Kysymys
Seksi
Heikki Mitä asioita on hyvä tietää anaaliyhdynnästä? Useita kysymyksiä anaaliyhdynnästä
Fressis

Hei ja kiitos viestistä!

Anaaliyhdyntään voi valmistautua tyhjentämällä suolen joko ulostamalla tai suolihuuhtelun avulla. Joskus anaaliyhdynnässä ilman kondomia penikseen voi tulla hieman ulostetta hyvästä valmistautumisesta huolimatta. Anaaliseksin jälkeen penis on hyvä pestä saippuaa käyttäen ja vedellä huuhdellen. Muistathan että kondomin käyttö on kuitenkin enemmän kuin suositeltavaa!

Anaalialueen hyväilyn voi aloittaa koskettelemalla peräaukon poimuja ja välilihan aluetta. Hyväilyn jälkeen sormen voi varovasti työntää peräaukkoon. Kynsien kannatta olla lyhyet. Rauhalliset hengitykset auttavat rentouttamaan peräaukon sulkijalihasta. Erilaisia asentoja kokeilemalle kumppani voi myös löytää hyvän ja rennon asennon. Anaaliseksin aikana voi joskus päästä pieru vahingossa, esimerkiksi yhdyntäliikkeen aikana. Tätä ei kuitenkaan kannata ottaa vakavasti!

Peräsuolessa ei ole luontaista liukastetta, joten liukuvoidetta on tärkeää käyttää anaaliseksissä ja sitä voi myös lisätä seksin aikana. Kondomin kanssa liukuvoide voi olla vesi- tai silikonipohjainen. Jos liukuvoidetta ei ole saatavilla, voi liukasteena käyttää esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljyä. Jos on kumiallergiaa ja käytössä on lateksista valmistettu kondomi, sen kanssa tulee käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Lateksisen kondomin kanssa öljypohjainen liukuvoide tai muut ihovoiteet haurastuttavat kondomia ja aiheuttavat limakalvoärsytystä.

Muistathan, että anaaliyhdynnässä on tärkeää käyttää kondomia paitsi seksitautien myös erilaisten suolistobakteerien leviämisen ehkäisemiseksi. Lue lisää aiheesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Äv Punoittava alue esinahkan alla Kun vedän esinahkani taakse, paljastuu noin 1cm x1cm alue mist pintaiho on mennyt rikki ja se punoittaa. Mitä kuuluu tehdä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Näkemättä sinua, on valitettavasti vaikea sanoa tarkkaan mistä on kyse. Kuten muuallakin ihossa, voi myös peniksen ihossa esiintyä esimerkiksi pientä ihottumaa tai ärsytystä. Tämä helpottaa usein ”itsestään”, kun muistaa huolehtia hyvästä hygieniasta pesemällä peniksen huolellisesti vedellä päivittäin (ilman saippuaa). Jos iho tuntuu kuivalta/ärsyyntyneeltä, voi siihen laittaa perusvoidetta tai ihoöljyä.

Myös seksitaudit voivat aiheuttaa iho- ja limakalvomuutoksia. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, suosittelen hakeutumaan seksitautitesteihin. Mikäli asia vielä vaivaa sinua ja etenkin, jos oireilu jotenkin pahenee, olethan yhteydessä lääkäriin.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Guf Peniksen peseminen vesipesulla esinahkan alta Minulla on niin pitkä esinahka, että se on ikään kuin kasassa pippelin päässä. Voiko siitä olla mitä haittaa seksissä? Itsetyydytys onnistuu hyvin, esinahka liikkuu...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvailusi perusteella esinahka kuulostaa normaalilta, eikä sillä ole vaikutusta seksin harrastamiseen. Peniksen jäykistyessä erektioon esinahka vetäytyy taaksepäin ja levossa esinahkaa voi olla enemmän rutussa pippelin päässä. Penis saavuttaa tyypillisesti lopullisen kokonsa vuoden tai kahden kuluttua murrosiän alettua, joten esinahkaan voi tulla vielä muutoksia.

