Miten onnistun nuuskaamisen lopettamisessa?

Hienoa, että haluat lopettaa nuuskaamisen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa käytön aloittamisen jälkeen sen teet, sitä todennäköisemmin siinä onnistut ja säästyt nuuskaamisen pitkäaikaisilta ja moninaisilta haitoilta. Kannustamme sinua siis vahvasti lopettamaan nuuskan käytön tässä vaiheessa. Lopettaminen voidaan ajatella prosessina, jossa on neljä vaihetta:

  1. Tee päätös lopettamisesta. Listaa ylös syitä, miksi haluat lopettaa ja mitkä asiat sinua motivoivat siihen. Hyvä syy-hyrrää pyörittämällä löydät lukuisia syitä lopettamiseen.
  2. Valmistaudu lopettamiseen. Päätä ajankohta, jolloin lopetat – joko heti tai esimerkiksi muutaman päivän kuluttua. Ajankohdan on hyvä olla sellainen, ettei silloin ole meneillään mitään stressaavaa. Kerro päätöksestäsi jollekin läheiselle ihmiselle, joka voi jatkossa myös tukea sinua lopettamisessa ja mahdollisina heikkoina hetkinä. Tutki omaa riippuvuuttasi esimerkiksi tämän testin avulla. Valmistautuessasi lopettamiseen voit jo vähentää nuuskan käyttöä. Joskus tosin helpointa on lopettaa polttaminen kokonaan kerralla.
  3. Lopeta. Lopettamisessa haasteena ovat usein vieroitusoireet. Joillakin niitä ei ole, joillakin lievästi ja toisilla voimakkaammin. Onkin tärkeää, että kokeilet erilaisia keinoja vieroitusoireiden kanssa pärjäämiseen ja houkutusten välttämiseen. Sinun täytyy opetella uusia rutiineja ja muuta tekemistä nuuskan käytön sijaan ja tärkeää on, ettet korvaa nuuskaa millään muulla nikotiinituotteella, sillä todennäköisesti koukutut seuraavaksi siihen. Kannattaa lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttäminen kertaheitolla.
  4. Pysy nuuskattomana. Nuuskattomana pysymisessä kannustavat mm. ne tekijät, jotka 1. vaiheessa kirjasit ylös. Mitä olivatkaan ne tekijät, jotka kannustivat sinua lopettamaan? Mitä hyötyä lopettamisesta sinulle on? Pysy vahvana ja jatka lopettamisen yrittämistä mahdollisista repsahduksista ja houkutuksista huolimatta.

Lataa myös puhelimeesi Erovirasto-appi, jossa saat 30 päivän ajan päivittäin tietoa, tukea ja vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen.

Tsemppiä nuuskan käytön lopettamiseen, sinä pystyt siihen varmasti!