Kysymys
Seksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko rikos, jos videochatissa pyydetään masturboimaan ja on sen tehnyt? moi. onks rikos jos on videochät sivulla pyydetty näyttämään kun masturboin ja sit riskit tiedostaen oon näyttäny. Oon alaikäinen vielä, mut suojaiän yli ja...
Fressis

Moi! Jos alaikäinen jakaa itsestään alastonkuvia tai -videoita ja siihen on vastapuolelta saatu lupa, hän ei tee mitään rikosta.

Joillekin kuvien ja videoiden jakaminen on luontainen ja mielekäs tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Itsensä kuvaaminen ja muiden tuottamien materiaalien katsominen voi kiihottaa ja lisätä tunnetta omasta haluttavuudestaan.

Jakaessaan itsestään seksuaalista materiaalia on kuitenkin syytä olla tarkkana ja – kuten sanoit – tiedostaa riskit. Kuvaruudun toisella puolella voi olla kuka tahansa, ja hän voi olla jotain muuta kuin väittää. On myös hyvä tiedostaa, että nettiin ladattua materiaalia ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Materiaalia kannattaa kuvata niin, ettei ole siitä tunnistettavissa. Ennen kuvaamista on hyvä keskustella vastapuolen kanssa siitä, saako materiaalia säilyttää vai pitääkö kaikki poistaa heti. Toisesta osapuolesta tulisi syntyä tunne, että häneen todella voi luottaa.

Kerroit, että olet videochattaillut samanikäisten tai sinua vanhempien henkilöiden kanssa. Seksuaalissävytteisen materiaalien suostumuksellisessa jakamisessa ikätovereiden kesken ei ole ongelmaa. Sen sijaan jos aikuinen lähestyy alaikäistä seksuaalisessa mielessä (pyytää esimerkiksi lähettämään alastonkuvia tai masturboimaan videolla tai katsomaan aikuisen omaa kuva- tai videomateriaalia) aikuinen toimii väärin ja tekee rikoksen. Näin on myös silloin, jos alaikäinen olisi itse aloitteellinen ja kysyisi aikuiselta, voiko hän lähettää seksuaalissävytteistä materiaalia. Vastuu on aina aikuisella.

Kerroit kuitenkin, että toiminta on ollut suostumuksellista ja kivaa. Tämä on hienoa kuulla. Suosittelen kuitenkin pohtimaan, miltä toiminta sinusta sisimmässäsi tuntuu ja haluatko videochatata myös täysi-ikäisten kanssa. Mikäli jossain kohtaa sinusta alkaa tuntua, että aikuinen on toiminut väärin sinua kohtaan ja/tai käyttänyt kuvaamaasi materiaalia vääriin tarkoituksiin, kannattaa hakea apua. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Nettivihjeeseen tai MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen tai chattiin.

Seksuaalissävytteisen materiaalin jakamisesta alaikäisenä voit lukea lisää Mannerheimin Lastensuojeluliiton artikkelista sekä Pelastakaa Lapset ry:n nuorille suunnatusta oppaasta Mun keho, mun rajat.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: P16
Ikä: 16-18v
Alastonkuvien hallussapito ja lähettäminen Hei, aloin vähän aikaa sitten miettimään, että onko omien alastonkuvien hallussapito laitonta lukitussa kansiossa, johon tarvii salasanan, kun olen alaikäinen? Oon myös lähettänyt riskit...
Fressis

Moi! Suomen laki voi olla hämmentävä ja osin myös ristiriitainen, kun on kyse suojaikärajoista sekä alaikäistä esittävien alastonkuvien hallussapidosta ja levittämisestä. Esimerkiksi 16-vuotias voi suojaikärajan puolesta harrastaa seksiä täysi-ikäisen kanssa, mutta jos täysi-ikäinen pyytää alastonkuvia tai -videoita alaikäiseltä, hän syyllistyy rikokseen. Omien alastonkuvien säilyttäminen ei kuitenkaan ole laitonta, vaikka olisikin alaikäinen.

