Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tiitus
Ikä: 9-12v
Voinko harrastaa seksiä puheterapeutin kanssa? Voinko minä harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä?
Fressis

Moi Tiitus! Seksuaalinen halu ja seksuaaliset ajatukset alkavat heräillä murrosiässä hormonitoiminnan muutosten myötä. On siis tavallista, että tuolloin alkaa nähdä muita ihmisiä aivan uudella tavalla. Mieleen voi tulla kiihottavia mielikuvia ja haaveita kosketuksista ja seksistä muiden kanssa. Kiihottavat ajatukset voivat kohdistua esimerkiksi ikätovereihin, julkisuuden henkilöihin tai itseä vanhempiin, mahdollisesti auktoriteettiasemassa oleviin henkilöihin.

Suomen laissa on määritelty 16. vuoden suojaikäraja, joka tarkoittaa, että vanhempi henkilö ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle henkilölle. Lain silmissä alle 16-vuotiaan ei katsota pystyvän antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemmalle henkilölle, koska lapsen tai nuoren henkinen ja fyysinen kehitys on vielä kesken. Suojaikärajan tarkoituksena on suojella alle 16-vuotiaita kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita.

Vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, mikäli hän tekee seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle – esimerkiksi pyytää lähettämään seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita, lähettää itsestään paljastavia kuvia, koskettaa nuorta seksuaalisesti tai harrastaa yhdyntää. Suojaikäraja on 18 vuotta niissä tapauksissa, joissa aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, kuten vaikkapa opettaja, valmentaja tai sinun tapauksessasi puheterapeutti. Voit lukea suojaikärajasta lisää täältä.

Näin ollen vastauksena kysymykseesi on, että et voi harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä, sillä lain mukaan aikuinen syyllistyisi tällöin rikokseen, josta seuraa hänelle rangaistus. Näin on myös silloin, vaikka lapsi tai nuori olisi tehnyt aloitteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi mielessäsi kuvitella harrastavasi puheterapeutin kanssa seksiä. Seksuaaliset ajatukset ja seksifantasiat ovat vain sinua varten. Osa seksifantasioista on sellaisia, ettei niitä voi toteuttaa tosielämässä, koska niistä voi aiheutua vahinkoa itselle tai muille. Jotkin fantasiat puolestaan kiihottavat nimenomaan vain ajatuksen tasolla, mutta tosielämässä niitä ei halua toteuttaa. Omassa mielessä tapahtuvissa mielikuvissa on kuitenkin lupa kiihottua mistä vain, sillä pelkät ajatukset eivät voi vahingoittaa ketään. Seksifantasioita ajatellessa voi kuitenkin tuottaa itselleen nautintoa itsetyydyttämällä, joka on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisiin mieltymyksiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mini Äiti :)
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun haluaisi nähdä pojan pippelin, mutta ei ole kenenkään kanssa yhdessä? Haluisin nähä jonku pojan pipelin mut en oo kenenkään kaa yhes?
Fressis

Moikka!

Murrosiässä on tosi luonnollista, että seksuaalisuus, seksi ja alastomat kehot alkavat kiinnostaa. On ok haaveilla esimerkiksi siitä, että näkisi jonkun pippelin. Omassa mielessään voi kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä. Asialle ei tarvitse kuitenkaan tässä vaiheessa erityisesti tehdä mitään, riittää että haaveilet.

Jos sinulla on seksuaalisen kiihottumisen tunteita ja sinusta tuntuu hyvältä, voit itseksesi hyväillä itseäsi ja kokeilla itsetyydytystä. Itsetyydytys on hyvä ja suositeltava tapa tutustua omaan kehoon ja kiihottumiseen. Jossain vaiheessa kehityksen ja iän myötä tulee oikeassa elämässä ajankohtaiseksi alastomuus ja erilaiset seksuaaliset teot, kuten seksi toisen ihmisen kanssa. Voit lukea seksistä lisää mm. Fressiksen tietopankista.

