Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun ei uskalla kertoa kavereille, että kuukautiset ovat alkaneet? Moi! Oon 11-vuotias ja minulla on alkanut jo kuukautiset. Niiden alusta ei ole kauaa mutta kaikki on hyvin. Kaverini kuitenkin usein puhuvat koulussa murrosiästä...
Fressis

Moi nimimerkki Huolestunut!

On ymmärrettävää, että sinun iässäsi murrosikä ja siihen liittyvät muutokset mietityttävät ja puhututtavat ikätovereiden kesken. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, minkä lisäksi jokainen kehittyy omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa olette kaikki uuden äärellä. Sekä oma että muiden kehittyminen voi ihmetyttää, innostuttaa, jännittää tai jopa pelottaa tai nolostuttaa. Murrosiästä puhuminen sekä mietteiden jakaminen yhdessä kavereiden kanssa voi myös lievittää jännitystä ja tarjota vertaistukea.

Kuukautiset ovat täysin luonnollinen naistyypillisen kehon toiminto, ja on hyvä, että aiheesta voi puhua avoimesti. Se on kuitenkin eri asia, haluaako aiheesta puhua yleisellä tasolla vai omakohtaisesti. Kuukautiset ja muut murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa voivat tuntua hyvin yksityisiltä, eikä niitä välttämättä halua jakaa muille. Onkin täysin ok olla kertomatta kuukautisten alkamisesta kavereille, jos ei niin halua tehdä. Voit myös pohtia, millaista reaktiota pelkäät saavasi kavereiltasi ja onko pelko realistinen. Voi myös olla, että kuukautisten alkaminen jännittää heitä ja he kaipaavat tietoa joltakulta, jolla ne ovat jo alkaneet.

Loppupeleissä kuitenkin sinä itse päätät, mitä asioita haluat itsestäsi jakaa muille ja mitä et. 😊 Mikäli haluat, voit lukea yksin tai yhdessä kavereidesi kanssa Fressiksen artikkelin kuukautisista, sillä siitä voitte saada vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Entä oletko kertonut äidillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta? Häneltä voi saada tietoa ja tukea kuukautisia ja muita murrosiän muutoksia koskevissa pohdinnoissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs 11 vuotias
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja kuukautisten alkaminen Hei! Mun äidillä alkoi kuukautiset 11 vuotiaana 2-4 kuukautta synttäreiden jälkeen. Mulla itellä on alkanu valkovuoto pari vuotta sitten. Kesällä mun synttäreiden jälkeen niistä...
Fressis

Hei nimimerkki ”Mietteliäs 11 vuotias”.

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että pohdit murrosikää ja sen tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja se on nyt ollut useamman kerran runsasta. Pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuoto on yksi murrosiän ja kuukautisten alkamisen merkeistä. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi, kuten sinulla. Kaikki tämä vaihtelu on normaalia, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Valkovuodon määrä ja koostumus myös vaihtelevat, ja on hyvin normaalia, että välillä sitä tulee runsaammin ja joinain päivinä ei ollenkaan.

Kerroit, että äidilläsi kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana. Tämä tieto voi hieman auttaa sinua arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sinun ei tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat myöhemmin kuin äidilläsi. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, ja murrosiän kehityksesi etenee muutenkin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin. 😊 Voit lukea lisää siitä, miten omaan murrosikään voi vaikuttaa, täältä.

On hienoa, että voit jutella äitisi kanssa kuukautisista ja murrosiästä. On tärkeää, että on luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joo
Ikä: 13-15v
Onko mahdollista, että oman peniksen kasvua ei huomaa? Moro voiko olla niin että kun näkee oman peniksensä joka päivä niin sen kasvua ei välttämättä oikeen huomaa?
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Olet aivan oikeassa, ettei peniksen kasvua voi silmämääräisesti nähdä, koska kasvu tapahtuu niin hitaasti. Samalla tavalla kuin hiusten kasvu tai pituuskasvu on niin huomaamatonta, ettei sitä voi nähdä sillä hetkellä kun kasvu tapahtuu. Silti jossain vaiheessa huomaa, että on aika mennä parturiin tai vaatteet ovat jääneet pieniksi. Murrosiässä kehon mittasuhteissa tapahtuu paljon muutoksia, ja siksi esimerkiksi pituuskasvun myötä voi myös tuntua siltä, ettei penis kasva ollenkaan, vaikka se olisikin kasvanut.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheissa, noin vuosi sen jälkeen kun kivesten kasvu on alkanut. Penis saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Peniksen koko myös vaihtelee paljon tilanteen mukaan. Levossa tai kylmässä penis on usein vetäytyneenä ja pienempi, erektiossa taas suurempi. Peniksen koko vaihtelee myös erektion aikana.