Peniksen esinahan alle voi muodostua smegmaa eli esinahkatalia. Se on väriltään valkoista, rasvaista eritettä joka koostuu talista ja sen tarkoituksena on pitää penis kosteana. Tämä voi aiheuttaa myös hajua peniksessä. Pestäessä esinahka kannattaa vetää kokonaan taakse, jotta poimut puhdistuvat kunnolla. Suihkusaippua voi kuivattaa peniksen ihoa ja limakalvoja, joten yleisesti suositellaan, että vesipesu riittää. On olemassa myös intiimialueille tarkoitettua pesuainetta (pH alle 7), jota saa ihan normaalista kaupasta tai apteekista. Hinta vaihtelee muutamasta eurosta reiluun kymmeneen euroon.

Omasta hygieniasta on hyvä pitää huolta, joten ei tarvitse nolostua peseytymisestä muiden edessä. Suihkussa kannattaa keskittyä oman kehon pesemiseen ja halutessaan kääntyä kohti suihkua, jotta saa hieman enemmän yksityisyyttä peseytymiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
apua sormet veressä Itsetyydyttäminen kuukautisten aikana Hei, minulla oli menkat pari päivää sitten ja minulla tuli vielä eilen vuotoa mutta tänään ei tullut melkeempä mitään, pikkusen tuli, mutta illalla ei...
Fressis

Moi, kiitos kysymyksestäsi!

Kyseessä oli todennäköisesti vielä kuukautisvuotosi, kuten itsekin tilannetta arvioit. Sinun ei tarvitse olla asiasta siis huolissasi. Itsetyydytystä voi tehdä, vaikka olisi kuukautiset, mutta silloin on entistä tärkeämpää huolehtia hyvästä hygieniasta, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta, jolloin riski tulehduksille on suurempi.

Jos asia sinua vielä mietityttää ja haluat jutella siitä lisää, voit tehdä niin Väestöliiton seksuaalineuvonta-chatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
tyttö Mistä johtuu alapään epämiellyttävä haju? Huomasin muutama päivä sitten että mun alapään haju muuttui nopeasti aika pahan hajuiseksi, haju ei ole ollut usein kummonen ja en oo kiinnittänyt huomiota....
Fressis

Hei,

Ikävä kuulla, että vaivanasi on epämiellyttävä haju. Pohditkin itse jo hyvin syitä, mistä haju voisi johtua. On hyvä idea kokeilla vaihtaa alushousut toisenlaisiin, ehkä toisesta materiaalista tehtyihin ja sellaisiin, joiden pesussa et ole käyttänyt ainakaan huuhteluainetta. Myös liian pienet alushousut voivat hangata ja hautoa ja ärsyttää siten alapäätä. Samoin alapään liika peseminen. Alapesut olisi hyvä tehdä kerran päivässä lämpimällä vedellä ilman saippuaa tai pesunesteitä, koska ne ovat usein liian emäksisiä (pH 9-10) ja saattavat siksi häiritä vulvan luontaista olotilaa, joka on hapan (pH 4.5-5.5).

Vaginaa eli emätintä ei tulisi pestä ollenkaan. Emättimen sisällä pH on erityisen matala eli hapan. Sen hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehtii valkovuoto, joka muuttuu ikävän hajuiseksi, jos pH nousee liiaksi. Apteekissa on myynnissä erilaisia itsehoitovalmisteita, joiden idea on lisätä hyviä maitohappobakteereja ja laskea pH -arvoa. Joskus ne tehoavat, joskus eivät, mutta voisit kokeilla niitä. Jos riittävää apua ei tule, käänny lääkärin puoleen.

Emättimen tulehduksiin liittyy usein muitakin oireita, kuten kutinaa ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa (muutokset värissä ja koostumuksessa). Märkäinen/kokkareinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä esimerkiksi hiivatulehduksesta. Jos sinulla on ilmennyt jotain näistä muista oireista, varaa rohkeasti aika lääkäriin oman terveysasemasi kautta tai käy juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat mahdolliseen tulehdukseen arvion ja oikeanlaisen hoidon. Terveydenhuollon ammattilainen on paras ihminen arvioimaan hoidon tarvetta, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Kivaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Kotlukka Miksi esinahkani on liimautunut kiinni terskaan? Olen 13– vuotias poika, ja olen huomannut että esinahkani on ”liimautunut” terskaan paikoittain jollain haisevalla valkoisella aineella. Minusta näin ei pitäisi olla. Mitä voin...
Fressis

Moikka! Kysymyksesi koskee esinahkaasi, ja sitä, miksi se tuntuu olevan ”liimautunut” kiinni terskaan.

Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa. Viimeistään murrosiässä peniksen kasvaessa esinahka löystyy ja irtoaa terskan pinnasta. Tällöin esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että terska paljastuu. Esinahka voi olla toisilla kireämpi ja toisilla löysempi. Esinahan kireydestä ei tarvitse olla huolissaan, mikäli se ei aiheuta mitään haittaa, kuten kipua. Tärkeää olisi, että esinahka liikkuisi sen verran, että päivittäiset pesut esinahan alta onnistuisivat.

Kuvaat, että esinahkasi tuntuu olevan kuin liimattu terskaan ”jollain haisevalla valkoisella aineella”. Tämä aine on täysin normaalia eritettä, joka koostuu kuolleesta ihosolukosta ja esinahkatalista eli smegmasta. Smegman tarkoituksena on pitää penis kosteana, mutta se on hyvä pestä hellävaraisesti esinahan alta pois päivittäin. Jos smegmaa on kovettunut esinahan alle, voi sen pesussa käyttää apuna ihoöljyä. Pesussa ei tulisi käyttää saippuaa tai muitakaan pesunesteitä, elleivät ne ole intiimialueelle tarkoitettuja (pH alle 7), koska saippua kuivattaa ja ärsyttää intiimialueen herkkiä limakalvoja. Tavallisiin päivittäisiin pesuihin riittää lämmin vesi.

Mikäli sinua mietityttää vielä jokin asia tähän liittyen, voit kysyä tarkempaa neuvoa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta.

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Kuiva ja kutisee Voivatko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa? Voiko limakalvot olla kuivat vaikka tulee valkovuotoa? Minulla ollut kutinaa alapäässä, muttei muita oireita.
Fressis

Hei,

Kyllä, limakalvot voivat olla kuivat, vaikka olisi valkovuotoa. Alapään kutina voi johtua siitä, että limakalvot ovat kuivat ja yleisimpiä syitä kuivumiselle on liiallinen tai liian voimakkailla pesuaineilla tehdyt alapääpesut, sekä esimerkiksi hankaava tai hautova vaatetus. Märkäinen tai haiseva valkovuoto etenkin yhdessä kutinan kanssa voi kieliä jostain tulehduksesta, esimerkiksi hiivatulehduksesta. Nämä ovat hyvin yleisiä vaivoja.

Voisit jatkossa huolehtia alapesut kerran päivässä pelkällä haalealla vedellä, ilman pesuaineita. Kutiseville alueille voit laittaa esimerkiksi tuoksutonta perusvoidetta tai limakalvoille tarkoitettua voidetta, joita voit kysyä apteekista. Kannattaa myös käyttää väljää vaatetusta, joka ei hankaa eikä haudo alapäätä. On hyvä myös välttää pikkuhousunsuojien käyttöä sekä alapään alueen karvojen ajelua, koska myös ne voivat aiheuttaa ja lisätä ihon ärsytystä.

Jos oireet, kuten kutina edelleen jatkuu, tai havaitset selkeästi ihottumaa, ja etenkin jos valkovuoto on epämääräisen tuntuista ja hajuista, suosittelemme varaamaan ajan lääkärille esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lääkäri on paras henkilö arvioimaan hoidon tarvetta tilanteessasi, jos itsehoito ei tunnu auttavan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Sasu Suuseksin harrastaminen anaaliseksin jälkeen Onko terveysturvallista, jos tyttöystävä antaisi heti anaaliseksin jälkeen suuseksiä pesemättömälle penikselle? Tyttöystävälle se olisi myös ok.  Tiedämme molemmat, että penikseen jäisi kakan hajua ja...
Fressis

Hei,

Suuseksissä kannattaa noudattaa hyvää hygieniaa. Vaikka kehon eritteiden haju ja maku ei teitä haittaisi, emme silti suosittele sellaista seksiä, jossa ulostetta joutuu suuhun. Uloste sisältää paljon erilaisia bakteereja, jotka voivat olla haitallisia, aiheuttaa tulehduksia ja olla jopa vaarallisia ihmiselle. Anaaliseksissä on myös suositeltavaa käyttää kondomia, koska suolistobakteerien leviämisen lisäksi siinä voi tarttua myös jokin seksitauti.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
ikävälöytö Kohdunnapukka ja intiimihygienia Hei, suihkussa ollessani aattelin puhdistaa alapääni sisältä kunnolla. Törmäsin sormellani kohdunsuuhun jossa oli joku outo patti. Patti on ehkä herneen kokonen. Siihen ei sattunut...
Fressis

Hei,

Hyvä kun laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua.

