Kysymys
Mieli
Nimimerkki: yks tyttö vaa
Ikä: 13-15v
Millaisia juttuja on turvallista jakaa instagramissa? Millasia juttuja on turvallista jakaa esim. yksityisellä instatilillä mitä seuraa vaan tutut? Entä mitä on turvallista jakaa julkisesti? Riippuuko se mitä voi jakaa siitä,...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä kysymyksestä!

On tosi hienoa, että pohdit näitä asioita. Insta on hyvä paikka pitää yhteyttä ihmisiin, tutustua uusiin ja tallentaa paloja omasta elämästä. Mitään yksiselitteistä ohjetta siihen, mitä milläkin tilillä kannattaa jakaa, ei kuitenkaan ole. Yksi hyvä ja yleinen ohje tosin on, että nettiin ei kannata julkaista mitään sellaista, jota ei olisi valmis näyttämään esimerkiksi omille vanhemmille. Omia henkilötietoja, osoitetta, tai muita vastaavia, yksityiskohtaisia tietoja itsestä ei kannata myöskään koskaan jakaa – oli tili sitten yksityinen tai julkinen.

Myös kuvien ja videoiden kohdalla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään ennen kuin julkaisee. Esimerkiksi kuvia vähissä vaatteissa ei kannata jakaa, sillä niitä voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin. Tämä on erityisen tärkeä huomioida alaikäisenä. Julkiselta tililtä on suurempi mahdollisuus, että jaetut asiat lähtevät leviämään eteenpäin. Yksityinen instatili on siis turvallisempi, joten siellä voi jakaa asioita hieman vapaammin. Periaatteessa sekin on kyllä mahdollista hakkeroida, eli ulkopuolisen on mahdollista päästä käsiksi sisältöihisi. Tämä ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, mutta riski on hyvä tiedostaa.

Aikuisena voi olla joskus helpompi arvioida mitä kannattaa postata ja mitä ei, eli siinä mielessä postaaminen voi olla vähän vapaampaa. Mutta myös aikuisten on tärkeä ymmärtää, että someen kerran jaettuja asioita ei sieltä enää saa pois. Niinpä harkintaa kannattaa käyttää aikuisenakin. Omista tiliasetuksista kannattaa vanhempien kanssa tarkistaa, että tilin suojaukset ovat kunnossa. Samalla voi yhdessä pohtia vielä julkisen ja yksityisen tilien hyviä ja huonoja puolia, ja jutella siitä miten somea kannattaa käyttää. Voit myös lukea turvallisesta somen käytöstä lisää täältä.

Instaan postailu on parhaimmillaan kiva harrastus, joten kunhan pitää turvallisuusasiat muistissa, voi siellä olla suht huoletta. Mukavia some-hetkiä ja kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 11 vuotias tyttö
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos haluaisi ladata Snapchatin, mutta ei uskalla kysyä vanhemmilta lupaa? Hei. Täytän kohta 11 ja haluaisin snapchatin koska oon jo pitkään halunnu sitä koska mä tunnen oloni ulkopuoliseksi koska kaikilla ihan kaikilla mun kavereilla...
Fressis

Moikka “11 vuotias tyttö”,

Ja ensimmäiseksi onneksi olkoon tulevan syntymäpäivän johdosta. Kerrot, että haluaisit snapchatin, mutta et ole uskaltanut pyytää sen lataamiseen lupaa vanhemmiltasi. Mikäli ymmärsin oikein niin edellisellä kerralla, kun olit snäpin ladannut luvatta, vanhempasi olivat käskeneet sinua poistamaan sen.

Vanhempiesi reaktio johtuu todennäköisimmin siitä, että snäpin käyttöikäraja on 13 vuotta ja ikärajat ovat olemassa ihan syystä. Tiedetään, että somessa esiintyy paljon haitallista sisältöä. Somen käyttö myös koukuttaa ja voi yhtäkkiä viedä paljon tilaa myös muilta kaverikohtaamisilta, perheeltä, koululta ja harrastuksilta. Nämä seikat voivat myös mietityttää vanhempiasi.

Kerrot, että sinulla on ulkopuolinen olo, kun kaikilla kavereillasi on jo snapchat. Mietin, onko tämä tosiaan totta, että ihan kaikilla kavereilla se on jo käytössä? Jos tosiaan tuntuu siltä, että se on kaikkien sinun kavereidesi käytössä, niin asia varmasti harmittaa sinua paljon.  Ilman sitä voi tosiaan jäädä paitsi jostain kavereiden jutuista. Olettekohan jutelleet asiasta kavereidesi kanssa? Samanlaista keskustelua ja kuvien vaihtoahan voi käydä myös muissa keskustelusovelluksissa. Oletko kokeillut lähtisivätkö kaverisi siihen mukaan, että jakaisittekin kuvia ja arkipäiväisiä asioita jossain muussa viestisovelluksessa kuten vaikka Whatsapissa?

