moi oon 13v ja oon polttanu puoltoista vuotta.yleensä menee 5-10 tupakkaa päivässä,joskus saattaa mennä koko aski yhessä päivässä ja 50 tupakkkaa 2 päivässä.Voiko keuhot olla jo pilalla?menee ihan kauheesti rahaa tupakkaa joka kuukaus ainaki 40€.juon myös alkoholia melkein joka vklp.poltan joskus kaverin vapee ja välillä käytän nuuskaa.oon myös essoo kokeillu.näkyykö muuten veressä miten pitkään tuo nikotiini???
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet pohtinut tupakointiasi, sen haittoja terveydelle ja siihen liittyvää rahan menoa. Kysyit, onko tupakointi jo aiheuttanut haittaa keuhkoillesi. Tupakoinnille ei voida asettaa varsinaisia riskirajoja eli toisin sanoen kaikki tupakointi on terveydelle haitallista. Vaara sairastua tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kasvaa, mitä pidempään tupakoi. Kuitenkin tupakoinnin aiheuttamat haitat terveydelle ovat aina yksilöllisiä. Mitä nopeammin pääset tupakasta eroon, sitä nopeammin myös terveytesi hyötyy siitä.
Kysyit myös, kuinka kauan nikotiini säilyy elimistössä. Kun on lopettanut tupakoinnin, alkaa nikotiini hävitä kehosta ensimmäisten päivien aikana. Muutamien päivien sisällä tupakoinnin lopettamisesta myös esimerkiksi maku- ja hajuaisti alkavat palautua. Kahden viikon kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkojen toiminta ja fyysinen suorituskyky paranevat. Jaksat esimerkiksi urheilla paremmin ja hengästyt portaissa vähemmän. Samat aiheet ovat mietityttäneet myös nimimerkkiä Röökiboiii.
Kerroit myös käyttäväsi muita päihteitä. Sinun oli hyvä miettiä, miksi käytät päihteitä ja olisiko kuitenkin parempi vaihtoehto olla jatkossa ihan päihteetön? On ihan tavallista, että nuoria kiinnostaa, miten alkoholi tai muut päihteet vaikuttavat, mutta päihteiden käytön välttäminen on nuorella iällä tärkeää. Päihteet ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä nuorilla esimerkiksi hermosto ja aivot ovat vielä kehittyvässä vaiheessa ja siten hyvin alttiita päihteiden aiheuttamille haitoille. Nimimerkki moikkamoi on myös kysynyt Fressiksessä päihteistä.
Tukea ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista. Apua yleisesti päihteiden käytön lopettamisen tueksi voit saada tarvittaessa esimerkiksi Päihdelinkistä tai nuorisoasemilta. Voit myös mennä vaikkapa Sekasin-chatiin tai Nuorten nettiin juttelemaan anonyymisti turvallisen aikuisen kanssa. Lopettamalla tupakoinnin ja pysymällä erossa myös muista päihteistä teet terveytesi kannalta erittäin hyvän päätöksen. Myös rahaa voisi siten säästyä muuhun.
Tsemppiä syksyyn!
Fressis
Hei! Olen 04 tyttö ja mua mietityttää täällä asia liittyen seurusteluun. 05 poika on ihastunut minuun. Hän on todella mukava kaikin puolin ja se ei edes haittaa että on nuorempi, koska on kypsä. Mutta hän käyttää päihteitä, josta en tykkää ollenkaan. Alkoholi ei haittaa mutta tuo nuuska haitta vähän. En tiedä mitä pitäisi tehdä, koska toisaalta haluisin olla hänen kanssa, mutta toisaalta sitten en.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Seurustellessa joutuu usein tilanteeseen, jossa huomaa toisessa ihmisessä piirteitä tai tapoja, jotka ovat erilaisia kuin itsellä ja joskus ärsyttäviä. Moniin tapoihin voi tottua ja kuuluukin tottua, silloin kun ne eivät ole haitaksi itselle, parisuhteelle tai omalle kumppanille. Sellaisia tapoja voisi olla vaikka erot musiikkimaussa. Kerroit, että ihastuksesi käyttää päihteitä, etkä tykkää siitä ollenkaan. On tosi tärkeää, että kuuntelet nyt itseäsi ja uskallat toimia, vaikka se voi tuntua vähän itsekkäältäkin.
