Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v
Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen Hei! Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut. Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Helle
Ikä: 13-15v
Ruskea vuoto Hei! Tänää ku olin vessassa huomasin että mulla oli tullu ihan ruskeeta vuotoo
Fressis

Moikka!

Viestistäsi ei käy ihan selkeästi ilmi, mitä haluaisit kysyä. Pohditkohan ehkä, oliko tuo ruskea vuoto kuukautisvuotoa?

Jos kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, voi olla hyvin mahdollista että tuo huomaamasi ruskea vuoto oli ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Oletkohan huomannut aiemmin tällaista vuotoa? Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa tulee kuvaamaasi ruskeaa vuotoa tai vuodon seassa voi olla myös pinkkiä/punaista väriä.

Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja vuotoa ei välttämättä tule joka kuukausi. Ei siis kannata huolestua, jos vuotoja ei hetkeen tule. Vuotoihin kannattaa kuitenkin varautua pitämällä laukussa mukana kuukautissuojia. Kuukautissuojista voit lukea lisää täältä.

Lisätietoa kuukautisista löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aa juu
Ikä: 13-15v
Onko kuukautiseni alkamassa? Onko kuukautiseni alkamassa? Minulla on ollut valkovuoto jo vuoden, mutta nyt on alkanut päänsärky, maha on sekaisin, huimaa ja sattuu välillä alaselkään.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Halusit tietää, ovatko kuukautisesi kenties alkamassa mainitsemiesi oireidesi perusteella. Kerroit, että valkovuodon erittyminen on alkanut sinulla noin vuosi sitten. Valkovuodon alkaminen on tosiaankin merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen.

Myös muut mainitsemasi oireet, kuten alaselkäkipu sekä se, että vatsa on sekaisin, voivat hyvinkin kieliä kuukautisten alkamisesta. Kuukautiskipujen yleisoireina voi esiintyä myös esimerkiksi huimausta ja päänsärkyä. Samanlaisia oireita voi toki esiintyä myös muulloin, eikä kuukautisten alkamista voi siten ennustaa varmaksi. Joka tapauksessa kuukautisesi alkavat, kun niiden aika on ja kehosi on siihen valmis. Voit olla siis sen suhteen huoletta😊 Mikäli kuukautiset eivät kuitenkaan vielä ala, mutta huimaus sekä päänsärky jatkuvat pidemmän aikaa, voisit käydä varmuudeksi juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa asiasta.

Muistuttaisin myös, että ensimmäiset kuukautiset voivat olla todella niukat ja vuoto olla alkuun rusehtavan väristä. Moni nuori hämmentyy ensimmäisten menkkojen kohdalla ja saattaa ihmetellä, että alkoivatko ne todella. Olemme saaneet monia kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja niihin ja niiden vastauksiin pääset tutustumaan täältä. Lisäksi voit käydä lukemassa Fressiksen artikkelin kuukautisista täältä.

Voit valmistautua kuukautisten alkamiseen ostamalla myös sopivia kuukautissuojia, jotta ne ovat käytettävissä, kun niille on tarvetta. On todella hyvä, että olet pohtinut kuukautisia etukäteen ja kysyt mieltä askarruttavista asioista. Jatka samaan malliin! 😊

Iloa ja aurinkoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen
Ikä: 13-15v
Kuukautisten alkaminen eli oon siis 13,5 vuotta ja mietin et onkohan mun menkat alkanu? olin siis noin 2 kk sitte vessas ja pyyhin nii siihen paperiin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos olet varma, että pyyhkiessä veri tuli emättimestä, on täysin mahdollista, että kuukautisesi alkoivat pari kuukautta sitten! 😊 Pieni määrä kirkasta verta pyyhkiessä voi johtua myös esimerkiksi haavaumasta peräaukossa.

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 -vuotiaana. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo vuoden ajan, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊 Kuulostaa muutenkin siltä, että murrosiän kehityksesi etenee hienosti!

Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuukautisvuodon määrä on myös yksilöllistä. Tämä tarkoittaa sitä, että toisilla se voi olla todella niukkaa ja toisilla taas hyvin runsasta, tai kaikkea siltä väliltä. Kuukautiset voivat olla myös hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, joten seuraava kuukautisvuoto saattaa tulla vasta kuukausien päästä ensimmäisestä.

Valitettavasti en pysty varmaksi sanomaan sitä, alkoivatko kuukautisesi, mutta se on erittäin mahdollista! Joka tapauksessa kuukautisesi tulevat vielä varmasti, oli kyseessä sitten seuraava vuoto tai vasta se ensimmäinen. Pidä siis varmuuden vuoksi laukussa/repussasi mukana kuukautissuojia, ettei vuoto pääse pahasti yllättämään. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Niistä voit lukea lisää myös täältä. Jos kiinnostaa, voit tutustua täältä Fressiksen muihin kysymyksiin ja vastauksiin kuukautisiin liittyen.

