Kysymys
Seksi
Tyttö Valkovuoto, alavatsakivut ja kuukautisten alkaminen Hei olen 10 vuotias kysymässä kaverini puolesta hän on minua 8 päivää nuorempi hänellä on ollut jo aika monta päivää alavatsa kipeänä ja tullut...
Fressis

Moikka! Kiva kun autat kaveriasi etsimällä aiheesta luotettavaa tietoa.

Kyse voi hyvinkin olla alkavista kuukautisista, tai sitten ei. Valitettavasti asiaa on hyvin vaikea arvioida näiden tietojen perusteella.

Ensimmäinen kuukautisvuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa. Valkovuoto saattaa olla rusehtavaa ennen kuukautisia ja niiden jälkeen, ja rusehtava vuoto voi olla myös kuukautisvuotoa. Ennen kuukautisia ja ensimmäisinä vuotopäivinä saattaa myös alavatsaan hieman sattua tai nipistellä. Kuukautisvuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Lue lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Valkovuodon määrän ja värin muuttuminen sekä mainitsemasi kipu voivat viitata myös johonkin tulehdukseen. Etenkin jos näitä oireita on ollut useamman päivän. Voisitkohan neuvoa kaveriasi ottamaan asian puheeksi kotona huoltajan kanssa, tai koulussa terveydenhoitajan kanssa? Näin asia saataisiin selvitettyä ja kaverisi saisi siihen apua.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli teille apua! Jos haluatte keskustella asiasta lisää, niin se onnistuu Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Entiimitä Alkoivatko kuukautiseni? Moi emt mitä tapahtu ku olin wc ja you know ja sit järkytyin ku mun pikkareis oli jotaipunasta valkovuodon tyylistä ja laitoin sitee mut...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Vaikuttaa vahvasti siltä, että sinulla alkoi kuukautiset 🙂 Eli täysin normaalia! Kuukautiset alkavat jokaisella yksilöllisesti, eli eri ikäisenä, eri määräisinä ja toisilla ilman mitään kipuja, toisilla kipujen kanssa. Kuukautiset voivat olla ensimmäiset vuodet hyvinkin epäsäännölliset, joten älä pelästy, jos seuraava vuoto ei tule tasan kuukauden päästä.

No worries siis! Varaa kuukautissuojia reppuun/laukkuun, niin seuraava vuoto ei pääse pahasti yllättämään 😉

Meillä on hyvä artikkeli kuukautisiin liittyen, käy ihmeessä kurkkaamassa se täältä. Voit halutessasi tutustua myös muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin ja vastauksiimme kuukautisista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Yksisarvinen Voiko epäsäännölliset kuukautiset johtaa syöpään? Moi! Oon 12v tyttö ja mulla oli ekat menkat kesäkuun alussa, mut nyt menkkoja ei oo ollu kesäkuun jälkeen. Luin netistä että jos kohdun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On täysin normaalia, että ensimmäisten menkkojen jälkeen kuukautiset eivät tule joka kuukausi. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ensimmäiset parikin vuotta, ja sen jälkeen säännöllistyä. Kaikilla kuukautiset eivät koskaan ole täysin säännölliset. Eli ei hätää, tilanteesi on täysin normaali 🙂 Nyt kannattaa varmuudeksi pitää kuukautissuojaa laukussa/repussa, ettei seuraava vuoto pääse pahasti yllättämään. Voit siis odotella seuraavaa vuotoa rauhassa.

On hienoa, että olet kiinnostunut kuukautisistasi ja terveydestäsi, ja että etsit tietoa niihin liittyen! Netissä on valitettavan usein huomiota herättäviä ja pelotteleviakin otsikoita, jotka vetävät turhan paljon mutkia suoriksi ja ovat joskus jopa virheellisiä. Siksi onkin hienoa, että kysyt sinua askarruttamaan jääneestä asiasta!

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että syövät noin yleisestikin ovat harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Liittyen tähän sinun esille tuomaan kohdun limakalvon paksuuntumiseen on totta, että kohdun limakalvon liikakasvu voi joskus myöhemmin muuttua kohdun limakalvon syöväksi. Mutta, kuukautisten epäsäännöllisyys ei vaikuta kohdun limakalvon liikakasvuun, vaan taustalla on usein vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin vaikutus kohdussa. Kohdunrungon syövät ovat siis yleisempiä iäkkäillä naisilla. Sinulla ei siis varmastikaan ole syytä huoleen.

Voit lukea lisää syöpään liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista, jos haluat luotettavaa lisätietoa aiheesta 🙂 Lue myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin Fressiksessä täältä.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Jane Kuinka menkat saa alkamaan? Miten menkat saa alkamaan jos ne ei ole vielä alkanut?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestä!

