteissa luontevasti oma itsesi, ja syödä keskustelematta muiden kanssa, jos niin haluat.

Näkisin, että olisi hyvä, jos pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mieluiten ehkäpä psykologin. Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä myös Syömishäiriöliittoon. Syömishäiriöliitto tarjoaa keskusteluapua kaikille, joita askarruttavat ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat. Tukea pohdintoihisi voit saada myös esimerkiksi Mieli ry:n chat-palveluista.

Sosiaalisuus liittyy vahvasti ruokailuun monissa tilanteissa, ja kuten kerrotkin, niin pidemmän päälle ruokailutilanteiden välttely ei varmastikaan tule onnistumaan, tai voi johtaa eristäytymiseen. Siksi olisi hyvä löytää keinoja syömisen sujumiseen muiden ihmisten seurassa – parhaimmillaan yhdessä syöminen on nautinnollista ja mukavaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: huh?
Voiko terveydenhoitaja kommentoida laihtumistani? Oon 13v tänä vuonna 14 tyttö ja laihduin viime vuoden aikana 22kg (oon ollut ylipainoinen ja oon vieläkin) voiko terkkari sanoa siitä mitään? En...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Valitettavasti minun on vaikea ottaa tarkemmin kantaa tilanteeseesi. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä. Voi siis hyvin olla, että terveydenhoitaja ottaa asian puheeksi, jos painossa on tapahtunut paljon muutosta edelliseen käyntiin nähden. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään huolissaan, vaan voitte yhdessä terveydenhoitajan kanssa keskustellen käydä läpi tilannettasi.

Nuoruus on aikaa, jolloin myös painon ja pituuden suhteen tapahtuu paljon muutoksia. On tärkeä muistaa, että laihdutuskuurit tai muut vastaavat eivät ole suositeltavia kasvuiässä oleville nuorille. Tärkeämpää on panostaa terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin; liikkua säännöllisesti, syödä monipuolisesti ja huolehtia myös riittävästä levosta. Viestisi perusteella oletkin ilmeisesti näin tehnytkin 😊

Vaikuttaa siltä, että painoon liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät sinua kovasti. Voit siis rohkeasti itsekin ottaa asian puheeksi terveydenhoitajan kanssa. Häneltä saat varmasti tarvittaessa neuvoja ja tukea tilanteeseesi.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: ..
Painon puheeksi ottaminen terveystarkastuksessa Oon 7lk ja mulla on tulossa ensi viikolla terveydentarkastus. Oon 165cm pitkä ja painan 94kg. Voiko se terkkari laittaa mut johonki ns. painoseurantaan säännöllisesti...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua. Pahoittelut, että saatat saada tämän vastauksen myöhässä, jos sinulla on ollut jo terveystarkastus terveydenhoitajalla. Vastaamme Fressiksessä kysymyksiin kahden viikon kuluessa kysymyksen saamisesta.

Kerrot painoon liittyvistä huolistasi, ja erityisesti siitä, että pelkäät terveydenhoitajan puuttuvan asiaan, vaikka et haluaisi. On täysin ymmärrettävää, että aihe on sinulle herkkä. Onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia. On myös totta, että monissa yhteyksissä painosta ei puhuta sellaisella herkkyydellä, joka huomioisi tämän. Toivon kuitenkin, että keskustelusi terveydenhoitajan kanssa on ollut huomioiva, ja että olet päässyt juttelemaan asiasta vailla huolta siitä, että et itse tule kuulluksi.

Kun painoasi ja pituuttasi tarkastelee suhteessa toisiinsa, on totta, että niiden suhde ei ole täysin tasapainossa. Ikäiselläsi nuorella asiaa ei kuitenkaan voida tarkastella pelkästään tästä näkökulmasta, koska murrosiän kehityksesi on vielä kesken ja kehossasi voi tapahtua vielä paljonkin muutoksia. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä, ei kiusata. Uskon siis, että olette keskustelleet hänen kanssaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, kuten syömistottumuksista, liikkumisesta, mielen hyvinvoinnista ja unesta ja levosta. Jos siis terveydenhoitaja on ”laittanut sinut painonseurantaan” tai lähetteen ravitsemusterapeutille, ovat ne sen vuoksi, että elintavoissasi voidaan vahvistaa niitä asioita, jotka ovat jo hienosti, ja että saisit tukea niihin asioihin, joita itse haluat muuttaa.

Kuvaatkin viestissäsi joitain näistä asioista ja on hieno asia, että sinulla on mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja että koet syöväsi normaalisti. On totta, että herkuttelu on helposti sellainen asia, joka vaikuttaa painon nousemiseen. Herkuttelulle on kuitenkin paikkansa myös ruokavaliossa, joka on koostettu terveellisesti ja monipuolisesti, eikä sitäkään tarvitse kokonaan lopettaa. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.

