Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Emppuu
Ikä: 9-12v
Kuukautiskierto kuukautisten alkuvaiheessa Kuukautiseni alkoivat puoli vuotta sitten eikä toisia ole vieläkään tullut. Mistä se voi johtua?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Aluksi kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä taukoja jopa muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Voi siis viedä useamman vuoden ennen kuin kuukautiset alkavat tulla säännöllisesti kerran kuukaudessa. Joillakin kierto on epäsäännöllisempi tämän jälkeenkin, ja se on usein ihan normaalia. Normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Jos kuukautiset tulevat harvemmin kuin viiden viikon tai jopa useiden kuukausien välein, puhutaan harvasta kierrosta.

Puoli vuotta on kuitenkin jo melko pitkä aika odottaa, ja asia sinua selvästi mietityttää. Siksi haluaisinkin rohkaista sinua käymään rohkeasti juttelemassa asiasta vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luona. Asia selviää varmasti, älä huoli! 😊

Mukavia pakkaspäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 11-vuotias
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että valkovuotoa tulee enemmän mitä tavallisesti? Onko normaalia, jos valkovuotoa tulee enemmän mitä tavallisesti tulee? Onko mulla ehkä alkamassa kuukautiset? Valkovuotoa tuli siis ekä puoli teelusikallista. Ei ole siis ennen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa täysin normaalilta. Emättimessä on ja kuuluu aina olla jonkin verran valkovuotoa, ja sen määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa hormonien vaikutuksesta. Määrä usein lisääntyy munasolun irtoamisen, eli ovulaation aikaan.
Jos valkovuoto muuttuu väriltään rusehtavaksi, viittaa se usein kuukautisten alkamiseen, kun kuukautisveri värjää valkovuodon.

Jos valkovuodon määrä muuttuu todella runsaaksi, voi toki kyseessä olla tulehdus, joka vaatii lääkärikäyntiä. Usein tulehduksessa on oireina myös haiseva, kellertävä tai kokkareinen valkovuoto.
Jos tällaisia oireita ilmenee, ole rohkeasti yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Voit myös jutella asiasta huoltajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa, jotta voitte varata yhdessä lääkäriajan.

Hienoa, että olet seurannut valkovuotoasi. Jatka ihmeessä seuraamista, jotta tunnistat jatkossakin helpommin, mikä on sinulle normaalia ja mikä ei.

Ihanaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Eltsuu
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Mun kuukautiset alko vuos sit ja ne on ollu aina epäsäännölliset eli kierrot on ollu jotain 40-80 päivää pitkiä mutta tää nykynen kierto on...
Fressis

Hei Eltsuu!

Kysyt epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta ja siitä onko se normaalia. Kerrot, että sinulla on ollut kuukautiset yhden vuoden ajan, ja että kiertosi on vaihdellut välillä 48-111 päivää. Kuten itsekin toteat, varsinkin alkuun eli ensimmäiset vuodet, vuodot voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti. Siitä ei siis itsessään tarvitse olla vielä huolissaan. 😊 Tämän luontaisen epäsäännöllisyyden lisäksi monet muutkin tekijät voivat toki vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Yksi tällaisista asioista onkin juuri suuret painonvaihtelut ja energian saannin vaje suhteessa kulutukseen eli liian vähäinen syöminen. Viestistäsi käy ilmi, että olet muutaman kuukauden sisällä laihtunut 4-5 kiloa, ja että se olisi seurausta siitä, että olet syönyt vähän huonommin. Olet siinä iässä, että kehossasi ja mielessäsi tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, ja tämä kaikki vie paljon energiaa. Kertomasi herättääkin minussa huolen. Mitä on sen taustalla, että olet syönyt huonommin? Asiasta olisi tärkeää päästä keskustelemaan kanssasi. Olisiko sinun mahdollista mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa? Hän pystyisi arvioimaan tilannetta myös kuukautistesi osalta.

