Kysymys
Seksi
Nimimerkki: J o
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, että saisi peniksestä hajun pois? Penikseni haisee. Pesen sen joka toinen päivä huolellisesti esinahan alta mutta haju ei tunnu lähtevän. Tämä on jatkunut jo hetken aikaa. Peniksessä on esinahan...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa, että olet huolehtinut hygieniastasi ja pessyt penistä huolellisesti myös esinahkan alta. Kerrot peniksesi haisevan ja pohdit mistä se voisi johtua.

Penis on suositeltavaa pestä päivittäin ja aina hikoilun jälkeen lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai muita pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti. Jos iho tuntuu kuivalta tai ärtyneeltä, voi siihen laittaa pesun ja kuivaamisen jälkeen mietoa ihoöljyä tai perusvoidetta, joita saa apteekista.

En valitettavasti osaa arvioida sitä, mitä mainitsemasi kellertävät pilkut peniksessä voisivat olla, tai mikä voisi olla hajun syy. Suosittelenkin, että menet juttelemaan näistä vielä kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja kertomaan, mikä voisi auttaa. Joskus tällaisten vaivojen taustalla voi olla myös jokin infektio, kuten esimerkiksi hiiva- tai bakteeritulehdus tai balaniitti, joita voidaan hoitaa lääkkeillä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Alive
Ikä: 9-12v
Mitä on valkoinen mönjä klitoriksessa? Mitä on valkoinen mönjä joka tulee klitoriksesta? Melkein joka päivä sitä on siellä. Ei oo kutinaa muita juttuja mut sitä on
Fressis

Moikka nimimerkki Alive,

kiitos yhteydenotosta. Tosi hyvä, että selvittelet mielessä olevaa kysymystä!

Uskoisin, että mainitsemasi valkoinen mönjä klitoriksessa on valkovuotoa. Jos mönjä lähtee alapesussa pois, eikä sinulla ole muita oireita, niin kyse on luultavasti ihan tavallisesta kasvuun ja kehitykseen liittyvästä asiasta. Voit olla siis sen suhteen huoletta 😊 Väestöliiton artikkeleista voit lukea lisää valkovuodosta ja sukuelimiin liittyvästä hygieniasta.

Jos haluat jutella asiasta tarkemmin, se onnistuu Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa, jonka löydät täältä.

Ihanaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jore
Onko outoa pestä pippeli huolellisesti liikkatunnin jälkeen? Onko jotenkin outoa, kun pesen liikkatuntien jälkeen suihkussa aina pippelini myös esinahan alta? En ole huomannut kenenkään muun tekevän niin, jota ihmettelen. Ikään kuin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ei ole yhtään outoa, vaan toimit mallikkaasti ja täysin oikein pestessäsi pippelin myös esinahan alta, näin se kuuluukin tehdä.

Pohdinnassasi siitä, mikseivät kaikki näin toimi, voi olla myös perää. Jotkut voivat kokea liikkatunnin jälkeisen suihkutilanteen kiusalliseksi tai noloksi, ja siksi käyvät vain pikaisesti suihkussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö he pesisi pippeliä koskaan esinahan alta. Saattaa olla, että perusteellisempi pippelin pesu on joillekin mukavampi tehdä kotona 🙂 Kaikilla ei myöskään välttämättä liiku esinahka kunnolla taakse, ja silloin pesu riittää sinne mihin asti esinahka liikkuu ja vesi pääsee.

Intiimihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, ja tyttöystäväsikin sitä varmasti arvostaa 🙂 On siis todella hienoa, että pidät siitä hyvää huolta. Jatka samaan malliin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kk
Voiko seksivälineestä tulla raskaaksi? Voiko tulla raskaaksi kuivuneesta spermasta jos sitä on seksivälineessä?
Fressis

Moikka!

Siittiöt eivät säily kauaa hengissä kehon ulkopuolella. En siis pidä sitä todennäköisenä, että voisi tulla raskaaksi seksivälineestä, jonka pinnalle on kuivunut spermaa. Raskaus voi alkaa tuoreen siemennesteen päätyessä tavalla tai toisella emättimeen.

On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että seksissä käytetyt välineet ovat puhtaita, ennen kuin niitä käytetään uudelleen. Erityisen tärkeää hygieniasta huolehtiminen on silloin, kun vaihdetaan seksitavasta toiseen. Esimerkiksi mahdollisen anaaliseksin jälkeen seksivälineet on puhdistettava huolellisesti, ettei suolistobakteereja pääse leviämään muualle päin kehoa. Tärkeää on muistaa suojautua myös seksitaudeilta, ja siksikin seksivälineet on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tuuli
Mitä suuseksi on? Mikä on suuseksi?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Suuseksillä tarkoitetaan yksinkertaisesti seksikumppanin sukuelinten tai peräaukon alueen hyväilyä suulla. Se voi olla esimerkiksi näiden alueiden suutelua, nuolemista tai imemistä.

