Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. 😊
Hyvä että laitoit viestiä sinua huolettavasta asiasta. Kerrot, että sinulla on ollut viime kuukausina vatsa usein kipeänä, ja että kipu tuntuu erityisesti pissatessa. Kerrot myös verestä, jonka epäilet tulevan enemmän takapuolesta. Tämä ei nyt mielestäni kuulosta kuukautisilta, ja siksi suosittelisin, että juttelisit asiasta huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, ja varaisitte yhdessä ajan lääkärille. Ohjeet siihen löydät täältä. On tärkeää, että asia saadaan selvitettyä pikimmiten, koska jos kyseessä on esimerkiksi jokin tulehdus, on siihen hyvä saada mahdollisimman pian hoitoa. Valitettavasti en pysty näin yhden viestin perusteella arvioimaan tämän tarkemmin sitä, mistä voisi olla kysymys. Ota siis asia rohkeasti puheeksi luotettavan aikuisen kanssa.
Hei, kuulostaa harmilliselta vaivalta!
Harmillista myös se, että valitettavasti meidän on vaikea arvioida asiaa viestisi perusteella. Sinun täytyykin nyt hakeutua vaivastasi lääkäriin, joka pystyy arvioimaan tilannettasi paremmin.
Normaalisti valkovuodossa on lähinnä limaa, maitohappobakteereja ja emättimen seinämästä irronneita soluja. Sinun tilanteessasi ”kiltit” maitohappobakteerit lienevät korvautuneet hapettomissa oloissa viihtyvillä bakteereilla. Tällaista tilannetta sanotaan bakteerivaginoosiksi. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta ne ovat epätodennäköisempiä.
Bakteerivaginoosille tyypillistä on, että valkovuoto alkaa haista tympeältä ja sen ulkonäkö muuttuu harmahtavaksi. Kierukan käyttäjillä bakteerivaginoosia esiintyy yleisemmin kuin muilla. Vaiva paranee kuitenkin hyvin lääkkeillä, mutta niitä varten tarvitset lääkärin kirjoittaman reseptin. Ota siis rohkeasti yhteyttä lääkäriin!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti en saa kysymyksestäsi oikein selvää, millaisesta ”pallosta” on kyse, ja asiaa on muutenkin vaikea arvioida näkemättä sinua ja voimatta keskustella asiasta tarkemmin. Suosittelen siis, että olet asiasta yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai suoraan lääkäriin. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja saat huolta pois mielestäsi. 😊
Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkiveskudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Lähtökohtaisesti tilanteesi ei kuulosta huolestuttavalta, jos pallo on ollut kiveksessäsi jo vuosia, eikä ole kasvanut tai ollut kipeä. Olisi kuitenkin hyvä, että käyt hakemassa asiaan terveydenhuollon ammattilaisen arvion, koska erilaiset patit eivät kuitenkaan ole normaaleja kiveksissä ja siksi niiden syy on aina hyvä selvittää.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Kehityksen edetessä ja peniksen kasvaessa esinahka alkaa löystymään ja murrosiässä kiinnikkeet irtoavat yleensä kokonaan. Useimmilla esinahka liukuu terskan taakse murrosiässä viimeistään siinä vaiheessa, kun penis on kasvanut täyteen mittaansa. Suosituksena on, että jos näin ei ole tapahtunut 16. ikävuoteen mennessä, olisi asiasta hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Kerroit myös, että peniksen peseminen ja itsetyydytys eivät oikein onnistu kiinnikkeiden vuoksi ja lisäksi terska tuntuu aralta. Näiden haasteiden vuoksi sekä ikävaiheen kehitys huomioiden olisi tosiaan hyvä käydä keskustelemassa asiasta lääkärin kanssa. Lääkäri pystyy tarkemmin arvioimaan tilanteen ja pohtimaan tarvitseeko asialle tehdä jotain.
Ymmärrän hyvin, että tällaisen intiimialueeseen liittyvän asian vuoksi lääkärille hakeutuminen voi tuntua alkuun vaikealta. Tällaiset vaivat ovat kuitenkin varsin yleisiä, eikä niitä tarvitse myöskään mitenkään häpeillä. Lääkärit ovat tottuneita kaikenlaisiin vaivoihin ja heidän kanssaan voi luottamuksellisesti keskustella mistä tahansa asiasta. Yleensä kun uskaltautuu lähteä selvittämään jotakin terveysvaivaa, on lopulta helpottunut siitä, että asian sai hoidettua. Tärkeintä on, että saat apua tilanteeseesi. Lääkäriaikaa voit tiedustella joko opiskeluterveydenhuollosta tai omalta terveysasemalta.
