Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Sairastelu ja kuukautisten myöhästyminen Moi! Oon ollut nyt pari päivää kuumeessa ja kurkku ollut kipeä ja menkat myöhässä. Niin mietin, että johtuisikohan menkkojen viivästyminen tästä sairastelusta. Yhdynnässä olen ollut,...
Fressis

Hei,

Kysyt voivatko kuukautiset olla myöhässä kuumeisen flunssan takia. Kuukautiskierron säätely on hyvin hienovaraista, eli niihin voivat vaikuttaa monenlaiset asiat. Periaatteessa siis myös sairastettu infektio voi häiritä kuukautiskiertoa.

Kuitenkin ennen kuin tekisin tämän johtopäätöksen, on raskauden mahdollisuus hyvä sulkea pois. Hienoa, että olette käyttäneet kumppanisi kanssa kondomia! Kondomi onkin hyvä ehkäisymenetelmä seksitautien ja raskauden ehkäisyssä, mutta ei kuitenkaan ehkäise raskautta 100% varmasti, kuten ei mikään ehkäisymenetelmä. Tavanomaisessa raskaudenehkäisyn käytössä 15 naista tulee vuodessa raskaaksi kondomista huolimatta.

Neuvoisin sinua ensin siis vielä tekemään raskaustestin, ja sen jälkeen miettimään syitä vuotojen myöhästymiselle. Niitä voi olla paljon muitakin, kuten painon vaihtelut, liikunta ja stressi.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö 14
Ikä: 13-15v
Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa? Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pelkkä runsas valkovuoto ei vielä itsessään kerro menkkojen alkamisesta. Tosin valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä, eli se kertoo siitä, että keho kyllä valmistautuu kuukautisten alkamiseen. 😊 Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat.

Valkovuoto on tyypillisesti kirkasta, kellertävää tai maitomaista eritettä ja se voi ajoittain olla runsasta. Kun kuukautiskierto käynnistyy, valkovuodon koostumus muuttuu kierron eri vaiheissa. Kirkas hajuton valkovuoto on merkki siitä, että limakalvosi voivat hyvin. Valkovuodon tehtävä on suojata limakalvoja ja puhdistaa emätintä.

Kun kuukautiset ovat alkamassa/alkaneet, niitä ennen tuleva valkovuoto on tyypillisesti väriltään enemmän rusehtavaa tai verensekaista vuotoa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Myös kuukautisvuodon jälkeen valkovuoto voi olla vielä rusehtavaa.

Jos valkovuodon koostumus ja väri muuttuvat selkeästi, ja siihen ilmaantuu esimerkiksi kokkareita ja vuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua ja kutinaa, voi kyseessä olla myös jokin tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Mikäli haluat, suosittelen, että juttelet vielä valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista huoltajasi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten terveydenhoitajan kanssa. Voit myös jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: entiedä
Ikä: 13-15v
Kuukautiset myöhässä ja raskauden mahdollisuus Hei! Olen ollut yhdynnässä päivä ennen ovulaatiotani ja viikko ennen kuukautisiani. Olen käyttänyt molemmilla kerroilla kondomia oikein, eikä se ole mennyt missään vaiheessa rikki, koska...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Oikein käytettynä kondomi on luotettava ehkäisykeino. Kerroit, että olitte käyttäneet kondomia kumppanisi kanssa oikealla tavalla ja vielä varmistaneet, että se ei ollut rikkoutunut. Sinulla ei siis pitäisi olla huolta raskaudesta.

Etenkin muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta on ihan tavallista, että kuukautiset voivat olla epäsäännölliset. Kierroissa voi ilmetä jonkin verran epäsäännöllisyyttä, vaikka ne olisivatkin jo säännöllistyneet. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään. Kuukautisten myöhästymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi tai sairastelu. Sekin on siis mahdollista, että raskauden huoli aiheuttaa sinussa stressiä, mikä saattaa vaikuttaa myös kuukautisten alkamiseen.