Ensiksi olisi varmaan hyvä, että sanoisit pojalle saman, mitä tässä viestissäkin kerrot. Voit hyvin kertoa hänelle, että hän on kaikin puolin hyvä tyyppi, mutta päihteiden käytöstä et tykkää. Kerro hänelle, että olisit valmis seurustelemaan, mutta sinua harmittaa päihteiden käyttö ja sen takia emmit asiaa. Poika, josta kerrot on nuori, niin kuin olet sinäkin. Päihteiden käyttö tuossa iässä (ja vanhemmalla iällä) on haitaksi. Niin alkoholiin kuin nuuskaan liittyy terveysriskejä. Saattaahan olla, että kun kerrot hänelle mielipiteesi, se saattaa innostaa poikaa lopettamaan tai ainakin vähentämään päihteiden käyttöä.
Kannustan sinua siis ottamaan asia hänen kanssa reilusti puheeksi. Jos hän on oikeasti vakavissaan ihastunut, hän ottanee viestisi tosissaan ja muuttaa tapojaan.
Tsemppiä!
Fressis
Oon 17v ja menetin tajuntani yhtäkkiä kun olin vetänyt tupakkia ja kaljaa. En tiedä mistä tajun menettäminen johtui mutta epäilen nikotiinimyrkytystä. Voiko siis nikotiinimyrkytyksestä menettää tajuntaa ja pitääkö sitä jotenkin hoitaa?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hyvä, että pohdit hyvinvointiasi ja laitoit meille viestiä asiaasi koskien, etkä jäänyt pohtimaan asiaa yksin. Tupakka ja alkoholi ovat päihteitä, joiden haitalliset vaikutukset ovat jokaiselle yksilöllisiä. Kuulostaa huolestuttavalta, kun kerrot, että olet menettänyt tajuntasi kun olet käyttänyt kaljaa ja tupakkaa. Nikotiini ja alkoholi voivat aiheuttaa myrkytystilan, käytti niitä sitten yhdessä tai erikseen.
Lievän nikotiinimyrkytyksen yleisimpiä oireita ovat huono olo ja oksentaminen. Vakavan nikotiinimyrkytyksen oireena on muun muassa hengityksen lamaantuminen. Alkoholimyrkytyksen oireita ovat pahoinvointi, sekavuus, oksentelu, hengityksen hidastuminen, kalpea tai sinertävä iho ja tajuttomuus. Voi olla siis hyvinkin mahdollista, että olet saanut myrkytyksen nikotiinista ja/tai alkoholista. Tajunnan menettäminen ja muut yllämainitut oireet ovat sellaisia, mitkä täytyy ottaa vakavasti. Jos henkilö menettää tajunnan, olisi tärkeä varmistaa, ettei henkilö jää yksin ja ilmoittaa asiasta luotettavalle aikuiselle tai soittaa 112.
Kysyit, pitääkö kuvaamasi tilaa jotenkin hoitaa? Näin sähköpostin välityksellä on mahdotonta tarkkaan sanoa, mikä on aiheuttanut tajunnan menetyksesi. Alkoholilla ja tupakalla voi olla tekemistä asian kanssa, mutta jos vointisi yhtään mietityttää, niin sinun olisi hyvä käydä esimerkiksi lääkärin tai terveydenhoitajan juttusilla. Jos opiskeluhuollossa ei ole kesällä vastaanottoa, niin omalle terveysasemalle voi myös hakeutua. Olisi myös hyvä, jos juttelisit asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Olisiko sinulla lähipiirissä joku, kenen kanssa voisit jutella? Lisäksi Sekasin-chatissa voit jutella mieltä askarruttavista asioista nimettömänä.
Lisätietoa, miten myrkytystilanteissa tulisi toimia, voit lukea Fressiksen tietopankista.
Hyvää kesää!
FressisMitä haittaa mulle on, kun oon kohta 13v ja juon aika usein kaljaa 6-8kpl. Tai viinaa aika paljon. Oon kuullut että ainakin maksalle käy jotain.