Jos koet, että sinulla ei ole syömisen kanssa haasteita, vaan syöminen on ollut huonompaa esimerkiksi sellaisista syistä, että se on vain unohtunut, voit tutustua Fressiksen ruoka-aiheisiin artikkelisisältöihin täällä ja täällä. Kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti, keho ja mieli voivat paremmin. Tämä voi näkyä siinä, että kuukautiset alkavat, mutta asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi, koska kuukautisten viivästyminen voi johtua monesta muustakin asiasta. Kyseessä voi tosiaan olla myös vain luonnollisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Jos syömiseen liittyy edes hieman mitä vain vaikeita ajatuksia, suosittelen sinua juttelemaan niistä luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimo
Ikä: 13-15v
Kuukautiset useamman viikon myöhässä Mun menkat on ollu melkein vuoden, ja yleensä ne on korkeintaan muutaman päivän myöhässä tai ajoissa, mutta nyt ne on melkein 20 päivää myöhässä,nii...
Fressis

Moi Mimo!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että kuukautisesi ovat noin kolme viikkoa myöhässä. Ymmärrän huolesi, vaikka itseasiassa kuukautisten epäsäännöllisyys on täysin normaalia vielä muutamankin vuoden jälkeen kuukautisten alkamisesta.

Ensimmäisenä kuukautisten myöhästymisen osalta pitää kuitenkin aina poissulkea raskauden mahdollisuus. Mikäli olet harrastanut seksiä, jonka yhteydessä siemennestettä on joutunut emättimeen, suosittelen sinua tekemään raskaustestin.

Raskauden poissulkemisen jälkeenkin syitä kuukautisten myöhästymiselle voi olla useita. Kuukautiskierto on herkkä monille asioille, ja esimerkiksi painonvaihtelut, sairastelu tai stressi voivat kaikki vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kun raskaus on poissuljettu vaihtoehto, voit siis hyvin odotella kuukautisia rauhassa. 😊

Mikäli kuukautisia ei kuitenkaan kuulu kuuteen kuukauteen, neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Hänen kanssaan voit keskustella asiasta tarkemmin ja selvittää mahdollisia syitä kuukautisten poisjäännille. Myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin voi aina laittaa viestiä mieltä askarruttavista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Toivottavasti vastauksesta oli apua. Ihanaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö:)
Ikä: 16-18v
Kuukautisten myöhästyminen Minulla on ollut menkat myöhässä kohta 3 viikkoa. Minua pelottaa että olen raskaana, vaikka tiedän että ei se todennäköisesti ole todennäköistä. Käytin veljeni pyyhettä...
Fressis

Moi! Ei hätää, pyyhkeestä ei voi tulla raskaaksi, joten menkkojen myöhästyminen ei varmastikaan liity kohdallasi siihen. 😊

Raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista edes silloin, vaikka pyyhkeessä olisi joskus ollut siemennestettä. Siittiöt eivät nimittäin elä pitkään ollessaan kivesten, emättimen tai kohdun ulkopuolella, minkä seurauksena ne eivät enää kykene hedelmöittämään munasolua ja siten aiheuttamaan raskautta. Lisäksi siemennesteen pitäisi päästä kulkeutumaan emättimeen, joten raskaaksi voi tulla lähinnä penis-emätinyhdynnässä tai jos tuoretta siemennestettä päätyy esimerkiksi sormien kautta emättimeen. Voit lukea lisää raskaaksi tulemisesta Hyvä Kysymys- palvelun ja Fressiksen artikkeleista.

Raskaaksi voi toisin sanoen tulla suojaamattomassa seksissä, jossa siemennestettä päätyy emättimeen. Viestistäsi ei ilmene, oletko vielä aloittanut seksielämää, mutta jos/kun seksin harrastaminen tulee sinulle ajankohtaiseksi, on tärkeää huolehtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisystä. Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan saa apua ja neuvoja kotipaikkakuntasi terveysasemalta, ehkäisy- tai nuorisoneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Viestistäsi ei käy myöskään ilmi koska kuukautisesi ovat alkaneet, mutta on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset vielä muutamankin vuoden päästä niiden alkamisesta. Se on hyvin yksilöllistä. Joillain menkat voivat olla epäsäännölliset läpi elämän. Menkkoja ei saa itse alkamaan, ja itseasiassa asian stressaaminen voi myös viivästyttää niiden alkamista. Kuukautiskierto kun on herkkä häiriintymään.

Suosittelenkin sinua vielä odottelemaan kuukautisia rauhassa, ja jos niitä ei kuulu vielä 6kk:n kuluttua, ole sitten yhteydessä lääkäriin. Jos aihe sinua kovasti huolettaa, voit jutella siitä lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 012 tyttö
Ikä: 9-12v
Alkoivatko kuukautiseni, kun vessapaperiin tuli vähän punaista? Mulla on ollut noin 1-2 kuukautta valkovuotoa ja mulla tänään tuli ihan vähän pinkkiä/punasta vessapaperiin niin onko tämä merkki siittä että mulla alkaa menkat
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Kyseessä voi hyvinkin olla alkavat kuukautisesi. 😊 Valkovuodon tuleminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa.

