Milloin kuukautiseni alkavat, kavereilla on jo alkanut?

On tosi luonnollista, että kuukautisten alkaminen mietityttää. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin, joten niiden alkamiseen ei voi oikein itse vaikuttaa mitenkään. Kuukautisten alkamista ei myöskään pysty ennustamaan.

Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisen perusteellakaan ei kuitenkaan valitettavasti pysty sanomaan mitään tarkkaa ajankohtaa sille, milloin kuukautiset voisivat alkaa.

Murrosiän muutoksia ei kannata vertailla kavereiden tilanteeseen. On tosi ymmärrettävää, ettei tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain, josta ei itse vielä oman kokemuksen kautta tiedä. Murrosiän muutosten etenemiseen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan ja vertailu saattaa tuoda vain ikävän mielen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.

Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella menkkoja ihan rauhassa, koska ihan varmasti ne sieltä vielä alkavat 😊 Voit odotellessasi tutustua Fressiksen artikkeleihin menkoista ja lukea täältä myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin näistä samoista aiheista.