Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: Epävarma
Voivatko absolutistit syödä ruokia, joissa voi olla alkoholia? Syövätköhän absolutistit konvehteja ym herkkuja joissa ei ole oikeaa alkoholia vaan pelkkää rommiaromia? Entä jos esim. risotossa tai punaviinikastikkeessa on alkoholijuomaa(alkoholi kai häviää kypsennyksessä...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi. Käyt siinä jo itse hyvää pohdintaa aiheesta.

Tällaiset linjaukset siitä, kuinka haluaa tarkalleen toimia tai makumieltymykset siitä, tykkääkö rommikarkeista tai muista vastaavista, ovat kuitenkin yksilön omia valintoja ja siksi niihin ei ole antaa tarkkaa vastausta.

Pohdit, että saattaisi olla loukkaavaa suositella vääränlaista annosta ulkona syödessä kaverille, joka on absolutisti. Mikäli sinulla on ympärillä henkilöitä, joita tämä koskee, niin kehottaisin sinua pohtimaan, voisiko asiasta ihan hyvin keskustella yhdessä. Mieltymyksistä ja yksilön valinnoista voi ystävällisesti kysyä ja kertoa, että sinua asia kiinnostaa. Toisaalta voit myös sanoa, ettei asiasta ole pakko puhua, jos toinen ei halua. Parhaassa tapauksessa käy niin, että toinen haluaa mielellään jutella aiheesta ja kokeekin sen kivana asiana, kun joku on kiinnostunut hänestä ja myös tästä aiheesta. 🙂

Hyvä kysymys siis, mutta valitettavasti siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Toivottavasti sait tästä viestistä kuitenkin rohkaisua jutella tästä aiheesta näiden ihmisten kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: joku vaan
Alkoholinkäyttö ja lastensuojeluilmoitus Olen 15 vuotias ja olen maistanut alkoholia muutamaan otteeseen ja haluaisin kertoa asiasta jollekkin. Mutta jos kertoo esimerkiksi psykiatrille niin tehdäänkö siitä heti lastensuojeluilmoitus...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Nuoruudessa on tosi luonnollista, että kiinnostaa esimerkiksi kokeilla alkoholia. Kokeiluihin voi liittyä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. On tosi tärkeää, että näistä ajatuksista ja tunteista voi keskustella avoimesti jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Pohdit, tehdäänkö asiasta lastensuojeluilmoitus, jos kertoisit alkoholikokeiluista esimerkiksi psykiatrille. Psykiatri on terveysalan ammattilainen, jota sitoo vaitiolovelvollisuus. Jos psykiatri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö kuitenkin epäilee, että alkoholiin liittyy nuoren kohdalla suurempia ongelmia ja se vaikuttaa nuoren omaan tai ympärillä olevien turvallisuuteen, tulee hänen tehdä asiasta lastensuojeluilmoitus sosiaalihuoltoon. Kuvailemasi muutamat aiemmin tapahtuneet kokeilukerrat eivät todennäköisesti ole syy tehdä lastensuojeluilmoitusta. Voit hyvin myös puhua lastensuojeluilmoituksesta psykiatrin kanssa ja kertoa oman näkemyksesi asiasta. Alkoholikokeilut selkeästi mietityttävät sinua, joten kannustan sinua joka tapauksessa ottamaan asian rohkeasti puheeksi jonkun turvallisen aikuisen kanssa.

Jos keskustelu kasvotusten tuntuu hankalalta, voit keskustella sinua mietityttävistä asioista myös anonyymisti esimerkiksi Lasten ja nuorten chatissa tai Sekasin-chatissa.

Alkoholi-teemasta voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: nipsu
Miksi rintakehääni puristaa alkoholin juomisen jälkeen? Olen ottanut korkeintaan kolme olutta maltilliseen tahtiin useamman illan aikana noin viikon sisällä ja niiden jälkeen rintakehää on puristanut keskeltä. En ole urheillut näinä...
Fressis

Hei Nipsu – ja kiitos viestistä.

Kirjoitit, että olet ottanut useampana iltana 3 olutta ja sen jälkeen on ilmaantunut rintakehän puristusta. Kerroit, että et ole urheillut noina iltoina ja olet perusterve ja normaalipainoinen – etkä epäile sydäntä. Jos tosiaan tuntemukseen ei liity mitään liikuntaa (sydämen kuorman lisääntymistä) eikä ole rytmihäiriötuntemuksia eikä hengenahdistusta, niin seuraavaksi kääntäisin huomion ruuansulatuselimistöön.