Haluaisin myös rohkaista sinua vielä juttelemaan asiasta myös vanhempiesi kanssa. Näin voit itse ymmärtää paremmin heidän näkökulmaansa asiaan ja he sinun. Joskus jännittävistä asioista kertominen vanhemmille voi tuntua hankalalta. Asian voi koittaa ilmaista heille myös kirjoittamalla sen lapulle, tai kertomalla että haluaisit jutella heidän kanssaan yhdestä asiasta, mutta sinua pelottaa heidän reaktionsa.

 

En sinuna kuitenkaan lataisi snapchatiä, varsinkaan ilman vanhempien lupaa. Silloin sinun voi olla myös vaikeampi pyytää apua tai kertoa jos snäpissä kävisikin jotain ikävää. Vanhempien tehtävänä on huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, joten olisi tosi tärkeää, että he tietävät mitä puhelimella teet. On totta, että he saattavat myös kieltää snäpin käytön, mutta muista, että he eivät tee sitä ollakseen ikäviä vaan suojellakseen sinua.

Rohkaisisin sinua kuitenkin ottamaan asian puheeksi vanhempien kanssa ja keskustelemaan milloin ja millä ehdoilla heidän mielestään voisit saada snäpin käyttöösi. Voitte myös yhdessä etsiä netistä tietoa snäpistä ja sen rajoittamisen ja yksityisyydensuojan mahdollisuuksista. Voit myös näyttää kysymyksesi ja tämän viestin vanhemmillesi keskustelun pohjaksi.

Tässä vielä pari teille mahdollisesti hyödyllistä linkkiä, joihin voitte vanhempiesi kanssa tutustua:

Mikä on perhekeskus? – Snapchat-tuki

Vanhempien opas Snapchat

Kivaa kesän odotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Hoikkala
Mitä teen jos tiktokissa näkemäni sisältö pelottaa? Kysymystä on muokattu alkuperäisestä. Tiktokissa on pyörinyt jo useamman viikon ”meemi” jossa ihmiset tunkevat erilaisia esineitä kuten energiajuomatölkkejä sellaisiin paikkoihin, joihin ne eivät kuulu....
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kertomasi tilanne on tosi ikävä ja on ymmärrettävää, että tiktokin käyttö on alkanut pelottaa. On tosi hyvä, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt asian kanssa yksin. Omista ikävistä kokemuksista on aina hyvä kertoa aikuiselle, sillä ne voivat jäädä vaivaamaan ja vaikuttaa hyvinvointiin. Kuvaamasi pelon tunne kertoo siitä, että asiasta olisi tärkeä jutella vielä kunnolla tämän viestin lisäksi.

Omien huolien esiin otto voi tuntua hankalalta ja hyviä vinkkejä ja rohkaisua keskustelun aloittamiseen löydät täältä. Samalta sivulta löydät chat-kalenterin, jossa on listattu avoimet nuorten chatit. Chateissa voit jutella nimettömästi aikuisen kanssa – se voi tuntua helpommalta kuin tutulle aikuiselle kertominen, ellei lähipiiristäsi löydy sellaista aikuista, jonka kanssa tuntuisi luontevalta jutella. Aikuisen ei tarvitse olla vanhempi, vaan se voi olla myös nuorisotyöntekijä tai koulun henkilökuntaa.

Myös tiktokista löytyy @suavarten_official -tili, jossa on vinkkejä ja mahdollisuus kysyä neuvoa juuri kertomasi kaltaisissa tilanteissa. Heidät löydät myös instasta samalla nimellä, tai Snäpistä nimellä suavarten_tiimi. Ennen kuin saat juteltua asiasta kunnolla, voi olla hyvä välttää tilanteita, joissa vastaavia videoita tulisi eteen. Mikäli kuitenkin haluat käyttää tiktokkia, voit piilottaa, tai rajata sen sisältöä, jolloin jatkossa vastaavan kaltaisia videoita ei pitäisi tulla ainakaan yhtä paljon vastaan. Ohjeet löydät täältä, kohdasta ”sisällön piilottaminen”.

Pyri pitämään joka päivä sellaisia hetkiä, jolloin teet jotain hyvää mieltä tuovaa. Mikäli ahdistavat ajatukset nousevat pintaan, voi niitä pyrkiä katkaisemaan kylmällä suihkulla, chilikarkeilla, fyysisellä toiminnalla kuten haarahypyillä tai lempimusiikin kuuntelulla. Ota kuitenkin yhteyttä viestissä mainittuihin tahoihin, niin pääset juttelemaan kokemuksestasi kunnolla. Näin saat huolet käsiteltyä ja pääset jatkamaan taas normaalia elämääsi.

Rohkeutta ja tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Bongasitko somessa vapen piilomainoksen? Älä niele tupakkateollisuuden syöttiä

Tupakkateollisuus on jäänyt kiinni diileistä, joissa tunnetuille somevaikuttajille on annettu tuotteita käytettäväksi videoilla ja kuvissa korvausta vastaan. Ole tarkkana, että ainakaan itse et tule mainostaneeksi esimerkiksi sähkösavukkeita omalla sometililläsi.

Artikkeli
RytmiYleinen

Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä

Tietokone- ja konsolipelit, some sekä netti kuuluvat kivana osana elämään, mutta joskus niihin voi jäädä koukkuun. Tunnista liiallisen käytön hälytysmerkit, ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin ja ota elämä haltuusi!