Jos seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät sinua kovasti, voi niistä jutella esimerkiksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos sinulla ei ole sellaista henkilöä tai juttelu kasvokkain tuntuu vaikealta, voit myös jutella asiasta luottamuksella ja nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: peruna nainen
Ikä: 9-12v
Milloin rinnat alkavat kasvaa? moikka! Mä oon 10v ja mua jännittää milloin mun tissit kasvaa kun todella monella mun luokkalaisella tytöllä on alkanut jo niin osaatteko sanoa milloin...
Fressis

Moi, kiitos kysymyksestä!

Rintojen kasvu on hyvin yksilöllistä ja niiden kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10 – 13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3 – 5 vuotta. Toki iän myötä ja läpi elämän keho voi muuttua, ja sen myötä myös rintojen koossa ja muodossa tapahtua vielä muutoksia.

Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta, eli se, millaisia sinun äiti ja isäsi ovat, sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Lue lisää rinnoista Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

On hyvin luonnollista, että vertaa omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Joillakin rinnat ovat luontaisesti pienemmät ja toisilla rinnat kasvavat kookkaammiksi. Omaan ihanaan kehoon onkin hyvä opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja hyväksymään se sellaisena kuin se on ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 9-12v
Huoli raskauden mahdollisuudesta Moi! Oon se sama 12 mutta ihan kohta 13 vuotias tyttö joka tänne laitto viestii mun raskauden pelosta. Eli silloin sanoitte että en voi...
Fressis

Moi!

Hyvä, että otit meihin vielä yhteyttä, sillä kehossasi tapahtuu asioita, jotka selvästi huolettavat sinua. Raskautta sinun ei kuitenkaan tarvitse epäillä ja pelätä, sillä munasolun hedelmöittyminen ja siten raskaaksi tuleminen edellyttäisi siemennesteen päätymistä emättimeen. Siemennestettä voi tulla vain peniksestä.

Kehossasi varmasti tapahtuu monia murrosikään liittyviä muutoksia tällä hetkellä ja on ymmärrettävää, että se aiheuttaa hämmennystä ja jopa huolta. Voit lukea erilaisista murrosiän aikana tapahtuvista muutoksista täältä. Onko sinulla jotakuta turvallista ja luotettavaa aikuista (esimerkiksi oma vanhempasi, sukulaisesi tai vaikkapa kaverisi vanhempi), jonka kanssa voisit puhua murrosikään liittyvistä ajatuksistasi ja huolistasi? Keskustelu aikuisen kanssa voisi tuoda sinulle helpotuksen tunnetta ja lisää ymmärrystä murrosiän tuomia muutoksia kohtaan.

Monet kuvailemistasi oireista, kuten päänsärky, väsymys ja tihentynyt virtsaamisen tarve, kuulostavat kuitenkin siltä, että niiden syytä olisi hyvä lähteä selvittämään. Saatko riittävästi nukuttua tai onko sinulla stressiä? Liian vähäiset yöunet tai mieltä painavat asiat ja murheet saattaisivat selittää näitä oireita. Kylkeen pistäminen juostessa puolestaan on melko yleistä, ja monet eri tekijät voivat aiheuttaa sitä. Kylkeä voi alkaa pistää esimerkiksi silloin, jos hengitys on pinnallista, ruokailusta ei ole kulunut kovinkaan kauaa tai lihaksia ei ole lämmitelty riittävästi ennen juoksemista.

Toisaalta oireidesi taustalla voi olla jotain muuta, mitä emme täältä käsin pysty muuta kuin arvailemaan. Tämän vuoksi suosittelen sinua varaamaan pikimmiten ajan kouluterveydenhoitajalle ja kertomaan oireistasi, jotta niiden aiheuttajaa voidaan lähteä kunnolla selvittämään. Terveydenhoitaja haluaa varmasti auttaa sinua, joten ei tarvitse pelätä. Halutessasi sinun ei tarvitse kertoa hänelle siitä, että olet harrastanut seksiä, sillä oireet tuskin liittyvät siihen.

Toivottavasti tämä vastaus antoi sinulle selvyyttä tilanteeseesi ja saat rohkeutta ottaa asian puheeksi terveydenhoitajan kanssa.