Voi olla, että tulevina kuukausina verinen vuoto lisääntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon määrässä ja värissä voi olla vielä jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimmäiset pari vuotta, myös kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, eli joka kuukausi ei välttämättä tule veristä vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. Älä siis säikähdä, vaikka kuukautiset eivät joka kuukausi tulisikaan 😊

On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta lisää oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen. 😊 Voit halutessasi myös lukea kuukautisista lisää Fressiksen muista vastauksista kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: EpävarmaTyttö
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys alkuvaiheessa En ole varma oliko ensimmäiset menkkani suurinpiirtein puolivuotta sitten koska ne vaikuttivat ekoilta mutta ne kestivät pari päivää. Tiedän muutamina ekoina vuosina menkat on...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Moni nuori pohtiikin samaa asiaa.

Ensimmäiset kuukautiset voivat kestää vain pari päivää, se on täysin normaalia. Ja kyllä, on totta, että ensimmäisinä vuosina kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset. Puoli vuotta alkaa toki olla melko pitkä aika, jos kuukautisia ei ole kuulunut. Ei kuitenkaan hätää, tilanne varmasti selviää ja ehkäpä ne kuukautiset ovat jo tuloillaan. 😊

Kyse voi siis toki vielä olla epäsäännöllisyydestä. Jos alkaa näyttää siltä, ettei nyt lähiaikoina kuukautisia kuitenkaan kuulu, kannattaa syitä alkaa selvittämään. Kuukautiset ovat voineet jäädä pois jostain syystä. Ensimmäisenä kannattaa aina sulkea pois raskauden mahdollisuus. Jos olet harrastanut seksiä, minkä yhteydessä siemennestettä on päässyt emättimeen, raskauden mahdollisuus on olemassa ja sen poissulkemiseksi kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos kyseessä ei ole raskaus, voi syynä olla esimerkiksi sairastelut tai stressi (kouluhuolet, murheet tai voimakas jännitys). Myös runsas liikunta, painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa. Joskus kyseessä voi olla myös jokin sairaus, mutta niitä ei kannata kuitenkaan alkaa pelkäämään ❤

Kunhan syy selviää, voivat kuukautiset palata itsestäänkin. Joskus voidaan turvautua myös hormonilääkkeisiin kierron uudelleen aloittamiseksi.

Syy kuukautisten viivästymiselle kannattaa siis selvittää, jo senkin takia, että saisit itsekin mielenrauhan 😊 Rohkaisenkin sinua vielä, että kertoisit asiasta kouluterveydenhoitajalle. Jos terkkari ei tunnu edelleenkään hyvältä ajatukselta, olisiko sinun mahdollista keskustella äitisi, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa aiheesta? Voisitte vaikka varata yhdessä hoitajalle tai lääkärille ajan asian selvittämiseksi.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Yksi vain
Ikä: 13-15v
Epäsäännölliset kuukautiset Moi! Mulla alko menkat 12v ja oon nyt 13. Mulla on ollu menkat vasta yhesti ja niistäkin on jo puoli vuotta. Kuinka epäsäännölliset menkat...
Fressis

Moi!

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää, mutta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset muutaman ensimmäisen vuoden ajan niiden alkamisesta. Kuukautisten epäsäännöllisyys voi näkyä kuukautiskierron pituuden, kuukautisvuodon määrän tai kuukautisten keston vaihteluna. Kun kuukautiset ovat epäsäännölliset, kierron pituus voi vaihdella muutamasta päivästä viikkoihin, jopa kuukausiin.

Epäsäännöllisistä kuukautisista ei sinänsä ole haittaa, mutta toki se voi aiheuttaa turhautumista, kun ei voi ennakoida, milloin seuraavat kuukautiset alkavat. Tämän vuoksi kannattaa pitää mukanaan kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai yökyläillessä kavereiden luona.

Kuukautiskierto myös häiriintyy herkästi. Esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai erittäin runsas liikunta voivat saada kuukautiset myöhästymään tai jäämään pois. Aina epäsäännölliselle tai harvalle kuukautiskierrolle ei kuitenkaan löydetä mitään selkeää syytä.