Kuten kaikenlaisessa seksissä, myös suuseksissä on tärkeää, että molemmat seksin osapuolet haluavat sitä. Ennen seksiä, seksin aikana ja myös sen jälkeen, on tärkeää keskustella siitä, missä menevät omat ja seksikumppanin rajat eli mitä haluaisi tai ei haluaisi seksissä tehdä.

Suuseksissä on tärkeää pitää hygieniasta huolta ja muistaa suojautua myös seksitaudeilta. Ennen suuseksiä on hyvä puhdistaa hyväiltävät alueet huolellisesti vedellä. Suuseksissä on seksitautiriski, jos seksikumppanilla tai itsellä on ollut kondomilla tai suuseksisuojalla suojaamatonta seksiä (suuseksi, anaaliseksi tai penis-emätin/anaaliyhdyntä) aiemmin, ja on saanut seksitautitartunnan. Seksitaudit eivät useinkaan oireile millään tavalla, joten siksi seksitautitesteissä on hyvä käydä, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä.

Lue lisää suuseksistä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tuuli
Mitä anaaliseksi on? Mikä on anaaliseksi?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Anaaliseksi on seksin muoto, jossa saadaan seksuaalista nautintoa hyväilemällä peräaukkoa ja sen seutua eri tavoin. Sitä voi toteuttaa itsetyydytyksessä ja seksikumppanin kanssa. Kuten kaikenlaisessa seksissä, myös anaaliseksissä on tärkeää, että molemmat seksin osapuolet haluavat sitä. Ennen seksiä, seksin aikana ja myös sen jälkeen, on tärkeää keskustella siitä, missä menevät omat ja seksikumppanin rajat eli mitä haluaisi tai ei haluaisi seksissä tehdä.

Anaaliseksissä on erityisen tärkeää huolehtia intiimihygieniasta. Seksitautien lisäksi on hyvä suojautua myös suolistobakteereilta, jotka voivat aiheuttaa muualle päin kehoa levitessään tulehduksia. Siksi anaaliseksissä on suositeltavaa käyttää kondomia, suuseksisuojaa ja tarpeen mukaan kertakäyttöhanskoja. Koska peräsuolessa ei ole luontaista liukastetta, on anaaliseksissä suositeltavaa käyttää myös liukuvoidetta.

Halutessasi voit lukea lisää anaaliseksistä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: peppu-Laura
Voiko aurinkorasvaa käyttää liukuvoiteena? Kysymystä on muokattu. Kysyjä kertoo harrastaneensa anaaliseksiä ja käyttäneensä liukuvoiteena aurinkorasvaa. Hän on huolissaan siitä, voiko siitä olla hänelle jotain haittaa.
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Emme suosittele aurinkorasvan käyttöä liukuvoiteena. Vaikka sinulle tai kumppanillesi ei ole tullut tuotteesta ärsytysoireita intiimialueen iholle, emme silti suosittele aurinkorasvan käyttöä liukuvoiteena, koska se ei ole siihen käyttöön tarkoitettu tuote. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla huolissasi siitä, että näin pääsi kertaalleen tapahtumaan.

Suosittelemme, että jatkossa käytätte kumppanisi kanssa anaaliseksissä liukuvoidetta, joka on tähän tarkoitukseen tarkoitettu. Niitä on olemassa monenlaisia ja monen hintaisia, ja niitä saa tilattua myös nettikaupoista, jos lähikaupasta ostaminen hävettää, kuten viestissäsi kerroit. Teille sopivimman tuotteen löydätte kokeilemalla. 🙂 Kaikenlaisessa anaaliseksissä erityisen tärkeää on myös huolehtia hygieniasta. Lue lisää liukuvoiteista täältä ja anaaliseksistä täältä.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epänormaalia?
Hiivatulehdus ja valkovuoto Hei, minulla oli hiiva 3vk sitten, johon sain flukonatsolia yhden kapselin. Hiivani ei kuitenkaan kutissut vaan minulla oli vain epämukava olo alapäässä. Nyt kun...
Fressis

Hei,

Ihmisen kehon normaali bakteerikasvusto sisältää aina hiivasientä, joka jostain syystä voi lähteä kasvamaan liikaa, jolloin se aiheuttaa tulehduksen. Hiivasieni voi aiheuttaa emättimeen tulehduksen esimerkiksi jos on tekokuituiset, hautovat ja hankaavat pikkuhousut, käyttää kuukautis- tai pikkuhousunsuojia, pesee alapäätä liikaa tai liian vähän tai jos käyttää pesussa intiimialueelle soveltumatonta pesuainetta. Myös paljon sokeria sisältävä ruokavalio voi edesauttaa hiivan kasvua. Välttämällä näitä asioita voi myös ennaltaehkäistä hiivatulehdusta. Intiimihygieniasta voit lukea lisää täältä.