Tämä onkin asia, joka mietityttää montaa ikäistäsi nuorta Fressiksessä. Menkkojen eli kuukautisten alkamiseen ei valitettavasti voi itse millään tavalla vaikuttaa. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin, eikä niitä saa alkamaan itse. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.

Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa vähitellen valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisenkin jälkeen kuukautisten tulemiseen voi mennä vielä useampi vuosi. Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella menkkoja ihan rauhassa. Odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta usko pois, kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊

Voit odotellessasi tutustua Fressiksen uusiin artikkeleihin menkoista ja lukea täältä myös vastauksia muihin nuorten lähettämiin kysymyksiin näistä samoista aiheista.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
tuntematon Miksi kuukautiseni ovat myöhässä? Voiko valkovuodot ja virtsan tarve lisääntyä sekä menkat olla myöhässä vaikka ei olisi raskaana? Olen meinaa peloissani että olen raskaana vaikka syytä huoleen 13 v...
Fressis

Moi nimimerkki tuntematon,

kiitos kysymyksistä. Olit lähettänyt Fressikseen kaksi eri viestiä ja vastaan tässä niihin molempiin. Ihan tosi hyvä juttu, että selvität mielen päällä olevia asioita! Turhia kysymyksiä ei olekaan 🙂

Lisääntynyt valkovuoto ja virtsaamisen tarve voivat selittyä monella asialla (esim. tulehduksella), joten oikean syyn selvittämiseksi ja avun saamiseksi kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Myös menkat voivat olla myöhässä eri syiden seurauksena. Tästä voit lukea lisää Väestöliiton artikkelista ”Miksi kuukautiset ovat myöhässä?”.

Raskauden mahdollisuus tulee kuitenkin myös aina poissulkea, jos kuukautiset ovat myöhässä ja on ollut esimerkiksi penis-emätinyhdynnässä. Raskaustestin voi tehdä itse, mutta se voidaan tehdä myös terveysasemalla. Voit lukea lisää raskaustestin tekemisestä artikkelista ”Miten raskaustesti tehdään?”.

Suosittelen lämpimästi, että otat yhteyttä pikimmiten vaikka kouluterveydenhoitajaan, joka osaa kertoa sinulle, onko sinun mahdollista päästä selvittämään näitä mielen päälläsi olevia asioita koululääkärin vastaanotolle. Voit varata ajan myös suoraan lääkäriin. Kehotan sinua ottamaan kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa puheeksi myös sen, että monet asiat huolestuttavat sinua. Jos mahdollista, niistä olisi hyvä jutella myös esimerkiksi huoltajiesi kanssa. Sinun ei tarvitse kantaa huoliasi yksin ja usein niistä keskusteleminen jo auttaa.

Halutessasi voit jutella näistä teemoista lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa tai Sekasin-chatissä, joissa keskustelut käydään nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Hyvää syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Onko normaalia? Alkoivatko menkkani? Hei! Olen 13-vuotias tyttö ja menkat eivät ole vielä alkaneet. Minua on hiljattain kirvellyt alapäähän ja valkovuoto on ollut normaalia runsaampaa. Huomasin n. 2...
Fressis

Hei!

Ikäsi huomioiden ajattelen, että todennäköisin syy emättimestä peräisin olevalle veriselle vuodolle on ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisvuodon määrä vaihtelee paljon ja joskus muutamat ensimmäiset vuodot voivat olla hyvinkin niukat, ehkä vain verinen tai rusehtava rantu alushousuissa. Lisääntynyt valkovuoto sopisi myös tähän.

Kirvely ei ole aivan tyypillisin kuukautisiin liittyvä oire, ja sitä vähän seurailisin. Kuukautisiin voi liittyä lievää pahoinvointia, mutta hieman jäin miettimään sitä, että tämä oire kuulostaa aika voimakkaalta kertomasi perusteella. Ehdotan, että seurailet tilannetta noin viikon verran, ja jos pahoinvointi tai kirvely jatkuvat, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Kuukautisvuoto kestää tyypillisesti 4-5 päivää (vaihtelua 2-8 pv) ja vuodon määrä on 0.2-0.8 dl eli joitain ruokalusikallisia. Jos kuukautisiin liittyvät asiat mietityttävät, kehottaisin kääntymään jonkun läheisen puoleen tai esimerkiksi koulun terveydenhoitaja osaa auttaa. Seuraavat vuodot eivät välttämättä tule kovin säännöllisesti alkuun, voit halutessasi pitää kuukautispäiväkirjaa vaikka puhelimen asennettavalla sovelluksella ja seurata vuotojen tulemista.

Monet nuoret Fressiksessä kysyvät kuukautisista. Tutustu täällä kuukautisista kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin ja lue myös Fressiksen artikkeleita menkoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Pinja Kuinka käyttää tamponia ja kertoa äidille kuukautisista? Moi! Kaks kysymystä… 1. Oon 12 ja mulla alko menkat kesäkuun alussa enkä kertonu äidille :// haluisin kyl kertoo mut en vaan uskalla. En käyttäny...
Fressis

Moi nimimerkki Pinja,

Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.

Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.

On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.

Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta.  Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.

Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.

Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
vilma Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla? Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän viestistäsi, että käytössäsi on yhdistelmäehkäisy, koska puhut taukoviikkojen pitämisestä. Valitettavasti kysymyksestäsi ei käy ilmi, mitä tarkalleen tarkoitat menkkojen myöhässä tulemisella taukoviikolla.

On kuitenkin täysin normaalia, että pillereiden syönnin taukoviikolla tuleva vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen vaikuttavaa ainetta sisältävän pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet ja että tyhjennysvuoto tulee.

Et kerro mikä ehkäisyvalmiste sinulla on käytössäsi, mutta valmisteen pakkausselosteessa on kerrottu tarkemmat ohjeet muun muassa taukoviikkojen pitämiseen. Tärkeää on se, että taukoa ei pidä pidempään, kuin mitä pakkausselosteessa on ohjeistettu. Useimmiten tauko saa olla enintään 7 vuorokautta, mutta joissain valmisteissa suositus voi olla lyhyempikin. Jos tauko venähtää yli 7 vuorokauden, täytyy pillereiden käyttäminen ”aloittaa uudestaan” ja käyttää kondomia lisäehkäisynä seuraavan 7 vuorokauden ajan, ennen kuin pillereiden tehoon voi taas luottaa.

E-pillereiden ehkäisyteho on erinomainen, kun niitä käytetään oikein. Jos unohduksia ei tapahdu, eikä oksentelu ja ripuli, tai muut lääkeaineet, sekoita vaikuttavien aineiden imeytymistä, niin raskauden todennäköisyys on tosi pieni. Jos tyhjennysvuotoa ei kuitenkaan kuulu, ja on ollut penis-emätinyhdynnässä ilman kondomia, on ainoa tapa varmistaa se, onko raskaana, tekemällä raskaustesti

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Vastatkaa!! Miten kuukautiset saa alkamaan? Hei! Olen 14 v. Ja mulla ei oo alkanu menkat, mua ahdistaa ku kaikilla muilla mun luokasta on jo alkanu, onko jotain keinoa millä...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestä!

On tosi luonnollista, että kuukautisten alkaminen mietityttää. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin. Niiden alkamiseen ei myöskään voi itse vaikuttaa mitenkään.

Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Kuukautisten alkamista ei myöskään pysty ennustamaan. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisen perusteellakaan ei kuitenkaan valitettavasti pysty sanomaan mitään tarkkaa ajankohtaa sille, milloin kuukautiset voisivat alkaa.

Murrosiän muutoksia ei kannata vertailla kavereiden tilanteeseen. On tosi ymmärrettävää, ettei tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain, josta ei itse vielä oman kokemuksen kautta tiedä. Murrosiän muutosten etenemiseen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan ja vertailu saattaa tuoda vain ikävän mielen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.

Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella kuukautisten alkamista ihan rauhassa, koska ihan varmasti ne sieltä vielä alkavat 😊

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
joku Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen Moi! Oon 10-v tyttö ja mulla ei oo vielä valkovuotoo. Mua pelottaa ettei mulla ala menkat eikä valkovuoto ja että mulla on jotain vikaa...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ei tarvitse olla ollenkaan huolissaan valkovuodon tai kuukautisten alkamisen suhteen. Kuukautiset alkavat normaalisti 10-16 vuoden välillä, keskimäärin 13 vuoden iässä. Voit siis vielä rauhassa odotella kuukautisten alkamista, vaikka odottelu voikin tuntua vaikealta 🙂

Yksi ensimmäisistä kuukautisten ennusmerkeistä on valkovuodon käynnistyminen. Se kertoo siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon tuleminen voi alkaa jo pari vuotta ennen kuukautisten alkamista. Mistähän sinulle on syntynyt pelko, että sinulla olisi jotain vikaa munasarjoissa?

Kuvaat, että pikkuhousuihin on tullut vaaleankeltaisia raitoja ja tämä kyllä kuulostaa valkovuodolta. Valkovuoto voi olla väriltään kellertävää, valkoista, kirkasta, rusehtavaa tai vaaleanpunaista. Voit rauhassa vielä odotella kuukautisten alkamista ja valkovuodon lisääntymistä. Jos asia vielä painaa mieltäsi, voit käydä juttelemassa asiasta myös koulun terveydenhoitajan kanssa.

Odotellessasi kuukautisten alkamista voit tutustua muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin ja Fressiksen vastauksiin kuukautisista. Voit lukea niitä täältä: kuukautiset – Fressis

Kivaa alkavaa syksyä ja tsemppiä odotteluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?