Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun ei uskalla kertoa kavereille, että kuukautiset ovat alkaneet? Moi! Oon 11-vuotias ja minulla on alkanut jo kuukautiset. Niiden alusta ei ole kauaa mutta kaikki on hyvin. Kaverini kuitenkin usein puhuvat koulussa murrosiästä...
Fressis

Moi nimimerkki Huolestunut!

On ymmärrettävää, että sinun iässäsi murrosikä ja siihen liittyvät muutokset mietityttävät ja puhututtavat ikätovereiden kesken. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, minkä lisäksi jokainen kehittyy omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa olette kaikki uuden äärellä. Sekä oma että muiden kehittyminen voi ihmetyttää, innostuttaa, jännittää tai jopa pelottaa tai nolostuttaa. Murrosiästä puhuminen sekä mietteiden jakaminen yhdessä kavereiden kanssa voi myös lievittää jännitystä ja tarjota vertaistukea.

Kuukautiset ovat täysin luonnollinen naistyypillisen kehon toiminto, ja on hyvä, että aiheesta voi puhua avoimesti. Se on kuitenkin eri asia, haluaako aiheesta puhua yleisellä tasolla vai omakohtaisesti. Kuukautiset ja muut murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa voivat tuntua hyvin yksityisiltä, eikä niitä välttämättä halua jakaa muille. Onkin täysin ok olla kertomatta kuukautisten alkamisesta kavereille, jos ei niin halua tehdä. Voit myös pohtia, millaista reaktiota pelkäät saavasi kavereiltasi ja onko pelko realistinen. Voi myös olla, että kuukautisten alkaminen jännittää heitä ja he kaipaavat tietoa joltakulta, jolla ne ovat jo alkaneet.

Loppupeleissä kuitenkin sinä itse päätät, mitä asioita haluat itsestäsi jakaa muille ja mitä et. 😊 Mikäli haluat, voit lukea yksin tai yhdessä kavereidesi kanssa Fressiksen artikkelin kuukautisista, sillä siitä voitte saada vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Entä oletko kertonut äidillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta? Häneltä voi saada tietoa ja tukea kuukautisia ja muita murrosiän muutoksia koskevissa pohdinnoissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs 11 vuotias
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja kuukautisten alkaminen Hei! Mun äidillä alkoi kuukautiset 11 vuotiaana 2-4 kuukautta synttäreiden jälkeen. Mulla itellä on alkanu valkovuoto pari vuotta sitten. Kesällä mun synttäreiden jälkeen niistä...
Fressis

Hei nimimerkki ”Mietteliäs 11 vuotias”.

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että pohdit murrosikää ja sen tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja se on nyt ollut useamman kerran runsasta. Pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuoto on yksi murrosiän ja kuukautisten alkamisen merkeistä. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi, kuten sinulla. Kaikki tämä vaihtelu on normaalia, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Valkovuodon määrä ja koostumus myös vaihtelevat, ja on hyvin normaalia, että välillä sitä tulee runsaammin ja joinain päivinä ei ollenkaan.

Kerroit, että äidilläsi kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana. Tämä tieto voi hieman auttaa sinua arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sinun ei tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat myöhemmin kuin äidilläsi. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, ja murrosiän kehityksesi etenee muutenkin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin. 😊 Voit lukea lisää siitä, miten omaan murrosikään voi vaikuttaa, täältä.

On hienoa, että voit jutella äitisi kanssa kuukautisista ja murrosiästä. On tärkeää, että on luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: EpävarmaTyttö
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys alkuvaiheessa En ole varma oliko ensimmäiset menkkani suurinpiirtein puolivuotta sitten koska ne vaikuttivat ekoilta mutta ne kestivät pari päivää. Tiedän muutamina ekoina vuosina menkat on...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Moni nuori pohtiikin samaa asiaa.

