Moi,
Olet erittäin tärkeiden ja monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttävien kysymysten äärellä. Hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt pohdintojesi kanssa yksin!
Ensimmäiseen kysymykseesi vastauksena on, että on täysin normaalia olla neitsyt missä iässä tahansa. Neitsyyden käsitteellä viitataan yleensä siihen, ettei henkilö ole harrastanut seksiä – vielä tarkemmin ilmaistuna penis-emätinyhdyntää. Neitsyyden määritelmä kuitenkin luo todella kapean kuvan seksistä, sillä kaikki eivät välttämättä koskaan harrasta yhdyntää tai koe yhdyntää nautinnolliseksi. Laajemmin ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka tuottavat kiihotusta ja seksuaalista mielihyvää.
Normaaliuden käsitteen osalta on myös hyvä tiedostaa, että jotkut eivät harrasta koskaan seksiä ja/tai koe kiinnostusta seksiin. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on sekin normaalia. Ylipäätään seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kohdalla voidaan ajatella, että kaikki sellainen on normaalia, mikä ei vahingoita itseä tai toisia ihmisiä.
Seksiä ei tarvitse harrastaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Esimerkiksi ikä ei määritä oikeaa ajankohtaa seksin aloittamiselle, kuten ei myöskään seurustelusuhteessa oleminen. Kaiken kaikkiaan se on hyvin yksilökohtaista, milloin kukakin kokee olevansa valmis ja halukas seksiin. Asian kanssa ei tarvitse kiirehtiä, vaan tärkeintä on kuulostella sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Jokainen päättää itse omasta kehostaan ja siitä, milloin on valmis seksiin. Kukaan muu ei voi määrittää sitä kenenkään toisen puolesta.
Suosittelen sinua pohtimaan, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle. Millaiset asiat kiihottavat sinua ja tuottavat seksuaalista nautintoa? Ahdistaako sinua kaikenlainen seksin harrastamiseen liittyvä vai jotkin tietyt asiat seksissä? Oletko esimerkiksi harrastanut itsetyydytystä ja saanut siitä nautintoa, vai ahdistaako myös itsesi hyväily? Vai liittyykö ahdistuksesi nimenomaan seksiin jonkun toisen ihmisen kanssa?
Voi myös olla hyvä pohtia, millaista kokemasi ahdistus on ja mistä se johtuu. Mikäli se johtuu siitä, ettet vain koe vielä olevasi valmis seksiin, voit aivan hyvin keskittyä muihin asioihin elämässäsi ja rauhassa odotella, että ahdistus ajan kanssa lievenee ja kiinnostuksesi seksiin kasvaa. Seksiin ja ekoihin kertoihin liittyy usein ennakko-oletuksia ja myyttejä, jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja paineita esimerkiksi mahdolliseen kipuun tai omaan suoriutumiseen liittyen. Halutessasi voit lukea tästä aiheesta Sexpon artikkelin. Jos ajatus seksin harrastamisesta puolestaan aiheuttaa pelkotiloja tai koet ahdistuksen häiritsevänä, suosittelen keskustelemaan asiasta Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.
Toivottavasti nämä ajatukset auttavat sinua pohdinnoissasi!
Hei, ja kiitos viestistäsi!
Hienoa, että pohdit HPV-rokotteen ottamista!
Mietit, vaikuttaako HPV–rokotteen tehoon alentavasti se, että sinulla on kerran ollut suojaamatonta suuseksiä. Totta on, että rokote on tehokkaampi, kun sen ottaa ennen kuin on ollut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa. HP-virus voi tarttua kaikissa seksitilanteissa, siis myös suuseksissä, ja tartunnalta voi suojautua ainoastaan käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Näin tulee toimia siis myös rokotteen ottamisen jälkeen. HPV-rokote suojaa siltä, etteivät korkean riskin HP-virukset pääse aiheuttamaan tulehduksia, jotka voivat muuttua myöhemmin syöväksi. HP-virustyyppejä on olemassa noin 200, joista vain osa on sellaisia, jotka voivat aiheuttaa virusinfektion. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.
HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta olet tosiaan jo sen ikäinen, ettei sinun ole sitä mahdollista enää maksutta saada. Sen jo tiesitkin. Ymmärrän kuitenkin viestistäsi, ettei sinulla ole ollut tämän enempää seksikontakteja, ja siksi haluan rohkaista sinua kysymään rokotteen ottamisesta vielä terveydenhuollon ammattilaiselta. Vaikka HP-virus voi tarttua jo ensimmäisellä suojaamattomalla seksikerralla, ajattelen, että sinulla HPV:n tartuntariski on melko vähäinen, ja voisit hyötyä rokotteesta. Tämä puoltaa mielestäni sitä, että sinun kannattaa hakea rokote joka tapauksessa. Tarvitset siihen reseptin, jonka saat varaamalla ajan lääkärille joko oman terveysaseman tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Voit keskustella lääkärin kanssa vielä tarkemmin tilanteestasi, jos jokin vielä mietityttää.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulla apua! Käytäthän jatkossa suuseksisuojaa ja kondomia – niiden avulla suojaudut myös muilta seksitaudeilta.
Moi Mietiskelijä! Kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestäsi!
Vastauksena ensimmäiseen kysymykseesi on, että on normaalia harrastaa seksiä joka päivä. Itse asiassa seksin harrastamisen määrälle ei ole olemassa normaalin rajoja, eikä niiden määrittelylle ole edes tarvetta. Sopiva määrä seksiä on sellainen, joka tuntuu teistä molemmista hyvältä ja jota molemmat haluatte. Mikäli molemmat nautitte seksistä ja siitä jää kummallekin hyvä mieli, ei syytä huoleen ole.
On varsin tavallista, että etenkin parisuhteen alussa tekee paljon mieli seksiä ja kumppanukset voivat harrastaa sitä lähes päivittäin tai useammankin kerran päivässä. Melko monissa suhteissa – muttei kaikissa – seksin määrä kuitenkin vähenee ajan myötä, mikä on sekin ihan normaalia.
Toisaalta on hyvä tiedostaa, että seksiä on monenlaista, ja seksuaalista mielihyvää voi saada ja tuottaa monin eri tavoin. Seksi ei siis suinkaan tarkoita pelkästään yhdyntää, vaan nautintoa voi saada ja tuottaa esimerkiksi käsillä, suulla tai seksivälineillä hyväilemällä eri puolilta kehoa. Jokainen ihminen on yksilöllinen sen suhteen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä puolestaan ei.
Pohdit sitä, voiko jokapäiväisestä seksin harrastamisesta aiheutua haittoja. Yhtenä riskinä on, että jompikumpi ei uskalla sanoa, jos joskus ei teekään mieli seksiä tai jos jokin asia ei tunnu hyvältä. Yksi tärkeimmistä asioista seksissä onkin huolehtia, että teillä on aina yhteinen halu ja suostumus siihen, milloin ja millaista seksiä harrastetaan. On tärkeää uskaltaa tarvittaessa kieltäytyä sekä osata ottaa vastaan toisen kieltäytyminen. Seksin voi myös keskeyttää milloin tahansa, jos sitä ei enää huvitakaan tehdä syystä tai toisesta.
Lisäksi, jotta seksi on teille molemmille nautinnollista ja hyvää mieltä tuottavaa, tulee kommunikoida avoimesti siitä, mistä tykkää tai ei tykkää ja mitä asioita seksiltä toivoo. Nämä mieltymykset ja rajat voivat muuttua ajan kanssa, mistä on tärkeää kertoa kumppanille. Vinkkejä ja ideoita seksistä keskustelemiseen saat esimerkiksi Hyvä Kysymys -sivuston checklististä.