Ehkäpä kuukautisesi ovatkin jo alkaneet, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisvuotoja ei kuulu useampaan päivään ja raskauden mahdollisuus kuitenkin vielä mietityttää sinua, voit poissulkea raskauden mahdollisuuden tekemällä raskaustestin. Jos testi on negatiivinen ja kuukautisvuodot eivät ala 3 kuukauden kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää tarkemmin. Lääkärin kanssa voi myös keskustella hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta, jos kokee sen itselleen tarpeelliseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pienipähkinä32
Ikä: 9-12v
Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen mulla tullut valkovuotoa joku tän kuun keskeltä asti mut nyt kahten vikan päivän ei oo tullu ollenkaa oon kattonu menkka videoita näin mut mietin...
Fressis

Moi pienipähkinä32! Hienoa, että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävien kysymysten kanssa.

Kerrot viestissäsi, että sinulla on alkanut tulla valkovuotoa, mikä on yksi murrosiän alkamisen merkeistä. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat, ja joinain päivinä sitä voi tulla enemmän kuin toisina, eli on myös luonnollista, jos sitä ei jonain päivänä tunnu tulevan ollenkaan. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat. Tästä syystä on vaikea arvioida tarkkaa ajankohtaa tai ikää, milloin juuri sinun kuukautisesi alkavat.

Mikäli haluat, voit oikein hyvin keskustella valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista äitisi kanssa. Voit myös kysyä, milloin hänen kuukautiset ovat alkaneet, sillä se voi auttaa hieman arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi. Jokaisen murrosikä etenee yksilöllisesti omaan tahtiinsa. 😊

Murrosikä voi olla samaan aikaan jännittävää, kiinnostavaa ja jopa pelottavaa aikaa, kun oma keho muuttuu ja tunteetkin saattavat myllertää. Tästäkin syystä keskusteleminen äitisi kanssa on hyvä idea, sillä hän pystyy todennäköisesti antamaan sinulle tietoa ja tukea murrosiän tuomien muutosten kanssa. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa voi keskustella murrosiästä ja saada häneltä tukea ja neuvoja pohdintoihisi. Lisäksi voit lukea Hyvä Kysymys -sivustolta asioista, joita murrosiässä tapahtuu niin kehossa kuin mielessä.

Riemukasta syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: hui
Ikä: 16-18v
Kuinka suuri mahdollisuus on, että raskaustesti olisi väärässä? Moi! Kuinka suurella mahdollisuudella raskaustesti voisi olla väärässä Tein eilen kaksi ja molemmat oli negatiivisia, mutta mun menkat on jo 5 päivää myöhässä, vaikka...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaustesti antaa yleensä luotettavan tuloksen, jos se ajoitetaan oikeaan aikaan. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai edellisten kuukautisten ajankohdasta ei ole tietoa, tulee raskaustesti tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mikäli olet tehnyt raskaustestin ohjeistuksen mukaisesti, on epätodennäköistä että olisit raskaana.

Raskauden lisäksi kuukautiset voivat olla myöhässä myös muiden syiden takia, sillä kuukautiset ovat herkät häiriintymään. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi stressi ja sairastelu.

Ehkäpä kuukautisesi ovat jo alkaneetkin, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisia ei vielä ole kuulunut, suosittelen vielä varmuuden vuoksi tekemään raskaustestin viikon kuluttua edellisestä testistä. Jos testi on negatiivinen eivätkä kuukautiset edelleenkään ala, suosittelen kysymään neuvoa tilanteeseen esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hän osaa ohjeistaa sinulle, voitko jäädä vielä seurailemaan tilannetta vai kuukautisten poisjääntiä hyvä jo selvitellä tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Huonoa omatuntoa kokeva
Ikä: 13-15v
Miten auttaa ja tukea tyttöystävää silloin kun hänellä on kuukautiset? Moikka, tää on hieman outo kysymys mutta tarvitsisin apua siihen, miten tukea ja auttaa tyttöystävää parhaalla tavalla silloin kun hänellä on kuukautiset. Koen nykyään...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kysymyksesi ei ole lainkaan outo, vaan osoittaa että välität tyttöystävästäsi ja teillä on suhde, jossa voidaan jutella monenlaisista aiheista – se on tosi hienoa!