Et ole tehnyt mitään väärin lähettäessäsi kuvia tytöille, jotka ovat sitä pyytäneet. Viestisi perusteella he ovat antaneet suostumuksensa kuvien vastaanottamiseen. Alastonkuvien lähettäminen voi joillekin olla hauska ja mieluisa tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Kunhan muistaa, että kuvien lähettämiseen tulee joka kerta erikseen saada lupa vastaanottajalta, jolloin ei tule tehneeksi mitään väärää. Tämä koskee etenkin tilanteita, joissa ollaan täysi-ikäisiä tai joissa alaikäiset ovat lähellä toistensa ikää.

Mikäli kuvien vastaanottaja on täysi-ikäinen, tilanne on mutkikkaampi. Aikuinen ei saa lähestyä nuorta netissä ja pyytää lähettämään alastonkuvia tai kommentoida muutoin seksuaalissävytteisesti. Vastuu on aina aikuisella, eikä nuori tee mitään väärää, vaikka vastaisikin aikuiselle tai lähettäisi kuviaan. Jälkeenpäin tällaisesta voi kuitenkin tulla kurja fiilis. Viestissäsi ei selviä, minkä ikäisiä sinua vanhemmat tytöt ovat olleet. Kannattaa myös muistaa, että netissä kuka tahansa voi esiintyä toisena henkilönä, joten siinäkin mielessä on hyvä suojella itseään ja olla tarkkana, kenelle kuviaan lähettää. Mikäli asia pohdituttaa sinua, voit lukea aiheesta lisää täältä.

Kuvia lähettäessä tulee tiedostaa mahdolliset riskit, joista itsekin jo mainitsit. On tärkeää, että voit luottaa kuvien vastaanottajiin, jotta he eivät käytä kuvia vääriin tarkoituksiin esimerkiksi jakamalla niitä eteenpäin. Luvaton alastonkuvien jakaminen alaikäisestä on aina väärin ja jopa rikos. Kuvassa esiintyvä henkilö ei siis tee rikosta, vaan alaikäisen kuvia levittävä henkilö.

Kuvia lähetettäessä on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Voit esimerkiksi pyytää, että kuva poistetaan heti katsomisen jälkeen ja sitä ei saa näyttää kenellekään muulle. Usein on hyvä rajata ja muokata kuva sellaiseksi, ettei siinä näy omia kasvoja tai muita asioita, joista sinut voisi tunnistaa. Pelastakaa Lapset ry:n Mun keho, mun rajat -oppaassa on kattavasti tietoa nuorten alastonkuvien jakamisesta. Suosittelen sinua tutustumaan siihen, jos jokin asia jää askarruttamaan. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit olla yhteydessä Nuorten exitin nettikirjepalveluun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Miroshi
Onko sähkösavukkeen käyttäminen laitonta? Moikka! Oon 12 v poika. Kysyisin vaan onks feikki tupakan polttaminen laitonta?
Fressis

Hei,

En ole varma mitä tarkoitat feikkitupakalla, mutta vastaan sinulle siitä näkökulmasta että tarkoitat sillä sähkösavuketta. Suomen laissa määrätään, että alle 18-vuotiaalle ei saa myydä mitään tupakka- ja nikotiinituotetta. Se tarkoittaa myös sähkösavukkeita, ja niiden hallussapito on niin ikään kielletty alle 18-vuotiailta. Toisin sanoen niiden käyttö on alaikäiselle laitonta.

Se miksi nämä tuotteet ovat laittomia, liittyy siihen, että ne ovat haitallisia ihmiselle ja erityisesti lapsille ja nuorille. Sähkösavukkeessa höyrytettävät nesteet, joita hengitetään, sisältävät monesti nikotiinia, joka on voimakas myrkky ja vaikuttaa haitallisesti eri tavoin lapsen ja nuoren kehitykseen ja terveyteen. Nikotiini koukuttaa helposti ja aiheuttaa riippuvuutta eli sitä, että tuotteen käyttöä ei ole helppoa lopettaa vaikka haluaisikin, jolloin tuotteen käyttö jatkuu ja aiheuttaa käyttäjälleen enemmän haittaa. Nikotiini vaikuttaa mm. aivoihin, sydämeen ja verisuoniin heikentäen niiden toimintaa ja kehittymistä, sekä lisää erilaisten sairauksien riskiä. Lue lisää nikotiinin haitoista: Nikotiinin haitat – Fressis.