Yhtenä mahdollisena haittana jokapäiväisessä seksin harrastamisessa on, että sukuelinten (tai suun) limakalvot voivat ärtyä. Tällöin on hyvä pitää hetki taukoa. Sukuelinten limakalvojen ärtymistä tai hankausta voi kuitenkin ehkäistä käyttämällä vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta.
Myös raskauden ja seksitautien ehkäisystä on syytä pitää huolta. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa näiltä molemmilta. Mikäli olette varmistuneet, ettei kummallakaan teistä ole seksitauteja (eli olette joko toistenne ensimmäiset seksikumppanit tai olette käyneet seksitautitesteissä), voitte käyttää kondomin lisäksi tai sijasta jotain toista raskaudenehkäisymenetelmää, joista saat lisätietoa Ehkäisynetistä. Voi olla, että olette jo hoitaneet ehkäisyasiat kuntoon, mutta jos näin ei ole, ehkäisyn saa hankittua helposti varaamalla ajan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omalle terveysasemalle.
Moi, kiitos yhteydenotostasi!
Pohdit viestissäsi, oletko vielä liian nuori kokeilemaan peppuseksiä eli anaaliseksiä. Hienoa, että löysit kysymään asiasta, mikä sinua mietityttää. Emme kuitenkaan varsinaisesti ota kantaa siihen, että onko johonkin seksitapaan olemassa ikäraja, mutta on totta, että joissain seksin muodoissa on erityisen tärkeää tietää, mitä on tekemässä, ja mitä seksitavan suhteen kannattaa huomioida. Suostumus ja hyvä kommunikaatio osapuolten kesken on tärkeintä kaikenlaisessa seksissä.
Ennen anaaliseksin kokeilemista on tärkeää tutustua anaalin anatomiaan, hygieniasta huolehtimiseen sekä liukuvoiteen ja kondomin käyttöön. Anaaliseksiä ei myöskään kannata aloittaa anaaliyhdynnästä vaan tutustumisesta omaan peräaukkoon. Kaikessa kannattaa edetä hyvin rauhallisesti. On tärkeää tietää, että peräaukko on herkkä nirhaumille, eikä se toimi samalla tapaa kuin emätin ja on anatomialtaan erilainen. Mahdollinen kipu on aina merkki siitä, että ei kannata jatkaa samalla tavalla! Myös vaurio on mahdollinen, jos kipua ei kuuntele.
On myös hyvä muistaa poistaa sormukset yms. ennen anaaliseksiä. Peräaukkoon ei saa viedä mitään sellaista, mitä ei ole suunniteltu peräaukkoa varten, sillä esine voi luiskahtaa peräaukkoon. Peräaukon tarkoitus on pitää kakka sisällään, ja se toimii myös niin.
Suosittelen, että tutustut vielä yhdessä kumppanisi kanssa huolella näihin artikkeleihin anaaliseksistä ja –yhdynnästä sekä liukuvoiteen käytöstä ennen kuin kokeilette peppuseksiä. Niissä on tietoa ja ohjeita mm. hygieniasta huolehtimiseen anaaliseksissä ja -yhdynnässä.
On myös oleellista huolehtia siitä, etteivät anaalin bakteerit pääse vulvan alueelle tai emättimeen. Peräaukon bakteerikanta voi nimittäin aiheuttaa emätintulehduksen. Yleisesti ottaen on myös tärkeää huomioida, että seksitautien riski on suurimmillaan suojaamattomassa anaaliyhdynnässä, eli siinä on käytettävä kondomia. Seksitaudeista löydät lisää tietoa täältä.
Hivpoint on tuottanut kattavan oppaan anaaliseksistä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Tästä oppaasta voi kuitenkin hyötyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut anaaliseksistä. Sieltä löytyy tietoa anatomiasta, sulkijalihasten toiminnasta jne. Anaaliseksin ABC -oppaan löydät täältä.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi! Jos aihe sinua vielä mietityttää, voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Hei, kiitos viestistäsi!
On normaalia, että seksi alkaa kiinnostaa jo sinun ikäisiäsi nuoria.
Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on kuitenkin tärkeää, että siihen osallistuvien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Kerrot iäksesi 9-12 vuotta. Yleensä tämän ikäiset eivät ole valmiita vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Silti seksistä kiinnostuminen ja seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi olla joillekin ok. Mihinkään ei ole kuitenkaan kiire.
Seksiin toisen henkilön kanssa ei pidä suostua, jos ei ole siihen halukas eikä valmis, vaikka ajatus siitä kiinnostaisi tai kiihottaisikin. Seksissä on aina varmistettava molempien suostumus ennen kuin sitä tehdään. Seksi on myös hyvin henkilökohtainen asia, joka kannattaa jakaa itselle tärkeän ja luotettavan ihmisen kanssa. Kannattaa siis kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa omia fiiliksiä asian suhteen. Voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista lisää seksistä Mitä seksi on? – Fressis ja selata muiden nuorten kysymyksiä ja vastauksia niihin samasta aiheesta.
Jos tällaiset pyynnöt toistuvat, muista että voit pyytää tyttöjä lopettamaan ja kertoa että heidät toimintansa on häiritsevää. Jos he eivät pyynnöstä huolimatta lopeta, voit kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi opettajalle.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Jos kondomi on mennyt penis-emätinyhdynnän aikana rikki, on raskaus mahdollinen.
Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, kannattaa tällaisissa tilanteissa hakea apteekista jälkiehkäisypilleri, joka estää tai siirtää naisella munasolun irtoamisen. Jälkiehkäisypilleri tulee kuitenkin ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen (riippuen valmisteesta viimeistään 3–5 vuorokauden sisällä yhdynnästä). Jälkiehkäisy ei ole varsinainen ehkäisykeino, ja siihen kannattaa turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona. Nyt kun vastauksen saat, on jälkiehkäisyn käyttäminen kuitenkin jo liian myöhäistä.
Jos sinulla ja poikaystävälläsi on tästä yhdynnästä muutenkin jo aikaa, etkä ole hakenut jälkiehkäisypilleriä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, jos huomaat kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tehdä raskaustestin 3 viikkoa yhdynnän jälkeen.
On hyvä muistaa, että myös seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos kondomi menee rikki. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja eli tartunta vaatii sen, että toisella ja/tai molemmilla osapuolilla on seksitauti. Seksitaudit saa selville menemällä seksitautitesteihin.
Jos tilanne vielä huolettaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan 🙂
Aurinkoista kevään jatkoa!
Hei nimimerkki ”kyssäri”. Kiitos viestistäsi.
Kerrot viestissäsi, että sinua huolestuttaa verenvuoto, joka ilmenee yhdynnän sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen. Kerrot, että vuoto on kuin kuukautisvuotoa. Yhdynnän jälkeisen verenvuodon syitä voi olla monia. Jos vuoto on runsasta, niin erityisesti silloin syy on tärkeä selvittää myös terveydenhuollossa, koska runsas verinen vuoto yhdynnän jälkeen ei ole normaalia.
Jos verenvuoto on niukkaa, voi se johtua esimerkiksi limakalvonirhaumasta. Jos limakalvot ovat esimerkiksi liian kuivat, voi niihin tulla helposti nirhaumia yhdynnän tai itsetyydytyksen aikana. Kerroit käyttäväsi e-pillereitä. Hormonaalinen ehkäisy voi tehdä limakalvoista kuivemmat ja herkemmät rikkoutumiselle. Jos sinulla ja kumppanillasi ei ole ollut vielä käytössä liukuvoidetta, niin suosittelen sen käyttöä. Se kosteuttaa limakalvoja ja tätä kautta vähentää riskiä limakalvovaurioille. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.