Jokaisen penis on yksilöllinen ja omanlaisensa, ja hyvä sellaisenaan! Sen kokoon tai muotoon ei pysty itse vaikuttamaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolissaanoleva
Ikä: 13-15v
Onko penikseni kooltaan normaali? Oon 14v ja pippeli levossa 2,5cm ja erektiossa noin 7-8cm onko normaalia
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestä,

Peniksen koko on asia, joka mietityttää monia. Et siis ole yksin pohdintojesi kanssa.

Peniksen koossa ja ulkonäössä on aina yksilöllisiä eroja. Sen vuoksi peniksen normaalia kokoa on oikeastaan mahdotonta määrittää. Kertomasi peniksen mitat kuulostavat kuitenkin ihan tavallisilta.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheessa ja saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Voi olla, että peniksesi kasvu saattaa siis olla vielä keskenkin. Muistathan myös, että peniksen koko ei suoraan vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen tai seksissä onnistumiseen. Peniksen kokoon ei myöskään voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisenaan. 😊

Mikäli peniksen koko tai sen toimintaan liittyvät asiat kuitenkin vielä mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pienipähkinä32
Ikä: 9-12v
Valkovuodon ja kuukautisten alkaminen mulla tullut valkovuotoa joku tän kuun keskeltä asti mut nyt kahten vikan päivän ei oo tullu ollenkaa oon kattonu menkka videoita näin mut mietin...
Fressis

Moi pienipähkinä32! Hienoa, että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävien kysymysten kanssa.

Kerrot viestissäsi, että sinulla on alkanut tulla valkovuotoa, mikä on yksi murrosiän alkamisen merkeistä. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat, ja joinain päivinä sitä voi tulla enemmän kuin toisina, eli on myös luonnollista, jos sitä ei jonain päivänä tunnu tulevan ollenkaan. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat. Tästä syystä on vaikea arvioida tarkkaa ajankohtaa tai ikää, milloin juuri sinun kuukautisesi alkavat.

Mikäli haluat, voit oikein hyvin keskustella valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista äitisi kanssa. Voit myös kysyä, milloin hänen kuukautiset ovat alkaneet, sillä se voi auttaa hieman arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi. Jokaisen murrosikä etenee yksilöllisesti omaan tahtiinsa. 😊

Murrosikä voi olla samaan aikaan jännittävää, kiinnostavaa ja jopa pelottavaa aikaa, kun oma keho muuttuu ja tunteetkin saattavat myllertää. Tästäkin syystä keskusteleminen äitisi kanssa on hyvä idea, sillä hän pystyy todennäköisesti antamaan sinulle tietoa ja tukea murrosiän tuomien muutosten kanssa. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa voi keskustella murrosiästä ja saada häneltä tukea ja neuvoja pohdintoihisi. Lisäksi voit lukea Hyvä Kysymys -sivustolta asioista, joita murrosiässä tapahtuu niin kehossa kuin mielessä.

Riemukasta syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Silja
Ikä: 9-12v
Mistä tietää, että valkovuoto on alkanut? Miten tietää että valko vuodot on alkanut??
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Valkovuoto on yleensä lähes väritöntä, hajutonta ja nestemäistä ainetta, jota valuu emättimestä ulos. Jos valkovuoto on alkanut, sen huomaa siis melko helposti pikkuhousuista. Se voi olla hyvinkin juoksevaa, geelimäistä tai sitten tiiviimpää ja väriltään valkoisempaa. Alkuun valkovuotoa voi tulla vain vähän ja sen määrä voi lisääntyä ajan myötä. Valkovuodon määrä ja sen koostumus vaihtelevat yksilöllisesti.

Voit lukea lisää valkovuodosta esimerkiksi Hyvä Kysymys -palvelun artikkelista.

