Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: E.E
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta? Onko normaalia että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta siis että virtsaakin tulee emättimestä?
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Kuukautisveri tulee emättimen kautta ja virtsa tulee virtsaputken kautta. Joskus virtsatessa saattaa tulla tunne, että kuukautisveri tulisikin “samasta paikasta”. Silti käytännössä se ei ole mahdollista.

Kannattaa peilillä katsoen tutkia omia sukuelimiä. Peilin avulla pystyt havaita miltä sinun sukuelimesi näyttävät, ja miten siellä näkyvät erikseen virtsaputkeen suu ja emättimen aukko. Tämä Hyvä kysymys-sivun artikkeli havainnollistaa hyvin piirroskuvalla naisen sukuelimet, joiden rakenteeseen voit verrata omiasi. Jokaisella, kuten myös sinulla on aivan omanlaiset sukuelimet ja niiden yksilöllinen rakenne.

Mikäli sinulla on edelleen epäselvyyttä asian kanssa, kannattaa sinun hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jossa voitte selvittää asiaa tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Teini tyyppi
Ikä: 13-15v
Voiko raskaaksi tulla ilman että on kuukautisia? Voiko tulla raskaaksi ilman että minulla on ollut kuukautisia?
Fressis

Hei nimimerkki ”Teini tyyppi” ja kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, voitko tulla raskaaksi ilman, että sinulla on ollut kuukautisia. Tämä onkin kysymys, jota pohtii moni ikäisesi nuori.

Kyllä, on mahdollista tulla raskaaksi ennen kuin kuukautiset alkavat. Vaikka kuukautiset eivät vielä olisi alkaneet, tytön elimistössä voi silti kypsyä jo munasoluja ja ne voivat irrota munasarjoista. Irronnut munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun ja se on valmiina hedelmöittymään koko matkan ajan.  Raskaus alkaa, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

Naisen keho valmistautuu joka kuukausi mahdollista raskautta varten tuottamalla munasolun ja paksuntamalla kohdun limakalvon. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun paksuuntunut limakalvo poistuu emättimen kautta ulos kuukautisverenä. Lisää kuukautisista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

On tärkeää muistaa, että jos harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, on aina mahdollisuus tulla raskaaksi. Sen tähden onkin tärkeä käyttää aina ehkäisyä seksiä harrastaessa. Ehkäisymenetelmiä on monia erilaisia, joista on tärkeää keskustella sekä kumppanin että terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Ennen seksin aloittamista on tärkeää, että on itse siihen valmis ja uskaltaa rohkeasti keskustella seksiin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista kumppanin kanssa. Seksiä tulee harrastaa vain silloin, kun molemmat ovat siinä vapaasta tahdosta ja haluavat sitä. Tätä kutsutaan suostumukseksi, josta voit lukea lisää täältä. Seksin aikana on tärkeä kokea olevansa turvassa. Turvallisuuden tunne syntyy, kun tilanteessa vallitsee molemmin puolinen luottamus, kunnioitus ja avoimuus kumppania kohtaan.

Jos sinua vielä mietityttää raskauteen tai seksiin liittyvät asiat, rohkaisen sinua vielä keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja. Häneltä saat neuvoja myös ehkäisyasioissa. Jutella voit myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oikein ihanaa kesän odotusta sinulle ”Teini tyyppi” 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evenina
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä raskauteen liittyen Moikka. Oon raskaana oleva tyttö, jossa mulla on menossa tällä hetkellä kolmannes raskauskuukausi. Kotiolot mulla on vähän kurjat, kärsin mielenterveysongelmista ja anoreksiat. Kummatkin on...
Fressis

Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.

Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!

Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua.  Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3

Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.

Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 😍😍😍
Ikä: 13-15v
Kysymys itsetyydytyksestä Onko ok jos aina kun itsetyydytän kuvittelen ihastukseni siihen ja ikäänkuin harrastan seksiä tyynyn kanssa (olen siis tyttö)
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Hieno kuulla, että olet löytänyt itsellesi hyvän tavan itsetyydyttää. Itsetyydytys on oiva tapa oppia omasta kehosta ja keino ottaa selvää, millaiset asiat itseä kiihottavat ja mikä tuntuu itsestä hyvältä! Tyynyä voi hyvin käyttää mukana itsetyydytyksessä. Tämä on siis täysin ok! Itsetyydytyksessä pääasia on, että se on sinusta mukavaa ja tuntuu hyvältä.