Ensimmäiset kuukautiset voivat kestää vain pari päivää, se on täysin normaalia. Ja kyllä, on totta, että ensimmäisinä vuosina kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset. Puoli vuotta alkaa toki olla melko pitkä aika, jos kuukautisia ei ole kuulunut. Ei kuitenkaan hätää, tilanne varmasti selviää ja ehkäpä ne kuukautiset ovat jo tuloillaan. 😊

Kyse voi siis toki vielä olla epäsäännöllisyydestä. Jos alkaa näyttää siltä, ettei nyt lähiaikoina kuukautisia kuitenkaan kuulu, kannattaa syitä alkaa selvittämään. Kuukautiset ovat voineet jäädä pois jostain syystä. Ensimmäisenä kannattaa aina sulkea pois raskauden mahdollisuus. Jos olet harrastanut seksiä, minkä yhteydessä siemennestettä on päässyt emättimeen, raskauden mahdollisuus on olemassa ja sen poissulkemiseksi kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos kyseessä ei ole raskaus, voi syynä olla esimerkiksi sairastelut tai stressi (kouluhuolet, murheet tai voimakas jännitys). Myös runsas liikunta, painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa. Joskus kyseessä voi olla myös jokin sairaus, mutta niitä ei kannata kuitenkaan alkaa pelkäämään ❤

Kunhan syy selviää, voivat kuukautiset palata itsestäänkin. Joskus voidaan turvautua myös hormonilääkkeisiin kierron uudelleen aloittamiseksi.

Syy kuukautisten viivästymiselle kannattaa siis selvittää, jo senkin takia, että saisit itsekin mielenrauhan 😊 Rohkaisenkin sinua vielä, että kertoisit asiasta kouluterveydenhoitajalle. Jos terkkari ei tunnu edelleenkään hyvältä ajatukselta, olisiko sinun mahdollista keskustella äitisi, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa aiheesta? Voisitte vaikka varata yhdessä hoitajalle tai lääkärille ajan asian selvittämiseksi.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö 14
Ikä: 13-15v
Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa? Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pelkkä runsas valkovuoto ei vielä itsessään kerro menkkojen alkamisesta. Tosin valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä, eli se kertoo siitä, että keho kyllä valmistautuu kuukautisten alkamiseen. 😊 Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat.

Valkovuoto on tyypillisesti kirkasta, kellertävää tai maitomaista eritettä ja se voi ajoittain olla runsasta. Kun kuukautiskierto käynnistyy, valkovuodon koostumus muuttuu kierron eri vaiheissa. Kirkas hajuton valkovuoto on merkki siitä, että limakalvosi voivat hyvin. Valkovuodon tehtävä on suojata limakalvoja ja puhdistaa emätintä.

Kun kuukautiset ovat alkamassa/alkaneet, niitä ennen tuleva valkovuoto on tyypillisesti väriltään enemmän rusehtavaa tai verensekaista vuotoa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Myös kuukautisvuodon jälkeen valkovuoto voi olla vielä rusehtavaa.

Jos valkovuodon koostumus ja väri muuttuvat selkeästi, ja siihen ilmaantuu esimerkiksi kokkareita ja vuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua ja kutinaa, voi kyseessä olla myös jokin tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Mikäli haluat, suosittelen, että juttelet vielä valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista huoltajasi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten terveydenhoitajan kanssa. Voit myös jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pienipähkinä32
Ikä: 9-12v
Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen mulla tullut valkovuotoa joku tän kuun keskeltä asti mut nyt kahten vikan päivän ei oo tullu ollenkaa oon kattonu menkka videoita näin mut mietin...
Fressis

Moi pienipähkinä32! Hienoa, että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävien kysymysten kanssa.

Kerrot viestissäsi, että sinulla on alkanut tulla valkovuotoa, mikä on yksi murrosiän alkamisen merkeistä. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat, ja joinain päivinä sitä voi tulla enemmän kuin toisina, eli on myös luonnollista, jos sitä ei jonain päivänä tunnu tulevan ollenkaan. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat. Tästä syystä on vaikea arvioida tarkkaa ajankohtaa tai ikää, milloin juuri sinun kuukautisesi alkavat.