Kaunista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Ikä: 9-12v
Rintojen kehittyminen Mä oon 11 ja mulla on pulma. Oon huomannu että tyyliin kaikilla meidän luokan tytöillä on isot rinnat. Mulla taas alko rintoja aristaa 10-vuotiaana,...
Fressis

Moi! Onpa harmillista, että olet tuntenut inhoa omaa kehoasi kohtaan. Hienoa kuitenkin, että et jäänyt murheidesi kanssa yksin ja laitoit meille viestiä!

Jokaisen keho kehittyy murrosiässä omaan tahtiinsa: toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin. Tämän lisäksi jokaisen keho muuttuu omalla yksilöllisellä tavallaan. Viestisi perusteella kuulostaa siltä, että murrosiän kehityksesi etenee täysin normaalisti, eikä syytä huoleen ole. Rintojen kehitys kestää yleensä 3–5 vuotta, ja yleensä ne ovat täysin kehittyneet viimeistään täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Toisaalta rinnat eivät koskaan ole ”valmiit”, sillä ne muuttuvat läpi elämän esimerkiksi painonvaihtelun, ikääntymisen, raskauksien ja imettämisen myötä. Voit lukea rinnoista ja niiden kehityksestä lisää täältä.

Kerroit kokevasi huonommuutta muihin luokkasi tyttöihin, joilla on isommat rinnat kuin sinulla. Lisäksi olet alkanut vertailla itseäsi uimahallissa toisiin naisiin. Muiden kehoja näkemällä olet saattanutkin huomata, että rintoja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin. Rintojen muoto, koko ja kiinteys vaihtelevat yksilöstä toiseen. Kaikki rinnat ja kehot ovat kuitenkin hyviä, arvokkaita ja ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin ne ovat. Sinun ei tarvitse kokea huonommuutta muihin nähden, sillä rintojen koko ei millään tavalla määritä sitä, kuinka upea ja rakastettava olet ihmisenä.

Ymmärrän silti, että rintojen koko aiheuttaa monille paineita muun muassa kulttuurimme ja mediassa näkyvien kuvien takia. Lisäksi meille ihmisille on luontaista vertailla itseämme muihin, mutta pidemmän päälle se voi tuntua kuormittavalta. Todellisuudessa sinulla on lupa olla kehostasi ylpeä jo nyt, sillä sinun arvosi ei ole sidoksissa ulkoiseen olemukseesi. Pystyisitkö suhtautumaan rintoihisi, kehoosi ja murrosiän muutoksiisi lempeydellä ja uteliaisuudella? Ihmisten kehot ovat niin paljon muutakin kuin vain sitä, miltä ne näyttävät. Ennen kaikkea kehomme ovat toiminnallisia, sillä ne mahdollistavat erilaisten asioiden tekemisen ja kokemisen. Lopulta kehoa tärkeämpää on kuitenkin se, millaisia olemme sisältä ja miten kohtelemme itseämme ja muita.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nimetön
Ikä: 13-15v
Voiko seksiä harrastaa, jos ei ole vielä valmiiksi kumppania? Haluaisin harrastaa seksiä mutta ei ole ketään kenen kanssa kokeilla ekaa kertaa mietin vain jos haluan nyt onko jotain mahdollisuutta siihen ilman poikista/poika puolisia...
Fressis

Moi! Seksi, eka kerta ja seksiseuran löytäminen mietityttävätkin monia ikäisiäsi nuoria. Hienoa, että laitoit meille viestiä!