Jos asia jää vielä mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä kouluterkkariin tai esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin. Voit aina laittaa meille myös uuden kysymyksen 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Hei! Mulla alko menkat viime kesänä (noin 8kk sit) oli yli sadan päivän väli ettei tullut menkkoja. Nyt ei myöskään pariin kk tullut. Nyt...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On tavallista, että kuukautiskierto on vielä hyvin epäsäännöllinen kuukautisten alkuvaiheessa. Kierrossa saattaa olla pitkiä taukoja tai tiputteluvuotoa ennen kuin kuukautiset säännöllistyvät ja tasoittuvat. Epäsäännölliset kierrot saattavat jatkua useamman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillain vuodot eivät välttämättä säännöllisty ollenkaan. Valkovuoto voi olla myös hyvin runsasta ja sen määrä vaihtelee usein kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodossa tapahtuvat muutokset voivat toki liittyä myös esimerkiksi johonkin tulehdukseen. Jos vuoto ei kuitenkaan haiskahda pahalta, on väriltään kirkasta, maitomaista tai hieman kellertävää, kuulostaa siltä, että kaikki on kunnossa. Pikkuhousunsuojaa voi hetkellisesti käyttää, jos valkovuotoa tulee häiritsevän paljon. Kokkareinen ja pahalle haiskahtava valkovuoto voi viitata tulehdukseen ja silloin tulisi hakeutua lääkäriin, jotta tulehdukseen saa hoidon.

Alkaneet kuukautiset ja merkitsemäsi ikä (13–15 vuotta) viittaavat siihen, että hormonitoimintasi on käynnistynyt, ja murrosikä alkanut tai aluillaan. Tähän ikävaiheeseen liittyy tyypillisesti mielialan vaihtelua ärtymyksestä alakuloon sekä ilon ja onnen tunteisiin. Voi olla, ettei välillä itsekkään tiedä mikä saa tunteet valloilleen ja esimerkiksi jokin aivan pieni asia voi suututtaa kohtuuttoman paljon. Se on siis täysin normaalia. Toki myös kuukautisvuotoa voivat edeltää esimerkiksi alakulo ja ärtyneisyys. Näitä kutsutaan PMS-oireiksi. PMS-oireet esiintyvät usein juuri ennen kuukautisten alkua ja helpottuvat noin päivän tai parin jälkeen kuukautisvuodon alkamisesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Vaikka mielialan ja tunteiden vaihtelut ovatkin nuoruuteen ja elämään kuuluvia asioita, ei se tarkoita, etteikö niistä olisi myös hyvä puhua luotettavan aikuisen kanssa. Haluaisinkin kannustaa sinua juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Samalla voisit jutella myös kuukautisiin liittyvistä ajatuksista ja kysymyksistä. Jutella voit toki kenen tahansa aikuisen kanssa, jonka koet luotettavaksi. Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachat tarjoaa mahdollisuuden keskustella juuri tällaisista asioista nimettömästi. Löydät chatin täältä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Petra
Ikä: 13-15v
Mitä eroa on menkoilla ja kuukautisilla? Mitä eroa on menkoilla ja kuukautisilla?
Fressis

Hei ”Petra”,

Kiitos viestistäsi. Sinua mietityttää mitä eroa on menkoilla ja kuukautisilla. Olipa tosi hyvä, että kysyit meiltä näiden eroa. Monenlaiset termit ja käytetyt ilmaisut hämmentävät varmasti monia muitakin nuoria.

Menkoilla ja kuukautisilla tarkoitetaan samaa asiaa. Tämä voi olla hämmentävää, koska näitä termejä käytetään hieman ristiin. Kuukautiset on se virallinen termi ja menkat on puhekielinen ilmaisu samalle asialle. Vastaavanlainen asia on esimerkiksi sanojen some ja sosiaalinen media kanssa. Sosiaalinen media on se virallinen termi ja some on puhekielessä käytetty lyhenne samasta asiasta.

Kuukautiset eli menkat ovat naisen kehon luonnollinen prosessi, jossa kohdun limakalvo poistuu kuukautisverenä emättimen kautta. Tämä tapahtuu noin kuukauden välein. Kuukautiset voivat kestää muutamasta päivästä noin viikkoon, ja niihin voi liittyä erilaisia oireita, kuten vatsakipuja, mielialan vaihtelua ja väsymystä. Voit lukea lisää kuukautisista eli menkoista Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti osasin vastata kysymykseesi. Oikein hyvää jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet vaikka on kohta 16-vuotias? Täytän pian 16 vuotta eikä kuukautiseni ole vieläkään alkaneet. Minulla on tullut kuitenkin valkovuotoa 11 vuotiaasta lähtien. Tarkoittaako tämä, että kuukautiseni ovat vielä kuitenkin...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on alkanut valkovuoto 11-vuotiaana, mutta kuukautisia ei ole vielä kuulunut. Voikin olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja mietityttää, että alkavatko kuukautiset lainkaan. Hyvä siis että laitoit meille kysymyksen! 🙂

