Moikka ja kiitos viestistäsi!
Ruskea väri valkovuodossa viittaisi menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto värjäytyy usein kuukautisverestä rusehtavaksi juuri ennen ja jonkin aikaa jälkeen kuukautisten.
Joskus ensimmäiset kuukautiset voivat olla hyvin niukat muutaman päivän kestävät ja vuoto voi olla vain rusehtavaa valkovuotoa. Toisilla kuukautiset voivat olla runsaatkin ja kestää 7 päivää. Kaikkien kuukautiset ovat yksilölliset ja vuodon koostumus, määrä ja pituus voivat myös vaihdella eri kuukautiskierroissa.
Seuraa nyt vuotoasi ja pidä kuukautissuojia mukanasi. Seuraavat kuukautisesi voivat tulla noin kuukauden kuluttua, mutta ei välttämättä. Kuukautiset voivat olla ensimmäiset vuodet myös hyvin epäsäännölliset. Älä siis pelästy, jos seuraavat kuukautisesi eivät tule heti kuukauden päästä uudestaan. Se on täysin normaalia 🙂 Pidä siis jatkossa kuukautissuojia mukanasi repussa tai laukussa, niin olet valmistautunut, jos kuukautiset alkavat koulussa. Myös koulusi terveydenhoitajalta saat suojia, jos omat ovat lopussa tai unohtuneet kotiin.
Muistathan, ettei kuukautisissa ole mitään hävettävää, vaan niiden alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Lue vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.
Kivaa kevään jatkoa!
Hei,
Sinulla on kysymyksiä liittyen kuukautiskiertoon. Ensinnäkin kivuista. Sekä ovulaatiokipu että kuukautisvuotoon liittyvät kivut ovat hyvin vaihtelevia niin esiintyvyydeltään kuin voimakkuudeltaan ja luonteeltaan. Kivut voivat myös vaihdella kiertojen välillä. Ehkä yleisimpiä kivun luonteen kuvailuun käytetyistä termeistä on krampit ja kouristukset, jotka voivat myös säteillä alavatsalta esimerkiksi selkään tai reisiin. Ovulaatiokipua monet kuvaavat nipistelyksi tai vihlonnaksi. Kivun kokemukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä eikä myöskään pahoinvointi ole mitenkään tavaton oire. Monet raportoivat valkovuodon koostumuksen muutoksia eri kierron vaiheissa. Pidän siis hyvinkin mahdollisena, että kuvaamasi oireet voivat liittyä kuukautiskiertoon. Etenkin mikäli ne toistuvat syklisesti kuukausittain.
Kysyt pitääkö näitä oireita kestää joka kuukausi, jos haluaa niin sanotusti luonnolliset menkat. Se on hyvin paljon mahdollista. Toki oireet voivat muuttua iän myötä jonkin verran. Onkin aika yleistä, että kivuliaiden ja/tai runsaiden tai muuten hankalien kuukautisoireiden hoitoon aloitetaan hormonaalinen ehkäisyvalmiste (myös ilman, että on varsinaista raskauden ehkäisyn tarvetta). Epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta voi olla vaikea ennustaa vuotojen alkamista. Ehkä voisit kirjata oireitasi ja vuotojen esiintymiset ylös ja yrittää hahmottaa, onko jotain toistuvia ennusmerkkejä. Vaaleat housut kannattanee ajoittaa vuotojen päättymisen jälkeisiin päiviin ja viikkoihin.
Jos epäsäännöllinen kierto ja kivut stressaavat, ehdotan harkitsemaan palaamista ehkäisyvalmisteen käyttöön, jos siihen ei liittynyt mitään käyttöä estävää pulmaa. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.
Moi!
Tyypillisesti kuukautiskierron pituus on 23-35 päivää, mutta nuorena kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännölliset. Voi siis olla, että kuukautiset tulevat välillä hyvin tiheään ja toisinaan voi olla pitkäkin tauko ennen seuraavia kuukautisia. Kuukautiset myös häiriintyvät herkästi, sillä esimerkiksi stressi, sairastelu, liiallinen liikunta tai painonvaihtelu voivat vaikuttaa kuukautiskierron pituuteen. Koska kuukautisten tarkkaa ajankohtaa voi olla niiden epäsäännöllisyyden takia vaikea ennustaa, kannattaa kantaa mukana kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai kavereiden luona kyläillessä.