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hyvä juttu, että pohdit alkoholin käyttöäsi. On tavallista, että nuoria kiinnostaa, miltä alkoholi maistuu ja mitä tapahtuu, jos juo alkoholia. Kerrot olevasi 13-vuotias ja harva kuitenkin vielä sinun iässäsi on edes kokeillut alkoholia. Kuvaamasi alkoholimäärä on suuri ja yhden juomiskerran aikana nautittuna ja kuvaamallasi alkoholimäärällä olet ollut varmasti humalassa. Alkoholin käyttö näinkin nuorella iällä herättää meissä aikuisissa huolta.
Kysyit, mitä haittaa alkoholin juomisesta on. Nuorella iällä aloitetulla alkoholin käytöllä on monenlaisia haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja ovat hyvin alttiita alkoholin haitallisille vaikutuksille. Muun muassa nuoren maksa kestää alkoholia huonommin kuin aikuisen maksa. Lisäksi nuoret humaltuvat nopeammin ja saavat alkoholimyrkytyksen helpommin. Myös riippuvuus alkoholiin kehittyy nuorella huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Siksi aikuisten huoli lasten ja nuorten alkoholin käytöstä ei siis ole turha.
Olisikin hyvä miettiä miksi olet juonut alkoholia ja olisiko ilman oleminen jatkossa kuitenkin parempi vaihtoehto? Onko sinun mahdollista jutella asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa? Tietävätkö vanhempasi tai huoltajasi juomiskokeiluistasi – voisiko heidän kanssaan jutella asiasta? Voit myös mennä vaikkapa Sekasin-chatiin tai Nuorten nettiin juttelemaan aikuisen kanssa alkoholin käytöstä.
Selvinpäin pysyy homma hanskassa ja säästyy ikäviltä ja haitallisilta asioilta.
Alkoholin käyttöä on pohtinut myös nimimerkki 12v poika. Lisää alkoholin haitoista ja alkoholittomuuden hyödyistä voit lukea Fressiksestä.
Mukavaa kesää!
FressisMitä jos kaveri pakottaa käyttämään päihteitä??
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Hyvät kaverit ovat sellaisia, joiden seurassa voi olla juuri oma itsensä eikä tarvitse kokea painetta käyttää tai kokeilla päihteitä. Ketään ei tulisi myöskään millään tavalla pakottaa käyttämään päihteitä. Jos kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa sinulle tarjotaan tai sinua painostetaan käyttämään päihteitä, paras keino on joko rohkeasti kieltäytyä näistä tai poistua tilanteesta. Näihin tilanteisiin kannattaa varautua jo etukäteen. Olisiko sinulla mahdollisesti muita kavereita, joiden seurassa sinulla ei olisi painetta käyttää päihteitä?
Kysymyksessäsi et kerro, mistä päihteistä on kyse. Yleisimpiä päihteitä ovat alkoholi, tupakka, nuuska ja huumausaineet. Päihteet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti psyykkisiin ja fyysisiin kehon toimintoihin ja aiheuttavat riippuvuutta. Jotkut päihteet esimerkiksi lamaavat kehon ja mielen toimintaa, jotkut piristävät. Päihteet vaikuttavat haitallisesti fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä voivat aiheuttaa haittoja ihmissuhteissa. Päihteet ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä nuoren elimistö (esimerkiksi hermosto ja aivot) ovat vielä kehittyvässä vaiheessa ja alttiita päihteiden aiheuttamille haitoille.
Nimimerkki tällee on pohtinut, mitä tehdä kun kaverit tarjoavat tupakkaa. Kannattaa kurkata, mitä hänelle on vastattu.
Vinkit esimerkiksi alkoholista kieltäytymiseen löytyy Fressiksen videolta. Lisää päihteistä voit halutessasi lukea Nuortennetistä.
Tsemppiä kevääseen!