Ensimmäisenä tulee mieleen närästys – tyyppinen ongelma. Oire on epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton.
Voit kysyä apteekista sopivaa närästyslääkettä  ja mikäli tästä omahoidosta ei ole apua, palaa asiaan esim. omalle terveysasemalle. Sinne kannattaa olla suoraan yhteydessä myös, jos edellä mainittuja muita oireita ilmenee rintakehän puristuksen lisäksi.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa alkoholittomaan elämään, jotta alkoholin käytön ikäviltä haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 13v
Miten alkoholi vaikuttaa aivojen terveyteen? Moi! Oon miettinyt että tekisin kiljua 1.5 litran pulloon. Onko siinä mitään vaaroja tai asioita joita pitää ottaa huomioon ja meneekö kiljusta pikkuaivot? btw...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Me täällä Fressiksellä suosittelemme, että jätät kiljun valmistuksen kokonaan väliin. Kilju on käymisteitse valmistettu alkoholijuoma. Siten sen juomiseen liittyy siis ihan samoja haittoja, kuin muihinkin alkoholijuomiin. Nuoren aivot ja elimistö ovat vielä kehitysvaiheessa ja näihin kehittyviin rakenteisiin alkoholi vaikuttaa erittäin haitallisesti. Erityisesti tämän vuoksi alkoholille on myös asetettu ikärajaksi 18 vuotta.

Jo varsin pienillä annoksilla alkoholi vaikuttaa lamaavasti aivojen toimintaan. Mitä suurempia käytetyt alkoholimäärät ovat, sitä merkittävämpiä ovat myös vaikutukset aivoihin. Vaikutukset voivat näkyä muun muassa vahvoina mielialan vaihteluina, tasapainon heikentymisenä sekä oman toiminnan ja seurauksien arvioinnin heikentymisenä. Säännöllinen alkoholinkäyttö voi lisäksi muun muassa heikentää työmuistia, tarkkaavaisuutta ja toiminnanohjausta. Alkoholin vaikutuksista aivoihin voit lukea lisää artikkelistamme. Yleisemmin terveyshaitoista löydät lisää tietoa tietopankistamme.

Ja kyllä, kilju voi haista huoneessa.

Tsemppiä kevääseen, pärjäät vallan mainiosti ilman kiljua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 13v poika
Alkoholin vaikutukset kasvavan nuoren kehitykseen Olin joskus kevääl juomassa alkoholii kavereiden kanssa nii onko mun kehitykselle käyny jotai ja ne haluis mun kaa mennä juomaa mut kieltäydyin ja ei...
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Hienoa, että pohdit alkoholin käytön vaikutuksia kehitykseesi ja että vedät omaa linjaa kieltäytymällä juomasta alkoholia kavereidesi kanssa.

Kerrot käyttäneesi kerran alkoholia ja miettiväsi nyt, onko tämä yksi kerta vaikuttanut jotenkin kehitykseesi. Ei huolta, yhdestä kerrasta tuskin on aiheutunut kehityksellesi mitään haittaa. Jo yksi kerta-annos alkoholia kuormittaa kyllä sydäntä ja vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta vasta usein toistuvalla, runsaalla tai jatkuvalla alkoholinkäytöllä voi olla vakavia vaikutuksia tärkeinten elinten, kuten maksan ja aivojen toimintaan ja kehittymiseen. Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, mutta täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole. Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.

Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Hienoa, että olet juuri näin tehnytkin! Tiedostat hienosti myös sen, ettei kavereiden painostuksen takia kannata tehdä juomispäätöstä, joten haluamme rohkaista sinua toimimaan niin myös jatkossa.😊

Voit halutessasi lukea myös Fressiksen artikkelit Alkoholi ja murrosiän kehitys sekä Alkoholi ja aivot

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 14v poika
Epäsäännöllisen alkoholin käytön vaikutukset nuoren maksaan Moro! kuinka paljon/ja millä tavalla epäsäännöllinen juonti vaikuttaa nuoren henkilön maksaan?
Fressis

Hei 14 v poika!

Hienoa että pohdit alkoholin vaikutuksia elimistöön! Alkoholillahan on paljonkin erilaisia vaikutuksia erityisesti nuoren kehittymiseen, elimistöön ja terveyteen. Satunnaisellakin käytöllä voi olla monenlaisia vaikutuksia ja haittoja.