On myös luonnollista, että on seksifantasioita ja ne voivatkin auttaa seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa. Seksifantasiat voivat herättää monenlaisia tunteita. Osalle ihmisistä fantasiat saattavat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai tuntua muuten vain omituisilta. Jos seksifantasiat aiheuttavat pahaa oloa tai ahdistusta, on tärkeää puhua ajatusten herättämistä tunteista jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 123
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi, jos spermaa päätyy sormien kautta emättimeen? Jos miehen kädellä tai sormilla saattaa olla siemennestettä, ja tällöin laittaa sormensa sisälleni, kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi?
Fressis

Moi!

Kyllä, teoriassa on mahdollista tulla tästä raskaaksi. Raskauden alkaminen on mahdollista, jos hedelmöityskykyisiä siittiöitä päätyy tuoreeltaan tavalla tai toisella emättimeen. Kovinkaan todennäköistä ei ole tulla ns. ”sormien” kautta raskaaksi, mutta mahdollisuus on olemassa.

Voisitkin miettiä kohdallasi jälkiehkäisyn käyttämisen tarvetta tässä tilanteessa. Jälkiehkäisyn teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta seksistä. Yleensä jälkiehkäisytabletti tulisi ottaa viimeistään 72-120 tunnin kuluessa valmisteesta riippuen. Jälkiehkäisytabletin hankkimiselle ei ole ikärajaa ja apteekin henkilökunta neuvoo sinua oikean valmisteen valinnassa.

Suosittelen sinua lukemaan vielä läpi tämän artikkelin jälkiehkäisyn käyttämisestä ja mitä olisi hyvä huomioida sen jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia, että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta? Onko normaalia että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta?
Fressis

Moi,

Olet erittäin tärkeiden ja monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttävien kysymysten äärellä. Hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt pohdintojesi kanssa yksin!

Ensimmäiseen kysymykseesi vastauksena on, että on täysin normaalia olla neitsyt missä iässä tahansa. Neitsyyden käsitteellä viitataan yleensä siihen, ettei henkilö ole harrastanut seksiä – vielä tarkemmin ilmaistuna penis-emätinyhdyntää. Neitsyyden määritelmä kuitenkin luo todella kapean kuvan seksistä, sillä kaikki eivät välttämättä koskaan harrasta yhdyntää tai koe yhdyntää nautinnolliseksi. Laajemmin ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka tuottavat kiihotusta ja seksuaalista mielihyvää.

Normaaliuden käsitteen osalta on myös hyvä tiedostaa, että jotkut eivät harrasta koskaan seksiä ja/tai koe kiinnostusta seksiin. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on sekin normaalia. Ylipäätään seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kohdalla voidaan ajatella, että kaikki sellainen on normaalia, mikä ei vahingoita itseä tai toisia ihmisiä.

Seksiä ei tarvitse harrastaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Esimerkiksi ikä ei määritä oikeaa ajankohtaa seksin aloittamiselle, kuten ei myöskään seurustelusuhteessa oleminen. Kaiken kaikkiaan se on hyvin yksilökohtaista, milloin kukakin kokee olevansa valmis ja halukas seksiin. Asian kanssa ei tarvitse kiirehtiä, vaan tärkeintä on kuulostella sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Jokainen päättää itse omasta kehostaan ja siitä, milloin on valmis seksiin. Kukaan muu ei voi määrittää sitä kenenkään toisen puolesta.

Suosittelen sinua pohtimaan, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle. Millaiset asiat kiihottavat sinua ja tuottavat seksuaalista nautintoa? Ahdistaako sinua kaikenlainen seksin harrastamiseen liittyvä vai jotkin tietyt asiat seksissä? Oletko esimerkiksi harrastanut itsetyydytystä ja saanut siitä nautintoa, vai ahdistaako myös itsesi hyväily? Vai liittyykö ahdistuksesi nimenomaan seksiin jonkun toisen ihmisen kanssa?

