Mikä on HPV ja aiheuttaako se syöpää?

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen infektio, ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. HPV-tartunnan saaminen ei tarkoita sitä, että saisi automaattisesti syövän.

Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektion lisäksi tarvitaan myös muita syövän kehittymistä edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia).

Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen (myös ilman rokotetta) parissa vuodessa. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.

HPV tarttuu yleensä seksissä: yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV-tartunnan voi mahdollisesti saada myös esimerkiksi syntymän yhteydessä äidin synnytyskanavasta, mutta pääsääntöisesti HPV kuitenkin tarttuu seksissä. Kondomi suojaa HPV- ja myös muilta seksitautitartunnoilta, ja siksi seksissä kannattaakin käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen.

HPV-rokote suojaa siltä, ettei korkean riskin virukset pääse synnyttämään tulehduksia, jotka voivat muuntua myöhemmin syöväksi. Rokote siis estää tulehdusta syntymästä, mutta ei paranna tulehdusta, jos se on jo olemassa. Tulehdukset kyllä paranevat samalla tavalla, on rokote tai ei. HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamien syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista, mutta sen ottamisesta voi olla hyötyä myös myöhemmin.

Lisätietoa HPV:sta voit halutessasi lukea Fressiksen artikkelista ja tietopankista.