Voit siis rauhassa odotella seuraavia kuukautisia, mutta jos asia alkaa huolettaa sinua, voit keskustella asiasta (koulu)terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa ohjeistaa, kannattaako jatkaa tilanteen seuraamista vai tarvitseeko asiaa tutkia vielä tarkemmin. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Aurinkoista ja hauskaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ?
Mitä teen jos menkat alkavat koulussa? Mulla on ollu valkovuotoo yks vuos ja on ollu alavatsakipuja huomasin että alkkareissa oli valkovuodon lisäks myös muutama tippa ruskeeta valkovuotoo ja jäi mietityttää...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ruskea väri valkovuodossa viittaisi menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto värjäytyy usein kuukautisverestä rusehtavaksi juuri ennen ja jonkin aikaa jälkeen kuukautisten.

Joskus ensimmäiset kuukautiset voivat olla hyvin niukat muutaman päivän kestävät ja vuoto voi olla vain rusehtavaa valkovuotoa. Toisilla kuukautiset voivat olla runsaatkin ja kestää 7 päivää. Kaikkien kuukautiset ovat yksilölliset ja vuodon koostumus, määrä ja pituus voivat myös vaihdella eri kuukautiskierroissa.

Seuraa nyt vuotoasi ja pidä kuukautissuojia mukanasi. Seuraavat kuukautisesi voivat tulla noin kuukauden kuluttua, mutta ei välttämättä. Kuukautiset voivat olla ensimmäiset vuodet myös hyvin epäsäännölliset. Älä siis pelästy, jos seuraavat kuukautisesi eivät tule heti kuukauden päästä uudestaan. Se on täysin normaalia 🙂 Pidä siis jatkossa kuukautissuojia mukanasi repussa tai laukussa, niin olet valmistautunut, jos kuukautiset alkavat koulussa. Myös koulusi terveydenhoitajalta saat suojia, jos omat ovat lopussa tai unohtuneet kotiin.

Muistathan, ettei kuukautisissa ole mitään hävettävää, vaan niiden alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehityksesi etenee kuten kuuluukin.  Lue vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nx
Liittyvätkö vatsakipuni kuukautiskiertoon? Miltä ovulaatiokipu tai kuukautiskipu tuntuu? Minulla ei ole ollut kovinkaan paljoa normaaleja kuukautisia, ja ne harvat eivät tuntuneet yhtään miltään. Yleensä on ollut lääkkeillä...
Fressis

Hei,

Sinulla on kysymyksiä liittyen kuukautiskiertoon. Ensinnäkin kivuista. Sekä ovulaatiokipu että kuukautisvuotoon liittyvät kivut ovat hyvin vaihtelevia niin esiintyvyydeltään kuin voimakkuudeltaan ja luonteeltaan. Kivut voivat myös vaihdella kiertojen välillä. Ehkä yleisimpiä kivun luonteen kuvailuun käytetyistä termeistä on krampit ja kouristukset, jotka voivat myös säteillä alavatsalta esimerkiksi selkään tai reisiin. Ovulaatiokipua monet kuvaavat nipistelyksi tai vihlonnaksi. Kivun kokemukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä eikä myöskään pahoinvointi ole mitenkään tavaton oire. Monet raportoivat valkovuodon koostumuksen muutoksia eri kierron vaiheissa. Pidän siis hyvinkin mahdollisena, että kuvaamasi oireet voivat liittyä kuukautiskiertoon. Etenkin mikäli ne toistuvat syklisesti kuukausittain.

Kysyt pitääkö näitä oireita kestää joka kuukausi, jos haluaa niin sanotusti luonnolliset menkat. Se on hyvin paljon mahdollista. Toki oireet voivat muuttua iän myötä jonkin verran. Onkin aika yleistä, että kivuliaiden ja/tai runsaiden tai muuten hankalien kuukautisoireiden hoitoon aloitetaan hormonaalinen ehkäisyvalmiste (myös ilman, että on varsinaista raskauden ehkäisyn tarvetta). Epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta voi olla vaikea ennustaa vuotojen alkamista. Ehkä voisit kirjata oireitasi ja vuotojen esiintymiset ylös ja yrittää hahmottaa, onko jotain toistuvia ennusmerkkejä. Vaaleat housut kannattanee ajoittaa vuotojen päättymisen jälkeisiin päiviin ja viikkoihin.

Jos epäsäännöllinen kierto ja kivut stressaavat, ehdotan harkitsemaan palaamista ehkäisyvalmisteen käyttöön, jos siihen ei liittynyt mitään käyttöä estävää pulmaa. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?