Murrosiässä seksuaalisuus alkaa herätä uudella tavalla hormonitoiminnassa tapahtuvien muutosten vuoksi. Tämän seurauksena monenlaiset ajatukset, visuaaliset ärsykkeet, äänet ja kosketukset voivat aiheuttaa seksuaalista kiihottumista, minkä lisäksi ajatukset saattavat muutenkin hakeutua mieltä kiihottaviin mielikuviin, jolloin alkaa tehdä mieli seksiä.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Seksiä voi olla joko yksin, jolloin puhutaan itsetyydytyksestä tai yhdessä toisen ihmisen kanssa. Seksissä nautintoa voi antaa ja saada hyväilemällä kehon eri osia esimerkiksi käsin, suulla, sukuelimillä tai seksivälineillä. Koska seksiä on niin monenlaista, myös ekoja kertoja voi olla monenlaisia: ensimmäinen suudelma, ensimmäinen kerta hyväilyä vaatteiden päältä, ensimmäinen yhdyntä, ensimmäinen kerta suuseksiä jne.

Omalla kohdallasi sinun kannattaa pohtia, mitä sinä toivot seksiltä ja mitä seksi sinulle tarkoittaa. Millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa? Entä mitkä ovat sellaisia seksuaalisia asioita, joista et pidä tai joita et halua kokeilla? Omien mieltymysten, toiveiden, tarpeiden ja rajojen tuntemus sekä niistä kommunikointi mahdolliselle seksikumppanille on tärkeää, jotta seksi voisi olla sen kaikille osapuolille mahdollisimman hyvää, nautinnollista ja turvallista. Tähän liittyy suostumus, eli kaikkien seksuaalisten tekojen tulee tapahtua seksin osapuolten yhteisestä halusta. Lisäksi turvalliseen seksiin kuuluu ehkäisystä huolehtiminen yhdessä. Seksissä kaikki sen osapuolet ovat vastuussa siitä, että teillä on luottavainen ja turvallinen olo toistenne seurassa.

Pohdit sitä, voitko jo harrastaa seksiä, vaikka sinulla ei ole kumppania tai poikia kavereina. Tässä asiassa sinun kannattaa jälleen pohtia omia toiveitasi ja tarpeitasi: Millaista suhdetta ja kuinka syvällistä tuntemista kaipaat, jotta koet olevasi valmis seksiin? Mitä toivot seksikumppan(e)iltasi? Tarvitsetko seksistä nauttimiseen ja hetkeen heittäytymiseen pitkäaikaista ja läheistä tuntemista vai tunnetko olosi turvalliseksi ja seksuaalisesti halukkaaksi myös vähemmällä tutustumisella? Olipa takana lyhyt tai pitkäaikainen toisen tunteminen, luottamuksen, mieltymyksistä ja rajoista kommunikoimisen sekä keskinäisen kunnioituksen tulee olla kunnossa. Lisäksi on tärkeää keskustella siitä, millaisia asioita suhteeltanne odotatte: seurustelua, satunnaista tapailua, hetken huumaa tai ehkä jotain muuta. Kun molemmat ovat kartalla suhteen laadusta, ei pääse syntymään väärinymmärryksiä ja voidaan pyrkiä välttämään pettymyksiä.

Ekaa kertaa ei tarvitse kiirehtiä. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun omia tuntemuksiasi. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä kiinnostaa ja kiihottaa enemmän kuin pelottaa tai ahdistaa. Voit halutessasi lukea Fressiksen kysymyspalstalta asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin ekasta kerrasta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Bruno.furry
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun itsetyydytys on alkanut kyllästyttää ja haluaisi harrastaa seksiä? Minua saattaa öisin alkaa kiihottamaan jolloin haluaisin seksiä mutta minulla ei ole kumppania yms kenen kanssa harrastaa ja illat usein venyy pitkiksi,haluaisin myös muutenkin...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kerrot, että sinua alkaa välillä öisin kiihottaa ja tehdä mieli seksiä. On hyvin tavallista, että murrosiässä alkaa tuntea seksuaalista kiihottumista, seksuaaliset halut heräävät ja seksiin liittyvät asiat alkavat kiinnostaa. Itsetyydytys onkin hyvä tapa tutustua omaan kehoon, mieltä kiihottaviin fantasioihin ja omiin nautinnon saamisen tapoihin. Mainitsit kuitenkin, että itsetyydytys ei tunnu enää miltään. Sitä ei tietenkään ole pakko tehdä ja itsetyydytyksestä voi myös pitää taukoa, jos se ei tuo sinulle haluttuja tuntemuksia tai sinun ei muuten vain tee mieli itsetyydyttää. Jossain kohtaa sinulle voi taas palata halu erilaisten mielihyvää tuottavien asioiden kokeiluun itsesi kanssa.