Kerroit viestissäsi, ettei kyse voi olla seksitaudista. Hienoa, jos olet käynyt seksitautitesteissä varmistamassa asian. Seksitautitesteissä on tärkeä käydä, jos on yhtään epäilystä sen riskistä tai on sellaisia oireita, kuten sinulla nyt on, jotka voivat viitata seksitautiin. Ainoastaan kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta. Seksitauti voi olla myös oireeton ja ainoana oireena olla juuri verenvuoto yhdynnän jälkeen. Esimerkiksi nuorilla yleinen seksitauti klamydia voi aiheuttaa veristä vuotoa. Seksitaudeista löydät tarvittaessa lisää tietoa täältä.
Verenvuotoa voivat aiheuttaa myös erilaiset infektiot, kuten esimerkiksi emättimen tai kohdunkaulan erilaiset tulehdukset. Koska vuodon syitä voi olla monia, ja voin niitä tässä vain arvuutella, suosittelen sinua vielä juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän pystyy paremmin arvioimaan, onko asiaa selviteltävä tarkemmin vai vielä seurailtava tilannetta. Rohkaisen sinua siis olemaan yhteydessä hyvinvointialueesi terveydenhuollon neuvontaan, tai varaamaan ensin ajan kouluterveydenhoitajallesi. Jos et ollut vielä käynyt seksitautitesteissä, suosittelen sinua tekemään niin. Tähänkin saat ohjeet terveydenhuollon neuvonnasta tai kouluterveydenhoitajalta. Lisää tietoa seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea myös täältä.
Toivottavasti vastaus rohkaisi sinua olemaan vielä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Oikein mukavaa talvea sinulle!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Seksiä voi tehdä monella tapaan. Aika usein seksi mielletään toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista mielihyvää ja nautintoa. Oletko kokeillut vielä itsetyydytystä? Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, kun haluaa tutustua seksiin. Itsetyydytyksessä voi opetella koskettamaan kehoa ja genitaalialueita sillä tavalla, mikä tuntuu nautinnolliselta ja tuottaa mielihyvää. Tähän voi liittyä myös haaveilua tai fantasiointia erilaisilla mielikuvilla. Itsetyydytystä ei voi tehdä väärin. Pääasia, että se tuntuu itsestä hyvältä!
Seksiä voi tehdä myös toisen ihmisen kanssa. Seksi voi olla koskettelua ja hyväilyä koko kehon alueelta ja genitaalialueilta, esimerkiksi käsin, suulla tai yhdynnällä. Ensimmäisillä kerroilla on hyvä edetä rauhallisesti. Alkuun koskettelua ja hyväilyä voi olla vaatteiden päältä ja myöhemmin paljaalle iholle. Seksikumppanin kanssa voi testailla ja kokeilla millainen kosketus tai seksitapa tuntuu kivalta. Myöhemmässä vaiheessa oppii sanoittamaan ja kertomaan toiselle millaisista asioista itse seksissä nauttii, ja mistä ei, ja mitä kenties haluaa lisää. Seksiä voi harrastaa todella monella tapaa ja jokaiselle löytyy oma tapa ajan kanssa.
Halutessasi voit käydä lukemassa Fressiksen tietopankista lisää seksistä.
Heippa nimimerkki ”Moi”. Sinua huolestuttaa, että oletko voinut tulla raskaaksi, kun mies laukesi, mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen. On hienoa, että laitoit meille viestiä mieltäsi askarruttavasta asiasta. On hyvä, ettei jää huolien kanssa yksin.
Viestistäsi ei selviä, että millaista seksiä ja/tai yhdyntää olette harrastaneet ennen miehen laukeamista, ja oliko teillä jonkinlainen ehkäisy käytössä yhdynnän aikana. Periaatteessa raskauden mahdollisuus on aina, jos harrastaa penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy). Tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta. Siittiöt voivat elää n. kuusi tuntia kehon ulkopuolella ja kulkeutua esimerkiksi häpyhuulilta vielä emättimeen. Koska hedelmöitykseen tarvitaan vain yksi siittiö, on häpyhuulten limakalvoille laukeamisesta periaatteessa mahdollisuus siis tulla myös raskaaksi.