Fressisonko okei juoda muinakin päivinä perjantaipullosta kun perjantaina?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että pohdit omaa alkoholin käyttöäsi ja tilanteita, joissa käytät alkoholia. Omaa alkoholin käyttöä voi tarkastella esimerkiksi alkoholin käytön riskitestillä tai Päihdelinkin juomatapatestillä. Aikuisilla alkoholin käytölle on määritelty riskirajat erikseen miehille ja naisille. Lisää riskirajoista voi lukea täältä. Nuorella iällä alkoholin käytön välttäminen on tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa elimistön kehittyviin toimintoihin negatiivisesti. Nuorelle riippuvuus alkoholiin kehittyy myös huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Näistä syistä alkoholilla on esimerkiksi ikärajat.
Alkoholin käytöllä on sekä välittömiä että pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Jo yksittäisillä alkoholin juomiskerroilla on negatiivinen vaikutus muun muassa aivojen työmuistin toimintaan ja unenlaatuun. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa haittaa sisäelimille, erityisesti maksalle ja haimalle. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, mielenterveyshäiriöitä ja lisää merkittävästi tapaturmien riskiä. Alkoholin käyttö lisää myös riskiä sairastua myöhemmin elämässä syöpään. Halutessasi voit lukea lisää alkoholin terveyshaitoista Fressiksen tietopankista.
Alkoholi on mietityttänyt myös nimimerkkiä 12v poika
Ilman alkoholia voi olla rohkeasti oma itsensä!
FressisMaistoin kerran viiniä ja se oli pahaa, nyt haluaisin maista kaljaa niin olenko sillä tavalla niinku alkoholiin päin menevä?
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
On hienoa, että pohdit suhtautumistasi alkoholin käyttöön. Hauskaa voi pitää selvin päin, eikä alkoholin tulisi olla ainoa porukkaa yhdistävä asia. On hyvä myös pohtia etukäteen, mitä vastaat, jos joku tarjoaa sinulle alkoholia. Alkoholista kieltäytyminen ei tarkoita sitä, ettei voisi pitää hauskaa tai etteikö haluaisi kuulua porukkaan. Ilman alkoholia voi olla rohkeasti oma itsensä.
On ihan tavallista, että nuoria kiinnostaa, miltä alkoholi maistuu ja mitä tapahtuu jos juo alkoholia. Alkoholin käytön välttäminen on kuitenkin nuorella iällä tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot vielä kehittyvät ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa elimistön kehittyviin toimintoihin negatiivisesti. Alkoholista kieltäytymällä nuori tukee oppimistaan, mielenterveyttään ja sosiaalisia suhteitaan, sillä alkoholin käyttö aiheuttaa haittoja myös näihin elämän eri osa-alueisiin.
Lisää alkoholista voit lukea Fressiksen tietopankista ja tubettaja Tomasin jutusta.
Ilman alkoholia teet fiksuja valintoja!
FressisEn oikein ymmärrä tuota, että miksi noissa fressiksen logoissa on kiellettymerkki päällä tupakassa, nuuskassa yms, mutta alkoholin päällä ei ole ”kielletty-viivaa”? Onko siis ihan sallittua juoda alkoholia alaikäisenä? Voisiko sen muuttaa kielletyksi?
Hei!
Kiitos tarkasta havainnosta ja hyvästä kysymyksestäsi!
Fressis-sivustoa rakennettaessa päädyimme valitsemaan Alkoholi-teeman ikonikuvaksi kaatuneen pullon, joka viittaa alkoholin pois kaatamiseen. Alkoholin hallussapito ei ole lain mukaan sallittua alaikäiselle. Alkoholilla on monenlaisia haittoja niin terveydelle kuin sosiaalisille suhteillekin. Kehittyvän nuoren elimistölle alkoholin käyttö on erityisen haitallista. Fressiksen tavoitteena on antaa tietoa alkoholin haitoista sekä kannustaa nuoria pohtimaan suhtautumistaan alkoholiin ja pysymään erossa siitä. Myös aikuisten on hyvä suhtautua alkoholiin kriittisesti ja tiedostaa sen erilaiset haitat.
Kiitos palautteestasi logon suhteen. Fressistä kehittäessämme otamme huomioon sen, että logo voidaan kokea hämmentävänä. Otamme jatkopohdintaan sen, millainen logo voisi toimia nykyistä paremmin.
Lisää tietoa alkoholista ja sen haitoista löytyy Fressiksen tietopankista.
Fressis