Tsemppiä loppuvuoteen!
Moikka!
Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot huomanneesi, että toisessa kiveksessäsi on patti ja pohdit onko se normaalia. Valitettavasti on mahdotonta sanoa varmasti, mistä on kyse, ennen kuin asiaa on tutkittu. Suosittelenkin että menet asian tiimoilta lääkäriin. Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkives-kudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Patit eivät siis lähtökohtaisesti ole normaaleja kiveksissä vaan niiden syy on aina syytä selvittää terveydenhuollon ammattilaisen arvioimana.
Varaa siis rohkeasti aika lääkärille. Ohjeet siihen löydät täältä. Lue lisää kiveksistä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Moi ja kiitos paljon viestistäsi!
Voit olla ylpeä itsestäsi, että uskaltauduit laittamaan meille viestiä, sillä olet joutunut elämään jo pitkään pelossa ja epävarmuudessa kuukautistesi poisjäännin vuoksi. On myös harmillista kuulla, ettet ole uskaltanut kertoa tilanteestasi äidillesi tai terveydenhoitajalle, mutta yhteydenottosi meille on jo hieno askel eteenpäin!
Kuukautisten epäsäännöllisyys niiden alkamisen jälkeen on tavallista. Sinun kohdallasi edellisistä kuukautisista on kuitenkin niin pitkä aika, että oikeastaan ainoa vaihtoehto asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi on mennä keskustelemaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.
Kerroit kuitenkin, että pelkäät joutuvasi gynekologin vastaanotolle ja että syyksi paljastuu vakava sairaus. Gynekologisen tutkimuksen pelosta kannattaa mainita sinua hoitavalle lääkärille, jolloin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Lisäksi voi olla, että gynekologista tutkimusta ei tarvita, vaan kuukautisten poisjäämisen syitä selvitetään keskustelemalla elämäntilanteestasi sekä ottamalla verikokeet.
Lääkärin vastaanotolle ei kannata jättää menemättä siksi, että pelkää sairastavansa jotakin sairautta. Mikäli syyksi paljastuisi jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö tai keliakia, mitä pikemmin asia selviäisi, sitä nopeammin sitä voidaan alkaa hoitaa.
Yleensä kuukautisten poisjäämisen syyt ovat kuitenkin muualla, sillä kuukautiset häiriintyvät melko helposti. Onko elämässäsi ollut esimerkiksi stressiä tai isoja elämänmuutoksia? Myös raskas liikunta ja painonvaihtelu voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Aina kuukautisten poisjäämiselle ei löydetä mitään selkeää syytä. Joissakin tapauksissa kuukautiskierto käynnistetään hormonihoitojen avulla.
Toivotan sinulle suuresti rohkeutta ja voimia ottaa asian puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa! He ovat sinun terveyttäsi varten ja auttavat sinua pääsemään pois epätietoisuudesta. Jos kaipaat vielä lisää tukea tähän aiheeseen ja sen puheeksi ottamiseen, voit keskustella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Ymmärrän viestistäsi, että valkovuotosi on niin runsasta, että koet tarpeelliseksi käyttää tamponeja.
Onko valkovuotosi koostumus muuttunut tällaiseksi vai onko vuodon määrä ja koostumus sellaista kuin aina ennenkin? Jos vuoto on poikkeavan runsasta tai juoksevaa/kokkareista, tai jos se haisee pahalta, voi kyse olla tulehduksesta, joka tulisi hoitaa.
Valkovuoto on emättimen tapa puhdistaa itseään, eikä sen kanssa tavallisesti tarvitse käyttää kuukautissuojia. Voi myös olla, ettei tamponin käyttäminen satu sen takia, että valkovuoto omalla tavallaan ”liukastaa” tamponin luisumista paikoilleen ja pois.
Koska on vaikea arvioida asiaa tämän tarkemmin, suosittelen, että varaat ajan joko kouluterveydenhoitajalle tai suoraan lääkäriin, jos koet valkovuotosi määrän tai koostumuksen olevan tavallisesta poikkeavaa. Toki valkovuodon koostumus ja määrä vaihtelevat jonkin verran myös kuukautiskierron vaiheen mukaan.
Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit jutella siitä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Hei nimimerkki Mikael,
Kiitos kysymyksestä. Tilannetta, jossa esinahka jää terskan taakse jumiin ja kiristää terskaa, kutsutaan tosiaankin parafimoosiksi. Se edellyttää kiireistä hoitoa, joten kerro viivyttelemättä asiasta vanhemmillesi, hakeudu päivystykseen tai mene vähintääkin kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Esinahkaa on todella vaikea saada takaisin omin konstein.
Parafimoosi on toisaalta harvinainen sen jälkeen kun murrosikä ja sukuelinten kasvu on alkanut. Voisi ajatella että kun penis on jo kasvanut siitä, mitä se oli pikkupoikana, se on myös vahvistunut ja kestää ohuen esinahkaihon pientä puristusta. Koska olet jo ilmeisesti sinnitellyt asian kanssa muutamia päiviä, ehkä tilanne ei ole niin vaarallinen. ”Pussin tapainen” on siis esinahkaa jonka laskoksiin on kertynyt kudosnestettä.
Suosittelen siis, että käyt joko pikimmiten juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajalle tai varaat ajan lääkäriin. Täältä voit lukea ohjeet lääkäriin hakeutumisesta: Miten pääsee lääkäriin? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)
Hei,
Kiitos viestistäsi! Kysyt voiko sisään vetäytynyt nänni olla merkki rintasyövästä. Olet asiasta huolestunut koska olet näin huomannut itselläsi olevan toisessa rinnassasi. Viestisi on kovin lyhyt, eikä siinä käy ilmi tarkemmin minkä ikäinen olet tai oletko mahdollisesti hakeutunut tutkimuksiin asian vuoksi. Viestisi taustatiedoista käy kuitenkin ilmi, että olet yli 18-vuotias ja vastaankin sinulle sen mukaan.
Rinnoissa tapahtuvia muutoksia tai oireita suositellaan näytettäväksi lääkärille, joka tutkii ja tarkastelee rinnat. Lääkäri myös lähettää arviointinsa mukaan kuvantamistutkimuksiin, ultraääneen tai mammografiaan – joskus tehdään kummatkin. Tutkimusten perusteella selvitellään mahdolliset muutokset rinnoissa ja mahdollisten jatkotoimenpiteiden esim. näytteen oton tarve.
Rinnoissa voi olla monenlaisia muutoksia, eivätkä ne välttämättä ole pahanlaatuisia. Nuorilla naisilla rintasyöpä on harvinaisempaa, vaikka iän myötä riski toki kasvaa. Kerrot että oireesi on ollut sinulla pitkään, vuosia. Siitä syystä kyse ei ehkä ole rintasyöpään liittyvästä oireesta. Voisit silti varata ajan lääkärille ja selvittää mistä on kyse. Kehotan, että varaat ajan lääkärille, joka tutkii rintasi. Näin saat selvyyden rintojesi tilanteesta. Voit varata ajan työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon, jos sinulla on siihen mahdollisuus, tai terveyskeskuslääkärille. Yksityisellä puolella esim. gynekologi on myös rintojen asiantuntija.
Kaikkea hyvää jatkoon!
Ps. Voit myös keskustella asiasta maksutta sairaanhoitajan kanssa live- chatissa www.kaikkisyovasta.fi tai lähettää sähköpostia osoitteeseen neuvonta@cancer.fi
Moikka!
Sähkötupakan käyttö voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa esimerkiksi ärsytystä hengitysteissä, yskää ja päänsärkyä. Sähkötupakan käyttö voi jossain määrin vaikuttaa myös kehon puolustuskykyyn, mikä voi altistaa erilaisille tulehduksille. Kuvaamasi oireet kuulostavat kuitenkin siltä, että ne ovat aiheutuneet jostakin muusta ja siksi sinun olisi hyvä olla pikimmiten yhteydessä lääkäriin.
Me täällä Fressiksellä suosittelemme myös pysymään erossa sähkötupakasta, jotta säästyt sen aiheuttamilta haitoilta jatkossa. Lisätietoa sähkötupakan haitoista voit lukea täältä.
Kivaa loppukesää!