Mikäli haluat, voit oikein hyvin keskustella valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista äitisi kanssa. Voit myös kysyä, milloin hänen kuukautiset ovat alkaneet, sillä se voi auttaa hieman arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi. Jokaisen murrosikä etenee yksilöllisesti omaan tahtiinsa. 😊

Murrosikä voi olla samaan aikaan jännittävää, kiinnostavaa ja jopa pelottavaa aikaa, kun oma keho muuttuu ja tunteetkin saattavat myllertää. Tästäkin syystä keskusteleminen äitisi kanssa on hyvä idea, sillä hän pystyy todennäköisesti antamaan sinulle tietoa ja tukea murrosiän tuomien muutosten kanssa. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa voi keskustella murrosiästä ja saada häneltä tukea ja neuvoja pohdintoihisi. Lisäksi voit lukea Hyvä Kysymys -sivustolta asioista, joita murrosiässä tapahtuu niin kehossa kuin mielessä.

Riemukasta syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tällänen_010_likka
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiset eivät ole vielä alkaneet 11-12-vuotiaana? Moi! Oon tällanen 13-vuotias tyttö, jota mietityttää ekat menkat. Tai siis kun mulla on vasta tänä vuonna alkanut näkymään merkkejä murrosiästä, valkovuoto alko joskus...
Fressis

Heippa!

Tosi hienoa, että laitoit meille viestiä sinua mietityttävästä asiasta. On tosi tavallista, että murrosiässä tulee pohdittua, miten oma kehitys etenee ja mikä on kehityksen osalta normaalia. Helposti tulee vertailtua myös itseä muihin ja voi ymmärrettävästi tuntua vähän ikävältäkin, jos muilla murrosiän kehitys tuntuu tapahtuvan nopeammin.

Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Tämä koskee myös kuukautisten alkamista. On siis ihan normaalia, että sinun iässäsi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. On olemassa myös tosi paljon muita, joilla kuukautiset eivät vielä 11-12-vuotiaana ole alkaneet, eli et todellakaan ole ainut. Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Alkamisiässä on siis tosi paljon vaihtelua.

Kerroit, että sinulla alkanut hiljalleen ilmaantumaan murrosiän merkkejä ja esimerkiksi valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valitettavasti kuukautisten alkamisaikaa on kuitenkin mahdotonta arvioida. Voit kuitenkin olla ihan huoletta. Kyllä ne kuukautiset sieltä tulevat aikanaan 😊

Lisätietoa kuukautisista löydät Fressiksen artikkelista. Voit käydä myös lukemassa muiden lähettämiä kysymyksiä kuukautisiin liittyen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 9-12v
Ovatko kuukautiseni alkaneet? Hei! Olen 12-vuotias ja minulla tuli alapäästä verta äitini sanoi että minulla alkoi kuukautiset! Pelottaa etteivät ne ole ne vaan että on joku muu!...
Fressis

Moi! Kertomasi perusteella kuulostaa vahvasti siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Tämä kertoo siitä, että murrosikäsi etenee tavalliseen tapaan.

Muutaman ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, mikä tarkoittaa, että kuukautiskierron pituus, kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella. Siksi ei tarvitse huolestua, vaikka ensimmäisellä kerralla verta tuli runsaammin ja toisella kerralla niukasti.

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää. Murrosiässä ja joillakin myös aikuisena kierron pituus voi kuitenkin olla toisinaan lyhyempi ja toisinaan pidempi, minkä vuoksi kuukautissuojia kannattaa varmuuden vuoksi pakata reppuun tai laukkuun, kun menet esim. kouluun, harrastuksiin tai kavereiden luokse. Tällöin ei haittaa, vaikka kuukautiset alkaisivatkin yllättäen.

Oletko keskustellut äitisi kanssa kuukautisista? Hän osaa mitä luultavimmin kertoa sinulle esimerkiksi kuukautissuojista ja vastata muihin kuukautisia koskeviin kysymyksiisi. Jos keskustelu äidin kanssa tuntuu hankalalta, onko sinulla jotain muuta turvallista ja luotettavaa aikuista (esim. sukulainen tai koulun terveydenhoitaja), jonka kanssa voisit jutella kuukautisiin liittyvistä pohdinnoistasi?

Lisätietoa kuukautisista saat Fressiksen artikkelista. Hyvä Kysymys -sivuston artikkelissa puolestaan on kerrottu erilaisista kuukautissuojista. Artikkelissa mainittujen kuukautissuojien lisäksi on olemassa kuukautisalushousuja, joita myydään muutamissa vaatekaupoissa, marketeissa ja verkkokaupoissa.