Olet ilmeisesti käynyt lääkärissä, joka on määrännyt sinulle hiivasienilääkityksen. Kehon normaali bakteerikasvusto palautuu tulehdusten ja lääkehoitojen jälkeen jokaisella omaan tahtiinsa. Kerrot, ettei valkovuotosi ole kokkareista ja ettei siinä ole erityistä hajua, eikä sinulla ole myöskään muita oireita kuten kutinaa tai kirvelyä. Nämä ovat merkkejä siitä, ettei tulehdusta enää ole. Koita siis jatkossa välttää yllä mainittuja asioita, jotka edesauttavat tulehdusta. Samalla edesautat normaalin bakteerikasvuston palautumista ja ylläpitämistä. Voit lukea lisää hiivatulehduksesta ja sen hoidosta täältä.

Kerrot, ettei valkovuotosi ole myöskään ihan sellaista kuin normaalisti, ja että se on paksua. Valkovuodon koostumus voi vaihdella kuukautiskierron mukaan, joten kyseessä voi olla kuitenkin ihan normaali ilmiö. Tässä Terveyskirjaston artikkelissa on lisätietoa tästä. Mikäli havaitset muita epämääräisiä tai haittaavia oireita, varaa uudelleen aika lääkärille, josta sait hiivalääkityksen.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hmm
Mitä ovat pienet patit/näppylät alapäässäni? Minulla on emättimen lähellä ulkopuolella, eli ne näkee niin sellainen outo rykelmä pieniä patteja. Ne ei kutise eivätkä tunnu millekkään. Mitähän ne on?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot alapäässäsi olevasta rykelmästä pieniä patteja, jotka mietityttävät sinua. Valitettavasti näkemättä sinua voi asiaa vain arvuutella, eikä sitä pysty arvioimaan sen tarkemmin.

Onko mahdollista, että sinulla olisi jokin seksitauti? Seksitaudit eivät usein edes oireile, mutta mainitsemasi kutina ja näppylät/rakkulat sukuelinten alueella voivat olla seksitaudin oireita. Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos sinulla on siis ollut seksiä, jossa ei ole ollut käytössä kondomia tai suuseksisuojaa, kehotan sinua menemään seksitautitesteihin. Niihin hakeutumisesta voit lukea lisää täältä.

Viestistäsi ei käy ilmi tarkalleen, missä kohden näppylät sijaitsevat, mutta jos olet poistanut siitä kohden karvoitusta, voi kyse olla myös karvatupentulehduksesta. Intiimialueella on runsaasti talirauhasia sekä karvatuppia, joista ihokarvat kasvavat ja joskus nämä voivat tukkeutua ja tulehtua. On myös normaalia, että alapään ihoalueille ilmestyy samanlaisia näppylöitä, kuin ihoon muuallekin päin kehoa. Joskus näppyjen syynä voi olla myös jokin ihottuma tai ihosairaus.

Myös se, jos alapäätä pesee saippualla tai pesuaineella, voi ärsyttää alueen herkkää ihoa ja aiheuttaa näppylöitä. Alapääpesuihin riittää pelkkä lämmin vesi. Jos pesuun haluaa käyttää pesuainetta, tulee sen olla intiimialueelle soveltuvaa, eli sen pH:n tulisi olla alle 7.

Tavallisesti näppylöille ei tarvitse tehdä mitään, jos ne eivät jollain tavalla oireile. Suosittelen että käyt kuitenkin juttelemassa niistä terveydenhuollon ammattilaisen, kuten terveydenhoitajan kanssa, jos ne kovasti sinua vielä mietityttävät ja etenkin jos niihin liittyy kipua/kutinaa/ muuta haittaa. Lisäksi, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, hakeudu seksitautitesteihin.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Todellako
Voiko suihkulla tehty itsetyydytys lisätä riskiä syövälle? Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista sen pituuden vuoksi. Kysymys koskee sitä, onko suihkulla tapahtuva itsetyydytys riski millekään syövälle ja tarvitseeko siitä olla huolissaan jos näin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?