Itsetyydytys on vain itseä varten, ja yleensä se tuntuu sekä henkisesti että fyysisesti ainakin osittain erilaiselta kuin seksi toisen kanssa. Kerrotkin että haluaisit seksiä toisen henkilön kanssa. Voikin olla hyvä pohtia, mitä seksi toisen kanssa juuri sinulle tarkoittaa ja mitä toivot seksiltä. Yleensä seksillä viitataan seksuaaliseen kiihottumiseen ja nautintoa tuottavaan toimintaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Se voi olla siis paljon muutakin kuin yhdyntää. Aina ei tarvita edes kosketusta, vaan myös esimerkiksi tietynlaiset puheet voivat olla kiihottavia.

On myös hyvä pohtia sitä, koetko olevasi valmis seksiin toisen kanssa. Jotta seksistä voi nauttia, on hyvä ennen sitä pohtia, millaisista asioista pidät, mikä tuo sinulle nautintoa, mitä toivot hyvältä seksiltä ja missä menevät sinun rajasi. Lisäksi näistä asioista tulee osata kommunikoida avoimesti mahdolliselle seksikumppanille, jotta seksi voisi olla teille molemmille mahdollisimman nautinnollista ja turvallisen tuntuista.

Hyvä ja turvallinen seksikumppani kunnioittaa toisen rajoja, ja seksi perustuu aina molemminpuoliseen suostumukseen. Tämä tarkoittaa, että kaikki seksuaaliset teot tapahtuvat yhteisymmärryksessä, eli niihin on saatu lupa. Toisin sanoen ennen seksiä ja sen aikana on tärkeää osata sanallistaa toiselle, mistä pidät ja et pidä sekä mitä asioita haluat ja olet valmis tekemään ja mitä puolestaan et halua tehdä. Olennainen osa turvallista ja nautinnollista seksiä on myös neuvotella ja sopia siitä, mitä ehkäisymenetelmää haluatte käyttää seksitautien ja raskauden ehkäisemiseksi.

Kerroit, ettei sinulla ainakaan vielä ole kumppania, jonka kanssa harrastaa seksiä. Kun jossain vaiheessa tapaat ihmisen, jonka kanssa olisit kiinnostunut kokeilemaan seksiä ja tunne on molemminpuolinen, kannattaa vielä pohtia, onko hän sellainen ihminen, johon aidosti luotat ja jonka kanssa sinun on hyvä olla. Kunnioittaako hän rajojasi ja ottaa huomioon mieltymyksesi? Olipa kyse satunnaisesta tai pidempiaikaisesta seksikumppanista, ensiarvoisen tärkeää on, että teillä on turvallinen olo toistenne seurassa ja teidän välinen kommunikaatio toimii. Kannattaa myös pohtia sitä, millaista seuraa toivot löytäväsi ja mitä toivot (seksi)kumppaniltasi. Kun tiedät mitä etsit suhteelta ja seksiltä, on helpompi suunnata energiaa sinua kiinnostaviin ihmisiin.

Iloista ja aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että toisessa rinnassa on alkanut tuntumaan kipua? Onko normaalia kun mun toinen tissi on alkanut olla aika kipeä, ja tuntuu kuin siinä ois joku pallo? Toinen tissi on ihan normaali. Oon...
Fressis

Heippa nimimerkki Tyttö,

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät rintojesi muutokset. Kuvailemasi rinnan arkuus ja rinnassa tuntuva ”pallo” kuulostaa kuitenkin täysin normaalilta murrosiän tuomalta muutokselta. En olisi siitä siis huolissani. 😊 Murrosiän alussa on myös hyvin tavallista, että muutokset rinnoissa alkavat hieman eri tahtiin. Rinnat voivat olla keskenään eri kokoisia tai nännit ja nännipihat eri muotoisia.