Arvelet itsekin, että suklaan ja karkkien napostelu voisi olla sellainen asia, johon voisit ruokavaliossasi kiinnittää vielä huomiota ja vähentää niiden syömistä. Hienoa, että tunnistat tällaisen asian, ja että koet voivasi itse myös muuttaa tätä tottumusta. Napostelun himoa helpottaa, kun syö päivän mittaan tasaisin väliajoin (4-5 kertaa päivässä) monipuolisen aterian/välipalan, jossa on paljon kasviksia/hedelmiä, täysjyväviljatuotteita tai muu hiilihydraatin lähde sekä proteiinia ja pehmeää rasvaa. Ehkä nämä ovatkin sinulle jo tuttuja juttuja, mutta voit halutessasi lukea niistäkin lisää täältä.

Ruokailutottumusten muuttaminen ei ole aina helppoa -etenkään yksin. Vaikka itse tiedostaisi asiat, joiden haluaisi muuttuvan ja uskoisi siihen myös pystyvänsä, on tällaisiin muutoksiin tärkeä saada tukea lähiympäristöstä. Onko lähelläsi luotettavaa aikuista, jonka kanssa voisit jutella asiasta ja jolta saisit tukea? Onko sinun mahdollista jutella esimerkiksi huoltajasi kanssa aiheesta? Voitteko yhdessä miettiä esimerkiksi sitä, millaisia ruokia ja välipaloja kotiin ostetaan, ja ettei herkkuja olisi tarjolla niin paljoa? Voit myös jatkaa juttelua luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä tai Netarissa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Tsemppiä ja jaksamista arkeesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: KN
Onko siitä haittaa jos ei juo aterialla vaan aterioiden välissä? Jos syö jotain tosi kuivaa ruokaa, vaikkapa näkkäreitä, ja ei samalla juo ollenkaan, niin voiko suolisto mennä tukkoon? Vai kosteutuuko ruoka tarpeeksi vatsassa? Onko...
Fressis

Heippa!

Ruoansulatuksen kannalta siitä ei ole haittaa, ettei aterialla juo ruokajuomaa. Suolisto ei voi tästä tukkeutua, sillä ruoansulatusentsyymit niin mahalaukussa kuin ohutsuolessa pilkkovat syömämme ruoan hyvin tehokkaasti pieniksi osasiksi niin, että ravintoaineet pääsevät imeytymään. Tähän ei tarvita erikseen nestettä, vaan pilkkoutumisprosessi kyllä toimii joka tapauksessa. Eli päivittäisen nestetarpeen voi täyttää kyllä aterioiden välilläkin.

Juomista aterian yhteydessä kuitenkin puoltaa suun ja hampaiden terveys. Makeat ja happamat juomat aikaansaavat happohyökkäyksen suussa, mikä vaurioittaa hampaiden kiillettä. Jos aterioiden välissä juo usein, niin happohyökkäyksiä tulee enemmän ja samoin hampaat kuormittuvat enemmän, mikä altistaa reikiintymiselle. Vesi ei saa aikaan happohyökkäystä, eli sitä voi juoda huoletta aterioiden välissäkin.

Kannattaa lukea vielä lisätietoa artikkelistamme liittyen suun terveyteen ja ruokailuun, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Herkkuhetki
Kuinka usein on ok herkutella? Olen lapsesta asti tottunut käyttämään leivälle, ruuanlaittoon ja leivontaan margariinia&öljyjä, koska oikea voi on aika epäterveellistä. Tovi sitten sain tutun luona maistaa aitoa voita...
Fressis

Hei!

Kuulostaa siltä, että suhtautumisesi ruokaan ja syömiseen on oikein hyvällä pohjalla – satunnainen herkuttelu esimerkiksi juuri kuvaamallasi tavalla muutaman kerran viikossa on varmasti sopiva määrä. Terveellinen ruokavalio voi sisältää ihan kaikenlaisia ruoka-aineita, myös voita, mutta määrä ratkaisee. Yleispätevä neuvo on, että jos ruokavaliosta 80 % on terveellistä ja monipuolista ruokaa, niin lopuilla 20 %:lla ei ole niin paljon väliä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi pari kertaa viikossa voi ihan hyvällä omalla tunnolla herkutella ruisleivällä, jonka päällä on voita, kunhan pääasiallinen rasva on mieluiten margariini tai öljy, joista saa myös elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Ruokakolmio antaa raamit sille, miten usein ja kuinka paljon mitäkin eri ruoka-aineita monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon sopii. Pohjalla ovat kasvikset ja hedelmät, sen jälkeen täysjyvävilja, kuten jälkiuuniruisleipä ja seuraavaksi hyviä proteiinin ja rasvan lähteitä. Ruokakolmiossa ylimpänä palkkina ovat sattumat, jonne myös voi voidaan sijoittaa. Eli ihan hyvällä omalla tunnolla voit herkutella voilla voidellulla leivällä silloin tällöin, kunhan saat muuten riittävästi myös pehmeää rasvaa ruokavaliosi on monipuolinen.