Kuukautisiin voi liittyä erilaisia mielialaan liittyviä oireita, kuten mielialan vaihtelua, väsymystä ja itkuherkkyyttä, sekä fyysisiä oireita, kuten kipua alavatsassa tai selässä, päänsärkyä, pahoinvointia ja rintojen aristusta. Jollain oireet voivat olla hyvin voimakkaita ja aiheuttaa esimerkiksi poissaoloa koulusta, toisilla taas oireet ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan. Oireet ja niiden voimakkuus voivat myös vaihdella kuukautiskertojen välillä. Halutessasi voit lukea kuukautisista lisää täältä (scrollaa sivua alaspäin).

Jokainen reagoi kuukautisiin yksilöllisesti. Joku saattaa kaivata kuukautisten aikana omaa rauhaa ja toinen taas hellyyttä ja lähellä oloa. Paras keino tukea tyttöystävääsi onkin kertoa, että haluat olla hänen tukenaan ja kysyä onko jotain, mitä voisit tehdä, jotta hänellä olisi parempi olla. Jo se, että kysyt, osoittaa hänelle että välität hänen hyvinvoinnistaan. Huonoa omatuntoa ei kannata siis kantaa mukana. 😊 Kuukautiset nimittäin ovat asia, jossa toisen tukena ei voi olla määräänsä enempää. Sinun tapasi välittää on siis vallan riittävää ❤

Mukavaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tällänen_010_likka
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiset eivät ole vielä alkaneet 11-12-vuotiaana? Moi! Oon tällanen 13-vuotias tyttö, jota mietityttää ekat menkat. Tai siis kun mulla on vasta tänä vuonna alkanut näkymään merkkejä murrosiästä, valkovuoto alko joskus...
Fressis

Heippa!

Tosi hienoa, että laitoit meille viestiä sinua mietityttävästä asiasta. On tosi tavallista, että murrosiässä tulee pohdittua, miten oma kehitys etenee ja mikä on kehityksen osalta normaalia. Helposti tulee vertailtua myös itseä muihin ja voi ymmärrettävästi tuntua vähän ikävältäkin, jos muilla murrosiän kehitys tuntuu tapahtuvan nopeammin.

Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Tämä koskee myös kuukautisten alkamista. On siis ihan normaalia, että sinun iässäsi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. On olemassa myös tosi paljon muita, joilla kuukautiset eivät vielä 11-12-vuotiaana ole alkaneet, eli et todellakaan ole ainut. Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Alkamisiässä on siis tosi paljon vaihtelua.

Kerroit, että sinulla alkanut hiljalleen ilmaantumaan murrosiän merkkejä ja esimerkiksi valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valitettavasti kuukautisten alkamisaikaa on kuitenkin mahdotonta arvioida. Voit kuitenkin olla ihan huoletta. Kyllä ne kuukautiset sieltä tulevat aikanaan 😊

Lisätietoa kuukautisista löydät Fressiksen artikkelista. Voit käydä myös lukemassa muiden lähettämiä kysymyksiä kuukautisiin liittyen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Niiskuneiti
Ikä: 9-12v
Kuukautiset ja vesipuistoon meneminen Moi, olen 12 vuotias jamulla alkoi menkat kolmetoista päivää sitten ja kuukautiset on jo lopussa ja tulee tummaa ruskeaan menevää vuotoa. Olen sopinut kaverin...
Fressis

Moikka! Valitettavasti vesipuistoreissusi on varmaankin ennättänyt jo olla, ennen kuin saat tämän vastauksen.

Kuulostaa kuitenkin siltä, että kuukautisesi ovat olleet jo loppumaisillaan, joten ehkä pystyit jo olemaan ilman kuukautissuojaa. Tamponi on tosiaan hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa uida kuukautisten aikana. Myös kuukautiskupin kanssa voi hyvin uida. Jos tamponia tai kuukuppia ei ole aiemmin käyttänyt, on hyvä aloittaa käytön opetteleminen rauhassa. Täältä voit lukea vinkkejä tamponin käytön aloittamiseen ja täältä kuukupin.

Kuukautisten alettua kuukautisvuodon määrä ja kuukautiskierron pituus voivat vaihdella paljonkin. Kun vuodot vakiintuvat 2-3 vuoden aikana niiden alkamisesta, on kierron pituus tavallisesti 24-38 vrk ja vuoto kestää 2-8 vrk. Toki joillain vuodot jatkuvat epäsäännöllisinä tämän jälkeenkin. Jos vuotosi jatkuvat yhtä pitkinä (13 vrk) pidempään, suosittelen että menisit juttelemaan niistä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. 😊

Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella tarpeen mukaan sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa myös Fressiksen artikkelista.