Rinnat kasvavat ja kehittyvät hiljalleen murrosiän myötä ja muuttuvat vielä moneen kertaan elämän aikana. Rintojen kehitys, lopullinen muoto ja koko ovat aina yksilöllisiä. Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen kehomme ja sen ominaiset piirteet, joista kannattaa olla ylpeä, koska ne tekevät meistä persoonallisia. Jos haluat lukea lisää rinnoista ja niiden kehittymisestä, niin luotettavaa tietoa löytyy täältä.

On hienoa, että olet kiinnostunut kehossasi tapahtuvista muutoksista ja kysyt rohkeasti mieltä askarruttavasta asiasta. Murrosikä ja sen tuomat muutokset herättävät usein monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Jos haluat vielä kasvokkain jutella aiheesta, niin esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle voi aina mennä juttelemaan. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Aurinkoista kevään jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: koulukas
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulussa käyminen on alkanut ärsyttää? mitä kannattaisi tehdä, kun koulu on alkanut ärsyttää? en oikein tiedä mikä siinä on, en vain jaksaisi millään mennä. kokeita on koko ajan liikaa...
Fressis

Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.

Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.

Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.

Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.

Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.

Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika 12v
Ikä: 9-12v
Esinahan taakse vetäminen Onko normaalia että kun vedän esinahan taakse niin se ei ihan mene kokonaan taakse asti vaan jää terskan pinalle tai kun kaverit kertoivat että...
Fressis

Moi! Esinahan kireys mietityttää monia muitakin ikäisiäsi nuoria, joten olipa hyvä, että laitoit meille viestiä!

Esinahalla on tärkeä tehtävä, sillä se auttaa suojaamaan terskaa mm. bakteereilta, lämpötilojen vaihtelulta ja hankaukselta. Lisäksi esinahka auttaa pitämään terskan kosteana ja tuntoherkkänä. Penikset ja esinahat ovat hyvin yksilöllisiä: ihmisestä riippuen esinahka voi peittää koko terskan, osan siitä tai terska voi olla kokonaan näkyvillä.

Kaikilla pienillä lapsilla esinahka on vielä kireä, mutta yleensä se alkaa väljentyä viimeistään murrosiän alussa tai sen aikana. Tuolloin esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet alkavat häipyä, jolloin esinahkaa pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin. Sinä olet vielä suhteellisen nuori, 12-vuotias, joten voi olla, että esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet eivät ole vielä täysin poistuneet ja asia muuttuu murrosiän edetessä pidemmälle.

Joillakin esinahka kuitenkin jää kireäksi, eli sitä ei saa vedettyä terskan taakse. Tämä itsessään ei ole haitaksi, mutta jos ahtaasta esinahasta aiheutuu esimerkiksi tulehduksia esinahan alle tai kipua peniksen jäykistyessä tai itsetyydytyksen aikana, tarvitaan hoitoa. Pohdit sitä, tarvitseeko sinulle tehdä ympärileikkausta eli esinahan poistamista. Suomessa kyseistä toimenpidettä ei nykyään tehdä kovinkaan herkästi, vaan ensiksi suositellaan esinahan kireyden hoitamista itse. Itsehoidossa esinahkaa voi yrittää löystyttää venyttelemällä sitä varovasti ja hellästi terskan taakse esimerkiksi suihkun tai itsetyydytyksen yhteydessä mietoa perusvoidetta tai liukuvoidetta apuna käyttäen. Venyttelyn ei kuulu sattua, joten oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Jos venyttelystä ei ole apua ja esinahan kireys aiheuttaa sinulle kipua, tulehduksia tai muuta haittaa, kannattaa varata aika esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille, joka osaa auttaa sinua asiassa eteenpäin.

Jos haluat, voit käydä lukemassa lisää esinahan kireydestä, venyttelystä ja hoidosta Sexpon artikkelista. Viestisi perusteella kuitenkin vaikuttaa siltä, että ainakin näin aluksi voit rauhassa vielä seurailla tilanteen etenemistä ja halutessasi välillä venytellä esinahkaasi.

Hauskaa alkavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?