Siihen, millaisia vaikutuksia alkoholin käytöllä on juuri maksaan, liittyy myös juojan yleinen terveydentila sekä mahdolliset muut maksaa rasittavat tekijät, kuten jokin lääkitys. Terveellä ihmisellä kertaluontoinen ja/tai vähäinen satunnainen käyttö rasittaa maksaa, mutta ei välttämättä aiheuta pysyvää haittaa tai muita pidempiaikaisia vaikutuksia. Yleensä siihen, että alkoholi aiheuttaa isompia tai pysyviä haittavaikutuksia, vaaditaan pidempiaikaista ja runsasta alkoholin käyttöä. Jos epäsäännöllinen juominen on runsasta, voi silläkin olla pysyviä haittavaikutuksia.

Mikäli alkoholin juominen ja sen seuraukset mietityttävät ja huolestuttavat sinua, ei sitä kannata tehdä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 14 poika
Muutaman alkoholiannoksen vaikutukset nuoren suorituskykyyn Moikka! Olen 14v, 186cm pitkä ja 64 kg painava poika ja mietin että mikä on olotila parin tai kolmen oluen juomisen jälkeen. pysyykö niinkun...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa ja tärkeää, että mietit etukäteen alkoholin vaikutuksia.

Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, joten on vaikea arvioida miten alkoholi vaikuttaa juuri sinun kohdallasi. Kuitenkin jo varsin pienet alkoholiannokset vaikuttavat lamaavasti aivojen toimintaan. Yksittäisestä alkoholin käyttökerrasta saattaa seurata haittoja, kuten kehon motoriikan heikentymistä sekä tasapainon ja harkintakyvyn huononemista, sosiaalisia haittoja tai tapaturmia. Eli vähäinenkin määrä alkoholia voi vaikuttaa valppauteen, vireyteen ja suorituskykyyn. Täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole.

Alkoholin vaikutukset riippuvat painosta, iästä ja sukupuolesta. Sama määrä alkoholia johtaa naisilla vahvempaan humalatilaan, kuin miehillä, koska miehen kehon keskimääräinen vesimäärä on 75% ja naisilla 66 %, eli paljon pienempi. Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen. Nuorilla suurempi humalavaikutus johtuu pienemmästä koosta ja elimistön tottumattomuudesta alkoholiin, ja veren alkoholipitoisuus voi nousta hetkessä korkeaksi.

Lisäksi alkoholin vaikutukset riippuvat siitä, miten tiiviiseen tahtiin alkoholiannokset juodaan. Yksi alkoholiannos vastaa esim. yhtä 0.33l keskiolutta tai siideriä. Promillelaskurilla laskettuna olisi veren alkoholipitoisuus sinun kokoisellasi miehellä kolmen 0.33l kokoisen keskioluen juomisen jälkeen 0.3 promillea, jos ne juotaisiin 3 tunnin sisällä. On tärkeää huomioida se, että promillelaskuri ei huomioi ikää, eli sitä, että sama määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaammin nuoreen kuin aikuiseen.

Vielä yleisasioina on hyvä tiedostaa, että alkoholi vaikuttaa negatiivisella tavalla nuoren kehittyviin aivoihin ja muuhun elimistöön. Se aiheuttaa myös riippuvuutta, eli sitä, että käyttöä on vaikeampi lopettaa, vaikka haluaisi. Riski riippuvuuden kehittymiseen on huomattavasti suurempi nuorilla kuin aikuisilla, ja siksikään alkoholia ei olisi suositeltavaa käyttää nuorena ollenkaan. Lapsena tai nuorena aloitettu alkoholinkäyttö voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja jopa peruuttamattomia vaurioita kehittyvissä aivoissa. Alkoholinkäytön 18-vuoden ikäraja on asetettu siksi, jotta alaikäisiä voitaisiin suojella näiltä alkoholin haittavaikutuksilta.

Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Myöskään kavereiden painostuksen tai jonkun muun houkuttelevan esimerkin takia ei juomispäätöstä kannata tehdä.

Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.

Turvallista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: juusto
Koronarokotus ja alkoholi Liittyykö siihen riskiä, jos juo alkoholia samana päivänä kun on saanut esim. koronarokotteen?
Fressis

Moikka!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen perusteella veren alkoholipitoisuudella ei ole vaikutusta rokotteen tehoon tai turvallisuuteen.

Me täällä Fressiksellä suosittelemme kuitenkin oman yleisen hyvinvoinnin kannalta pitäytymistä alkoholittomissa juomissa. Selvinpäin pysyy homma hanskassa ja säästyy monilta ikäviltä asioilta!