Peniksestä erittyy aina kiihottuessa myös nestemäistä esiliukastetta, jota kutsutaan myös touhutipoiksi. Sen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin peniksen herkkiä limakalvoja. Esiliukastetta erittyy siis ennen laukeamista, ja myös sen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, jotka emättimeen päätyessään saattavat johtaa raskauteen. Sen vuoksi kondomin ja muun ehkäisyn käyttö on tärkeää alusta loppuun kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokontakti toisen henkilön kanssa. Erityisesti uuden kumppanin kanssa seksiin kannattaa suostua ainoastaan, kun on kondomi, tai seksitavasta riippuen suuseksisuoja käytössä. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on hakeuduttava seksitautitesteihin.
Jos siis penis on ollut emättimessäsi ennen laukeamista tai jos sinua mietityttää raskauden mahdollisuus miehen lauettua häpyhuulillesi ja takapuoleesi, suosittelen sinua tekemään raskaustestin. Raskauden mahdollisuutta ei kannata pohtia pitkiä aikoja, koska asian voi helposti varmistaa tekemällä raskaustestin. Raskaustesti kannattaa erityisesti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, vähintään kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Joten ehdotukseni on, että ostat raskaustestin esimerkiksi lähikaupastasi ja teet testin. Sitten ainakin tiedät varmasti, mikä tilanne on. Ruokakauppojen koti-raskaustestit ovat ihan yhtä luotettavia kuin apteekin tai terveydenhuollon testit.
Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä. Jos asia vielä painaa mieltäsi, niin suosittelen sinua varaamaan vielä ajan terveydenhuollosta tai kouluterveydenhoitajaltasi, jotta pääset keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Jotta voitte jatkossa nauttia seksistä huoletta, muistattehan seksikumppanisi kanssa huolehtia ehkäisystä koko yhdynnän ajan.
Hei,
Kiitos, että laitoit huolestasi meille viestiä. On todella tärkeää tuoda esille mieltä painavat asiat, ovat ne sitten suuria tai pieniä. Sinua huolettaa tulevaisuuden tilanne, jossa mahdollisesti haluaisit lapsia, ja se luonnollisesti edellyttää suojaamatonta yhdyntää. On totta, että seksitaudeista puhutaan ja niiltä suojautumista korostetaan kaikkialla, kun puhutaan seksistä. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö onkin tärkeää etenkin nuorena, ja silloin, kun seksikumppanit ovat uusia tai vaihtelevat. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta täältä.
Monesti kuitenkin siinä parisuhteiden vaiheessa, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, on monella jo vakiintuneempi suhde kumppaniin, eikä seksikumppanit samalla tavalla vaihdu. Kondomiehkäisy on turvallista jättää pois, kun ensin varmistetaan seksitautien mahdollisuus käymällä seksitautitesteissä. Kondomin pois jättäminen edellyttää myös sitä, ettei kummallakaan osapuolella ole seksikontakteja muiden kanssa, mistä uusia tauteja voisi saada. Oleellista on myös se, että mahdollinen parisuhde on turvallinen ja voitte luottaa toisiinne. On tärkeää, että seksistä, ehkäisystä ja perheellistymisestä voidaan puhua avoimesti ja asioista sovitaan yhdessä.
Sinun ei siis kannata kantaa huolta tästä asiasta tässä vaiheessa elämää. Tärkeää on, että huolehdit itsestäsi ja terveydestäsi, myös seksitautien ehkäisystä siihen saakka, kunnes mahdollisesti lasten hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Hakeudu sitten siinä vaiheessa terveydenhuoltoon, esimerkiksi ehkäisyneuvolaan, jossa ohjataan sinua varmistamaan, ettei seksitautien riskiä ole siinä vaiheessa.
Jos sinulla tulee mieleen muuta kysyttävää seksiin tai seksitauteihin liittyen, laita meille rohkeasti uusi viesti. 😊 Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.