Moikka ja kiitos viestistäsi!
Tosi hienoa, että pohdit energiajuomien haittoja. Sen sijaan, että lähtisit testailemaan energiajuomia, suosittelen että pysyt aiemmassa kannassasi olla ilman niitä. Energiajuomissa ei tosiaan ole mitään hienoa 🙂
Energiajuomia ei suositella lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niiden juomisella on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin, joka on keskushermostoon vaikuttava piriste. Kofeiinin määrä saattaa jo pienessäkin annoksessa energiajuomaa olla todella suuri. Sen vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta voi aiheuttaa kuitenkin usein etenkin suurissa määrissä nautittuna myös mm. univaikeuksia, päänsärkyä, sydämentykystä ja pahoinvointia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja hermostuneisuutta.
Energiajuomia ei kannata juoda myöskään siksi, että ne sisältävät runsaasti sokeria. Sokerista kertyy ylimääräistä energiaa kehon tarpeisiin nähden, mistä voi olla monenlaista haittaa. Sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen lisää myös hampaiden reikiintymistä, ja koska energiajuomat ovat usein vielä happamia, reikiintymisen riski on sitäkin suurempi. Lisää aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.
Muistathan, ettei energiajuomia tai mitään muutakaan tarvitse kokeilla vastoin omaa tahtoaan esimerkiksi sen vuoksi, että kaverit tekevät niin. Paljon rohkeampaa ja fiksumpaa on pitäytyä omissa mielipiteissään ja tehdä oman terveyden kannalta hyviä valintoja. Energiajuomien nauttimisen sijaan omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi monipuolisten välipalojen avulla.
Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista.
Aurinkoista kevättä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olet siis sitä mieltä, että makeaa tulee naposteltua jopa päivittäin. Mukava huomata, että olet kiinnittänyt asiaan huomiota ja haluaisit muuttaa tottumuksiasi terveellisempään suuntaan. Makean naposteluun jää helposti moni koukkuun. Tavasta eroon pääseminen vaatii ennen kaikkea itsekuria ja alkuun se ei välttämättä valitettavasti ole ihan helppoa. Sen eteen kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa! Tässä muutama vinkki, joista voisi olla sinulle apua:
Syö säännöllisesti ja riittävästi normaalia ruokaa. Kun ruokailurytmi on tasainen, pysyy kylläisenä eikä teekään enää mieli herkutella makealla. Urheilijalle on erityisen tärkeää oikeanlainen ja riittävä ravitsemus. Treeni kulkee paremmin ja kehityt lajissasi eteenpäin, kun ruokavalio on kunnossa!
Pidä varalla terveellisiä välipala- ja naposteluvaihtoehtoja. Kun makean himo iskee, voit korvata karkit ja muut makeat välipalat esimerkiksi hedelmillä, voileivällä tai smoothiella. Ne saa tarvittaessa myös kätevästi mukaan välipalaksi vaikka kouluun tai treeneihin.
Kun sinun rupeaa tekemään mieli karkkia, voisit kokeilla sen sijaan ksylitolipurkkaa tai –pastillia. Hampaasi kiittävät ja säilytät samalla kauniin hymysi! Suussa oleville reikiä ja kariesta (eli hammasmätää) aiheuttaville bakteereille sokeri on nimittäin herkkua. Sokerittomat limpparitkaan, kuten Pepsi Max, eivät ole hampaille hyväksi happamuutensa vuoksi, koska happo syövyttää hampaan kiillettä. Arjessa hyvä janojuoma on siis vesi.
Päätä viikosta vaikka yksi päivä, jolloin suot itsellesi luvan vähän herkutella karkilla ja limpparilla. Makeiden herkkujen suhteen ei tarvitse olla liian ehdoton, kunhan ne eivät ole osa jokapäiväistä ruokavaliota.
Karkkiin ja limppariin taitaa mennä myös jonkin verran rahaa. Voisitko valita jonkin itsellesi mieluisan asian tai unelman, johon ryhdyt säästämään? Saisiko se sinut pitämään karkkirahat lompakossa kaupassa ollessasi?
Makean himon yli voi päästä ja tunne on hetkellinen. Kun jaksaa tsempata ja valita sokeriherkun sijaan vaikka hedelmän ja maukkaan voileivän, terveellisistä välipaloista tuleekin tapa ja karkkihimo onkin aina vain helpompi ja helpompi voittaa. Itseään voi siis opettaa terveellisille ruokailutottumuksille ja pian makeaa ei enää edes tee mieli!
Energiajuomat eivät ole suositeltavia juomia lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niillä on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin. Energiajuomia säännöllisesti juovilla nuorilla on todettu enemmän mm. univaikeuksia ja päiväväsymystä. Tämä vaikuttaa esimerkiksi jaksamiseen koulussa ja harrastuksissa.
Kofeiini on keskushermostoon vaikuttava piriste. Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa kyllä aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurissa määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita kuten päänsärkyä, hermostuneisuutta ja uneliaisuutta.
Sokeripitoisissa energiajuomissa on myös paljon sokeria. 0,33 litran tölkin sisältämä sokerimäärä vastaa 14 palaa sokeria ja 0,5 litran pullon yli 20 sokeripalaa. Se on todella paljon! Suosittelen siis, ettet joisi energiajuomia lainkaan. Omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi välipalojen avulla.
Lue myös Energiajuomat – älä mene halpaan