Tutustu täältä myös muiden nuorten lähettämien kysymysten vastauksiin kuukautisten alkamisesta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Sattuuko kuukautiset? Sattuuko kuukautiset?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautisten aikana voi tulla kiputuntemuksia, ja se on itse asiassa hyvin tavallista. Joillakin kuukautiskipuja esiintyy joka kerta, toisilla taas silloin tällöin. Kipu voi olla jatkuvaa tai aaltomaista ja kramppimaista. Kivun voimakkuus voi myös vaihdella kuukautisten aikana. Joinakin kuukausina kipu voi olla voimakkaampaa ja toisinaan kuukautisiin ei liity minkäänlaista kipua. Kivut alkavat usein muutama päivä ennen vuodon alkamista.

Kuukautiskivut ovat vaarattomia, vaikkakin ajoittain ne voivat olla todella epämiellyttävän tuntuisia. Useimmilla kipua tuntuu alavatsalla tai selässä. Kuukautisten aikana voi esiintyä myös päänsärkyä, ripulia tai yleistä pahoinvointia. Myös rinnat saattavat tuntua aroilta.

Joskus kipu voi olla niin voimakasta, että täytyy jäädä kotiin lepäämään. Kuukautiskipuihin voi ottaa avuksi särkylääkettä, ja myös liikunta voi auttaa. Jos kärsii erityisesti alavatsakivuista, voi kokeilla laittaa lämpötyynyn vatsan päälle. Lämpö voi rauhoittaa kiputuntemusta. Jos kivut ovat voimakkaat, eivätkä tavalliset särkylääkkeet tunnu niihin auttavan, kannattaa varata aika lääkärille. Kenenkään ei tarvitse kärsiä kivuliaista menkoista, koska hoitokeinoja niihin kyllä löytyy. 🙂 Esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen auttaa useimpia, jos kärsii voimakkaista kuukautiskivuista – tästä voi keskustella sitten lisää lääkärin kanssa tilanteen mukaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 9-12v
Ovatko kuukautiseni alkaneet? Hei! Olen 12-vuotias ja minulla tuli alapäästä verta äitini sanoi että minulla alkoi kuukautiset! Pelottaa etteivät ne ole ne vaan että on joku muu!...
Fressis

Moi! Kertomasi perusteella kuulostaa vahvasti siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Tämä kertoo siitä, että murrosikäsi etenee tavalliseen tapaan.

Muutaman ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, mikä tarkoittaa, että kuukautiskierron pituus, kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella. Siksi ei tarvitse huolestua, vaikka ensimmäisellä kerralla verta tuli runsaammin ja toisella kerralla niukasti.

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää. Murrosiässä ja joillakin myös aikuisena kierron pituus voi kuitenkin olla toisinaan lyhyempi ja toisinaan pidempi, minkä vuoksi kuukautissuojia kannattaa varmuuden vuoksi pakata reppuun tai laukkuun, kun menet esim. kouluun, harrastuksiin tai kavereiden luokse. Tällöin ei haittaa, vaikka kuukautiset alkaisivatkin yllättäen.

Oletko keskustellut äitisi kanssa kuukautisista? Hän osaa mitä luultavimmin kertoa sinulle esimerkiksi kuukautissuojista ja vastata muihin kuukautisia koskeviin kysymyksiisi. Jos keskustelu äidin kanssa tuntuu hankalalta, onko sinulla jotain muuta turvallista ja luotettavaa aikuista (esim. sukulainen tai koulun terveydenhoitaja), jonka kanssa voisit jutella kuukautisiin liittyvistä pohdinnoistasi?

Lisätietoa kuukautisista saat Fressiksen artikkelista. Hyvä Kysymys -sivuston artikkelissa puolestaan on kerrottu erilaisista kuukautissuojista. Artikkelissa mainittujen kuukautissuojien lisäksi on olemassa kuukautisalushousuja, joita myydään muutamissa vaatekaupoissa, marketeissa ja verkkokaupoissa.

Iloista ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?