Iloista ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi :)
Ikä: 9-12v
Milloin kuukautiset yleensä alkavat? Milloin alkaa yleensä kuukautiset??
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10–16-vuotiaana. Tarkkaa ikää kuukautisten alkamiselle ei voi valitettavasti sanoa, koska se on niin yksilöllistä.  Jos menkkasi eivät ole vielä alkaneet, voit odotella niitä vielä ihan rauhassa. 🙂 Jos kuukautisia ei ole kuulunut vielä siihen mennessä, kun on täyttänyt 16 vuotta, on hyvä käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Voit käydä lukemassa lisää kuukautisista esimerkiksi tästä Fressiksen artikkelista ja tutustua myös Fressiksen vastauksiin muihin kysymyksiin, joita nuoret ovat lähettäneet menkoista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen vain
Ikä: 16-18v
Sattuuko seksi enemmän, jos menkat eivät ole vielä alkaneet? Mietin tässä että sattuuko seksi enemmän jos menkkoja ei ole vielä edes alkanut?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Sillä ei pitäisi olla vaikutusta seksiin liittyvään kipuun ovatko kuukautiset jo alkaneet vai eivät. Oikeastaan seksin ei kuuluisi koskaan sattua. Toki ensimmäisillä yhdyntäkerroilla voi tuntua hieman kipua, ja silloin onkin tärkeää edetä rauhallisesti. Kipu voi liittyä siihen, ettei ole riittävän kiihottunut ja sitä kautta riittävän kostunut. Liukuvoidetta voi aina käyttää seksissä apuna. Myös jännittäminen voi saada kehoa jäykäksi, jolloin on hyvä löytää keinoja rentoutumiseen, jotta seksissä ei tuntuisi kipua.

Ensimmäisellä yhdyntäkerralla emättimen reunalla oleva rengasmainen immenkalvo voi myös hieman revetä, jonka seurauksena voi tulla vähän verta. Siihen voi tulla repeämää myös esimerkiksi tamponin laiton yhteydessä. Lue lisää immenkalvosta täältä.

Muistathan suojautua kaikenlaisessa seksissä seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa seksitavasta riippuen! 😊 Lue lisää turvallisesta seksistä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 9-12v
Voiko raskaaksi tulla, jos harrastaa seksiä vaatteet päällä saman sukupuolen kanssa? moi! mietin tässä voiko raskaaksi tulla jos harrastaa seksiä vaatteet päällä ja saman sukupuolen kanssa yhdessä leikissä? Minua huolettaa se enkä halua vauvaa vielä...
Fressis

Moikka nimimerkki tyttö!

Sinulla ei ole syytä huoleen, kuvaamassasi tilanteessa ei ole raskauden mahdollisuutta. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Raskaaksi ei siis voi tulla esimerkiksi kahden tytön välisestä seksistä. Lisää raskauden alkamisesta voit lukea täältä ja ehkäisystä täältä.

Kerroit viestissäsi myös, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuukautisten alkaminen on tärkeä osa murrosiän kehitystä ja merkki siitä, että tyttökehosta on tullut sukukypsä. Se tarkoittaa sitä, että on kehollisesti valmis lisääntymään. Tavallisesti kuukautiset alkavat 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen ei pysty itse mitenkään vaikuttamaan, eli voit ihan rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta löydät lisätietoa kuukautisista.

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on ollut esimerkiksi pahoinvointia. Joskus, kun oikein kovasti jännittää jotakin asiaa tai jokin asia huolettaa, voi se myös aiheuttaa erilaisia oireita kuten pahoinvointia ja sydämentykytyksiä. Tällaisessa tilanteessa oloa voi rauhoittaa, jos pystyy jakamaan itseään huolettavan asian esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voisitko ehkä jutella vielä sinua mietityttävistä asioista jollekin läheiselle? Jos juttelu läheisen kanssa tuntuu hankalalta, voit myös jutella asiasta nimettömästi nuorille tarkoitetussa chatissa.

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista voi hyvin käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Suosittelen keskustelemaan terveydenhoitajan kanssa myös, jos pahoinvointisi ei tunnu helpottavan.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?