Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v
Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä? Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä
Fressis

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: moi
Miten voin maistaa energiajuomaa ilman haittavaikutuksia? heips!<3 meen ens syksynä seiskalle ja en oo koskaa maistanu energiajuomii. ei siinä, en oikee tajua mitä hienoo siinä on ja haittavaikutuksetki inhottavia. kuitenki haluisin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi hienoa, että pohdit energiajuomien haittoja. Sen sijaan, että lähtisit testailemaan energiajuomia, suosittelen että pysyt aiemmassa kannassasi olla ilman niitä. Energiajuomissa ei tosiaan ole mitään hienoa 🙂

Energiajuomia ei suositella lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niiden juomisella on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin, joka on keskushermostoon vaikuttava piriste. Kofeiinin määrä saattaa jo pienessäkin annoksessa energiajuomaa olla todella suuri. Sen vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta voi aiheuttaa kuitenkin usein etenkin suurissa määrissä nautittuna myös mm. univaikeuksia, päänsärkyä, sydämentykystä ja pahoinvointia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja hermostuneisuutta.

Energiajuomia ei kannata juoda myöskään siksi, että ne sisältävät runsaasti sokeria. Sokerista kertyy ylimääräistä energiaa kehon tarpeisiin nähden, mistä voi olla monenlaista haittaa. Sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen lisää myös hampaiden reikiintymistä, ja koska energiajuomat ovat usein vielä happamia, reikiintymisen riski on sitäkin suurempi. Lisää aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Muistathan, ettei energiajuomia tai mitään muutakaan tarvitse kokeilla vastoin omaa tahtoaan esimerkiksi sen vuoksi, että kaverit tekevät niin. Paljon rohkeampaa ja fiksumpaa on pitäytyä omissa mielipiteissään ja tehdä oman terveyden kannalta hyviä valintoja. Energiajuomien nauttimisen sijaan omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi monipuolisten välipalojen avulla.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Makea-addiktoitunut
Ikä: 13-15v
Syön liian paljon makeaa Mitä teen, kun minusta on nykyään tullut todella perso makealle. Juon oikeastaan päivittäin limua (pepsi max) ja syön karkkia monta kertaa viikossa. Haluaisin vähentää...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olet siis sitä mieltä, että makeaa tulee naposteltua jopa päivittäin. Mukava huomata, että olet kiinnittänyt asiaan huomiota ja haluaisit muuttaa tottumuksiasi terveellisempään suuntaan. Makean naposteluun jää helposti moni koukkuun. Tavasta eroon pääseminen vaatii ennen kaikkea itsekuria ja alkuun se ei välttämättä valitettavasti ole ihan helppoa. Sen eteen kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa! Tässä muutama vinkki, joista voisi olla sinulle apua:

Syö säännöllisesti ja riittävästi normaalia ruokaa. Kun ruokailurytmi on tasainen, pysyy kylläisenä eikä teekään enää mieli herkutella makealla. Urheilijalle on erityisen tärkeää oikeanlainen ja riittävä ravitsemus. Treeni kulkee paremmin ja kehityt lajissasi eteenpäin, kun ruokavalio on kunnossa!

Pidä varalla terveellisiä välipala- ja naposteluvaihtoehtoja. Kun makean himo iskee, voit korvata karkit ja muut makeat välipalat esimerkiksi hedelmillä, voileivällä tai smoothiella. Ne saa tarvittaessa myös kätevästi mukaan välipalaksi vaikka kouluun tai treeneihin.

Kun sinun rupeaa tekemään mieli karkkia, voisit kokeilla sen sijaan ksylitolipurkkaa tai –pastillia. Hampaasi kiittävät ja säilytät samalla kauniin hymysi! Suussa oleville reikiä ja kariesta (eli hammasmätää) aiheuttaville bakteereille sokeri on nimittäin herkkua. Sokerittomat limpparitkaan, kuten Pepsi Max, eivät ole hampaille hyväksi happamuutensa vuoksi, koska happo syövyttää hampaan kiillettä. Arjessa hyvä janojuoma on siis vesi.

Päätä viikosta vaikka yksi päivä, jolloin suot itsellesi luvan vähän herkutella karkilla ja limpparilla. Makeiden herkkujen suhteen ei tarvitse olla liian ehdoton, kunhan ne eivät ole osa jokapäiväistä ruokavaliota.

Karkkiin ja limppariin taitaa mennä myös jonkin verran rahaa. Voisitko valita jonkin itsellesi mieluisan asian tai unelman, johon ryhdyt säästämään? Saisiko se sinut pitämään karkkirahat lompakossa kaupassa ollessasi?

Makean himon yli voi päästä ja tunne on hetkellinen. Kun jaksaa tsempata ja valita sokeriherkun sijaan vaikka hedelmän ja maukkaan voileivän, terveellisistä välipaloista tuleekin tapa ja karkkihimo onkin aina vain helpompi ja helpompi voittaa. Itseään voi siis opettaa terveellisille ruokailutottumuksille ja pian makeaa ei enää edes tee mieli!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: N. L.
Ikä: 13-15v
Energiajuomien haitat Jos syö muuten suht terveellisesti sekä liikkuu, tekeekö 3-4 kappaletta(viikossa) puolen litran energiajuomaa hallaa terveydelleni?
Fressis

Energiajuomat eivät ole suositeltavia juomia lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niillä on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin. Energiajuomia säännöllisesti juovilla nuorilla on todettu enemmän mm. univaikeuksia ja päiväväsymystä. Tämä vaikuttaa esimerkiksi jaksamiseen koulussa ja harrastuksissa.

Kofeiini on keskushermostoon vaikuttava piriste. Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa kyllä aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurissa määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita kuten päänsärkyä, hermostuneisuutta ja uneliaisuutta.

Sokeripitoisissa energiajuomissa on myös paljon sokeria. 0,33 litran tölkin sisältämä sokerimäärä vastaa 14 palaa sokeria ja 0,5 litran pullon yli 20 sokeripalaa. Se on todella paljon! Suosittelen siis, ettet joisi energiajuomia lainkaan. Omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi välipalojen avulla.

Lue myös Energiajuomat – älä mene halpaan 

Oliko vastauksesta hyötyä?