Seksi

Menkat – 12 kysymystä ja vastausta

Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.

Menkat – 12 kysymystä ja vastausta

1. Oliko mulla jo ekat menkat?

Kuukautiset alkavat yleensä niin, että valkovuoto muuttuu punertavaksi tai rusehtavaksi. Ensin voi tulla vain ihan vähän verta. Jos ennen ensimmäisiä menkkoja on epäselvää, oliko kyseessä menkat vai rusehtava valkovuoto, se ei haittaa – kyllä menkat sitten tunnistaa, kun verta tulee enemmän. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä myös vatsakipua, selkäkipua tai päänsärkyä. Niitä voi hoitaa särkylääkkeillä.

2. Minkä ikäisenä menkkojen pitäisi alkaa?

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10–16-vuotiaana, mutta se on hyvin yksilöllistä. Jos kuukautisia ei kuulu vielä 16-vuotiaanakaan, kannattaa käydä juttelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

3. Tuleeko verta paljon heti alussa?

Joillakin kuukautiset alkavat hyvin runsaina ja toisilla niukkoina; verta poistuu kohdun limakalvon mukana yhden kuukautisvuodon aikana ruokalusikallinen tai jopa vajaa desilitra. Vuodon määrä vaihtelee samallakin ihmisellä eri päivinä ja eri kuukautiskierroissa.

4. Haiseeko kuukautisveri?

Kuukautisveressä ei ole mitään eritystä hajua. Veren mukana on myös valkovuotoa, jossa voi ihan normaalistikin olla hajua. Jos käyttää sidettä ja sama side on pitkään, niin siitä voi tulla hajua. Tärkeintä on peseytyä ja vaihtaa kuukautissuojaa säännöllisesti, sillä kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta tulehduksia ja hajuja aiheuttaville bakteereille.

5. Kauanko menkat kestävät?

Vuotopäiviä on normaalisti kahdesta kahdeksaan, mutta kuukautisten kesto vaihtelee eri ihmisillä ja myös samalla ihmisellä eri aikoina. Joillakin vuotoa tulee vain pari päivää ja toisilla jopa viikon.

6. Kuinka usein menkat tulevat?

Kuukautiset tulevat noin kerran kuussa. Kuukautiskierron pituus lasketaan ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavien kuukautisten alkamiseen. Normaalin kuukautiskierron pituus on 24–38 vuorokautta. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, eikä siitä kannata huolestua. Kuukautisten alkaminen ja päättyminen kannattaa merkitä kalenteriin. Joskus terveydenhoitaja tai lääkäri saattaa kysyä kierron ja vuodon pituutta.

7. Millaisia kuukautissuojia alussa voi käyttää?

Kuukautissuojia on monenlaisia: terveysside, pikkuhousunsuoja, tamponi ja kuukautiskuppi. Ne ovat kaikki yhtä turvallisia kuukautissuojia, joista voi valita sopivimman eri vaiheeseen kuukautiskiertoa. Pikkuhoususuojia ei pidä käyttää valkovuotoon, koska ne estävät vulvaa tuulettumasta ja altistavat hiivatulehdukselle. Kuukautissuoja löytyy kaikista kaupoista ja kioskeista. Itselle sopivat suojat löytyvät kokeilemalla.

8. Miten tamponia ja kuukuppia käytetään?

Tamponin käyttö kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Sen asettaminen voi alkuun tuntua hankalalta, mutta onnistuu varmasti, kunhan rauhassa seuraa paketin ohjeita ja opettelee. Kuukuppia asettaessa sormet täytyy työntää emättimeen ja vähän venyttää emättimen seinämää, joten tamponista voi olla helpompi aloittaa. Kuukuppien ja tamponien käyttö- ja asetusohjeet löytyvät pakkauksista.

9. Millaisia kuukautiskivut ovat?

Jo pari päivää ennen vuotoa voi alkaa supistuksenomainen alavatsakipu, joka kertoo kuukautisten lähestymisestä. Kipu voi säteillä selkään ja reisiin. Voi myös esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä. Kipu yleensä loppuu toisen vuotopäivän jälkeen. Jotkut eivät kärsi säryistä ollenkaan. Mikäli menkkavaivat ovat hankalia, kannattaa mennä terveydenhoitajalle tai lääkäriin. Vaivoihin löytyy apua.

10. Voiko menkkojen aikana uida ja harrastaa liikuntaa?

Kyllä voi tehdä aivan normaaleja asioita ja harrastaa, kuten muutenkin. Myös uimassa voi käydä, kunhan käyttää suojana tamponia tai kuukuppia.

11. Voiko menkkojen aikana harrastaa seksiä?

Seksi ja myös itsetyydytys onnistuvat kuukautisten aikaan. Hygieniasta kannattaa pitää silloin erityisen hyvää huolta. Myös ehkäisystä pitää huolehtia, sillä kuukautiset eivät suojaa raskaudelta tai seksitaudeilta. Menkkaseksin aikana voi käyttää kondomeja, suuseksisuojia tai kumisia käsineitä. Jos emättimessä on tamponi, sinne ei laiteta mitään muuta, kuten seksileluja, sormia tai penistä.

12. Onko jotain, mitä ei suositella tehtäväksi menkkojen aikaan?

Kannattaa välttää likaisissa vesissä uintia ja itsensä liottamista paljussa, jossa on ollut paljon ihmisiä. Suojaamatonta yhdyntäseksiäkään ei kannata harrastaa menkkojen aikaan, sillä seksitaudit voivat tarttua herkemmin.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia.

Katso myös

Artikkeli
Seksi

12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?

Paljonko verta tulee kerralla, ovatko kuukautiset seksin este ja 10 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä menkoista.

Artikkeli
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

8 x menkkaongelma ja ratkaisu

Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.

Mitä ravintoaineita keho tarvitsee? – Vitamiinit, kivennäisaineet ja muut aineet

Monipuolisesta ruokavaliosta saa pääsääntöisesti riittävän määrän kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita, poikkeuksena D-vitamiini, jota suositellaan napsittavaksi myös purkista. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.