Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v
Alastonkuvien hallussapito ja lähettäminen Hei, aloin vähän aikaa sitten miettimään, että onko omien alastonkuvien hallussapito laitonta lukitussa kansiossa, johon tarvii salasanan, kun olen alaikäinen? Oon myös lähettänyt riskit...
Fressis

Moi! Suomen laki voi olla hämmentävä ja osin myös ristiriitainen, kun on kyse suojaikärajoista sekä alaikäistä esittävien alastonkuvien hallussapidosta ja levittämisestä. Esimerkiksi 16-vuotias voi suojaikärajan puolesta harrastaa seksiä täysi-ikäisen kanssa, mutta jos täysi-ikäinen pyytää alastonkuvia tai -videoita alaikäiseltä, hän syyllistyy rikokseen. Omien alastonkuvien säilyttäminen ei kuitenkaan ole laitonta, vaikka olisikin alaikäinen.

Et ole tehnyt mitään väärin lähettäessäsi kuvia tytöille, jotka ovat sitä pyytäneet. Viestisi perusteella he ovat antaneet suostumuksensa kuvien vastaanottamiseen. Alastonkuvien lähettäminen voi joillekin olla hauska ja mieluisa tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Kunhan muistaa, että kuvien lähettämiseen tulee joka kerta erikseen saada lupa vastaanottajalta, jolloin ei tule tehneeksi mitään väärää. Tämä koskee etenkin tilanteita, joissa ollaan täysi-ikäisiä tai joissa alaikäiset ovat lähellä toistensa ikää.

Mikäli kuvien vastaanottaja on täysi-ikäinen, tilanne on mutkikkaampi. Aikuinen ei saa lähestyä nuorta netissä ja pyytää lähettämään alastonkuvia tai kommentoida muutoin seksuaalissävytteisesti. Vastuu on aina aikuisella, eikä nuori tee mitään väärää, vaikka vastaisikin aikuiselle tai lähettäisi kuviaan. Jälkeenpäin tällaisesta voi kuitenkin tulla kurja fiilis. Viestissäsi ei selviä, minkä ikäisiä sinua vanhemmat tytöt ovat olleet. Kannattaa myös muistaa, että netissä kuka tahansa voi esiintyä toisena henkilönä, joten siinäkin mielessä on hyvä suojella itseään ja olla tarkkana, kenelle kuviaan lähettää. Mikäli asia pohdituttaa sinua, voit lukea aiheesta lisää täältä.

Kuvia lähettäessä tulee tiedostaa mahdolliset riskit, joista itsekin jo mainitsit. On tärkeää, että voit luottaa kuvien vastaanottajiin, jotta he eivät käytä kuvia vääriin tarkoituksiin esimerkiksi jakamalla niitä eteenpäin. Luvaton alastonkuvien jakaminen alaikäisestä on aina väärin ja jopa rikos. Kuvassa esiintyvä henkilö ei siis tee rikosta, vaan alaikäisen kuvia levittävä henkilö.

Kuvia lähetettäessä on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Voit esimerkiksi pyytää, että kuva poistetaan heti katsomisen jälkeen ja sitä ei saa näyttää kenellekään muulle. Usein on hyvä rajata ja muokata kuva sellaiseksi, ettei siinä näy omia kasvoja tai muita asioita, joista sinut voisi tunnistaa. Pelastakaa Lapset ry:n Mun keho, mun rajat -oppaassa on kattavasti tietoa nuorten alastonkuvien jakamisesta. Suosittelen sinua tutustumaan siihen, jos jokin asia jää askarruttamaan. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit olla yhteydessä Nuorten exitin nettikirjepalveluun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Omppu
Alastonkuvien lähettämisestä ja ihastumisesta vaikka seurustelee Moii! Yks päivä oltii mun kaverin (sanotaan ny Maria) kaa omeglessa samaan aikaa ja viestiteltiin samalla. Sit mun kaveri kerto et joku poika oli...
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Alastonkuvien ja alapääkuvien lähettämisessä kannattaa olla erityisen tarkka, et voi koskaan tietää mihin kuvat voivat päätyä ja ketkä kuvia näkevät! Kuvien lähettämiseen liittyykin monia riskejä, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Suosittelisin, että yhdessä poistaisitte kuvat varmuuden vuoksi.

Seurustelusuhteessa tai kavereiden välillä ja etenkin tuntemattomille lähetettyihin intiimikuviin liittyy aina riski. Et voi koskaan täysin luottaa siihen, ettei kuvia käytettäisi väärin. Esimerkiksi erotilanteessa tai kaverisuhteen loputtua toinen voi suutuksissa tai pettymyksen tunteen vallassa lähettää kuvia eteenpäin, ilman että ymmärtää millaista haittaa se voi aiheuttaa. Nykypäivänä kuvat leviävät nopeasti ympäriinsä, eikä niitä välttämättä voi poistaa lopullisesti koskaan. Siksi on tärkeää miettiä, kenelle kuvia lähettää sekä varmistaa, etteivät kuvat pääse vahingossa tai vaikeassa tilanteessa leviämään niin, ettet voi asiaan enää vaikuttaa. On myös hyvin tärkeää pyytää toiselta lupa kuvien lähettämiseen,  kenenkään ei tarvitse vastaanottaa alapääkuvia ilman suostumusta. Lue vielä aiheesta lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Ihastuksen tunteita voi syntyä vaikka seurustelisi toisen kanssa. Minkälaisia ajatuksia poikaystäväsi tällä hetkellä herättää, onko ihastuminen laantunut häntä kohtaa?  Voit rauhassa odotella laantuuko ihastuminen Mariaa kohtaan vai vahvistuuko se entisestään.  Jos tilanne tuntuu hyvältä ja turvalliselta, voisiko asiasta puhua hänen kanssaan? Voit löytää pohdintoihisi tukea lukemalla tämän artikkelin aiheesta.

Oliko vastauksesta hyötyä?