Monilla kuukautisiin liittyy erilaisia oireita kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, huimausta, ripulia tai alavatsakipua. Joillakin nämä oireet lieventyvät aikuisuudessa tai synnytyksen jälkeen. Saattaa siis olla, että menkkakivuilta tuntuvat oireet tarkoittavat kohdallasi kuukautisten alkamista, mutta vatsakivun syynä voi olla muutakin. Joillakin nimittäin esiintyy vatsakipua kuukautisten välillä. Tämä kipu saattaa liittyä ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen, jolloin on mahdollista tulla raskaaksi. Henkilöstä riippuen kipua voi syntyä ennen munasolun irtoamista, sen aikana tai sen jälkeen.
Mikäli kivut jatkuvat ilman mitään selkeää syytä ja ovat kovia, kannattaa mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille. Halutessasi voit myös lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista sekä selailla täältä, mitä muut nuoret ovat kysyneet kuukautisista.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia sinua huolettaa.
Varmistan alkuun että onhan raskauden mahdollisuus poissuljettu? Eli jos olet ollut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa tehdä raskaustesti.
Jos raskaus ei ole mahdollinen, suosittelen sinua kääntymään kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. On totta, että monet asiat, kuten runsas liikunnan lisääminen ja muutokset painossa voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kuitenkin jos normaalisti säännölliset kuukautiset jäävät pois yli 3 kuukaudeksi, on hyvä käydä selvittämässä asiaa lääkärin kanssa 🙂 Poisjääneet kuukautiset saadaan usein alkamaan, kunhan syy poisjäämiselle on selvitetty.
Mukavaa syksyä!
Hei,
Ja kiitos lähettämästäsi kysymyksestä. Kerroit, että kuukautisesi alkoivat tammikuussa, olivat alussa säännölliset, mutta ovat nyt olleet myöhässä.
Kuukautisten myöhästymiseen voi olla monta syytä, kuten raskaus, stressi tai äkillinen laihtuminen tai lihominen. On myös aivan normaalia, että kuukautiset ovat alussa epäsäännölliset. Kuukautiskierto voi olla jopa muutaman ensimmäisen vuoden ajan hyvinkin epäsäännöllinen ja vuodot niukkoja. Kierron säännöllistyttyä se on yleensä 23–35, keskimäärin 28 vuorokautta pitkä. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa eli päivien lukumäärää vuodon alkamisesta seuraavan vuodon alkuun. Kuukautisvuoto puolestaan kestää säännöllistyttyään tavallisimmin n. 5 päivää. Lue lisää aiheesta muista Fressiksen vastauksista kuukautisiin liittyvissä kysymyksissä.
Mikäli asia vastauksesta huolimatta vaivaa sinua edelleen, suosittelisin hakeutumaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Hän auttaa ja ohjaa sinua tarpeen mukaan. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Kuukautisten alettua on tavallista, että kuukautiskierto ei ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Koska edellisistä kuukautisistasi on yli 6 kuukautta, voisit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte selvittää, onko olemassa jotain syytä, miksi kuukautisia ei ole hetkeen kuulunut. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Mukavaa elokuuta!
Moikka, kiitos kysymyksestä!
Ulosteen muuttuminen löysäksi kuukautisvuodon aikaan on normaalia. Ilmiö liittyy kohdun tyhjenemiseen tiettävästi siten, että samat välittäjäaineet (prostaglandiinit), jotka saavat kohdun supistelemaan, voivat vaikuttaa myös suoliston toimintaan vilkastuttamalla sitä. Kuukautiskiertoa säätelevät hormonit voivat myös vaikuttaa suoliston toimintaan. Vuotoa edeltävänä aikana hormoneiden lisääntynyt määrä voi aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista ja ummetusta (erityisesti keltarauhashormonin vaikutuksesta). Vuodon alkaessa näiden hormonien pitoisuudet laskevat ja vastaavasti prostaglandiinien eritys kiihtyy, ja tästä voi seurata löysiä ulosteita tai ripulia.
Suoliston toiminta on hyvin yksilöllistä ja siinä voi esiintyä vaihtelua ilman, että taustalla on mitään sairautta. Monet tekijät vaikuttavat ulosteen koostumukseen, eikä muuttuneen koostumuksen syitä ole aina aivan yksinkertaista jäljittää. Sinun tapauksessasi vaikuttaa kuitenkin melko ilmeiseltä, että kyse on kuukautisiin yhdistyvästä oireesta sen esiintymisaikatauluun perustuen, ja koska et kerro myöskään että sinulla olisi muita oireita. Ei siis syytä huoleen. 🙂
Kivaa kesänodotusta!
Heippa!
Kiitos hyvästä kysymyksestä 😊 Kuukautisia miettii Fressiksessä moni nuori. En ole varma, tarkoitatko kysymykselläsi kuukautisvuotojen alkamista ylipäätään vai yksittäisiä kuukautisvuotoja. Vastaan sinulle kuitenkin nyt siitä näkökulmasta, että pohdit kuukautisvuotojen alkamista eli ensimmäisiä menkkojasi.
Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten se, milloin kuukautiset tarkalleen alkavat, on hyvin yksilöllistä, eikä sitä pysty etukäteen päättelemään. Yleensä kuukautiset alkavat 10–16 ikävuoden välillä. Onkohan sinulle ilmaantunut vielä valkovuotoa? Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa vähitellen valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto on vaaleaa, melko hajutonta emättimen eritettä, jonka tehtävä on puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon määrä ja koostumus voivat vaihdella hieman eri ajankohtien välillä.
Kun kuukautiset alkavat, on hyvä tietää, että ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla hyvin niukkaa, rusehtavaa vuotoa, joka kestää vain päivän tai pari. Kuukautisvuodon väri voi muutenkin hieman vaihdella vaaleanpunaisesta ruskeaan. Kuukautiset ovat kuitenkin kaikilla erilaiset, joten vuoto voi olla myös runsaampaa tai kestää kauemmin. Kuukautisten alkuvaiheessa kuukautiset saattavat olla myös hyvinkin epäsäännölliset. Joten sitten kun kuukautisesi alkavat, ei kannata ihmetellä, jos ne eivät aluksi tule joka kuukausi, vaan sekin on täysin normaalia. On myös yleistä, että kuukautisiin liittyy kipua alavatsassa, johon kannattaa ottaa tavallista tulehduskipulääkettä.
Voit olla huoletta ja odottaa rauhassa kuukautisen alkamista, vaikka odottaminen voikin tuntua vaikealta 😊 Käy lukemassa vielä muita kysymyksiä ja vastauksia kuukautisiin liittyen täältä. Halutessasi voit tutustua myös muihin murrosikään liittyviin artikkeleihin Hyvä kysymys -sivustolla.
Tsemppiä menkkojen odotteluun!
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisen alkaminen mietityttää monia nuoria Fressiksessa. 🙂
On hyvin todennäköistä, että tuo ”pikku läntti verta” oli ensimmäinen kuukautisvuotosi ja kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että seuraava kuukautisvuotosi voisi olla alkamaisillaan. Valkovuoto saattaa olla rusehtavaa ennen kuukautisia ja niiden jälkeen, ja rusehtava vuoto voi olla myös kuukautisvuotoa. Ennen kuukautisia ja ensimmäisinä vuotopäivinä saattaa myös alavatsaan hieman sattua tai nipistellä.
Kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautisvuodot saattavat hakea muotoaan usean vuoden ajan niiden alkamisesta. Joskus vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä huolestu, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin.
Suosittelen sinua merkkaamaan kuukautisten alkamisen kalenteriin niin voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa aina ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen. Pidä nyt myös varmuuden vuoksi aina mukanasi, esimerkiksi repussa tai laukussa, sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Lisää kuukautissuojista voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.
Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia. Joka tapauksessa kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että kehosi toimii niin kuin pitääkin ja murrosiän kehitys etenee. Jos haluat, ja jos se on mahdollista, voisit keskustella kuukautisten alkamisesta esimerkiksi äitisi kanssa. Se ei ole pakollista, mutta voi helpottaa käytännön asioissa, kuten siinä, että sinulla on käytettävissäsi sinulle sopivia kuukautissuojia ja särkylääkkeitä kuukautiskipujen varalle. Ehkä sinulla on muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen, joista voisit jutella äitisi kanssa? Äitisi on kokenut nuoruudessa samat murrosiän vaiheet, eli myös kuukautisten alkamisen, joten hän ymmärtää sinua ja osaa varmasti vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Jos sinun ei ole mahdollista jutella näistä asioista äitisi kanssa, voit hyvin mennä juttelemaan niistä myös kouluterveydenhoitajalle.
Käy lukemassa vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.
Heippa! Kiitos kysymyksestä! Kerrot, että kuukautisesi alkoivat n. puoli vuotta sitten ja että vuodoissasi on ollut epäsäännöllisyyttä ja vaihtelevuutta sen jälkeen.
Ei hätää, on täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen vielä jonkin aikaa, jopa useamman vuoden, kuukautisten alettua. Myös se on tavallista, että kuukautisvuodon koostumus, määrä ja vuodon kesto vaihtelevat kuukautiskertojen välillä. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi siitä, jos vuoto vaikuttaisi jokin kerta jo loppuvan, mutta kirkasta vuotoa alkaakin tulla uudestaan, tai jos kuukautiset ovat kovin erilaiset kuin edellisellä vuotokerralla.
Jos asia sinua kovasti mietityttää, voit keskustella siitä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai nimettömänä ja luottamuksellisesti Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissa.
Lue lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.