Kuulostaa melko varmasti siltä, että kuvailemasi ”outo patti” emättimessä on emättimen pohjassa oleva kohdunsuu, eli kohdunnapukka. Se on täysin normaali kohta emättimessä, eikä sinun tarvitse olla siitä huolissasi. Kohdunnapukasta alkaa reitti kohti kohtua: ensin on kohdun kaulakanava ja sen perässä itse kohtu. Kohdunnapukka on tasaisen pyöreä, tiiviimpi ja ”kovempi” kohta verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen.

Kohdunnapukassa voi tuntea jonkin verran kipua, varsinkin jos sitä tökkii. Siksi myös yhdyntäseksiä harrastaessa jotkut saattavat joissain asennoissa tuntea hieman epämukavaa kipua syvällä emättimessä tai alavatsalla. Se on silloin kohdunnapukka, joka siellä aristelee. Kaikki on siis kunnossa, eikä sinulla ole syytä huoleen! Jos asia sinua kuitenkin vielä mietityttää, ole vain rohkeasti yhteydessä lääkäriin tai esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon.

Hyvä että pidät huolta intiimihygieniastasi. Emättimen sisälle ei kuitenkaan ole tarpeen suihkuttaa vettä, koska emätin puhdistaa itse itsensä muun muassa valkovuodon avulla. Liian tiheät pesut voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Alapesu on hyvä tehdä päivittäin lämpimällä vedellä, ja tosiaankin lämmin vesi riittää, eikä saippuan käyttö ole tarpeen. Jos saippuaa haluaa kuitenkin käyttää, tulisi sen olla intiimialueelle tarkoitettua saippuaa (pH alle 7), joka ei vaikuta limakalvojen luonnolliseen happamuuteen haitallisesti.

Samasta aiheesta ovat kysyneet Fressiksessä myös muut nuoret.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Tuumailija01 Onko alapään hikoilu normaalia? Olen 20v. nuori ja haluaisin tietää, kuinka normaalia alapään hikoilu on ja miten sitä hoidetaan? En ole kehdannut puhua tästä missään ja olen katsonut...
Fressis

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kysyt kuinka yleistä on, että alapää hikoilee. Vastauksena kysymykseesi: hyvin yleistä! Ihmisellä on nivusissa ja genitaalialueella runsaasti hikirauhasia. Alueella on myös kehon omia mikrobeja ja kun ihon omat bakteerit hikirauhasten lähellä alkavat hajottaa hikeä, syntyy hien ominaishaju. Tämä kaikki on siis normaalia.

Pelkän hikoilun hoitamiseen riittää alapään säännöllinen pesu kerran päivässä, runsas vesi ja hyvä kuivaaminen (ilman hinkkaamista) riittävät. On hyvä tarkastaa, että alusvaatteet eivät ole liian kiristäviä ja että ne ovat mielellään hengittävästä materiaalista. Välillä voit antaa alapään hengittää ilman alushousuja (esim. yöllä). Jos olet kova hikoilemaan eikä vesipesu säilytä raikkautta, voit kokeilla apteekin intiimialueen saippuaa. Älä mielellään käytä markettisaippuaa- ne voivat sotkea luonnollisen mikrobitasapainon ja ärsyttää limakalvoja.

Jos alapään alueelle ilmaantuu uudenlaista pahaa hajua ja lisääntynyttä valkovuotoa tai kutinaa/kirvelyä, voi olla kyse oman mikrobitasapainon epätasapainoon menosta, hiivatulehduksesta, bakteeritulehduksesta, sukupuolitaudista –eli silloin on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jotta syy saadaan selville ja vaiva hoitoon.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?