Lisätietoa alkoholista voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: EnpäTiiä
Päivittäisen runsaan alkoholinkäytön terveyshaitat Kuinka alkoholin lähes päivittäinen kulutus humalanhakuisesti näkyy kehossa ja henkisesti aikuisiässä (esim. 30 vuotiaana)
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pohdit alkoholiin liittyviä terveyshaittoja. Pohdintojen kautta opit hahmottamaan, mitä itse ajattelet mistäkin. Kysymyksessäsi esität tilanteen ja pohdinnan, missä voidaan todennäköisesti puhua jo vakavasta alkoholiriippuvuudesta. Alkoholiriippuvuuteen ja alkoholiongelmaan liittyy runsaasti hyvinvointia sekä terveyttä heikentäviä ilmiöitä ja tekijöitä.

Lähdetään liikkeelle siitä, miksi alkoholin käyttöä kannattaa omalla kohdallaan harkita tarkkaan. Nuorella iällä alkoholin käytön välttäminen on tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa elimistön kehittyviin toimintoihin negatiivisesti. Nuorelle riippuvuus alkoholiin kehittyy myös huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Näistä syistä alkoholilla on esimerkiksi ikärajat.

Yleisesti ei voida sanoa alkoholin käytön koskaan olevan täysin turvallista. Pienikin määrä voi tietyssä tilanteessa aiheuttaa jonkun akuutin riskin, esimerkiksi tapaturman. Joskus pienikin määrä päivittäin käytettynä tai lyhytkestoinen riskirajojen ylittäminen esimerkiksi lomaviikon aikana voi johtaa vaikeisiin tilanteisiin kavereiden, perheen ja muun lähiympäristön kanssa.  Omaa alkoholin juomista kannattaa aina pohtia, vaikkei kysymys olisikaan varsinaisesta terveysriskiä lisäävästä käytöstä. Aikuisille alkoholin käytölle on määritelty riskirajat erikseen miehille ja naisille. Lisää riskirajoista voi lukea täältä.

Kysymyksessäsi 30-vuotiaan lähes päivittäinen humalahakuinen juominen ylittää jo edellä mainitut riskirajat ja alkoholiin liittyvät terveysriskit ovat lisääntyneet. Jos humalahakuinen viikoittainen hallitsematon alkoholin juominen on kestänyt jo pitkään, esimerkiksi vuosia, on henkilölle todennäköisesti muodostunut alkoholiongelma, joka on ilmiönä varsin monimuotoinen, mutta myös hoidettavissa.

Tavallisimpia runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermosairaudet ja vatsan alueen sairaudet. Näiden lisäksi myös mm. älykkyydessä ja lihasvoimassa voi ilmetä toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Arkielämä voi tuntua erittäin haastavalta. Alkoholiriippuvuus voi olla fyysistä ja psyykkistä, mutta myös sosiaalista. Sosiaalinen riippuvuus alkoholiin tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että elämä saattaa pyöriä pääsääntöisesti alkoholin juomisen ympärillä ja vaikeuttaa muun muassa normaalia työssä käymistä, opiskeluja tai harrastuksia. Pitkäaikainen alkoholin runsas käyttö lisää vaaraa sairastua parantumattomaan ruumiilliseen sairauteen, esimerkiksi aivosurkastumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven tai mahan syöpään. Alkoholin runsaalla käytöllä ja usein toistuvalla humalahakuisella juomisella voi olla siis erittäin vakavia seurauksia sekä henkisesti että fyysisesti.

Mikäli sinä tai läheisesi tarvitsette apua alkoholin käytön lopettamiseen tai haluat keskustella aiheesta lisää terveydenalan ammattilaisen kanssa, löydät tietoa ja neuvontaa tämän linkin kautta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: tottako
Onko alkoholissa syöpää? Onko alkoholissa syöpää?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Syöpä on sairaus, jonka syntymiseen vaikuttavat useat eri tekijät: ympäristö, perintötekijät, sattuma sekä elintavat. Sattumaan ja perintötekijöihin ihminen ei voi itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoilla voi vaikuttaa siihen, että syöpään sairastumisen riski olisi mahdollisimman pieni. Lyhytaikaiset tai yksittäiset poikkeamat terveellisistä elintavoista eivät aiheuta syöpää. Yleensä tarvitaan pitkäaikainen altistuminen riskitekijöille ja sen lisäksi myös muita tekijöitä (ympäristö, perintötekijät tai sattuma), että syöpää pääsee kehittymään.

Elintavoista mm. alkoholin käyttö lisää syöpään sairastumisen riskiä. Alkoholi sisältää etanolia, joka on syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni. Lisäksi on olemassa myös muita mekanismeja, joiden kautta alkoholin käyttö kasvattaa riskiä sairastua syöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Alkoholi ei ole nuorelle muutenkaan suositeltavaa, sillä se aiheuttaa merkittäviä haittoja nuoren kehittyvässä elimistössä esimerkiksi aivoille. Alkoholin haitoista löydät lisää tietoa Fressiksen tietopankista.