Voi myös olla hyvä pohtia, millaista kokemasi ahdistus on ja mistä se johtuu. Mikäli se johtuu siitä, ettet vain koe vielä olevasi valmis seksiin, voit aivan hyvin keskittyä muihin asioihin elämässäsi ja rauhassa odotella, että ahdistus ajan kanssa lievenee ja kiinnostuksesi seksiin kasvaa. Seksiin ja ekoihin kertoihin liittyy usein ennakko-oletuksia ja myyttejä, jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja paineita esimerkiksi mahdolliseen kipuun tai omaan suoriutumiseen liittyen. Halutessasi voit lukea tästä aiheesta Sexpon artikkelin. Jos ajatus seksin harrastamisesta puolestaan aiheuttaa pelkotiloja tai koet ahdistuksen häiritsevänä, suosittelen keskustelemaan asiasta Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti nämä ajatukset auttavat sinua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: juu
Ikä: 13-15v
Pienet pisteet peniksen päässä moi. Huomasin että penikseni päässä esimahassa on vaaleita hyvin pieniä pisteitä. Hieman ehkä kellertäviä ja ne eivät ole vain jokin kuvio ihossa sillä ne...
Fressis

Moikka! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Haluankin rohkaista sinua olemaan asiasta yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hän pystyy paremmin arvioimaan tilannettasi ja auttamaan mahdollisen hoidon kanssa.

On kuitenkin tavallista, että peniksessä on näppylöitä. Ne voivat olla esimerkiksi helmiäisnystyjä tai finnejä. Penikseen voi tulla myös ihottumaa, jos sitä esimerkiksi pesee liian usein tai voimakkailla pesuaineilla. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittääkin pesu kerran päivässä lämpimällä vedellä, ilman pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti ja vaihtaa jalkaan puhtaat alushousut. Penikseen voi laittaa myös mietoa perusvoidetta, jos sen iho tuntuu kuivalta. Voide voi auttaa myös näppylöihin.

On hyvä muistaa, että myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jotta asiaa voidaan tutkia.

Toivottavasti tämä vastaus auttoi asian kanssa eteenpäin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En oikeesti tiiä
Ikä: 16-18v
Voiko seksitaudin saada, vaikka ei olisi ikinä harrastanut seksiä? Voiko sukupuolitaudin saada vaikkei olisi ikinä harrastanut seksiä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Sukupuolitaudit eli seksitaudit eivät ilmaannu tyhjästä, eli jos et ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei sinulla voi olla seksitautia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksessa ja eritteiden vaihtuessa. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Seksitaudit eivät tartu esim. halatessa, kätellessä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta esimerkiksi Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v
Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen Hei! Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut. Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: En haluu kertoo nimee
Ikä: 9-12v
Kysymyksiä terveystarkastuksista Miten vitosen luokan ja kaksi luokan tarkka tarkastukset kosketaanko niissä esim tisseihin alapäähän tai muniin ja milloin kuukautiset alkaa
Fressis

Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!

Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.

Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.

Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.

Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ##huolestunutt
Ikä: 13-15v
Onko haitallista, jos käyttää perusvoidetta liukuvoiteena itsetyydytyksessä? Moi mul on sellanen mielenpäällä että kun mä joskus käytin perusvoidetta (hajusteeton) joka on tarkoitettu koko kropalle niin liukuvoiteena itsetyydytyksessä niin voiko siitä olla...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Perusvoide liukasteena on ihan ok. Eli ei hätää, siitä ei pitäisi olla haittaa 😊 Liukuvoiteet on kuitenkin kehitetty juuri seksiä (mukaan lukien itsetyydytys) varten, joten kannattaa suosia niitä. Toki myös niissä voi olla aineita, jotka voivat ärsyttää herkkiä ihoalueita. Itselle parhaimman tuotteen löytää vain kokeilemalla. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?