Jos sinulla on enemmänkin kysyttävää murrosikään liittyvistä kehon muutoksista, voit laittaa meille uuden viestin tai jutella koulusi terveydenhoitajan, tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: abc
Ikä: 13-15v
Pohdintaa pituuskasvusta Olen 14-vuotias tyttö, ja pituudeltani olen 166cm. Mun äiti on 172cm, ja isä 180cm. Voinko kasvaa enää? Mulla oli jo kasvunpyrähdys ja nyt kasvan...
Fressis

Hei abc!

Kysymyksesi mietityttää tosi monia!

Tiedoilla, jotka kerroit, on valitettavasti mahdotonta sanoa, mikä on tuleva aikuispituutesi. Olet sen ikäinen, että pituuskasvusi saattaa hyvin olla vielä kesken – se vaihtelee aika paljon, missä iässä kasvu loppuu. Kerroit, että kasvupyrähdyksesi on jo takana päin, mutta et maininnut, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Ne alkavat aina kasvupyrähdyksen jälkeen, eivät koskaan ennen. Nyrkkisääntö on, että kuukautisten alettua kasvua on jäljellä 3-11 senttiä, keskimäärin 7 cm. Jokaisen kasvu ja kehitys tapahtuu kuitenkin omaan yksilölliseen tahtiin.

Geeniperimä asettaa teoreettiset rajat sille, kuinka pitkäksi voi ylipäätään kasvaa, mutta lopullinen aikuispituus on monen tekijän summa, eikä osa ihmisistä koskaan kasva siihen pituuteen, joka heillä geenien perusteella olisi mahdollista. Jos sairastaa jotain kroonista vakavaa sairautta tai ei saa riittävästi ravintoa, aikuispituus saattaa jäädä ennakoitua lyhyemmäksi. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla näistä asioista huolissasi 😊

Olet joka tapauksessa vielä sen ikäinen, että kehossasi tapahtuu vielä muutoksia, ja siksi tärkeää onkin huolehtia perusasioista, joilla tuet kasvua ja kehitystäsi. Eli pidä siis huolta siitä, että nukut riittävästi, liikut säännöllisesti, syöt monipuolisesti, pysyt erossa päihteistä, ja teet asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja oloa. 😊

Jos haluat jutella tästä aiheesta vielä lisää, kannustan sinua hakeutumaan kouluterveydenhoitajan puheille. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle kuitenkin apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Miten itsetyydytystä voi tehdä ja mikä avuksi, jos on halu itsetyydyttää koko ajan? Olen 11 v ja minulla on koko ajan halu itsetyydyttää. Kotona meillä ei ole yhtikäs mitään paitsi mun oma meikkisuti, millä itsetyydyttää. Ideoita?
Fressis

Moikka!

Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja siihen, millaiset asiat tuottavat itselle mielihyvää ja nautintoa. On myös tavallista, jos kokee tarvetta itsetyydyttää usein. Kiinnostus itsetyydyttämiseen voi myös vaihdella eri päivinä ja ajanjaksoina. Kaikkia se ei välttämättä kiinnosta lainkaan. Jos tarve itsetyydyttää alkaa haitata muuta elämää, kuten koulunkäyntiä ja sosiaalisia suhteita, ja määrittelee päivän kulkua, voi olla, että siihen on jäänyt koukkuun. Silloin aiheesta voi olla hyvä jutella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, ja pohtia, mitä kaikkea voi olla tämän tarpeen taustalla. Aiheesta voi jutella myös nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Se, mikä kenestäkin tuntuu hyvältä, on yksilöllinen asia. Toiset tuottavat itselleen nautintoa ilman mitään välineitä, ja toiset taas pitävät esimerkiksi seksivälineiden käyttämisestä. Seksivälineitä ei kuitenkaan tarvitse käyttää. Kotoa löytyviä esineitä ja asioita voi käyttää apuna harkiten: niiden suhteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota niiden käyttämisen turvallisuuteen. Lisää ajatuksia itsetyydyttämisestä voi lukea Väestöliiton ja Fressiksen artikkeleista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: 13-15v
Voiko murrosiän kehityksessä tulla taukoja? Voiko murrosikä toteutua eri ”lohkoina”? Tarkoitan tällä siis sitä että on tullut kehitystä mutta se pysähtyy ja jatkuu jonkin ajan jälkeen ja tulee osissa...
Fressis

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestäsi!

Poikatyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana, ja yleensä se kestää 2–7 vuotta. Kerroit, että sinulle on tullut pituuskasvua, peniksesi on kasvanut ja äänenmurrosta on tapahtunut jonkin verran. Muita murrosiän merkkejä ovat esimerkiksi kivesten kasvaminen, hien erityksen vilkastuminen, karvoituksen lisääntyminen, lihasmassan kasvu ja siemensyöksyjen alkaminen. Pituuskasvun voimistuminen sijoittuu yleensä murrosiän keski- tai loppuvaiheille. Joillakin pituutta tulee tasaisemmin pitkin murrosikää, kun taas toisilla on selkeä kasvupyrähdys. Kasvupyrähdyksen jälkeen pituutta voi tulla maltillisemmin lisää vielä 3–5 vuoden ajan.

Pohdit, voiko murrosiän kehitykseen tulla taukoja, joiden jälkeen kehitys taas jatkuisi. Yleensä murrosiässä selkeimmät fyysiset muutokset tapahtuvat parin kolmen vuoden sisällä murrosiän alettua. On myös mahdollista, että jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja jatkuu myöhemmin. Murrosiän loppua kohden muutokset voivat olla myös hienovaraisempia, minkä vuoksi niitä voi olla vaikeampi havaita. Murrosiän aikaansaamat fyysiset muutokset ovat useimmilla ”valmiita” 18. ikävuoteen mennessä, mutta senkin jälkeen pieniä muutoksia voi vielä ilmetä. Esimerkiksi parran kasvu saattaa alkaa tai lisääntyä vasta täysi-ikäisenä. Ihmisen henkinen kehitys ja aivojen muovautuminen puolestaan jatkuvat noin 25-vuotiaaksi saakka, ja toisaalta ihminen muuttuu ja kehittyy niin fyysisesti kuin psyykkisestikin läpi elämänsä.

Viestistäsi ei ilmene, missä iässä murrosikäsi on alkanut. Kuulostaa kuitenkin siltä, että merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet ja nyt kehitys jatkuu hitaampana. On kuitenkin tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa murrosiän etenemiseen hidastamalla tai nopeuttamalla sitä. Murrosiän kehityksen kannalta onkin tärkeää huolehtia esimerkiksi siitä, että nukkuu riittävästi, liikkuu säännöllisesti, syö monipuolisesti, ja pysyy erossa päihteistä. Huolestuttavalta tilanteesi ei minusta kuulosta, mutta koska sinulla on itselläsi selvästi huolta murrosikäsi etenemisestä, suosittelen, että käyt juttelemassa siitä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

On hyvä tiedostaa, että jokaisen keho muuttuu ja kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa, eivätkä kaikki muutokset tapahdu jokaisella nuorella samassa järjestyksessä tai samalla tavalla. Jokaisen keho on ainutlaatuinen omalla tavallaan. Voit lukea lisää murrosiästä ja sen muutoksista Hyvä Kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Haluaisin vatsastani pienemmän
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun oman vatsan koko mietityttää? Koululääkärin mukaan mä oon ihanne painossa, mutta mä en itse tykkää mun vatsan koosta. Mun mielestä se on iso
Fressis

Moikka!

Hyvä kun laitoit meille viestiä, etkä jäänyt miettimään asiaa yksin.

Etenkin murrosiässä on tosi tavallista tarkkailla omaa kehoaan ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kehossa ja sen rakenteessa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Kerroit, että koululääkärin mukaan painosi on ok. Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tehtävänä onkin varmistaa, että kasvusi ja kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Murrosiässä painon ja pituuden suhteet vaihtelevat paljonkin eri kasvun vaiheissa ja esimerkiksi rasvan määrä kehossa lisääntyy. Näiden muutosten keskellä on ihan luonnollista, että välillä saattaa tulla sellainen olo, ettei vartalo tunnu aina ihan omalta.

On myös tosi tavallista, että oma huomio keskittyy usein etsimään itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kehon ja itsensä hyvät puolet. Ulkonäköä tärkeämpää on lopulta se, että olet hyvinvoiva ja jaksat puuhailla arjessa sinulle mieluisia asioita. Muistathan myös, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on <3

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että kävisit vielä juttelemassa siitä lisää esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös nuorille suunnatuista chat-palveluista, jos haluat jutella aiheesta nimettömästi. Löydät ne täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?