Mukavaa vuoden alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiTupakka
Nimimerkki: janne k
Alkoholin ja tupakan vaikutukset muistisairauksiin Vaikuttaako alkoholin ja tupakan käyttö muistisairauksiin ja dementiaan en ole koskaan juonu alkoholia enkä oo koskaan tupakoinut mitä hyötyjä saan?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Todella hienoa, ettet ole juonut alkoholia tai tupakoinut! Alkoholin käytön ja tupakoinnin vaikutukset ilmenevät ihmisillä yksilöllisesti, mutta sekä alkoholin että tupakan käytöllä on todettu olevan vaikutuksia muistin toimintaan. Esimerkiksi pitkäaikainen, runsas alkoholinkäyttö huonontaa tiedonkäsittelytoimintoja, kuten muistia, ja voi aiheuttaa jopa dementiatasoista oireilua. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa siten aivojen hapen saantiin ja näin muun muassa muistin toimintakykyyn.

Päihteettömänä sinulta säästyy aikaa ja rahaa, etkä altista itseäsi lukuisille alkoholin ja tupakan haitoille. Päihteettömänä olet myös mm. virkeämpi ja unenlaatusi on parempaa. Kannustan sinua siis ehdottomasti pysymään jatkossakin päihteettömänä 😉

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiSeksi
Nimimerkki: Moiih
Onko haitallista, jos on kuukautiset ja juo alkoholia? Onko haitallista jos on kuukautiset ja juo alkoholia? Eli tekeekö alkoholi minkälaisia vaikutuksia silloin?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautiset eivät muuta alkoholin vaikutusta ainakaan mitenkään merkittävissä määrin ja alkoholi on haitallista kuukautiskierron vaiheesta riippumatta. Onkin hyvä, että pohdit alkoholin mahdollisia haittavaikutuksia! Alkoholilla on sekä lyhyemmällä (eli käytön yhteydessä) että pidemmällä aikavälillä ilmeneviä haittavaikutuksia. Alkoholi on erityisen haitallista lapsille ja nuorille, koska heidän aivonsa ja elimistönsä vasta kasvavat ja kehittyvät.

Alkoholi lamaa aivojen toimintaa. Mitä suurempi on käytetyn alkoholin määrä, sitä selvemmin alkoholin vaikutuksetkin ilmenevät. Alkoholi voi toisaalta lisätä sosiaalisuutta ja vähentää jännitystä, mutta humalatilassa puhe alkaa sammaltamaan ja ihminen on alttiimpi tapaturmille tasapainon ja motoriikan heikentyessä. Alkoholi vaikuttaa myös omaan harkintakykyyn ja oman toiminnan seurauksien arviointiin, jolloin saattaa tulla tehneeksi asioita, joita ei todellakaan kannattaisi tehdä ja jotka harmittavat jälkikäteen. Humalatila voi aiheuttaa myös muistikatkoksia ja pahimmillaan runsaat alkoholimäärät voivat johtaa alkoholimyrkytykseen, joka vaatii sairaalahoitoa. Vahvassa humalatilassa ihminen ei enää pysty huolehtimaan itsestään ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat.

Alkoholi huonontaa myös unenlaatua ja vaikuttaa mielialaan. Alkoholin käyttö voi aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita ja siksi se on erityisen huono keino hoitaa huonoa mielialaa tai vaikeuksia elämässä. Lisäksi alkoholissa on paljon energiaa, jolloin se voi vaikeuttaa painonhallintaa. Monissa alkoholijuomissa on alkoholin lisäksi uskomaton määrä sokeria. Pitkällä aikavälillä alkoholin käyttö on riski monille vakaville sairauksille kuten maksa- ja haimasairauksille, joillekin syöville sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Lisäksi alkoholi on riippuvuutta aiheuttava aine, jolloin sen käytön rajaamisessa ja lopettamisessa voikin tulla ongelmaa.

Erityisesti lasten ja nuorten aivoille ja elimistölle alkoholi ei sovi. Aivot kehittyvät jopa 25-vuotiaaksi saakka, joten teini-iässäkin aivot ovat vielä keskeneräiset. Lapset ja nuoret ovatkin alttiimpia alkoholin haitallisille vaikutuksille. Olisi myös todella surullista, jos alkoholinkäytön vuoksi sattuisi jokin tapaturma tai muu ikävä tapahtuma, joka voisi vaikuttaa elämään haitallisesti pitkäänkin. Me täällä Fressiksessä kannustammekin nauttimaan elämästä ilman alkoholia! Alkoholin vaikutuksista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?