Kannattaa lukea myös artikkelimme herkuttelusta Fressiksen sivuilta.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Ruokatauko
Mitä tarkoittaa ohje syödä rauhassa/hotkimatta? Mitä tarkoittaa ohje ”syö rauhassa/hotkimatta/hitaasti”? Mikä idea sen taustalla on ja mikä aika lasketaan tarpeeksi hitaaksi? Yleensä minkä tahansa aterian syömiseen menee minulla 3-5...
Fressis

Moi!

Kiitos kysymyksestä. Rauhassa syömisen ohjeen taustalla on juuri luettelemiasi asioista, eli ruokailusta nauttiminen, maisteleminen ja kunnolla pureskeleminen. Lisäksi usein ruokailulla on merkitys sosiaalisena tapahtumana, taukona kesken koulu- tai työpäivän, jolloin mahdollisesti voi jättää opiskeluun liittyvät asiat sivuun ja jutella niitä näitä.

Ohjeeseen liittyy kuitenkin myös tärkeä fysiologinen merkitys. Kun syömme, ruoansulatuselimistömme viestittää aivoille, että nyt saadaan energiaa, ja aivot tulkitsevat tämän nälkätunteen väistymisenä ja kylläisyyden tunteen lisääntymisenä. Kun ruokaa laitetaan suuhun ja aletaan pureskella, erittyy syljen mukana hormoneja, jotka kulkeutuvat verenkierron mukana aivoihin viestien energiansaannista. Myös mahalaukusta erittyy vastaavia hormoneja: hormonituotanto mahassa käynnistyy, kun ruoka saapuu mahalaukkuun ja sen seinämät venyvät eli vatsa täyttyy. Hormonien välityksellä aivot saavat tietoa siitä, että nälkä on tyydytetty ja olemme kylläisiä.

Hormonien tuotanto ja viestin kulkeutuminen aivoihin asti vie kuitenkin oman aikansa, ja mikäli syö kovin nopeasti, aivot eivät ehdi viestittää takaisin, että nyt on kylläinen olo, ruokailu voidaan lopettaa. Tällöin riskinä voi olla se, että syökin paljon enemmän kuin tarvitsisi sen hetkisen nälkätilan perusteella ja saattaa tulla paha olo tai ähky. Sen sijaan, kun syö rauhallisella tahdilla, niin aivot pysyvät mukana kehon tuntemusten tulkitsemisessa ja ruoka-annos on helpompi suhteuttaa oikean kokoiseksi.

Mitään tarkkaa aikaa sille, miten pitkään ruokailun tulee kestää, on kyllä mahdoton sanoa, koska annoskoko ja ruoan koostumus vaikuttavat siihen paljon. Mutta tärkeintä on, että pureskelee rauhassa ja laittaa kerralla sopivan kokoisia haarukallisia/lusikallisia suuhun 🙂

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaSeksi
Nimimerkki: Matias 13
Voivatko kivekset kutistua jos juo Mountain Dewiä? Join mun kamun kaa mountaindeviä ja nyt pelkään et mun kivekset kutistuu ku mun kamun isoveli sano et se kutistaa niitä. APUA en tiiä...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Tuo on tosiaan myytti, joka kyseisestä juomasta on kiertänyt jo vuosia, mutta sen todellisuudelle ei ole perusteita. Voit siis olla huoletta, kiveksesi eivät taatusti kutistuneet tästä kerrasta juoda kyseistä juomaa.

Emme kuitenkaan yleisesti suosittele juomaan usein sokerijuomia. Happamat ja sokeripitoiset juomat muun muassa vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota. Limsoista ja muista sokeri- ja/tai hiilihapollisista juomista kannattaa ajatella saman tapaisena ruokavalion sattumana kuin karkkeja tai sipsejä – joskus on ihan ok herkutella, mutta päivittäinen käyttö ei kannata. 🙂

Voit halutessasi lukea lisää aiheesta Fressiksestä: Juomat – mitä, milloin ja kuinka paljon? – Fressis

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?