Tavallisesti kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä, eli kuukautisesi voivat hyvin olla vielä tulossa, ei hätää. Koska olet kuitenkin kohta 16 vuotta, voisi asiasta olla hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. He pystyvät arvioimaan murrosiän kehitystäsi ja teettämään tarpeellisia tutkimuksia tilanteesi mukaisesti. Välttämättä kyse ei ole mistään sairaudestakaan, koska kuukautisten alkamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi perintötekijät tai liikunnan tai stressin määrä.

Älä siis ole asiasta vielä huolissasi, mutta käy silti rohkeasti kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puheilla.  Jos jokin asia kuukautisten alkamiseen liittyen vielä mietityttää, voit jutella aiheesta lisää myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epätoivoinen henkilö
Ikä: 13-15v
Huoli siitä, että emättimen aukkoa ei löydy Moi mulla on huoli aihe semmoisesta asiasta että, en löydä emättimen aukkoa millään ja olen huolestunut koska kohta minulla on edessä mahdollisesti ensimmäinen seksi...
Fressis

Moi!

Kiitos viestistäsi. Kuulostaa pulmalliselta tilanteelta, mutta ei hätää, uskon emättimen aukon kyllä löytyvän! 😊  Viestistäsi käy ilmi, että kuukautisesi ovat jo alkaneet, eli aukko varmastikin siellä on olemassa, koska kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos.

Hienoa, että olet jonkin verran tutustunut oman kehosi anatomiaan. Oletkohan tutkiskellut asiaa peilin kanssa? Se voisi auttaa vulvan anatomian hahmottamisessa, koska aina emättimen aukko ei erotu kovinkaan selkeästi. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.

Mainitset viestissäsi myös ensimmäisestä seksikerrasta, joka on mahdollisesti lähestymässä. Tietämättä tilanteestasi tämän enempää, ja sitä, mitä tällä ensimmäisellä seksikerralla tarkalleen tarkoitat, haluaisin rohkaista sinua tutustumaan omaan kehoosi rauhassa ensin itse, ennen seksiin ryhtymistä toisen henkilön kanssa. Ennen seksiä toisen henkilön kanssa on tosi tärkeää pohtia, ovatko oma keho ja mieli ylipäätään kehityksellisesti valmiita seksiin.

Myös seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä. Sen myötä oppii rauhassa tuntemaan sen, missä menevät omat rajat seksissä, ja mitä on omalla keholla halukas tekemään. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti ja puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen.

Suosittelenkin että tutustut vielä näihin sisältöihin ennen tuota mainitsemaasi ensimmäistä seksikertaa:

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara
Ikä: 13-15v
Mitä valkovuoto on ja miksi sitä tulee? Hei! Olen miettinyt pitkään kuukautisia ja valkovuotoa. Mitä tarkoittaa valkovuoto ja miksi sitä tulee? Minulla on tullut alushousuun valkoista joka päivä, mutten tiedä mitä...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Valkovuoto on emättimen eritettä, jonka tarkoitus on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Se koostuu kohdunkaulan rauhasten erittämästä limasta ja limakalvojen pinnasta irtoavista kuolleista soluista.

Viestistäsi ei käy ilmi, ovatko kuukautisesi jo alkaneet, mutta valkovuodon määrä, väri ja koostumus voi jonkin verran vaihdella kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodon alkaminen murrosiässä kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Tutustu myös muihin kysymyksiin ja Fressiksen vastauksiin valkovuodosta ja kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Emppuu
Ikä: 9-12v
Kuukautiskierto kuukautisten alkuvaiheessa Kuukautiseni alkoivat puoli vuotta sitten eikä toisia ole vieläkään tullut. Mistä se voi johtua?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Aluksi kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä taukoja jopa muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Voi siis viedä useamman vuoden ennen kuin kuukautiset alkavat tulla säännöllisesti kerran kuukaudessa. Joillakin kierto on epäsäännöllisempi tämän jälkeenkin, ja se on usein ihan normaalia. Normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Jos kuukautiset tulevat harvemmin kuin viiden viikon tai jopa useiden kuukausien välein, puhutaan harvasta kierrosta.

Puoli vuotta on kuitenkin jo melko pitkä aika odottaa, ja asia sinua selvästi mietityttää. Siksi haluaisinkin rohkaista sinua käymään rohkeasti juttelemassa asiasta vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luona. Asia selviää varmasti, älä huoli! 😊

Mukavia pakkaspäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?