Sähkösavukenesteet sisältävät lisäksi muita aineita, jotka ovat haitallisia, kun ne höyrystetään ja hengitetään – vaikka niissä ei olisi edes nikotiinia. Käyttö vaikuttaa esimerkiksi keuhkoihin ja hengitykseen sekä on yhteydessä erilaisten sairauksien ja tulehdusten syntyyn elimistössä. Lue aiheesta lisää Fressiksen artikkelista ja tietopankista.

Terveytesi kannalta on siis fiksua, että pysyt visusti erossa kaikista sinulle haitallisista asioista, eli myös sähkötupakasta. Sen käyttö vaikuttaa huonolla tavalla kasvuun ja kehitykseesi ja lisäksi sen käyttö on myös kallista ja alaikäiselle laitonta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Jorgos
Voiko poliisi puuttua kotona tapahtuvaan nuuskan käyttöön? Voiko poliisit sanoa mitään jos käytän nuuskaa kotona ja minulla on vanhempien lupa?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Poliisin tehtävänä on yleisesti valvoa alaikäisten päihteiden käyttöä julkisilla paikoilla ja poliisit voivat tarvittaessa puuttua siihen. Poliisi voi takavarikoida alle 18-vuotiaan hallussa olevat päihteet ja tehdä lisäksi ilmoituksen vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille. Suomen lain mukaan nuuskaa ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaan käyttöön ja myös sen hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Lisätietoa nuuskaan liittyvistä lakiasioista voit lukea Fressiksen aiemmasta vastauksesta nimimerkille Jokuvaa.

Vanhempien vastuulla on turvata lapsen ja nuoren turvallinen ja päihteetön arki. Olethan kuitenkin myös itse tietoinen siitä, että nuuskan käyttö on monella tapaa haitallista. Tietoa nuuskan käytön haitoista löydät Fressiksen tietopankista. Kannustaisinkin sinua huolehtimaan terveydestäsi ja pohtimaan nuuskan käytön lopettamista.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Jokuvaa
Onko nuuskan ostaminen kaverilta laitonta? Hei olen 19-vuotias ja haluaisin kysyä että onko nuuskan ostaminen laitonta esimerkiksi kaverilta? Ja jos on mitä seurauksia siitä voi olla?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskan kaikenlainen myynti on Suomessa laitonta ja nuuskan luovuttaminen/ välittäminen on laissa kiellettyä. Eli kaverisi ei saa myydä tai edes antaa sinulle nuuskaa, vaikka olisitte molemmat täysi-ikäisiä. Myös nuuskan ostaja syyllistyy rikokseen. Tällöin puhutaan laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Kyseiseen rikosnimikkeeseen liittyy tupakkaverolain säännökset maahantuontiveroista, jotka on vältetty laittoman nuuskan myynti- ja ostamisketjussa. Alle 18-vuotias ei saa lain mukaan pitää hallussaan mitään tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä.

Lain mukaan yksityishenkilö voi tuoda maahan savuttomia tupakkatuotteita (joihin nuuska kuuluu) ainoastaan omaan käyttöön ja rajoitetun määrän. Nuuskan tuottaminen ja myynti on kiellettyä kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa, paitsi Ruotsissa.

Kysyit myös seurauksista nuuskan myymisestä/ ostamisesta. Tupakkalain mukaan tupakan myyntirikoksena pidetään esimerkiksi sellaista tapahtumaa, jossa myydään, luovutetaan tai välitetään savutonta tupakkatuotetta (nuuska on savuton tupakkatuote). Eli kaverisi syyllistyisi tässä tapauksessa myyntirikokseen, jos hän myy sinulle nuuskaa.

Laki sanoo, että myyntirikoksesta seuraa sakko tai enintään 6 kuukautta vankeutta. Ostaessasi nuuskaa syyllistyt laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, jossa rangaistukset ovat maksimissaan 1 vuosi ja 6 kuukautta vankeutta. Fressiksen artikkelista voit lukea lisää aiheesta.

Nuuska on terveydelle haitallinen aine. Nuuskan käytön haitat näkyvät yleensä ensimmäisenä suussa. Fressiksen tietopankista voit lukea lisää nuuskan haitoista. Pysymällä nuuskattomana huolehdit siis myös omasta terveydestäsi.

Oliko vastauksesta hyötyä?